Otići ili ostati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

AdnanSA

#1 Otići ili ostati

Post by AdnanSA »

Neznam je li neko već pisao o ovoj temi. Zasigurno jeste ali opet se vraća isto pitanje.
Otići ili ostati u BiH koje su prednosti ili nedostaci pomenutog koraka.
Vidio sam mnogo "naših" ljudi kako žive u inostranstvu i skoro svi redom su sretni i zadovoljni što se nebih moglo reći za nas ovdje u BiH.Šta mislite o ovome.
kijameta

Post by kijameta »

Pa to valjda samo ti znas.Gdje ti je bolje ? Gdje imas bolje uslove za karijeru,posao ?Gdje ti zivi porodica,gdje mozes ostvariti srecniji zivot ?Sta zelis postici u zivotu,koji je tvoj cilj ? Sta volis raditi u zivotu ?
Kada budes nacisto sa ovim pitanjima,znaces i gdje ces.To je potpuno individualno i tu nema opstih pravila.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

.., Ma nem pojma ja sve kontam da sad mi je kasno, mada ako nastavi ovo ovako... ispaliti ću se ssamo zbog djece koju još nemam a volio bih imati, ali definitivno ne u ovakvom društvu i ovakvoj sredini...
muha_sa

Post by muha_sa »

ova me tema vazda interesovala jer slušam skoro svaki dan ovakva razmišljanja--o ispaljenju-
--gdje otici ?--stao rat davno---nema više izbjeglica.
-kod koga otici ?--ko ce te to ugostit i izdržavat dok se ne snadješ :-)
-ko ce te primit da radiš i gdje?--kao da oni jedva cekaju naše ljude da ih zaposle :-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

To je sve do tebe...ne moze tebi niko reci idi il nemoj ici.
Ti ako imas neke ciljeve,zelju,volju bla bla...a ne mozes ih ovdje ostvariti logicno je da probas vani.
Ne vrijedi ti nista misljenje drugih, kad je do tebe. :)
tempora

#6 Re: Otići ili ostati

Post by tempora »

AdnanSA wrote:Neznam je li neko već pisao o ovoj temi. Zasigurno jeste ali opet se vraća isto pitanje.
Otići ili ostati u BiH koje su prednosti ili nedostaci pomenutog koraka.
Vidio sam mnogo "naših" ljudi kako žive u inostranstvu i skoro svi redom su sretni i zadovoljni što se nebih moglo reći za nas ovdje u BiH.Šta mislite o ovome.
U svrhu sto boljeg informisanja koje bi ti pomoglo da doneses odluku :) molim te da objasnis zadnju recenicu, tj rijeci "skoro svi redom su sretni i zadovoljni"-objasni u cemu se ocitava ta sreca i zadovoljstvo koje si ti primjetio/konstatovao a koje te je cini mi se ( ?) navelo na razmisljanje o odlasku?
djulba

Post by djulba »

OSTATI DEFINITIVNO ŠTA GOD DA BUDE :bih: :bih: :bih:
newone

Post by newone »

Sve dok ne odes vani neces ni znati kako je tamo. Samo tvoje licno iskustvo po tom pitanju moze ti dati odgovor da li si ucinio dobar potez u zivotu.
Ako srecu mjeris kolicinom novca koju mozes negdje zaraditi, naravno pod predpostavkom da si vrijedan i da zelis raditi, onda ces vani moci zaraditi jer posla uvijek za one koji zele da rade ima.
Da li je novac jedina stvar u zivotu koja te moze uciniti sretnim, u to ne mogu biti siguran. Novac je potreban, ali ne i dovoljan razlog za srecu. Novac ti nece sam po sebi donijeti srecu, ali ce ti podici selfconfidence.
Problem ti je izaci iz Bosne i uci u neku zemlju kao legalan imigrant. Detalji kao ko ce te tamo primiti, kod koga ces spavati, kako ces se izdrzavati na samom pocetku, kako ces naci posao i slicno su stvari koje se jako lako rjesavaju pod predpostavkom da si legalan imigrant. Imas na Zapadu banke pa posudis novac, humanitarne organizacije pa ti i one pomognu, pa imigracione biroe pa ti oni pomognu itd.
Moj stav je da se u Bosni i iz zlatnih kasika jede, mladi ljudi bi trebali otici vani i tamo jedan dio svog zivota provesti uz rad ili studij. Ono sto vidis svojim ocima i sto naucis kroz zivotno iskustvo vrijednije je od hiljadu procitanih knjiga i isto toliko odgledanih dokumentaraca na tv-u.
Preporuka je idi vani i pokusaj uraditi tamo nesto sa svojim zivotom. U Bosnu se uvijek mozes vratiti.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

definitivno ostati...jebiga neće bit dobro ako svi odemo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

jedan frajer radio za nas 2 godine... za neku bijedu... 300-400 honorarno najcrnje poslove

pa je radio 2 godine kao osiguranje u nekom kafiću... isto tako bijeda plata... mozda 600

vozao neku kantu od auta

otišai u švedsku u avgustu...

sada javlja da je kupio audi 4

:D

ako ti je bitno materijalno
ako je bitno da napreduješ i da te plate koliko radiš... treba ići :)
0.7.1.

Post by 0.7.1. »

Šantić lijepo napisa "Ostajte ovdje" i ja poslušah :) nema druge!
kijameta

Post by kijameta »

komi wrote:jedan frajer radio za nas 2 godine... za neku bijedu... 300-400 honorarno najcrnje poslove

pa je radio 2 godine kao osiguranje u nekom kafiću... isto tako bijeda plata... mozda 600

vozao neku kantu od auta

Na kredit. :oops: :oops:
Last edited by kijameta on 28/01/2008 16:45, edited 1 time in total.
suncica24

Post by suncica24 »

Otici
Ali samo zato sto zelim priliku da ucim. npr. portugalski, da imam premijeru pozorisne predstave svaki mjesec, da upoznam afrikanku, kineskinju, arapkinju..., da imam gdje probati tajlandsku, africku, kinesku, indijsku... kuhinju, da mogu napraviti svoj izbor predmeta i zanimanja na postdiplomskom, da mogu sjesti u auto i okupati se u Spaniji ili skijati u Americi...
Samo zato sto je ovdje jedini izbor... malj u glavu :-? A to me :x
Last edited by suncica24 on 28/01/2008 16:47, edited 1 time in total.
kijameta

Post by kijameta »

suncica24 wrote:Otici
Ali samo zato sto zelim priliku da ucim. npr. portugalski, da imam premijeru pozorisne predstave svaki mjesec, da upoznam afrikanku, kineskinju, arapkinju..., da imam gdje probati tajlandsku, africku, kinesku, indijsku... kuhinju, da mogu napraviti svoj izbor predmeta i zanimanja na postdiplomskom, da mogu sjesti u auto i okupati se u Spaniji ili skijati u Americi...
Samo zato sto je ovdje jedini izbor... nemati izbor :-? A to me :x
Mozes to sve i odavde,samo ne moze ako si kokuz a da ne bi bio kokuz,treba malo dupe oznojiti.
suncica24

Post by suncica24 »

kijameta, gdje ovdje mozes uciti portugalski?! Ja se dooobro namucila da nadjem i kurs spanjolskog, a kamoli portugalskog.
Imaju dvije predstave koje nisam jos odgledala, a nisam bila skoro pola godine u pozoristu :-)
Kinesku hranu zadnji put jela prije dvije godine, tajlandsku :?
Ima li ovdje mogucnost da studiras revitalizaciju i uredjenje enterijera i ekonomsku odrzivost reciklaze u arhitekturi :roll: Nema sanse. :x
A o kineskinjma i crncima da i ne govorim :-) Ovdje tesko da mozes upoznati Nikolu, ili pak Ajlu, zavisno s koje strane granice se nalazis.

I da, moje cjenjeno dupe se dovoljno znojilo i preznojavalo, za isuvise zamaskiranih dupeta drage nam zemlje i vise... vise mu se ne da :zzzz:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

otici.
ako ne radi sebe ,barem radi djece koju imas ili koju ces tek imati.
samo cu dva razloga navesti.

svaki dan se nasikiram kad vidim da ljudi skupljaju pare za lijecenje djeteta,a u stvari to bi drzava trebala da pokrije ili barem zdravstveno osiguranje koje ljudi placaju.
a djeca imaju bolje uslove i da uce i da se skoluju.na kraju krajeva, nema te skole koju ne mogu zavrsiti ovdje (ako zele) dok u bosni su osudjeni na par fakulteta i to naravno ako im starci imaju dovoljno love da ih finansiraju.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

djulba wrote:OSTATI DEFINITIVNO ŠTA GOD DA BUDE :bih: :bih: :bih:
tempora

Post by tempora »

Samo da vas ohrabrim i kazem, da imate vise sanse za otici nego sto vam se to mozda cini.
newone

Post by newone »

kijameta wrote:
komi wrote:jedan frajer radio za nas 2 godine... za neku bijedu... 300-400 honorarno najcrnje poslove

vozao neku kantu od auta

Na kredit. :oops: :oops:

Temelj kapitalizma je zivot na kredit. Razlika izmedju kapitalizma ovdje i u Bosni je da su Zapadnjaci kreditno sposobni pa teoretski svako moze sebi priustiti i taj Audi 4, dok u Bosni to je jos uvijek u sferi mogucnosti onih najimucnijih kojima za Audi i ne treba kredit od banke vec ga kesiraju kod dilera. Druga stvar jako bitna je da su ovdje interesne stope po bankama od (3 - 5)%, a u Bosni kazu da je i 15% i da su ovdje automobili kao i sve drugo znatno jeftiniji nego u Bosni.
Logika je jednostavna a sastoji se u jeftinom novcu koji se kroz niske kamatne stope nudi stanovnistvu koje i uzima taj novac, zaduzuje se u bankama da bi kupili ono sto zele, tako da se stalno kroz te kredite odrzava cash flow u ekonomiji, a sa druge strane, ljudi pod kreditima onda dobro zapnu na poslu da bi ga sacuvali i da bi sto vise zaradili i otplatili sve te kredite. Svi imaju korist od toga i banke i potrosaci i drzava.
smayo

Post by smayo »

Pitanje je koliko je neko ko je otisao u Avgustu u Svedsku kreditno sposoban ali hajde nek se covjek voza :D
jefferson

Post by jefferson »

Moj savjet ti je da odes. Pusti se nase sredine i stereotipa o tome da svi koji odu su supci.
Ljudi trebaju ici iz BiH da bi stvorili masu koja ce se ipak jednog dana vratiti sa novim saznanjima i pogledima na zivot. Nece svi oni koji odu ostati sdo kraja zivota vani. Mnogi studenti koji su otisli iz BiH na studije vratili su se, neki nezadovoljni nacinom zivota na zapadu, drugi zato sto su morali, ali vratili su se sa znanjem koji im nasi fakulteti nemogu ponuditi zbog profesora i dekana koji su privatizovali fakultete.
Ali drustveni i moralni jad u kojem se BiH nalazi nemoze trajati vjecno. Razlog zbog kojeg smo mi u takvom stanju je i zatvorenst zbog viznog rezima, i nasim nacionalnim strankama je u interesu da to tako ostane, jer zatupljenim gradjanima je najlakse manipulisati.
Medjutim, i sama Evropa je shvatila gresku takvog rezima, i za par godina granice ce biti otvorene, a onda se mi bosanci moramo suociti sa istinom gdje nam je mjesto u evropi i poceti raditi i odgovorno razmisljati, tj. glasati.
Ja svakom covjeku preporucujem da ode u bilo koju zemlju, nemora biti zapad, moze biti slovacka, poljska, ali da shvati gdje je BiH, koliko smo zaostali, i da smo nebiti u medjunarodnim odnosima, osim ako se mi ne nametnemo kao bitan faktor, a to mozemo samo radom, ali i pametnom politikom!
Medjutim, pametna politika i rad sami od sebe nece doci ako narod neradi na svom obrazovanju i prosvjecivanju!
Stoga, moj savjet ti je da razgulis ako mozes, hoces li ostat ili neces na zapadu to je druga prica.
Ja sam tri godine vani, i jos uvijek kuburim sa finansijama, jer sam svo vrijeme dao na obrazovanje. Danas radim u visokoskolskoj instituciji, ali i dalje kupim govna za cukama i macama ljudi koji su spremni platiti, samo da bi dobijao skolarine i napredovao.
Kada to zavrsim, mogu se i vratiti ili ostat, ali o tome cu razmisljati kada dodje vrijeme za to. Stoga dok neodes neznas sta te ceka, ali cijelog zivota se mozes pitati zasto nisi to probao!
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

jest meni ovo smiješno, čuj razlog za otići da upoznaš kineze i crnce, i da jedeš tu neku njihovu hranu
jefferson

Post by jefferson »

karabaja-x wrote:jest meni ovo smiješno, čuj razlog za otići da upoznaš kineze i crnce, i da jedeš tu neku njihovu hranu
A de mi reci sta fali tome?
jefferson

Post by jefferson »

tempora wrote:Samo da vas ohrabrim i kazem, da imate vise sanse za otici nego sto vam se to mozda cini.
Naravno, samo je pitanje koliko je covjek spreman da radi na tome.
Sve se moze kad se hoce!
tempora

Post by tempora »

smayo wrote:Pitanje je koliko je neko ko je otisao u Avgustu u Svedsku kreditno sposoban ali hajde nek se covjek voza :D
Pa to je cista ubleha :D kao i ovo o cemu prica newone.No ima u jednoj teoriji migracija i komponenta o prestizu u drustvu koja navodi na pomisao o odlasku. :D

No salu na stranu, migracije iz BiH su u konstantnom porastu a sudeci po mladoj dijaspori, bracna emigracija je jedan od najlaksih i jedan od realnijih nacina odlaska.

A ovaj sto voza audi u Svedskoj nakon 4 mjeseca, taj pripada sigurno toj bracnoj emigraciji koja mu omogucava kreditno pokrice.Ako nije to ostalo je da se sumnja u negativnom kontekstu. :D
Post Reply