Pozdrav,
Otac mi je slomio nogu, tacnije, pri padu je ozlijedio skocni zglob..
Stavili su mu gips. U lezecem polozaju stvari su sasvim normalne, ali cim ustane noga pocinje da otice, prsti pocinju blago da plave..
Da li je ova pojava normalna?
Unaprijed hvala!
Oticanje noge pod gipsom
Moderator: anex
- O'zone
- Globalni moderator
#3 Re: Oticanje noge pod gipsom
Da to je normalna pojava jer kad povrijediš zglob ili slomiš kost nastaje otok a gips taj otok stišće posebno kad se ustane i krv se slijeva u donje extremitete a slabo se vraća zbog stezanja gipsa.
Definitvino se posavjetovati sa doktorom ali mislim da će preporučiti više ležanja sa nogom dignutom u viši položaj.
Definitvino se posavjetovati sa doktorom ali mislim da će preporučiti više ležanja sa nogom dignutom u viši položaj.
-
tajmahalica
#4 Re: Oticanje noge pod gipsom
U nalazu se obavezno napiše da u slučaju pogoršanja treba da se javi doktoru.
Ako hoda, slije se tečnost od otoka u stopalo ili donji dio noge i tad normalno noga otiče. Ako miruje pa podigne nogu u povišen položaj otok bi trebao nestati.
Ako noga trne i plavi, tj ako trnu okrajine koliko dugo je tako, osjeća li trnce?
Ako noga otiče a cirkulacija se prekida onda to nije dobro i treba se javiti. U tom slučaju javiće se trnjenje i plavljenje ( cijanoza ) dijelova nadole od prekida cirkulacije.
Ako otiče dok hoda, pa se povuče kad čovjek sjedne i podigne nogu u povišen položaj, onda nije dramatično.
U slučaju da to otiče poprilično da zahtijeva da se gips olabavi i tad se treba javiti u hitnu.
Ako hoda, slije se tečnost od otoka u stopalo ili donji dio noge i tad normalno noga otiče. Ako miruje pa podigne nogu u povišen položaj otok bi trebao nestati.
Ako noga trne i plavi, tj ako trnu okrajine koliko dugo je tako, osjeća li trnce?
Ako noga otiče a cirkulacija se prekida onda to nije dobro i treba se javiti. U tom slučaju javiće se trnjenje i plavljenje ( cijanoza ) dijelova nadole od prekida cirkulacije.
Ako otiče dok hoda, pa se povuče kad čovjek sjedne i podigne nogu u povišen položaj, onda nije dramatično.
U slučaju da to otiče poprilično da zahtijeva da se gips olabavi i tad se treba javiti u hitnu.
-
SundanceKid
#5 Re: Oticanje noge pod gipsom
Ja sam imo tezak lom ruke, nosio gips jako dugo, i imam nekog iskustva sa tim oticanjem. Dakle sigurno da mjesto povrede otice, i s obzirom da gips ne dozvoljava sirenje koze, to stvara nelagodu poprilicnu. Ja znam de me je to strasno bolilo, i da su mi prsti oticali zbog toga jako, ali je to sasvim normalno. Bitno je da se cirkulacija ne prekida, onda bi se moralo radit sirenje gipsa, tj stavljanje novog.
Svaki ce doktor reci da se slomljeni ud drzi visoko, upravo radi toga, i to je sasvim normalno. Ocu reci posebno u prvom periodu kretnju svede na apsolutni nuzni minimum, do WCa i to je to... Poslije stvari budu malo bolje.
Oftopic: uhhh kad se sjetim cesanja zicom ispod gipsa

Svaki ce doktor reci da se slomljeni ud drzi visoko, upravo radi toga, i to je sasvim normalno. Ocu reci posebno u prvom periodu kretnju svede na apsolutni nuzni minimum, do WCa i to je to... Poslije stvari budu malo bolje.
Oftopic: uhhh kad se sjetim cesanja zicom ispod gipsa