OTEZANO DISANJE

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vertigo24

#1 OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

Poz...u posljednjih par mjeseci javlja mi se svakodnevno otezano disanje...susi mi se usna supljina...imam osjecaj da mi je i dusnik suh....i pluca...u grlu osjecam neku knedlu...kao neke dlake u grlu...tokom jela malo mi se taj osjecaj smanji...ali najizrazeniji je kad gutam ono "nasuho"...
imam reflux zuci i gerb pa mislim da bi mozda moglo biti i od toga...strasno me to nervira a i zabrinjava...
pored toga jos imam neki mutan osjecaj u glavi nisu klasicne vrtoglavice vec vise kao stanje pred pad u nesvijest...narocito poslije jela...ili kad sam vise aktivna...
bila sam na bezbroj pretraga i dr ne znaju sta mi je...
stalno imam potrebu da pijem vodu zbog suhoce u ustima i tog gusenja...cak i ves sam pocela susiti u sobi kako bi ovlazila zrak,,,
ako iko ima slicnih problema ili neki dobar savjet nek javi...
Cyber-harambashica

#2 Re: OTEZANO DISANJE

Post by Cyber-harambashica »

A diabetes?
vertigo24

#3 Re: OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

Cyber-harambashica wrote:A diabetes?
Nije dijabetes...secer mi je u granicama normale...najvise sumnjam na ovaj gerb i reflux zuci...ali nisam sigurna...a ni doktori nikako da skontaju...
Cyber-harambashica

#4 Re: OTEZANO DISANJE

Post by Cyber-harambashica »

pa reflux se odmah ustanovi, nije to nista komplikovano.
Jesi testirala funkciju pluca?
vertigo24

#5 Re: OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

Cyber-harambashica wrote:pa reflux se odmah ustanovi, nije to nista komplikovano.
Jesi testirala funkciju pluca?
ma citala sam da i reflux moze biti gadan pravo...posebno ovaj zucni...i nije isti nacin lijecenja...za ta 2 refluxa...
muka mi...cesto ...nagon na povracanje...ma uzas...
a na rtg pluca imam neke oziljne promjene koje upucuju na hronicni bronhitis...ali nije od toga...imala sam to i prije pa nisam imala problema...nego su problemi poceli kad su se pojavili ovi refluxi...
a spirometija mi ok isto...sve 5
ja-maja

#6 Re: OTEZANO DISANJE

Post by ja-maja »

Ja sam imala takve simptome od anksioznosti. Svi nalazi su (nema sta mi nisu ispitali) OK, dg. anksioznost.
Sad sam hvala Bogu super!
vertigo24

#7 Re: OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

ja-maja wrote:Ja sam imala takve simptome od anksioznosti. Svi nalazi su (nema sta mi nisu ispitali) OK, dg. anksioznost.
Sad sam hvala Bogu super!
ovaki simptomi u 1 od 10 slucajeva naginju ka anksioznosti...ali kod mene to nije slucaj...nazalost...voljela bih da jeste iako priznajem da ima i depresije i anksioznosti...dakle nadogradnja na organski problem...
pila sam i anksiolitike ali mi nisu pomagali...malo poprave raspolozenje ali problemi ostaju...mene osjecaj gusenja i otezanog disanja drzi povazdan...da je od anksioznosti popustio bi valjda par minuta...sati ...
vertigo24

#8 Re: OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

Evo simptoma konkretno za ovaj acid reflux...ezofagits...

What are the symptoms of gastro-esophageal reflux oesophagitis?

* A painful or burning sensation in the upper abdomen or chest, sometimes radiating to the back (heartburn).
* The acid reflux may reach the pharynx (throat) and mouth. It is sour and may burn.
* A small number of patients have difficulties breathing and suffer from hoarseness because the refluxed fluid irritates the larynx and respiratory tract.
* Excess belching is common.
preuzeto sa http://www.netdoctor.co.uk/diseases/fac ... reflux.htm

Ali kao sto sam navela moj problem je 1.acid reflux (dobijen u trudnoci::.7.mjesec) i 2.reflux zuci (dobijen poslije operacije zuci odma poslije poroda)
Pila sam controloc...reglan...pylomid...ranitidin...
izbacila kafu cigarete citruse ...i sve ono sto pojacava kiselinu....spavam na 3 jastuka...itd...ali stanje opet isto...
peace

#9 Re: OTEZANO DISANJE

Post by peace »

iste sam ja simptome imao,stvorio ti se slajm u ustima i plucima...
iskasljaji sto vise,ja sam imao problema s tim i jedno vrijeme sam prestao da disem...
pij cajeve i iskasljaji slajm je u pitanju
vertigo24

#10 Re: OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

peace wrote:iste sam ja simptome imao,stvorio ti se slajm u ustima i plucima...
iskasljaji sto vise,ja sam imao problema s tim i jedno vrijeme sam prestao da disem...
e vidi ja slajma nemam kao ni sline u ustima...sve je suho...jezik me zari...metalni okus u ustima...nemam pljuvacke...vrlo malo i to kad pijem vodu...i ne kasljem uopste...
ja-maja

#11 Re: OTEZANO DISANJE

Post by ja-maja »

Ja sam samo navela sta bi moglo biti, ne mora znaciti da je kao kod mene. Nisu ni meni pomagali anksiolitici ali jeste psihoterapija i AD. Ja sam odbijala da vjerujem da je problem psiholoskog karaktera ali kad sam se pomirila sa tim i pocela sa terapijom sve je prestalo.
peace

#12 Re: OTEZANO DISANJE

Post by peace »

vertigo24 wrote:
peace wrote:iste sam ja simptome imao,stvorio ti se slajm u ustima i plucima...
e vidi ja slajma nemam kao ni sline u ustima...sve je suho...jezik me zari...metalni okus u ustima...nemam pljuvacke...vrlo malo i to kad pijem vodu...i ne kasljem uopste...
hehe pa znam,isti slucaj je kod mene bio..nisam mogao ni da idem...
vjeruj mi stvorio ti se veliki slajm,to je kao krug,povezan i ne moze se izbacati malo po malo...moras traziti neki caj koji ce ga istopiti
vertigo24

#13 Re: OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

peace wrote: hehe pa znam,isti slucaj je kod mene bio..nisam mogao ni da idem...
vjeruj mi stvorio ti se veliki slajm,to je kao krug,povezan i ne moze se izbacati malo po malo...moras traziti neki caj koji ce ga istopiti
Ma sve suho...nema sline...pljuvacke...slajma...sve mi bljutavo...kad pijem ili jedem...sta cu izbaciti???a s cajevima se ne smijem zezati zbog ove kiseline...pojacavaju kiselinu...pijem kamilicu ponekad...najvise mi cigarete i kafa nedostaju...ali kad probam da zapalim dobijem nagon na povracanje uzas...
kaostvorena

#14 Re: OTEZANO DISANJE

Post by kaostvorena »

@vertigo,
primjetila sam da ste cesto na ovoj temi,te osjecam potrebu da vam ispricam kratko svoje iskustvo.Naravno,ne mogu vam reci nista osim svoga iskustva jer nisam doktor,nego pacijent.
Prije dvije godine sam imala plucnu emboliju,prezivjela,ali posljedice nosim i danas,ali zivim sasvim lijepo sa tim.
Kao posljedicu imam kardiomiopatiju i plucnu hipertenziju.
Plucna hipertenzija je uzrocnik moje"vrtoglavice",koja nije vise aktuelna jer pijem lijekove za to.
Ja vam hocu reci,da se pozabavite sa svojim problemom na taj nacin sto bi za pocetak trebalo,a to je dobar internista,a onda dalje.Ovo je moje iskustvo,a ja vas potpuno razumujem.
vertigo24

#15 Re: OTEZANO DISANJE

Post by vertigo24 »

kaostvorena wrote:@vertigo,
primjetila sam da ste cesto na ovoj temi,te osjecam potrebu da vam ispricam kratko svoje iskustvo.Naravno,ne mogu vam reci nista osim svoga iskustva jer nisam doktor,nego pacijent.
Prije dvije godine sam imala plucnu emboliju,prezivjela,ali posljedice nosim i danas,ali zivim sasvim lijepo sa tim.
Kao posljedicu imam kardiomiopatiju i plucnu hipertenziju.
Plucna hipertenzija je uzrocnik moje"vrtoglavice",koja nije vise aktuelna jer pijem lijekove za to.
Ja vam hocu reci,da se pozabavite sa svojim problemom na taj nacin sto bi za pocetak trebalo,a to je dobar internista,a onda dalje.Ovo je moje iskustvo,a ja vas potpuno razumujem.
pzzoz moji problemi su poceli poslije operacije zuci...do tada sam bila zdrava...vesela i jakoooooo sretna...a to
znam o cemu pricas jer i sama ponekad mislim da nemam plucnu hipertenziju...citala sam o tome...
ti kazes da zivis sasvim lijepo s tim sto mi je izuzetno drago...za razliku od mene koja prozivljava pakao...jednostavno ne znam sta vise da radim...problemom sam se bas pozabavila...ali samo ja...ali stvari stoje isto cak i gore...
ovo sto ja prozivljavam je patnja...a ne zivot...od doktora me dosad niko nije ozbiljno shvatio i nije imao vremena za mene...ne znam vise kome da se obratim...svi prepisuju psihu mojim problemima a ja znam 100000000000000000 %da to nije psiha...
kao sto sam i navela najveci mi je problem disanje...stezanje u prsima...i te neke vrtoglavice...voljela bih da mogu nekome da objasnim moje stanje...ne znam ni kojem internisti da se obraqtim...isla sam kod jedne dr ali je dosta povrsna...cak me nije ni saslusala...
Max Bunker

#16 Re: OTEZANO DISANJE

Post by Max Bunker »

Dobar dan svima. Molim vas, ako neko zna da mi da odgovor.
Pusim vec skoro pa dvije godine. Nikada nisam osjecao neke probleme radi cigare ili sta slicno.
Vec zadnjih par dana, osjecam neki tupi bol u ledjima ( u podrucju lopatica ) i fakat me malo strah. Prestao sam pusiti prije tri dana ( mada mislim da ima i malo vise, ali ne brojim jer ne zelim razmisljati o cigarama ). Od ostalih simptoma, koje ja mogu povezati sa cigarama, jesu ( nekada, kada pretjeram ) natecenost zlijezda u vratu, ujutro da kada disem na nos, imam isti osjecaj kao da mi je nos zacepljen i to je to. Nikada nisam imao problema sa disanjem, nikada neke bolove u plucima ili sta slicno.
Da dodam jos, da mi kutija cigara ( dok sam pusio ) je trajala po dva dana ( fakat nisam neki strastveni pusac ).
Hocu da odem i kod doktora, ali i da cujem vase misljenje. Malo sam i ja paranoican, al me sve strah da nije kakav karcinom :-) :(
Evo na netu sam gledao neke simptome i od svih nabrojanih simptoma, imam jedino taj bol u ledjima ( ponekada ali kada pretjeram sa cigarama, natecenost zlijezda u vratu i neku iritaciju u zdrijelu, radi koje kasljem ali kazem, to je bas bas bas rijetko ).
Muhamed1234

#17 Re: OTEZANO DISANJE

Post by Muhamed1234 »

Pozdrav
Imam jedan veliki problem,naime kao mali imao sam bronhitis tesko disao itd,nikakve pumpice ni lijekovi mi nisu pomagali,jedno vrijme pio sam jaja od prepelice 41 dan i to sam izliječio,no kad bi otišao na selo tamo bi me noću stezalo i sviralo u plućima bio bih budan čitavu noć,dok me nekad ne bi prenijelo pa bi zaspao,a kad bi se vratio kući u Sarajevo prođe me to sve i budem dobar.Eh ima jedno 2 mjeseca konstantno teško dišem ne svira mi u plućima niti kašljem niti ništa samo
0-24 ne mogu da dišem fino,konstatno osjećam da mi se zjeva ali uopšte mi se ne spava niti mogu da zjevam fino.Išao sam kod doktora prvo mi je dao tablete za alergiju njih sam pio ni one nisu ništa pomogle,slikao sam pluća u pluća čista,radio spirometriju uredu sve,pulmolog mi je dao Alvesco spray i Singular tablete,i njih pijem ali nema nikakve razlike,onda mi je dao i Ventolin spray od njeg me malo popusti ali to traje 2-3 minute i opet sve isto.
Probao sam sve lijekove iz narodne medicine i ni oni ne pomazu,ne znam šta da radim,radio sam alergotest i alergičan sam na polen na cvjetne čajeve na maglu na biljni med,sad ja ne znam da li je to od alergije ili nešto drugo molim vas za pomoć
Hvala
Post Reply