Otekline na vratu
Moderator: anex
-
King_of_jungle20
#1 Otekline na vratu
Prije par dana na vratu mi se pojavilo par kvrga koje imaju oblik kokosijeg jajeta, mogu ih napipati, jako su tvrde, i kada ih pritisnem, zaboli me.. Ako se nagnem na stranu, tada one dodju do izrazaja i jasno se vide. Bojim se ici doktoru, bojim se da ne kaze ono sto ne zelim cuti. Pojavilo se crvenilo na vratu, pa se bojim da nisam obolio od neke bolesti?
Niko u porodici mi nije imao slicno oboljenje, s tim sto mi je otac bolovao od gripe prije nekih mjesec dana, ali ne vjerujem da je do gripa(eventualni uzrocnik) doveo do ovog stanja.
Niko u porodici mi nije imao slicno oboljenje, s tim sto mi je otac bolovao od gripe prije nekih mjesec dana, ali ne vjerujem da je do gripa(eventualni uzrocnik) doveo do ovog stanja.
Last edited by King_of_jungle20 on 13/02/2011 18:09, edited 2 times in total.
- mneme
#2 Re: Otekline na vratu
Imas li temperaturu? Znojis li se nocu? Jesi gubio na tezini? Jesi radio skoro krvnu sliku?
-
King_of_jungle20
#3 Re: Otekline na vratu
Temperaturu imam uglavnom nocu, nocu se ne znojim, samo mi postane jako hladno, krvnu sliku sam mozda radio prije 5-6 mjeseci..mneme wrote:Imas li temperaturu? Znojis li se nocu? Jesi gubio na tezini? Jesi radio skoro krvnu sliku?
Last edited by King_of_jungle20 on 13/02/2011 17:31, edited 1 time in total.
- pustopoljina
#5 Re: Otekline na vratu
oteceno ispod uha? tj. ispod vilice prema uhu?
zvuci kao oteceni limfni cvorovi, upala neka...imas i temperaturu.
idi doktoru.
idi doktoru.
-
Sarajevski_Marlboro
#6 Re: Otekline na vratu
Meni zvuči kao simptomi leukemije.
Ne zezaj se...idi...
Ne zezaj se...idi...
- chuchumbamayumbe
#7 Re: Otekline na vratu
Da nije infektivna mononukleoza (bolest poljubaca)?!
-
King_of_jungle20
#8 Re: Otekline na vratu
sa desne strane ispod uha, ali ne ispod vilice, vec izbocenije se pojavilo crvenilo, brinem se, jer sam jako zdrav momak, sada kada je bila sezona gripe, mene je zaobisla. Nisam ni kihnuo, a kamoli da sam se razbolio. Boli me vrat jer kada god se okrenem, osjetim bol i osjetim prisutnost tih kvrga i jedino tako ih mogu obuhvatiti i tek tada vidim da oko ostalog mekog tkiva nema nista osim tih kvrga... Ne znam ni zasto su se pojavile, ali me brine sta se moze desiti, jer evo par dana stavljam obloge na vrat, ali one se ne povlace..pustopoljina wrote:oteceno ispod uha? tj. ispod vilice prema uhu?
idi doktoru.
-
Vedri
#9 Re: Otekline na vratu
Diferencijalno dijagnosticki u obzir dolaze od, nazovimo ih bezopasnim stanjima, upale grla i zuba preko infektivne mononukleoze do neceg puno goreg npr malignog limfoma koji nije za igrati se. temperatura nocu je isto tako moguc simptom kako upale tako i neceg puno malignijeg. moj savjet je posjet ljekaru pod OBAVEZNO...
- pustopoljina
#10 Re: Otekline na vratu
sutra ujutru znas gdje trebas.
-
King_of_jungle20
#11 Re: Otekline na vratu
Nemoj me covjece prepadati..Vedri wrote:Diferencijalno dijagnosticki u obzir dolaze od, nazovimo ih bezopasnim stanjima, upale grla i zuba preko infektivne mononukleoze do neceg puno goreg npr malignog limfoma koji nije za igrati se. temperatura nocu je isto tako moguc simptom kako upale tako i neceg puno malignijeg. moj savjet je posjet ljekaru pod OBAVEZNO...
Last edited by King_of_jungle20 on 13/02/2011 18:49, edited 1 time in total.
-
Vedri
#12 Re: Otekline na vratu
Ne prepadam te uopste nego samo kazem da je sirok spektar mogucih bolesti u koje se uklapaju tvoji simptomi. najbitnije ti je otici kod ljekara i istraziti razlog povecanja limfnih cvorova (jer meni djeluje da su ti oni povecani).
-
MAN-lion's coach
#13 Re: Otekline na vratu
King_of_jungle20 wrote: Bojim se ici doktoru, bojim se da ne kaze ono sto ne zelim cuti.
Kad si tako odlučan i hrabar da ne želiš ništa čuti jesi li odlučan da crkneš?
- chuchumbamayumbe
#14 Re: Otekline na vratu
Ima lik temperaturu, otekline i čeka nešto!?

- psydelija
#15 Re: Otekline na vratu
masno tkivo ili stitna zlezda... mozda je i od gripa (temperatura...)... obidji dr. koznog, svakako.King_of_jungle20 wrote:Prije par dana na vratu mi se pojavilo par kvrga koje imaju oblik kokosijeg jajeta, mogu ih napipati, jako su tvrde, i kada ih pritisnem, zaboli me.. Ako se nagnem na stranu, tada one dodju do izrazaja i jasno se vide. Bojim se ici doktoru, bojim se da ne kaze ono sto ne zelim cuti. Pojavilo se crvenilo na vratu, pa se bojim da nisam obolio od neke bolesti?
ps: brzo ozdravljenje zelim.
-
ljepilo
#16 Re: Otekline na vratu
mononukleoza 100%...sad si donji,nema vapace,fine hrane,naprezanja...kao ni
itd...sutra pravac infektivna!
-
zemo_online
#17 Re: Otekline na vratu
otecene limfne zlijezde. uzroka mnogo.
-
zemo_online
#18 Re: Otekline na vratu
osim gore navedenoga moze biti i hiv. ne zelim te prepast,ali ako si imao rizik moguce je.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#19 Re: Otekline na vratu
I meni se cini da je to.chuchumbamayumbe wrote:Da nije infektivna mononukleoza (bolest poljubaca)?!
Samo nek moli Boga da doktori skontaju na prvu o cemu se radi.
- chuchumbamayumbe
#20 Re: Otekline na vratu
Paša, ode li kod doktora ikada?!
- rogoz
#21 Re: Otekline na vratu
Mozda je vaatanomailen/cavernens/u pitanju,to su male zilice koje srastaju u jednu masu i formiraju jednu masu slicnu hematonu-dobrocudnom.MRI CE POKAZATI.King_of_jungle20 wrote:sa desne strane ispod uha, ali ne ispod vilice, vec izbocenije se pojavilo crvenilo, brinem se, jer sam jako zdrav momak, sada kada je bila sezona gripe, mene je zaobisla. Nisam ni kihnuo, a kamoli da sam se razbolio. Boli me vrat jer kada god se okrenem, osjetim bol i osjetim prisutnost tih kvrga i jedino tako ih mogu obuhvatiti i tek tada vidim da oko ostalog mekog tkiva nema nista osim tih kvrga... Ne znam ni zasto su se pojavile, ali me brine sta se moze desiti, jer evo par dana stavljam obloge na vrat, ali one se ne povlace..pustopoljina wrote:oteceno ispod uha? tj. ispod vilice prema uhu?
idi doktoru.
Bez panike.
- ExNihilo
#22 Re: Otekline na vratu
Šta bi na kraju 
- vazi
#23 Re: Otekline na vratu
King_of_jungle20 wrote:sa desne strane ispod uha, ali ne ispod vilice, vec izbocenije se pojavilo crvenilo, brinem se, jer sam jako zdrav momak, sada kada je bila sezona gripe, mene je zaobisla. Nisam ni kihnuo, a kamoli da sam se razbolio. Boli me vrat jer kada god se okrenem, osjetim bol i osjetim prisutnost tih kvrga i jedino tako ih mogu obuhvatiti i tek tada vidim da oko ostalog mekog tkiva nema nista osim tih kvrga... Ne znam ni zasto su se pojavile, ali me brine sta se moze desiti, jer evo par dana stavljam obloge na vrat, ali one se ne povlace..pustopoljina wrote:oteceno ispod uha? tj. ispod vilice prema uhu?
idi doktoru.
pitaj mamu jesi li kao mali bolovao zaushke? po tvom opisu meni na to najvise lici.
najcesce bezazlena djeja bolest ali kod odraslih osoba, posebno muskaraca preporucuje se javljanje ljekaru.
"Klinička slika
Inkubacija epidemijskog parotitisa iznosi oko 3 nedelje, a bolesnik je infektivan nedelju dana pre pojave kliničkih manifestacija bolesti. Bolest počinje naglo sa jezom, drhtavicom, groznicom, malaksalošću, glavoboljom i adinamijom. Temperatura postepeno raste, a javlja se u početku blag, a zatim intezivan bol u predelu donje vilice sa one strane gde se kasnije javlja otok zaušne žlezde. Otok zahvata parotidnu žlezdu i okolno tkivo, može biti različite veličine, elastičan je, čvrst, napet. Žlezda je umereno osetljiva ili bezbolna, a koža je nepromenjene boje. Otok dostiže maksimum trećeg dana bolesti, a zatim se narednih 3-5 dana smanjuje i svi znaci bolesti nestaju. Pored parotidne žlezde može se razviti i otok ostalih pljuvačnih žlezdi, podvilične ili podjezične."
nista strasno, otici hecimu i rijesi se sekiracije zbog neizvjesnosti.
edit: ja mislila danasnja tema