Otečeni limfni čvorovi...
Moderator: anex
-
D_Larratt1
#1 Otečeni limfni čvorovi...
Znači ovako... Na desnoj strani vrata imam kvržicu koja je prisutna od kad znam za sebe,ali već neko vrijeme sam primjetio par novih,jedna iza uha koja stoji već par mjeseci,dvije ispod vilica,znam da mogu biti povećane kad je neka upala itd,ali problem je sto su bile otečene dosta prije upale,(4 mjeseca možda),trenutno nisam u mogućnosti ići doktoru jer sam daleko od kuće na duže vrijeme,a sam po sebi sam takav da mi samo najcrnje misli prolaze kroz glavu (limfoma,tumori) itd
-
neko_sa_strane
#2 Re: Otečeni limfni čvorovi...
Pregledaj zube. Meni su se prošle godine povećali limfni čvorovi na vratu i iza uha. Ispostavilo se da je bila infekcija zuba odnosno umnjaka. Zub me nije bolio ali kada ga je stomatolog izvadio sav je bio istrulio. Upala limfnih čvorova obično upućuje na neku infekciju.
-
D_Larratt1
#4 Re: Otečeni limfni čvorovi...
Osjećam se dobro upotpunosti,ne pamtim kad sam bolestan bio,(gripa,prehlada...)
-
D_Larratt1
#5 Re: Otečeni limfni čvorovi...
Vrlo moguće,imao sam prije par godina problema s zubima,popravljao neke koji se možda i nisu trebali popravljati jer su skroz loši bili,hvala ti na odgovoru.neko_sa_strane wrote: ↑20/12/2019 18:07 Pregledaj zube. Meni su se prošle godine povećali limfni čvorovi na vratu i iza uha. Ispostavilo se da je bila infekcija zuba odnosno umnjaka. Zub me nije bolio ali kada ga je stomatolog izvadio sav je bio istrulio. Upala limfnih čvorova obično upućuje na neku infekciju.
-
pinkman
#7 Re: Otečeni limfni čvorovi...
Moze biti hiljadu razloga, a najcesce je to da se tijelo bori protiv neke infekcije. Neko generalno pravilo je da cvorovi koji narastu zbog infekcije su bolni, a bezbolni budu zbog drugih razloga. A i to nije sto posto. Nisam doktor, samo pisem ono osnovno sto znam..
Los znak je kad su bezbolni, rastu, pojavljuju u vise regija (npr na vratu, preponama, itd), te kad imas dodatne simptome kao sto je malaksalost, nocno znojenje, temperaturu, itd. A i tad treba izvaditi cvor i poslati na analizu na patologiju.
Snimi vilicu, provjeri zube, izvadi nalaze, uradi markere na infektivne bolesti (mononukleoza, hepatitis, HIV, itd), te se konsultuj sa doktorom vezano za eventualni ultrazvuk i punkciju.. sretno.
Los znak je kad su bezbolni, rastu, pojavljuju u vise regija (npr na vratu, preponama, itd), te kad imas dodatne simptome kao sto je malaksalost, nocno znojenje, temperaturu, itd. A i tad treba izvaditi cvor i poslati na analizu na patologiju.
Snimi vilicu, provjeri zube, izvadi nalaze, uradi markere na infektivne bolesti (mononukleoza, hepatitis, HIV, itd), te se konsultuj sa doktorom vezano za eventualni ultrazvuk i punkciju.. sretno.