Otecene noge, uzrok ?
Moderator: anex
- DiA 2005
#1 Otecene noge, uzrok ?
Ima li neko iskustva ili bilo kakvu ideju sta bi moglo biti:
Vec pet godina stopalo desne noge otice kao bumbar, i taj otok ide samo do clanka, nikada se ne siri na list. Pritom lijeva noga bila 'normalna'. Prosla cini mi se sve doktore, od ortopeda, reumatologa, angiologa, interniste, te ultrazvuka svih organa, i doslovno niko od njih nije pronasao apsolutno nikakav uzrok niti imaju ideju kome dalje da me upute. U trudnoci pomalo pocela oticati i lijeva. Poslije poroda isto tako noge stalno blago otecene. U zadnja dva dana na cjevanici lijeve noge je doslovno u 5 minuta iskocila neka kao kuglica, kao kad dijete ima cvorugu na glavi. Ni ona ne prolazi. Ne znam vise kome da odem, strasno je frustrirajuce ici od doktora do doktora, vaditi krv sto puta, pregledati se, a nikakvog konkretnog rjesenja ili dijagnoze.
Ja se nadam da ce se neko javiti, u protivnom pocinjem ozbiljno misliti da sam neka vrsta medicinskog fenomena.
Vec pet godina stopalo desne noge otice kao bumbar, i taj otok ide samo do clanka, nikada se ne siri na list. Pritom lijeva noga bila 'normalna'. Prosla cini mi se sve doktore, od ortopeda, reumatologa, angiologa, interniste, te ultrazvuka svih organa, i doslovno niko od njih nije pronasao apsolutno nikakav uzrok niti imaju ideju kome dalje da me upute. U trudnoci pomalo pocela oticati i lijeva. Poslije poroda isto tako noge stalno blago otecene. U zadnja dva dana na cjevanici lijeve noge je doslovno u 5 minuta iskocila neka kao kuglica, kao kad dijete ima cvorugu na glavi. Ni ona ne prolazi. Ne znam vise kome da odem, strasno je frustrirajuce ici od doktora do doktora, vaditi krv sto puta, pregledati se, a nikakvog konkretnog rjesenja ili dijagnoze.
Ja se nadam da ce se neko javiti, u protivnom pocinjem ozbiljno misliti da sam neka vrsta medicinskog fenomena.
-
Brus Lee
#2 Re: Otecene noge, uzrok ?
Mozda je uzrok otjecanja stopala u blokadi otjecanja limfe kroz limfne sudove, sto je cest slucaj u visokoj trudnoci. Plod pritisce preponske limfne sudove i dolazi do manjeg ili veceg zastoja u protoku i posljedicno se javlja otjecanje donjih extremiteta. Tada su obje noge otecene. Otjecanje samo jedne noge ili stopala ili potkoljenice moze biti posljedica neke infekcije /ubod insekta; moze i par mjeseci poslije da se javi, seksualno prenosive bolesti; Hlamidija/ i sl. Ako je proces aktivan, onda je obicno otok bolan na dodir, crven i topal, a ako je posljedica nekog starog infekta onda nije bolan, koza iznad je iste boje i toplote kao okolna. Otjecanje jednog extr. moze biiti i posljedica/manifestacija ozbiljnijeg oboljenja, ali to bi vec otkrili ovi gore pobrojani doktori. Predlazem ti da odes kod dr Smajlovica na ultrazvuk te noge i te kvrzice /radi privatno kod II gimnazije/ili u svoj Dom zdravlja, pa ginekologu eventualno da se uradi lab na seksualno prenosive bolesti.
- dobar osjecaj
#3 Re: Otecene noge, uzrok ?
Visak kilograma?
-
Klitemnestraaa
#4 Re: Otecene noge, uzrok ?
dobar osjecaj wrote:Visak kilograma?
Upravo ovo.
- DiA 2005
#5 Re: Otecene noge, uzrok ?
Dr. Smajlovicu sam i otisla na samom pocetku svih ovih pretraga, nije pronasao apsolutno nista, te me poslao reumatologu, a ona dalje angiologu... Testove na sex. prenosive bolesti nisam radila, ali sam toliko drugih teatova radila tokom trudnoce i par kontrola nakon poroda, a ni ginekolog i dr. opce prakse mi nikad nisu ukazali da bi moglo biti povezano sa nogama... Sto se tice viska kg, i to iskljucujem jer su mi noge pocele oticati par godina prije trudnoce, dakle kada sam imala neki prosjecan broj kg u odnosu na svoju visinu...Brus Lee wrote:Mozda je uzrok otjecanja stopala u blokadi otjecanja limfe kroz limfne sudove, sto je cest slucaj u visokoj trudnoci. Plod pritisce preponske limfne sudove i dolazi do manjeg ili veceg zastoja u protoku i posljedicno se javlja otjecanje donjih extremiteta. Tada su obje noge otecene. Otjecanje samo jedne noge ili stopala ili potkoljenice moze biti posljedica neke infekcije /ubod insekta; moze i par mjeseci poslije da se javi, seksualno prenosive bolesti; Hlamidija/ i sl. Ako je proces aktivan, onda je obicno otok bolan na dodir, crven i topal, a ako je posljedica nekog starog infekta onda nije bolan, koza iznad je iste boje i toplote kao okolna. Otjecanje jednog extr. moze biiti i posljedica/manifestacija ozbiljnijeg oboljenja, ali to bi vec otkrili ovi gore pobrojani doktori. Predlazem ti da odes kod dr Smajlovica na ultrazvuk te noge i te kvrzice /radi privatno kod II gimnazije/ili u svoj Dom zdravlja, pa ginekologu eventualno da se uradi lab na seksualno prenosive bolesti.
- Dr.medicine
#6 Re: Otecene noge, uzrok ?
Angiolog ustanovio ok krvne sudove?
Kakav je proteinogram, štitna žlijezda?
Cardiološki status?
Da li dugo stojiš u toku dana na nogama..............
Cardiološki status?
- DiA 2005
#7 Re: Otecene noge, uzrok ?
Angiolog ustanovio da je sve ok, i savjetovao mi da je bolje da odustanem od daljih pretraga, jer da je nesto veliko i ozbiljno, dosad bi neko pronasao...Dr.medicine wrote:Angiolog ustanovio ok krvne sudove?
Cardiološki status?
Posao mi je sjedeci, kancelarijski. Medjutim, skontala sam da nema apsolutno nikakve veze koliko sjedim ili hodam u toku dana. Nekad hodam kilometre, noge mi ne nateknu. Drugi put isto toliko hodam, noge natecene... Ma suludo...
Stitna uredna. EKG uredan. Pluca uredna. Bubrezi uredni. Proteinogram nisam radila, jel iz krvi i sta bi trebao pokazati ?
- dobar osjecaj
#8 Re: Otecene noge, uzrok ?
Meni se to isto desavalo uz sve uredne nalaze u periodu kad sam nabacila visak kilograma kad sam odjednom nakon vrlo aktivnog zivota morala sjediti po 8-10 sati dnevno. Ja licno sam odbijala mogucnost da je zbog viska kilograma kao sto sam i odbijala ideju da ja zapravo jedem vise u odnosu na svoje stvarne potrebe i smanjenu potrosnju energije.
Ljudsko tijelo je cudesno i ne pokazuje nam posljedice nasih losih higijensko-zdravstvenih navika odmah. Jako je, bori se, prilagodjava i svi procesi u tijelu su cudesno povezani. Visak kilograma je opterecenje na cijeli sistem i osiguraci u nasim tijelima koji nas upozoravaju da nesto nije u redu ne iskacu kod svakog isto. Govorim prvo o sebi kad kazem da smo prirodno skloni da nalazimo izgovore i da trazimo neka natprirodna objasnjenja za vrlo jednostavne greske koje ne zelimo ispravljati ili nemamo snage da se nosimo s njima.
Ljudsko tijelo je cudesno i ne pokazuje nam posljedice nasih losih higijensko-zdravstvenih navika odmah. Jako je, bori se, prilagodjava i svi procesi u tijelu su cudesno povezani. Visak kilograma je opterecenje na cijeli sistem i osiguraci u nasim tijelima koji nas upozoravaju da nesto nije u redu ne iskacu kod svakog isto. Govorim prvo o sebi kad kazem da smo prirodno skloni da nalazimo izgovore i da trazimo neka natprirodna objasnjenja za vrlo jednostavne greske koje ne zelimo ispravljati ili nemamo snage da se nosimo s njima.
- Bluemore
#9 Re: Otecene noge, uzrok ?
uzmi neki dobar multimineralni preparata sa dosta magnezija i prati stanje
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#10 Re: Otecene noge, uzrok ?
slaba cirkulacija, tablete, srce itd ima tu dosta faktora recimo ja sam promjenio tablete za pritisak i više ne otiču noge ...
- bavi
#11 Re: Otecene noge, uzrok ?
da ti nije nekad prije pukao mišić na toj nozi?
meni je oticala noga u trudnoći baš na mjestu gdje je pukao mišić.
tu kuglicu imam i ja, i ortoped je rekao da je vlakno-nit mišića koje je puklo pa se malo uvrnulo
jbg. ne znam bolje objasniti, uglavnom ako je to, nije nista strasno...
meni je oticala noga u trudnoći baš na mjestu gdje je pukao mišić.
tu kuglicu imam i ja, i ortoped je rekao da je vlakno-nit mišića koje je puklo pa se malo uvrnulo
- DiA 2005
#12 Re: Otecene noge, uzrok ?
Zadeverala sam i sebe i vas
Kuglica se smanjuje i povecava iz sata u sat, uz to boli gornji dio stopala. Molim Boga da je masno tkivo, da bar taj problem mogu eliminisati. Zakazala sam dopler vena, ovaj put privatno, pa cemo vidjeti dalje. A ovih dana sam po prvi put cula za uz mekih tkiva, to mi niko nikada ranije nije savjetovao ni preporucio. Pa cu vidjeti sta mi je ciniti... Hvala ljudovi
Kuglica se smanjuje i povecava iz sata u sat, uz to boli gornji dio stopala. Molim Boga da je masno tkivo, da bar taj problem mogu eliminisati. Zakazala sam dopler vena, ovaj put privatno, pa cemo vidjeti dalje. A ovih dana sam po prvi put cula za uz mekih tkiva, to mi niko nikada ranije nije savjetovao ni preporucio. Pa cu vidjeti sta mi je ciniti... Hvala ljudovi
- Danguba
#13 Re: Otecene noge, uzrok ?
Ides li cesto do toaleta?
Izbacujes li nagomilanu tekucinu u organizmu?
Da li ta otjecanja imaju veze sa temperaturom okoline?
- DiA 2005
#14 Re: Otecene noge, uzrok ?
Izbacujem...Probala sam i sa tableticama za izmokravanje na svoju ruku, nikakve promjene. Pokusala i sa aspirinima po savjetu doktora, ukoliko postoji mikrotromb da ga aspirini razbiju. Takodjer nikakve promjene.Danguba wrote:Ides li cesto do toaleta?
Ima veze sa temp okoline u smislu da ljeti znatno vise oticu, sto je i neka logika stvari radi sirenja krvnih sudova kad je toplije, jel tako...
Kod ortopeda sam takodjer bila
- vazi
#15 Re: Otecene noge, uzrok ?
A kakva si s fizickim aktivnostima i inace jesi li "usporeni" tip
Voda stagnira kod svakog u nogama ako sjedi 8h ali je vazno biti fizicki aktivan poslje posla. Pokusaj 2-3 puta sedmicno ici na fitnes ili tako nesto, mozda kao trudnica mozes na jogu ili neku fizicku aktivnost za trudnice.
Ako hodas sporije tj setas ko da tapkas u mjestu voda ce se nakupljati ako pak brze hodas onda nece ... Jako je vazno biti aktivan i baviti se nekim sportom.
Voda stagnira kod svakog u nogama ako sjedi 8h ali je vazno biti fizicki aktivan poslje posla. Pokusaj 2-3 puta sedmicno ici na fitnes ili tako nesto, mozda kao trudnica mozes na jogu ili neku fizicku aktivnost za trudnice.
Ako hodas sporije tj setas ko da tapkas u mjestu voda ce se nakupljati ako pak brze hodas onda nece ... Jako je vazno biti aktivan i baviti se nekim sportom.
- DiA 2005
#16 Re: Otecene noge, uzrok ?
Ubija me sjedenje na poslu, ali inace puno pjesacim, volim da hodam. Imala sam periode kad sam aktivno isla u teretanu, ni tada noge nisu bile nista bolje.vazi wrote:A kakva si s fizickim aktivnostima i inace jesi li "usporeni" tip![]()
- Dr.medicine
#17 Re: Otecene noge, uzrok ?
Nemoj da eksperimentišes s lijekovima. To uzimanje tableta za izmokravanje nije zezancija. Treba da izgubuš kalijum i eto belaja.
Pa uradi taj doppler krvnih sudova i UZ mekih tkiva.
A proteinogram se radi iz krvi.
- DiA 2005
#18 Re: Otecene noge, uzrok ?
Dr.medicine wrote:Nemoj da eksperimentišes s lijekovima. To uzimanje tableta za izmokravanje nije zezancija. Treba da izgubuš kalijum i eto belaja.
Evo me s doplera. Kuglica je kaze stvar infekcije, neke bakterije, to ce se lako otkloniti kremom. Sto se tice oticanja nogu, kaze klasicno zakrcenje limfnih sudova obzirom da sam sklona masnom tkivu koje se jasno vidi na dopleru. Ne moze se izlijeciti, ali se moze umanjiti. Znaci malo vise vjezbica za noge, kompresivne carape, i naravno paziti na kilograme. Vene su u savrsenom redu. Drago mi je sto ova kuglica nije tromb...Eto ga
- dobar osjecaj
#19 Re: Otecene noge, uzrok ?
Dakle, od mene bi za ovo dobila degenekDiA 2005 wrote:Izbacujem...Probala sam i sa tableticama za izmokravanje na svoju ruku, nikakve promjene. Pokusala i sa aspirinima po savjetu doktora, ukoliko postoji mikrotromb da ga aspirini razbiju. Takodjer nikakve promjene.Danguba wrote:Ides li cesto do toaleta?
Ima veze sa temp okoline u smislu da ljeti znatno vise oticu, sto je i neka logika stvari radi sirenja krvnih sudova kad je toplije, jel tako...
Kod ortopeda sam takodjer bilaNaravno, nista... Cini mi se da bih u ovom momentu platila bogatstvo samo da konacno dobijem DIJAGNOZU, makar mi noge uvijek ostale ovakve
- DiA 2005
#20 Re: Otecene noge, uzrok ?
Znamdobar osjecaj wrote:Dakle, od mene bi za ovo dobila degenekDiA 2005 wrote:Izbacujem...Probala sam i sa tableticama za izmokravanje na svoju ruku, nikakve promjene. Pokusala i sa aspirinima po savjetu doktora, ukoliko postoji mikrotromb da ga aspirini razbiju. Takodjer nikakve promjene.Danguba wrote:Ides li cesto do toaleta?
Kod ortopeda sam takodjer bilaNaravno, nista... Cini mi se da bih u ovom momentu platila bogatstvo samo da konacno dobijem DIJAGNOZU, makar mi noge uvijek ostale ovakve
. Tablete za izmokravanje su jako invazivne i uvode se pazljivo ljudima koji imaju jasnu dijagnozu i ugrozeno zdravlje do te mjere da se mora pribjeci tako agresivnom podsticanju organizma da skupa s nakupljenom vodom izbaci bezbroj vrijednih tvari iz tijela. Pa nisu, zaboga, neki multivitamincic da ti tek tako na svoju ruku probas. Dakle, sokirana sam.
Bas mi ovaj doktor danas kaze, nema tablete koja bi pomogla. Mozes kaze uzeti tabletu za izmokravanje, malo bi te ispuhala i to je to. Tretmani limfne drenaze kaze isto, samo trenutni ucinak na max 10 dana i opet po starom...Dzaba, proklet insan. Al nakon svega, draze mi je i da je ovako ali bezazleno, nego da su mi ustanovilu trombozu i sl.
- Dr.medicine
#21 Re: Otecene noge, uzrok ?
Sinula mi je ideja.
Otok te noge i ta kvrzica.
Preporucio bih ti da ides na pulmolosku obradu.
Da se iskljuci moguca sarkoidoza.
Neka ti snime pluća
Neka ti snime pluća
- Dr.medicine
#22 Re: Otecene noge, uzrok ?
DiA 2005 wrote:
ZnamNe ruzi me
Znas ono kad kazu da bi bolestan i go*no pojeo kad bi znao da ce mu pomoci. Znam da su opasne. Doslovno sam uzela cini mi se dva-tri dana po pola tabletice i kad sam vidjela da ne pomaze, batalila i to.
Bas mi ovaj doktor danas kaze, nema tablete koja bi pomogla. Mozes kaze uzeti tabletu za izmokravanje, malo bi te ispuhala i to je to. Tretmani limfne drenaze kaze isto, samo trenutni ucinak na max 10 dana i opet po starom...Dzaba, proklet insan. Al nakon svega, draze mi je i da je ovako ali bezazleno, nego da su mi ustanovilu trombozu i sl.
Sinula mi je ideja.
Neka ti snime pluća
-
kakolijeciti
#23 Re: Otecene noge, uzrok ?
Otekline nastaju najprije zbog gravitacije, jer se tekućina nakuplja u organizmu i dolazi do otežanog optoka krvi. Na primjer, dok stojimo ili sjedimo zbog nedostatak venskih zalistaka, umjesto da se krv vraća prema srcu, vraća se prema gornjim dijelovima tijela. Tada se te otekline nazivaju periferni edemi. Iako otečene noge ne predstavljaju problem ako znate uzrok otečenosti, poput ozljede ili da ste stajali danas duže na nogama nego inače, otekline koje se pojavljuju često te se duže zadržavaju, mogu govoriti o tome da se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Jedan od najčešćih znakova zatajenja srca jest oticanje potkoljenica i gležnjeva. Uzrok tome jest nakupljanje tekućine u organizmu koje nastaje kao posljedica smanjenog rada srca i smanjene mogućnosti da srce pumpa krv u periferne organe.
http://www.kakolijeciti.com/ako-noge-ot ... oboljenja/
Jedan od najčešćih znakova zatajenja srca jest oticanje potkoljenica i gležnjeva. Uzrok tome jest nakupljanje tekućine u organizmu koje nastaje kao posljedica smanjenog rada srca i smanjene mogućnosti da srce pumpa krv u periferne organe.
http://www.kakolijeciti.com/ako-noge-ot ... oboljenja/
- DiA 2005
#24 Re: Otecene noge, uzrok ?
Uradila snimak pluca prije mjesec dana u sklopu pretraga pred operaciju zuci. Cista i plucaDr.medicine wrote:DiA 2005 wrote:
ZnamNe ruzi me
Znas ono kad kazu da bi bolestan i go*no pojeo kad bi znao da ce mu pomoci. Znam da su opasne. Doslovno sam uzela cini mi se dva-tri dana po pola tabletice i kad sam vidjela da ne pomaze, batalila i to.
Sinula mi je ideja.
Neka ti snime pluća
Upravo tada sam provjerila i srce, i to EKG kod interniste, a onda ponovljen jos detaljniji pregled privatno, obzirom da mi je napad zuci uzrokovao smetnje u radu srca. Inace, i sa srcem sve u redu.
- dječak sa šibicama
#25 Re: Otecene noge, uzrok ?
Ako pijes za izmokravanje na svoju ruku, a to ti nije pametno ali eto, onda obavezno uzimaj kalij tablete. Izmokravanjem poremetis ravnotezu minerala u organizmu, mozes si uraditi medvjedju uslugu, da napravis samo jos veci problem.
Te tablete internisti prepisu uglavnom pacijentima koji imaju osteceno srce, i kojima noge oticu zbog toga.
Tebi mogu noge oticati od vise razloga, ne mora biti srce u pitanju. Mozda radis puno na nogama, mozda jedes preslanu hranu, meni se desilo par puta da konzumiram bas bas slano masno recimo pecenje ili neku slicnu kalorijsku bombu, i osjetim lagano naticanje nogu. Prodje drugi dan.
Te tablete internisti prepisu uglavnom pacijentima koji imaju osteceno srce, i kojima noge oticu zbog toga.
Tebi mogu noge oticati od vise razloga, ne mora biti srce u pitanju. Mozda radis puno na nogama, mozda jedes preslanu hranu, meni se desilo par puta da konzumiram bas bas slano masno recimo pecenje ili neku slicnu kalorijsku bombu, i osjetim lagano naticanje nogu. Prodje drugi dan.