Otapanje leda na Antartiku
Moderator: anex
-
casanova123
#1 Otapanje leda na Antartiku
Pozz svima.. Moze li neko da objasni zbog cega je tako lose ovo otapanje leda? Zar se ne moze nekako toliko kolicina vode iskoristiti za boljitak? Po svim ovim pricama uskoro vise nece biti jeseni i proljeca, nego odmah zima i ljeto.. i da ce ljeti da gori, a zimi ce da bude katastrofalno hladno sa puno leda i snijega? jel tako?
- sex_
#2 Re: Otapanje leda na Antartiku
idi zbari sta umjesto da dangubis ovdje.casanova123 wrote:Pozz svima.. Moze li neko da objasni zbog cega je tako lose ovo otapanje leda? Zar se ne moze nekako toliko kolicina vode iskoristiti za boljitak? Po svim ovim pricama uskoro vise nece biti jeseni i proljeca, nego odmah zima i ljeto.. i da ce ljeti da gori, a zimi ce da bude katastrofalno hladno sa puno leda i snijega? jel tako?
- Murat Sabanovic
#3 Re: Otapanje leda na Antartiku
evo ,mozda ti ovo pomogne u razumjevanju otapanja,vrucina ,katastrofa...
- Comrad
#4 Re: Otapanje leda na Antartiku
Moze li mi neko pojasniti ovo, ovo sa polovima, mislim led je vec uronjen u vodi. Ako ja sad uzmem casu vode i stavim kocku leda, nivo vode ce se povecati. Kad se led istopi nivo vode ce ostati isti.
Laik sam, a fizika se davno ucila.
-
staradis
#5 Re: Otapanje leda na Antartiku
Comrad wrote:Moze li mi neko pojasniti ovo, ovo sa polovima, mislim led je vec uronjen u vodi. Ako ja sad uzmem casu vode i stavim kocku leda, nivo vode ce se povecati. Kad se led istopi nivo vode ce ostati isti.
bit ce veci jer je led puno gusci ako se sve otopi bit ce puno vise vode u tecnom stanju
- pojedinac
#6 Re: Otapanje leda na Antartiku
A, moguće je i ovo:Murat Sabanovic wrote:evo ,mozda ti ovo pomogne u razumjevanju otapanja,vrucina ,katastrofa...
Da li će da se desi!? Ko zna?
- Comrad
#7 Re: Otapanje leda na Antartiku
Zar se zapremina vode ne povecava kad se zaledi? Npr. kad stavis vode da napravis led, natocis malo u onu kutijcu, kasnije kad se stvori led naraste pofino. Ako je zapremina kocke leda npr. 1m3, kad se to istopi nece biti 1m3 vode, nego cak malo manje. Jedino mozda moze porasti nivo mora od ovog leda sto je na kopnu...staradis wrote:bit ce veci jer je led puno gusci ako se sve otopi bit ce puno vise vode u tecnom stanjuComrad wrote:Moze li mi neko pojasniti ovo, ovo sa polovima, mislim led je vec uronjen u vodi. Ako ja sad uzmem casu vode i stavim kocku leda, nivo vode ce se povecati. Kad se led istopi nivo vode ce ostati isti.
Evo nasao sam, pri smrzavanju volumen vode u ledenom stanju povećava se za otprilike 1/9.
Ili evo ako je u ovoj casi voda okean, a kocke leda gleceri...
Mislim, ono razmisljam ko laik, samo sto se tice povecanja nivoa mora. Normalno sad ako se sve otopi, vjerovatno ce se sve poremetiti, medjutim mozda ne u tolikoj mjeri koliko nas prepadaju, tipa da cemo ko po filmovima po brodovima zivjet'.
-
hAZNADAR
#8 Re: Otapanje leda na Antartiku
Problem je sto se led sporo otapa kada je velik, ali ubrzano kada je manji.
Do sad su se polovi otapali sporo - sada ubrzano.
Stavi kocku leda u casu - prva polovina ce se kocka sporo otapati, druga polovina za puno manje vremena.
Sto znaci da se nivo mora povecava, i samo se mozemo moliti da ta silna kolicina vode ne utice na Golfsku struju u Atlantiku od koje zavisi nasa klima. Inace - ode sve u p.m.
Stavi kocku leda u casu - prva polovina ce se kocka sporo otapati, druga polovina za puno manje vremena.
Sto znaci da se nivo mora povecava, i samo se mozemo moliti da ta silna kolicina vode ne utice na Golfsku struju u Atlantiku od koje zavisi nasa klima. Inace - ode sve u p.m.
-
sumirprimus
#9 Re: Otapanje leda na Antartiku
inace,svjedoci smo da ove salaukovine po dunjaluku i nisu nesto,kakve mogu biti...hAZNADAR wrote:Problem je sto se led sporo otapa kada je velik, ali ubrzano kada je manji.
ocu reci,klima je vec otisla u krac...
- piatc
#10 Re: Otapanje leda na Antartiku
Zapremina leda nema velike veze sa problemima klime, problem je u morskim strujama koje su najodgovornije za današnju klimu i koje će se naglo početi mijenjati ako se polovi otope.
- hepekcina
#11 Re: Otapanje leda na Antartiku
svi se ko čude što se led topi a organizira se kolektivno puštanje stakleničkih plinova

kakog crnog mira...ode Antartik u qoracPuštanjem golubova iz Sarajeva poslana poruka mira
-
Sit svega
#12 Re: Otapanje leda na Antartiku
Loše je iz razloga što postoji nešto što se zove Golfska struja, i to je struja koja pomaže stabilnosti klime na zemlji. Ona se penje iz tropskih mora prolazi pored obala SAD-a i Kanade i penje sve dok ne dođe do hladnih voda i leda, a onda ohlađena propada lagano na dno i spušta se ponovo do tropskih mora gdje se lagano zagrijava i dižeka vrhu i vraća nazad. Šta će se desiti ukoliko se otopi sjeverni pol. Pa smanjit će se salinitet vode, što će opet dovesti do zaustavljanja Golfske struje. To se dešavalo i prije u povijesti zemlje, obično, kao i sad nakupljanjem CO2 u zraku i zagrijavanjem atmosfere i vode. A ćemu to sve vodi. Pa Ledenom dobu, što nije nimalo dobro za opstanak ljudske vrste. Činjenica je da smo jedno već preživjeli, ali tada nas je bilo puno manje i bili smo kao vrsta koncentrisani na jugu, gdje nije bio stalni led i snijeg. Novo Ledeno doba bi definitivno uticalo na količine raspoložive hrane, a i teritorije pogodne za život ljudi bi bile u znatnoj mjeri smanjene. E zbog toga je loše topljenje leda.casanova123 wrote:Pozz svima.. Moze li neko da objasni zbog cega je tako lose ovo otapanje leda? Zar se ne moze nekako toliko kolicina vode iskoristiti za boljitak? Po svim ovim pricama uskoro vise nece biti jeseni i proljeca, nego odmah zima i ljeto.. i da ce ljeti da gori, a zimi ce da bude katastrofalno hladno sa puno leda i snijega? jel tako?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: Otapanje leda na Antartiku
a šta ga ovaj nadrobiMurat Sabanovic wrote:evo ,mozda ti ovo pomogne u razumjevanju otapanja,vrucina ,katastrofa...
jel išta konkretno rekao???
ok sve je to što mi znamo odavno... promjena... vodolije... novo doba...
mene zanima oće li zime biti ekstremnije a ljeta vruća na kvadrat
zbog otapanja leda
bez šuplje
da ili ne
-
Sit svega
#14 Re: Otapanje leda na Antartiku
U nekoj prelaznoj fazi, da...Black swan wrote:a šta ga ovaj nadrobiMurat Sabanovic wrote:evo ,mozda ti ovo pomogne u razumjevanju otapanja,vrucina ,katastrofa...
![]()
![]()
![]()
jel išta konkretno rekao???
![]()
ok sve je to što mi znamo odavno... promjena... vodolije... novo doba...
mene zanima oće li zime biti ekstremnije a ljeta vruća na kvadrat
zbog otapanja leda
bez šuplje
da ili ne
- Zavatoni
#15 Re: Otapanje leda na Antartiku
Prognoza je da 2016.g neće biti leda na Arktiku u ljetnim mjesecima...okean će postajati sve topliji u ljetnim mjesecima...permafrost (zaleđeni sediment iz zadnjeg ledenog doba) se počinje naglo topiti...osolobađa velike količine metana, tako da će se globalno zagrijavanje planete naglo ubrzati...
Ovo je jedan od aspekata topljenja trajnog leda.
Ovo je jedan od aspekata topljenja trajnog leda.
- Zatamnjena stakla
#16 Re: Otapanje leda na Antartiku
Ma ne zanima me.
Nek se sve otopi šta me briga
Nek se sve otopi šta me briga
- Halcyon
#17 Re: Otapanje leda na Antartiku
Planeta je i bez topljenja leda u ..... (ljudi pogotovo) pa mi ovo ostalo dođe k'o neki popratni efekat.
-
lajkujMe
#18 Re: Otapanje leda na Antartiku
Ljudi kao vrsta ne bi nestala kad bi nastupilo ledeno doba, ali sta bi se desilo je da bi nacin zivota koji sad imamo nestao, nema vise fancy kuce, auta avioni zgrade iphone
, prvo bi milijarde ljudi umrlo od gladi jer bi nam se povrsine za sadnju daleko smanjili a i zivotnjski svijet bi dosta poumreo, znaci prvo masovna smrt, pa onda prestanak civilizacije i bio bi regres do kamenog doba kad bi nasa praunucad prvo ucila loviti, paliti vatru, skupljati resurse neophodne za zivot itd itd e to bi bila buducnost ako se obistini ledeno doba
- cyprus
#19 Re: Otapanje leda na Antartiku
Pa nije sav led uronjen u vodu...Comrad wrote:Moze li mi neko pojasniti ovo, ovo sa polovima, mislim led je vec uronjen u vodi. Ako ja sad uzmem casu vode i stavim kocku leda, nivo vode ce se povecati. Kad se led istopi nivo vode ce ostati isti.
-
bordo_boy
#20 Re: Otapanje leda na Antartiku
Kako će se nivo mora dići kad se lednici otope? E ovako. Voda pri topljenju ima manju zapreminu, ali ima jedan važan faktor, a to je da santa leda ima i površinu koja nije uronjena u vodu, a ona nije zanemariva. Dakle, kada se istopi i ono što je iznad nivoa vode, to će dovesti do povećanja nivoa mora. Dakle, nije problem u uronjenom dijelu leda, nego u onom iznad nivoa vode...

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21 Re: Otapanje leda na Antartiku
i baš vako nešto sam čitao neki dan u knjizi Sneg i led od Eriha KošalajkujMe wrote:Ljudi kao vrsta ne bi nestala kad bi nastupilo ledeno doba, ali sta bi se desilo je da bi nacin zivota koji sad imamo nestao, nema vise fancy kuce, auta avioni zgrade iphone, prvo bi milijarde ljudi umrlo od gladi jer bi nam se povrsine za sadnju daleko smanjili a i zivotnjski svijet bi dosta poumreo, znaci prvo masovna smrt, pa onda prestanak civilizacije i bio bi regres do kamenog doba kad bi nasa praunucad prvo ucila loviti, paliti vatru, skupljati resurse neophodne za zivot itd itd e to bi bila buducnost ako se obistini ledeno doba
sve ekvatorijalne zemlje bi postale velesile i počele graditi zidove da mi sa sjevera ne emigriramo dole
a sjeverne zemlje bi bile svedene na 2-3% stanovnika na prživljavanju
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#22 Re: Otapanje leda na Antartiku
lajkujMe wrote:Ljudi kao vrsta ne bi nestala kad bi nastupilo ledeno doba, ali sta bi se desilo je da bi nacin zivota koji sad imamo nestao, nema vise fancy kuce, auta avioni zgrade iphone, prvo bi milijarde ljudi umrlo od gladi jer bi nam se povrsine za sadnju daleko smanjili a i zivotnjski svijet bi dosta poumreo, znaci prvo masovna smrt, pa onda prestanak civilizacije i bio bi regres do kamenog doba kad bi nasa praunucad prvo ucila loviti, paliti vatru, skupljati resurse neophodne za zivot itd itd e to bi bila buducnost ako se obistini ledeno doba
preekstremno.
šta bi bilo? ma šta će biti, prilagodićemo se. kakvo kameno doba, izmislićemo pogon na snijeg.
žali bože samo onih haljinica po Ferhadiji...
- sinuhe
#23 Re: Otapanje leda na Antartiku
Otapanjem dolazi do zagrijavanja jer nema vise velikih bijelih povrsina pa time dolazi do svakakvih poremecaja.
Nama veci nivo mora ne bi bio problem.
Nama veci nivo mora ne bi bio problem.
-
HM 2011
#24 Re: Otapanje leda na Antartiku
Otapanje leda na tvrdoj površini bi imalo velikog efekta....
Sjećam se da sam kao djete čitao, neke enciklopedije, da kada bi se sav led na planeti otopio, došlo bi do potopa New Yorka, Londona, pa čak i Pariza ?
Eto to je problem, nije veliki kada se pogleda na prvi pogled, međutim 2/3 svjetske populacije je koncetrirano u priobalnom području, te će doći do postepenog potapanja gradskih zona, iz tog razloga potrebno je te iste gradove preseliti iznad nivoa mora i problem je rješen - jeste da to košta ali - šta je tu je...
Maksimalna visina rasta mora koliko se sjećam je 70 metara...
Sjećam se da sam kao djete čitao, neke enciklopedije, da kada bi se sav led na planeti otopio, došlo bi do potopa New Yorka, Londona, pa čak i Pariza ?
Eto to je problem, nije veliki kada se pogleda na prvi pogled, međutim 2/3 svjetske populacije je koncetrirano u priobalnom području, te će doći do postepenog potapanja gradskih zona, iz tog razloga potrebno je te iste gradove preseliti iznad nivoa mora i problem je rješen - jeste da to košta ali - šta je tu je...
Maksimalna visina rasta mora koliko se sjećam je 70 metara...
-
marokanac
#25 Re: Otapanje leda na Antartiku
Za nas je to super. Ako se nivo mora podigne za 70 metara eto nama mora iza Mostara odmah. Elem bliže elem BiH imaće više morske obale