osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
-medeni-

#1 osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by -medeni- »

pošto je bilo riječi o pogrešnom/prosrpskom tumačenju ovog pojma od strane čika Sime, a koje sam spomenuo u toj temi, smatram da je potrebno malo DETALJNIJE ovo obraditi
dakle
Jedan od historijski vrela na koja se srbi pozivaju pri „dokazivanju“ da je Bosna bila srpska i da su Bosnu naselili srbi, jeste i Ljetopis popa Dukljanina, i to onaj njegov dio gdje se kaže da je
„Srbiju pak, koja se zove i Zagorje, podijeli u dvije oblasti: jednu od velike rijeke Drine u pravcu zapada sve do planine Pina(Borove), koju još nazva Bosnom, drugu, pak od iste rijeke Drine u pravcu istoka sve do Lapije(Laba) i Labskog jezera (Skadarskog), koju nazva Raškom.”
Kao prvo treba istaći da je ovo prevod sa latinskog izdanja, gdje je očigledno latinska riječ (prvo SURBIA, a zatim i SURBIAM) prevedena (ko zna zašto sa Srbija) a što ovi koriste zlonamjerno da bi prikazali da je to neka kvazi država Srbija.
1-Kao prvo može se vidjeti u priloženom tekstu da sve tri riječi spomenute u ovom dijelu na latinskom SURBIA, SURBIAM i SORBIUM se prevodi ISTO, sa Srbija, što je znači samo po sebi nelogično.
2- Osim toga, kao najvažnije ističem to ( a svakom ko želi to je jasno) da je u samom uvodu ovog poglavlja nedvojebeno navedeno da se radi o podjeli teritorije po slivovima rijeka, te ono područje sa rijekama koje teku prema jugu su nazvane PRIMORJE, a ono područje sa rijekama prema sjeveru i koje utiču u Dunav se nazivaju SURBIA (Srbija). Dakle ovo je ČISTO podijela područja po SLIVOVIMA RIJEKA I veze nikakve nema sa nekom KVAZI DRŽAVOM SRBIJOM
Image
Image
Last edited by -medeni- on 05/06/2010 11:54, edited 2 times in total.
-medeni-

#2 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by -medeni- »

3-na latinskom se Serblia isključivo spominje kao SERVIE a nikakva Surbia,
dokaz je DAI i tamošnji termin za Serbliu

Image
-medeni-

#3 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by -medeni- »

I na kraju KRUNSKI dokaz, a to je ISTI TAJ TEKS u originalnom izdanju HRVATSKE REDAKCIJE, gdje se i navodi jedino pojam SURBIA, ni riječi o nekoj kvazi Srbiji, čak nema ni umetnutog opširnijegdijela (za koji se smatra da su nakandno ubazili prepisivači) koji objašnjava podjelu

Image
hrabren miloradovic

#4 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by hrabren miloradovic »

Jaoo Medeni kak' si ti pametan?! razotkrio si LJDP?! , svaka čast , ja sam mislio da je to krunski dokaz svega , a naročito za braću Hrvate! :D

Aj života ti otvori temu gde raskrinkavaš i Gospodare Prstenova ?! , mada je to delo teže raskrinkati nego LJDP , mislim logičnije je napisano! :D
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#5 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by Priorat »

haj ti medeni nadji kakvog zenska pa umoci nesto. pusti ove budalestine....nije to za tebe...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by PipiDugaDevetka »

Neka si ti @medeni ovo napisao, mene su u školi učili pogrešno, a ja o ovome pojma nisam imao.
LJPD i Raška&Zeta, to je sve što spomenuše u školi, a o ovome žuto hajlajtiranim, ni riječi.

Hvala @medeni.
Jazz_Junkie

#7 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by Jazz_Junkie »

Priorat wrote:haj ti medeni nadji kakvog zenska pa umoci nesto. pusti ove budalestine....nije to za tebe...
:lol:
BSn

#8 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by BSn »

PipiDugaDevetka wrote:Neka si ti @medeni ovo napisao, mene su u školi učili pogrešno, a ja o ovome pojma nisam imao.
LJPD i Raška&Zeta, to je sve što spomenuše u školi, a o ovome žuto hajlajtiranim, ni riječi.

Hvala @medeni.

Nije to nista, sad se moze i u skolama ne procitati obavezna lektira "Gorski vijenac" - samo kazu "Men' babo zabranio da to citam" - valjda babo cuo nesto o Njegosu na Pinku, pa veli nece meni scer ote skrabotine i svinjarije citat.
Bosanac sa dna kace

#9 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by Bosanac sa dna kace »

:? biva.....
dariomiamigo

#10 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by dariomiamigo »

@medeni

po komentarima se najbolje vidi , niko da argumentirano proturiječi ,niko da kontrira.

Respect tebi. :thumbup:
-medeni-

#11 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by -medeni- »

dariomiamigo wrote:@medeni

po komentarima se najbolje vidi , niko da argumentirano proturiječi ,niko da kontrira.

Respect tebi. :thumbup:
he, he hvala druže
upravo tao , TOLIKO SU OČAJNI da im je jedino preostalo da uprazno laprdaju, zabavni su a nisu svejsni koliko su očajni :lol:
posebno se "pale" ko hepo kockice ovi srbi-forumaši, izgleda da ih posebno "pogodio" ona gornji dio o serbloima-robovima ;-)
-medeni-

#12 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by -medeni- »

hrabren miloradovic wrote:Jaoo Medeni kak' si ti pametan?! razotkrio si LJDP?! , svaka čast , ja sam mislio da je to krunski dokaz svega , a naročito za braću Hrvate! :D

Aj života ti otvori temu gde raskrinkavaš i Gospodare Prstenova ?! , mada je to delo teže raskrinkati nego LJDP , mislim logičnije je napisano! :D
da, da "pametnjakovićU"
osim tvoje uprazne priče,
imaš li ti kakav protuargument da mi pokažš da to nije tako
obično si pun nekih filozofiranja, a sad ti maca pojela jezik izgleda :oops:
BSn

#13 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by BSn »

-medeni- wrote: Kao prvo treba istaći da je ovo prevod sa latinskog izdanja, gdje je očigledno latinska riječ (prvo SURBIA, a zatim i SURBIAM) prevedena (ko zna zašto sa Srbija) a što ovi koriste zlonamjerno da bi prikazali da je to neka kvazi država Srbija.
1-Kao prvo može se vidjeti u priloženom tekstu da sve tri riječi spomenute u ovom dijelu na latinskom SURBIA, SURBIAM i SORBIUM se prevodi ISTO, sa Srbija, što je znači samo po sebi nelogično.

Nije nelogicno. Jesi li cuo nekada za deklinacije u latinskom jeziku?

Ove prve dvije odgovaraju prvoj deklinaciji. Ako si dobro napisao i ako je Surbia nominativ jednine (ako je uopce prva deklinacija, a najvjerovatnije jeste ako je Surbia, ae, f.) - moze jos biti i vokativ i ablativ jednine, onda je Surbiam akuzativ jednine.

To su ove dvije koje se pojavljuju kada prvi put spominjes prevodjenje rijcei Surbia. Poslije tu jos dodajes i Sorbium koja (ako si dobro napisao i ako U prelazi u O - sto mene kao povrsnog poznavatelja gramatike latinskog jezika malo zbunjuje - nema bas smisla) sto bi mozda ovo sve moglo svrstati i u trecu deklinaciju, ali nema bas logike da je Surbia treca deklinacija - ponavljam, opet ako jeste rijec o N jed. Surbia, ae, f..

E sad, da li ta rijec zaista znaci Srbija, u to ne ulazim.
-medeni-

#14 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by -medeni- »

BSn wrote:

E na tome UPRAVO JESTE poenta ove diskusije
BSn

#15 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by BSn »

-medeni- wrote:
BSn wrote:

E na tome UPRAVO JESTE poenta ove diskusije
Znamo, samo nije nelogicno da tu rijec prevodi na isti nacin, jer najvjerovatnije nisu tri rijeci, nego jedna. Da li ju je on prevodio "odokativno", ili s rjecnikom, to je opet za diskusiju, ali opet ne mozemo ni o tome, jer ni sami ne znamo sta znaci Surbia.
-medeni-

#16 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by -medeni- »

pa jesi li čito ???

znači ZAGORJE, teritoriju SLIVA rijeke Dunav, znači sve rijeke koje se ulijevaju u Dunav
a PRIMORJE je druga oblast, sve rijeke koje se ulijevaju u Jadran
sve jasno, jednostavno,
otrpilike kao današnja podjela na Hercegovinu i Dalmaciju koje bi bile u Primorju
a Bosna, Srbija u Zagorju
znači da se slična podjela zadržala do danas, granica ili RAZDJEL je upravo TAJ SLIV RIJEKA
BSn

#17 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by BSn »

-medeni- wrote:pa jesi li čito ???

znači ZAGORJE, teritoriju SLIVA rijeke Dunav, znači sve rijeke koje se ulijevaju u Dunav
a PRIMORJE je druga oblast, sve rijeke koje se ulijevaju u Jadran
sve jasno, jednostavno,
otrpilike kao današnja podjela na Hercegovinu i Dalmaciju koje bi bile u Primorju
a Bosna, Srbija u Zagorju
znači da se slična podjela zadržala do danas, granica ili RAZDJEL je upravo TAJ SLIV RIJEKA

Al' ti ne znas sta znaci Surbia, tako da ne mozes govoriti o njegovom prosrpskom, ili netacnom tumacenju tog pojma.
Shoshana

#18 Re: osvrt na pojam SURBIA/ZAORJE u LJPD

Post by Shoshana »

E, pa dosta vise istorijskih cinjenica o Srbima .... :-)
Locked