Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kick off

#1 Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH

Post by Kick off »

[img]http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/0669E1E9-886D-4FAE-B215-AD3547689C53/75646/N_Krimi1.jpg[/img] wrote:Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH

Postoje bliske veze izmedju osamnaestogodisnjeg svedjanina, koji je uhapsen u Sarajevu u Bosni i Hercegovini radi teroristickih djelovanja, i cetvoricom mladih muskaraca koji su porijeklom sa prostora bliskog istoka, i koji su kasno sinoc pritvoreni u Brondbyu i osumnjiceni za teroristicka djelovanja.
Ovo je potvrdio celnik policije u Glostrupu, Jorn Bro.

Ambasada glavni teroristicki cilj
Prema izvjestajima svedsih novina Expressen, svedski osamnestogodisnjak je izabrao britansku ili americku ambasadu u Sarajevu kao cilj svojih teroristickih djelovanja. Uhapsen je od bosanskih vlasti 19. oktobra. Bosanske vlasti su uhapsili jos dvojicu muskaraca, jednog turcina i jednog bosanca.

Cetvorica mladica, koji su od 16-20 godina starosti, su privedeni u pritvor na saslusanje (po danskom ustavu, saslusanje je obavezno sprovesti u roku od 24 sata po hapsenju). Ulozili su zalbu, sto naznacava da se ne osjeceju krivima. Jedan od njih je danski drzavljanin.

Snajpersko naoruzanje
Uhapseni su poslije obavjestaja bosanskih vlasti. Prilikom hapsenja u Sarajevu, zaplijenjene su velike kolicine eksploziva te manji dio snajperskog naoruzanja sa pripadajucim ublazivacima zvuka(prigusivacima). Vjerovatno u stanu osamnaestogodisnjaka.
- Prilikom njegovog hapsenja (i ostalih), nadjeno je oruzje i eksploziv, izjavio je celnik policije Jorn Bro.

Ipak nije mogao potvrditi da je cilj teroristickih i samoubilackih napada britanska ili americka ambasada u Sarajevu.
- To prvi put cujem od vas, rekao je.

SAPO nagovijestio bosansku poliiiciju
Svedjanin je dosao u Bosnu prije mjesec dana, zivi svakodnevno u Kungalvu te posjeduje i svedski i crnogorski pasos. Prema pisanju bosanskih novina Slobodna Bosna, svedska obavjestaja sluzba SAPO je obavjestila bosasnke vlasti o djelovanju osamnaestogodisnjaka. Bosanska obavjestajna sluzba se obratila Politiets Efterretningstjeneste (danska policijska obavjestajna Sluzba) kada su ih tragovi uputila ka Danskoj.

- Ubijedjen sam da su pripremali teroristicki napad, izjavio je Jorn Bro o djelovanjima cetvroice pritvorenih.

- Moguce u Danskoj, mada ni to nemogu reci sa sigurnoscu, dodao je.

Teroristicki napad se, prema misljenju danske policije, trebao desiti " u nekom dijelu Evrope i kracem vremenskom horizontu".
clanak sam preveo sa danskog,a napisan je od novinara najvece i najpouzdanije drzavne radiotelevizijske kuce u danskoj,Danmarks Radio.prema ovom clanku izgleda da su i "nasi" gradjani upetljani.po ovom clanku, u sarajevu je uhapsen izmedju ostalih i jedan bosanac. (ili mozda samo posjeduje bh pasos?) ovaj svedo je izgleda porijeklom crnogorac.
Last edited by Kick off on 28/10/2005 13:10, edited 1 time in total.
Kick off

#2 Re: Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH

Post by Kick off »

dupli.. sry
digger

#3 Re: Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH

Post by digger »

Kick off wrote:... ovaj svedo je izgleda porijeklom crnogorac.
Citat iz zadnje "Slobodne Bosne":
A ko su, zapravo, glavni osumnjiceni za teroristike prijetnje u Sarajevu. Mediji su do sada operisali iskljucivo njihovim inicijalima, medjutim, izvori naseg lista iz Tuzilastva BiH pobrinuli su se da citateljima predocimo potpuni identitet tih osoba.
Prvi je Mirsad Bektasevic, drzavljanin Svedske, star (odnosno mlad) 19 godina. Bektasevic je rodjen u Srbiji (Sandzaku) i pocetkom 90-tih je sa familijom izbjegao u Svedsku, gdje je legalno dobio sve potrebne dokumente. Njegov kompanjon sa kojim se trenutno nalazi u pritvoru (u Centralnom zatvoru u Sarajevu) je Irfan Trtov (pod nadimkom Jasmin) drzavljanin Turske, 18-godisnjak.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=50
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

heheh...pratite medije večeras. ovo ime njegovog kompanjona turčina je pogrešno...momak se ne zove tako.

samo mi nije jasno odakle im tako pogrešni podaci...mogli su provjeriti.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

od hiljada neo-nacista u Srbiji i Hrvatskoj senzacionalnije je pisat o petorici bosanskih terorista. E da hoce drmnut auto Paravca.
Qler

Post by Qler »

osamu su trenirali ameri pa ne vidim da se iko zali i govori da je povezsan sa USA... daj ba....
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

kako ti samo ne kontaš....da znaš malo više shvatio bi da je ovo fakat moglo bit izajebano. A nemaš pojma koliko bi to naštetilo BiH a plus nevini ljudi koji bi stradali...

http://www.sudbih.gov.ba/?id=135&jezik=B

pogledaj link...vrlo ozbiljna prijetnja
tempora

Post by tempora »

U kojoj to drzavi danas nema potencijalnih terorista? I koje je to tlo imuno no budjenje ekstremizma? :?
wels

Post by wels »

Svedjanin je dosao u Bosnu prije mjesec dana, zivi svakodnevno u Kungalvu te posjeduje ......

:lol: :lol: :lol: Pa ja posjetim i taj Kungalv.To vam je blizu Geteborga na putu prema Oslu.Tu blizu petnaestak km, sam svake godine u posjeti.

Jadna mu majka ako ga sretnem.

Ima li mu ko sliku?
:lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

wels wrote:
Svedjanin je dosao u Bosnu prije mjesec dana, zivi svakodnevno u Kungalvu te posjeduje ......

:lol: :lol: :lol: Pa ja posjetim i taj Kungalv.To vam je blizu Geteborga na putu prema Oslu.Tu blizu petnaestak km, sam svake godine u posjeti.

Jadna mu majka ako ga sretnem.

Ima li mu ko sliku?
:lol:
Ja sam na istocnoj obali...
Steta! :x
kekec

Post by kekec »

Vodenjak wrote: Ja sam na istocnoj obali...
Napravi kakvu zasjedu. Ima njih i u Stokholmu. :-D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:
Vodenjak wrote: Ja sam na istocnoj obali...
Napravi kakvu zasjedu. Ima njih i u Stokholmu. :-D
Poruci im da moraju malo da se spuste!
:D

ne volim (pre)velike gradove! :D
Post Reply