clanak sam preveo sa danskog,a napisan je od novinara najvece i najpouzdanije drzavne radiotelevizijske kuce u danskoj,Danmarks Radio.prema ovom clanku izgleda da su i "nasi" gradjani upetljani.po ovom clanku, u sarajevu je uhapsen izmedju ostalih i jedan bosanac. (ili mozda samo posjeduje bh pasos?) ovaj svedo je izgleda porijeklom crnogorac.[img]http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/0669E1E9-886D-4FAE-B215-AD3547689C53/75646/N_Krimi1.jpg[/img] wrote:Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH
Postoje bliske veze izmedju osamnaestogodisnjeg svedjanina, koji je uhapsen u Sarajevu u Bosni i Hercegovini radi teroristickih djelovanja, i cetvoricom mladih muskaraca koji su porijeklom sa prostora bliskog istoka, i koji su kasno sinoc pritvoreni u Brondbyu i osumnjiceni za teroristicka djelovanja.
Ovo je potvrdio celnik policije u Glostrupu, Jorn Bro.
Ambasada glavni teroristicki cilj
Prema izvjestajima svedsih novina Expressen, svedski osamnestogodisnjak je izabrao britansku ili americku ambasadu u Sarajevu kao cilj svojih teroristickih djelovanja. Uhapsen je od bosanskih vlasti 19. oktobra. Bosanske vlasti su uhapsili jos dvojicu muskaraca, jednog turcina i jednog bosanca.
Cetvorica mladica, koji su od 16-20 godina starosti, su privedeni u pritvor na saslusanje (po danskom ustavu, saslusanje je obavezno sprovesti u roku od 24 sata po hapsenju). Ulozili su zalbu, sto naznacava da se ne osjeceju krivima. Jedan od njih je danski drzavljanin.
Snajpersko naoruzanje
Uhapseni su poslije obavjestaja bosanskih vlasti. Prilikom hapsenja u Sarajevu, zaplijenjene su velike kolicine eksploziva te manji dio snajperskog naoruzanja sa pripadajucim ublazivacima zvuka(prigusivacima). Vjerovatno u stanu osamnaestogodisnjaka.
- Prilikom njegovog hapsenja (i ostalih), nadjeno je oruzje i eksploziv, izjavio je celnik policije Jorn Bro.
Ipak nije mogao potvrditi da je cilj teroristickih i samoubilackih napada britanska ili americka ambasada u Sarajevu.
- To prvi put cujem od vas, rekao je.
SAPO nagovijestio bosansku poliiiciju
Svedjanin je dosao u Bosnu prije mjesec dana, zivi svakodnevno u Kungalvu te posjeduje i svedski i crnogorski pasos. Prema pisanju bosanskih novina Slobodna Bosna, svedska obavjestaja sluzba SAPO je obavjestila bosasnke vlasti o djelovanju osamnaestogodisnjaka. Bosanska obavjestajna sluzba se obratila Politiets Efterretningstjeneste (danska policijska obavjestajna Sluzba) kada su ih tragovi uputila ka Danskoj.
- Ubijedjen sam da su pripremali teroristicki napad, izjavio je Jorn Bro o djelovanjima cetvroice pritvorenih.
- Moguce u Danskoj, mada ni to nemogu reci sa sigurnoscu, dodao je.
Teroristicki napad se, prema misljenju danske policije, trebao desiti " u nekom dijelu Evrope i kracem vremenskom horizontu".
Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH
-
Kick off
#1 Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH
Last edited by Kick off on 28/10/2005 13:10, edited 1 time in total.
-
Kick off
-
digger
#3 Re: Osumnjiceni danski teroristi imaju povezanost sa BiH
Citat iz zadnje "Slobodne Bosne":Kick off wrote:... ovaj svedo je izgleda porijeklom crnogorac.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=50A ko su, zapravo, glavni osumnjiceni za teroristike prijetnje u Sarajevu. Mediji su do sada operisali iskljucivo njihovim inicijalima, medjutim, izvori naseg lista iz Tuzilastva BiH pobrinuli su se da citateljima predocimo potpuni identitet tih osoba.
Prvi je Mirsad Bektasevic, drzavljanin Svedske, star (odnosno mlad) 19 godina. Bektasevic je rodjen u Srbiji (Sandzaku) i pocetkom 90-tih je sa familijom izbjegao u Svedsku, gdje je legalno dobio sve potrebne dokumente. Njegov kompanjon sa kojim se trenutno nalazi u pritvoru (u Centralnom zatvoru u Sarajevu) je Irfan Trtov (pod nadimkom Jasmin) drzavljanin Turske, 18-godisnjak.
- Fair Life
-
Svemirski_Jebach
heheh...pratite medije večeras. ovo ime njegovog kompanjona turčina je pogrešno...momak se ne zove tako.
samo mi nije jasno odakle im tako pogrešni podaci...mogli su provjeriti.
samo mi nije jasno odakle im tako pogrešni podaci...mogli su provjeriti.
-
mr__bosnjak
od hiljada neo-nacista u Srbiji i Hrvatskoj senzacionalnije je pisat o petorici bosanskih terorista. E da hoce drmnut auto Paravca.
-
Svemirski_Jebach
kako ti samo ne kontaš....da znaš malo više shvatio bi da je ovo fakat moglo bit izajebano. A nemaš pojma koliko bi to naštetilo BiH a plus nevini ljudi koji bi stradali...
http://www.sudbih.gov.ba/?id=135&jezik=B
pogledaj link...vrlo ozbiljna prijetnja
http://www.sudbih.gov.ba/?id=135&jezik=B
pogledaj link...vrlo ozbiljna prijetnja
- wels
Svedjanin je dosao u Bosnu prije mjesec dana, zivi svakodnevno u Kungalvu te posjeduje ......
Jadna mu majka ako ga sretnem.
Ima li mu ko sliku?
- Vodenjak
Ja sam na istocnoj obali...wels wrote:Svedjanin je dosao u Bosnu prije mjesec dana, zivi svakodnevno u Kungalvu te posjeduje ......
![]()
![]()
Pa ja posjetim i taj Kungalv.To vam je blizu Geteborga na putu prema Oslu.Tu blizu petnaestak km, sam svake godine u posjeti.
Jadna mu majka ako ga sretnem.
Ima li mu ko sliku?
Steta!