Osteoporoza i denzitometrija?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
jasminasab

#1 Osteoporoza i denzitometrija?

Post by jasminasab »

Tipicna prica, oboli zena od osteoporoze, slomi dva rebra ustajuci iz kreveta ujutro, kazu nema lijeka osim neki eksperimentalni koji na svoju odgovornost mozes probat a nije provjeren, Fosamax. Sta ce, uzme, pije ga, stanje se popravi dvije godine za redom, lijek se u medjuvremenu uvede u stalnu upotrebu, super. Treca godina, malo se pogorsalo stanje po slobodnoj procjeni ljekara, ali treba ici na denzitometriju - mjerenje gustoce kostiju ili vako nesto, koja se radi svake godine ako sam dobro skontala. Nazove bolnicu u avgustu, zakazu joj termin u februaru. Ganjaj stelu, drzi-ne daj, uspijemo je uvalit u 15. septembar. I danas lijepo po ovom kijametu ode gore, kad nigdje zive duse, vrata zatvorena i s natpisom "aparat u kvaru". Zena o kojoj pisem je moja mama.

Posto ova bolest nije rijetka i vjerujem da vecina nazalost ako nista poznaje neku zenu koja boluje od nje, mozda ce mi neko dati pametan savjet. Ima li kod nekog privatnika da se uradi ta denzitomerija? Da je posaljem u Zagreb ili na neku drugu lokaciju kod vrlih nam susjeda? Da cekam kad ce se gospoda smilovat da poprave aparat i da je stave na spisak za juli iduce godine? Sta?
popi

#2 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by popi »

Da li je to prvi put da radite denzitometriju ? Postoji ultrazvucna denzitometrija - mjerenje preko petne kosti,(koja je dostupna i kod privatnika) i DXA denzitometrija cijelog ili dijelova skeleta - koja je zaista detaljna, i ja mislim da se treba obaviti prije pocetka bilo kakave terapije. Denzitometriju cijelog skeleta DXA, moja mama, takodjer, nije mogla cekati na Kosevu, jer je situacija bila veoma urgentna, a aprat u kvaru :x .

Takvog aparata kod privatnika nema. Ja sam uspjela naci jedan u Banja Luci, na jednom zavodu. Ne znam da li mogu ovdje pisati ime i sl., ali mogu ti poslati PP, ako treba, pa nazovi i provjeri.
Mi smo se prvo narucili, i otisli za nekih najvise 2 sedmice cekanja, cini mi se i prije, znam da je bilo veliko iznenadjenje. A tek kada je mama otisla tamo i nacin na koji su postupali sa njom kao pacijenticom i kako su je primili, jedna velika divota ! Tako da je u svoj onoj tezini svoje bolesti, to mnogo "olaksalo" situaciju. I sve sto zelis saznati imas koga i pitati i dobiti adekvatne odgovore. Ma, zijan nam je pravi bio.

Ako ti mogu nekako pomoci javi se opet, napisah ovo u prilicnoj brzini, ne znam da li je jos nesto trebalo, nadam se da nije previse konfuzno.
popi

#3 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by popi »

Skoro je bila promocija knjige "Kako spriječiti, kako liječiti osteoporozu", autora prof. dr. Dijane Avdić i dr. Edina Buljugića. N akoji nacin doci do ove knjige?
pravabubica

#4 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by pravabubica »

Nazovi Fojnicu hotel Reumal i tamo uradis taj pregled, 50 KM, bez cekanja. Moja mama je to tamo uradila.
jasminasab

#5 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by jasminasab »

popi wrote:Skoro je bila promocija knjige "Kako spriječiti, kako liječiti osteoporozu", autora prof. dr. Dijane Avdić i dr. Edina Buljugića. N akoji nacin doci do ove knjige?
Na sajmu? Ko je izdavac?
Jara

#6 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by Jara »

Ispred opće ( bivše vojne) bolnice je bilbord "reklama" za denziometriju kod njih...pretpostavljam da se dugo ne čeka na pregled čim se tako reklamiraju...
Sinoć na FTV bilo o o promociji dotične knjige u BL.
jasminasab

#7 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by jasminasab »

Ne znam kako je sad stvarno, mama je uspjela nekim cudom upasti u termin jer je neka zena otkazala, tako da je to zavrsila zasad.
popi

#8 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by popi »

Gledala sam prilog o promociji na TV, ali ne u cjelini, tako da nemam nijednu korisnu info. gdje bih mogla naci knjigu. Promocija nije u okviru sajma, i nema veze s tim, vec se organizira u "medicinskim" krugovima ...skontacu valjda nekako.

Sto se tice denzitometrije u Opcoj A.N.B. prije sedmicu dana termini su bili popunjeni do aprila, a za poslije aprila ce vidjeti, moraju produziti ugovor za
izn. aparata. I kod njih su termini popunjeni zbog "neispravnosti" aprata na Kosevu :))) za koju im ne mozes vjerovati, jer u jednom danu, nekome naprave termin, nekome kazu da ne radi aparat - :?:
jasminasab

#9 Re: Osteoporoza i denzitometrija?

Post by jasminasab »

popi wrote:Gledala sam prilog o promociji na TV, ali ne u cjelini, tako da nemam nijednu korisnu info. gdje bih mogla naci knjigu. Promocija nije u okviru sajma, i nema veze s tim, vec se organizira u "medicinskim" krugovima ...skontacu valjda nekako.

Sto se tice denzitometrije u Opcoj A.N.B. prije sedmicu dana termini su bili popunjeni do aprila, a za poslije aprila ce vidjeti, moraju produziti ugovor za
izn. aparata. I kod njih su termini popunjeni zbog "neispravnosti" aprata na Kosevu :))) za koju im ne mozes vjerovati, jer u jednom danu, nekome naprave termin, nekome kazu da ne radi aparat - :?:
Pa to je to, traze pare, stele i cuda. Mojoj mami su na kraju taj termin dali valjda jer ih je naganjala sto puta. A nije se jednom desilo da joj i zakazu i da klapne gore. Dodje i ne nadje nikog i nikakvo obavjestenje. Da ne pricam da se naravno niko nije sjetio da joj javi da ne dolazi (i ja svasta ocekujem). Fuj.
Post Reply