Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gargi

#1 Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by Gargi »

U posljednje vrijeme svjedoci smo najezde miševa i pacova u našim gradovima. Pored vjerovatno nepotpune i nesveobuhvatne deratizacije, mislim da su i sami građani upravo svojim ponašanjem, dobrim dijelom, zaslužni za to.
Živim u manjoj stambenoj zgradi u poželjnijem i uređenijem dijelu grada. Stambena zgrada ima 4 sprata, sa po dva stana na spratu, u kojoj se sve komšije poprilično dobro znaju i moglo bi se reći poštuju. Reklo bi se idealno mjesto za živjeti, da nije par njih sa vrlo ružnom navikom. Kao što se može predpostaviti iz naslova teme u pitanju je ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana.
Meni bar možda i najinteresantniji u svemu ovome je fenomen da to rade mladi ljudi, fakultetski obrazovani, rođeni u Sarajevu. Da ne bi bilo sad prepirki na relaciji došljaci/domicilni i sam sam rođeni Sarajlija, ali ne mislim da samo mjesto rođenja podrazumjeva i naučene i usvojene prihvatljive društvene norme ponašanja u gradu. Par puta im je sa moje i sa strane ostalih komšija sugerisano da to nije uredu, da na taj način privlačimo pacove iz podruma, koji vremenom usvajaju naviku traženja hrane po stubištu i sl.. Međutim, pored molbi i upozorenja, te komšije nakon par dana ne ostavljanja smeća ispred vrata, opet se vraćaju starim navikama.
Interesuje me vaša iskustva, da li ste se susretali sa sličnim situacijama i kako ste (i ako ste) ih uspjevali riješiti.
SaraFina

#2 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by SaraFina »

Zakači i napravi rupu na kesi par puta, pa kad bude nosio do kontejnera neka mu se raspadne i prospe sve. Opametiće ga dodatni trud.
high_volume

#3 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by high_volume »

SaraFina wrote:Zakači i napravi rupu na kesi par puta, pa kad bude nosio do kontejnera neka mu se raspadne i prospe sve. Opametiće ga dodatni trud.
Neće. Samo će nastaviti ići...

Bolje i efikasnije je razderati kesu još dok je pred vratima, i malo nogom razbacati smeće, da ga mora pospremiti u novu kesu :D

A svakako pozvati inspekciju u nadzor, da i oni zarade plaću kako treba
Last edited by high_volume on 18/04/2018 00:21, edited 1 time in total.
moonca

#4 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by moonca »

Nisi naveo koliko cesto dolazi sluzba za odvoz smeca. Ja sam imala slucaj da komsinica baca u moj kontejner, no par puta sam istu kesu pokupila i polozila ispred njenih vrata od biznisa. Inace je bila sasvim ok, jos moja musterija, al'se totalno gluhirala na opomene. Ima svoj kontejner, ali joj moj blizi. :lol:
zigubigule

#5 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by zigubigule »

lol pa problem je deratizacija a ne kese ispred stana. mnogo ljudi to radi, uglavnom da ne zaboravi da baci u kantu kad krene vani a ne da koristi haustor za odlaganje. trazis rjesenje na pogresnom mjestu.
ravno tome da kazes finom i postenom nadasve obrazovanom komsiji sarajlijici da ne vozi po trotoaru na posao a nema ocrtane staze.

posto je ugledniji kvart u uređenijem dijelu grada, kapiram da vam nije problem isfinansirati akciju kontra najezde splintera.

sportski
moonca

#6 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by moonca »

Ne mislim da zaborave, i uopste sta se desva sa tom kesom.Ko je na kraju pokupi ?
triconja

#7 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by triconja »

Sto je ne uslikate i turite na fb, tj. uslikate kesu i oznacite njeg i kazete nece bacat smece veg ostavlja ispred vrata. Lahko je bit budala kad nema lole, isto ko oni sto sparaju auto ili buse gume kad nema vozaca :lol: :lol: :lol:
pecpec

#8 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by pecpec »

Gargi wrote:U posljednje vrijeme svjedoci smo najezde miševa i pacova u našim gradovima. Pored vjerovatno nepotpune i nesveobuhvatne deratizacije, mislim da su i sami građani upravo svojim ponašanjem, dobrim dijelom, zaslužni za to.
Živim u manjoj stambenoj zgradi u poželjnijem i uređenijem dijelu grada. Stambena zgrada ima 4 sprata, sa po dva stana na spratu, u kojoj se sve komšije poprilično dobro znaju i moglo bi se reći poštuju. Reklo bi se idealno mjesto za živjeti, da nije par njih sa vrlo ružnom navikom. Kao što se može predpostaviti iz naslova teme u pitanju je ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana.
Meni bar možda i najinteresantniji u svemu ovome je fenomen da to rade mladi ljudi, fakultetski obrazovani, rođeni u Sarajevu. Da ne bi bilo sad prepirki na relaciji došljaci/domicilni i sam sam rođeni Sarajlija, ali ne mislim da samo mjesto rođenja podrazumjeva i naučene i usvojene prihvatljive društvene norme ponašanja u gradu. Par puta im je sa moje i sa strane ostalih komšija sugerisano da to nije uredu, da na taj način privlačimo pacove iz podruma, koji vremenom usvajaju naviku traženja hrane po stubištu i sl.. Međutim, pored molbi i upozorenja, te komšije nakon par dana ne ostavljanja smeća ispred vrata, opet se vraćaju starim navikama.
Interesuje me vaša iskustva, da li ste se susretali sa sličnim situacijama i kako ste (i ako ste) ih uspjevali riješiti.
Nafataj pacova pa mu ubaci u kantu,drugacije se nece opametiti.
vješalica

#9 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by vješalica »

Ja privremeno izbacim kesu koju namjeraam ponijeti u kontejner da se ne sudaram sa istom po kuci,ali da drzim kesu ispred vrata kao 'lokaciju' za bacanje smeca,to je kretenizam
U mom haustoru zive kreteni koje treba izlupati da ne mogu sjediti na lijenoj guzici danima
To ostavljaju tepihe,kabasti namjestaj barem 5 dana po haustoru dok ne iznesu na smece
Mrcine lijene mrsko im obaviti odma posao koji ih svakako ceka za 5 dana

Sto se tice oacova koji vam zive u podrumu imate PEVa pa rjesavajte problem na konkretniji nacin nije valjda da vam je ok da vam takvi 'gosti' borave a da se pokusavate kao domicilni ljudi izvuci na kese ispred vrata?
insomnia78

#10 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by insomnia78 »

Jesi ti sigurna da oni ne lazu da su bas rodjebe sarajlije
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#11 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by Matijevic_Vlado »

Eto i nasa super zena Vjesalica ostavlja smece ispred vrata, naravno ima opravdanje, da joj ne bi smetala u njenom hodniku u stanu. I eto vec si ti kriv sto imas uopce pacove u podrumu a ne ona sto ostavlja svoje smece dok ne krene negdje. Tako i tvoje komsije razmisljaju.
vjesticanametli

#12 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :lol: e samo rasturi kesu pred vratima a ako ima papica posutaj do prizemlja.....tako nauce brzo :mrgreen:
insomnia78

#13 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by insomnia78 »

Dok lola ne ufati pa te isamara :lol:
kakavdanakneiskustvu

#14 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by kakavdanakneiskustvu »

vješalica wrote:Ja privremeno izbacim kesu koju namjeraam ponijeti u kontejner da se ne sudaram sa istom po kuci,ali da drzim kesu ispred vrata kao 'lokaciju' za bacanje smeca,to je kretenizam
U mom haustoru zive kreteni koje treba izlupati da ne mogu sjediti na lijenoj guzici danima
To ostavljaju tepihe,kabasti namjestaj barem 5 dana po haustoru dok ne iznesu na smece

Sto se tice oacova koji vam zive u podrumu imate PEVa pa rjesavajte problem na konkretniji nacin nije valjda da vam je ok da vam takvi 'gosti' borave a da se pokusavate kao domicilni ljudi izvuci na kese ispred vrata?

ti tvoji su mala maca za kretene,a to je mala rijec,za moje komsije,koji sa 14. sprata bacaju usrane i upisane pelene na trotoar ispred zgrade
vješalica

#15 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by vješalica »

Kome smetaju pacovi u podrumu nek digne svoju umisljenu guzicu oa nek rijesi problem
ami8

#16 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by ami8 »

I kod mene kona, inače rođena sarajka, fakultetski obrazovana i sa dobrim poslom u državnim institucijama, ostavi po dvije-tri kese sa smećem ispred vrata. Nekada stoje do ujutro a nekada po dan-dva, sve zavisi kada dotična uhvati slobodnog vremena da odnese smeće do kontejnera. Jedina sreća je što je novija zgrada pa tako nemamo podruma i sl.mjesta sa kojih bi glodari mogli domiliti do smeća. Stvarno ne kontam te ljude, ako nemaš vremena da odneseš smeće ostavi ga brate kod sebe na balkon dok ne skupiš vremena. Da dodam da su posebna priča ovi na spratu iznad mene koji nerijetko istresaju mrve i staze sa četvrtog sprata a kada zalijevaju cvijeće ako se kojim slučajem zateknem na balkonu desi se da i mene zaliju :D , bukvalno kao da uzmu vatrogasni šmrk i zalijevaju cvijeće.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#17 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by Romeo 80 »

Samo ću jedno reći. Lijepa kuća!

A što se ove teme tiče, imam materijalka za priču na pretek. Ne da mi se ni pisati, niti volim razmišljati o primitivcima koji se vole sarajlijama zvati...
SaraFina

#18 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by SaraFina »

Meni nisu jasni ljudi ni koji smeće drže u velikim kantama i kesama. Kupis brate kesu od 30 l i svakodnevno je kad kreneš na posao, kupovinu i sl izbaciš.

Sad topli dani dolaze pogotovo. Napravi salatu, ubaci kost ili ostatke od mesa eto ti smrada u kuhinji.

Nisam neka osoba opsjednuta čistoćom, ali smeće, prljavo posudje u sudoperu, mijenjanje kuhinjskih krpi, ćišćenje mašine za posudje, frižidera i rerne su stvar osobne higjene.
Ako koja flekica ima na elementima ili pločicama nije tragedija i slične budalaštinje.

Ali ono iz čega čovjek jede ili pije, priprema i peče, neka je čisto.
A i gdje odbacuje odstatke takodjer.
mnjonja

#19 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by mnjonja »

Poderi kesu fkt
Reci cuke usle u haustor navece pa razbacale

Nisu mi jasni ni ovi sto zauzmu smeljarnik kao ostavu
Kod nas jedan drzi bicikla tu
Zakljucao i pikirao..pik njegovo.
Pa jbt
xplisko

#20 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by xplisko »

SaraFina wrote:Meni nisu jasni ljudi ni koji smeće drže u velikim kantama i kesama. Kupis brate kesu od 30 l i svakodnevno je kad kreneš na posao, kupovinu i sl izbaciš.

Sad topli dani dolaze pogotovo. Napravi salatu, ubaci kost ili ostatke od mesa eto ti smrada u kuhinji.

Nisam neka osoba opsjednuta čistoćom, ali smeće, prljavo posudje u sudoperu, mijenjanje kuhinjskih krpi, ćišćenje mašine za posudje, frižidera i rerne su stvar osobne higjene.
Ako koja flekica ima na elementima ili pločicama nije tragedija i slične budalaštinje.

Ali ono iz čega čovjek jede ili pije, priprema i peče, neka je čisto.
A i gdje odbacuje odstatke takodjer.
:thumbup:
beni-bu-man

#21 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by beni-bu-man »

kakavdanakneiskustvu wrote:
vješalica wrote:Ja privremeno izbacim kesu koju namjeraam ponijeti u kontejner da se ne sudaram sa istom po kuci,ali da drzim kesu ispred vrata kao 'lokaciju' za bacanje smeca,to je kretenizam

ti tvoji su mala maca za kretene,a to je mala rijec,za moje komsije,koji sa 14. sprata bacaju usrane i upisane pelene na trotoar ispred zgrade
Jel to zgrada na trgu heroja
P308

#22 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by P308 »

Nama je neko nedavno ostavio kesu smeca ispred vrata. Zapravo ne direktno ispred vrata vec izmedju mojih vrata i vrata komsinice tako da smo oboje pomisljali da je kesa onog drugog. I tako prodjose 2-3 dana, a oboje se valjda zainatili, niko nece da je odnose u kontejner :D Kesa i dalje stoji i pocinje siriti nevjerovatan smrad. Sretnemo se mi tako jedan dan i u prici spomenem ja tu kesu, kaze nije to moje, to je tvoje ... i tu zavrsava prica o kesi smeca :D Uglavnom, poenta je da ima i takvih komsija...mrsko im baciti i donosu ispred tvojih vrata i jos te zamalo zavade sa prvom komsinicom :D
A da ne pricam da komsinica iznad, osim sto gleda TV toliko glasno do 2 ili 3 sata poslije ponoci usput i svaki (da, svaki!) dan hrani golubove i rasipa rizu i mrvice hljeba po nasim prozorima. Eh, to je tek prljavstina ... nema prljavijeg od goluba. Samo cekam kad cu oboliti od necega, ne mozes nacistiti. :D

Komsije su uvijek zanimljiva tema :D
The BEN10

#23 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by The BEN10 »

ami8 wrote:I kod mene kona, inače rođena sarajka, fakultetski obrazovana i sa dobrim poslom u državnim institucijama, ostavi po dvije-tri kese sa smećem ispred vrata. Nekada stoje do ujutro a nekada po dan-dva, sve zavisi kada dotična uhvati slobodnog vremena da odnese smeće do kontejnera. Jedina sreća je što je novija zgrada pa tako nemamo podruma i sl.mjesta sa kojih bi glodari mogli domiliti do smeća. Stvarno ne kontam te ljude, ako nemaš vremena da odneseš smeće ostavi ga brate kod sebe na balkon dok ne skupiš vremena.
Ovu vrstu idiota nikako ne razumijem. Pa stvarno koliki ugursuz moraš biti da u hodnik ostaviš smeće, kad su kontejneri uglavnom blizu par desetina metara od zgrada.
Dope_Man

#24 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by Dope_Man »

Romeo 80 wrote:Samo ću jedno reći. Lijepa kuća!
Svakako prednost, al i tu zna biti svega. Ja zivim u komsiluku sa 80tak kuca koji je ''odvojen'' od glavne ceste nekih 200-300 metara. Svi moraju istom cestom do glavne gdje onda idu na autobusku ili autom dalje. Na samom ukljucenju na glavnu su kontejneri, dakle svima, ali bas svima su usput gdje god posli, i bilo to pjeske ili autom..

I godinama smo imali situaciju da je dio komsija bacao vrece smeca u jarak/baru pored puta jer im je valjda bilo mrsko prosetati do kraja i baciti gdje treba (ili mrko nositi jer bace i nastave dalje u prodavnicu il na bus). Sreca sad je to neko kupio i sve prekrio zemljom i ne mogu vise tu bacat, ali naci ce oni nacin, samo da ne nosi smece tamo gdje treba.
kakavdanakneiskustvu

#25 Re: Ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata stana

Post by kakavdanakneiskustvu »

beni-bu-man wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Jel to zgrada na trgu heroja

ne,u zenici
Post Reply