Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Rubaija
#76 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Teško je to sve skupa. Nije svaki čovjek od iste snage sazdan. Neko dura decenijama, nekome zbog intenzivnosti takvih situacija stradaju sve ostale obaveze i odnosi, neko se i sam razboli od tereta situacije, neko kaže "ne mogu", i ode. Nema tu pravila. Pitanje svih pitanja koje čovjek sebi mora postaviti je šta za njega znači "i u dobru, i u zlu"? I u moralnom i u praktičnom smislu.
- sadie_forever
#77 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
¨Rubaija wrote:Teško je to sve skupa. Nije svaki čovjek od iste snage sazdan. Neko dura decenijama, nekome zbog intenzivnosti takvih situacija stradaju sve ostale obaveze i odnosi, neko se i sam razboli od tereta situacije, neko kaže "ne mogu", i ode. Nema tu pravila. Pitanje svih pitanja koje čovjek sebi mora postaviti je šta za njega znači "i u dobru, i u zlu"? I u moralnom i u praktičnom smislu.
Sad su ljudi uzeli worst case scenarios,ja licno mislila na neke srednje situacije,imam primjer moj susjed bivsi boluje od MS-a od svoje 20-e godine,do 45 zivio normalno,sad otezano hoda malo ali opet funkcionise dobro samo ne moze trcati ko prije i duge setnje imati...na kraju ce vjerovatno bit u kolicima,ali i to ide polahko kroz godine.Zena ga je trebala ostavit onda kad je s 20 rekao imam ms? mislim nema smisla,desava se i da neko dozivi nesrecu i skroz paralizovan nestane ,postane biljka ali to je tragicno i kad se desi tesko bilo kome ko je u to upetljan.Desilo se svekrvi moje tetke,muz joj pao i ostao paralizovan,ali nije zivio dugo,umro kroz godinu...ali je ona mirne duse sada,brinula je o njemu vala do kraja,i ako je on dok je bio zdrav bio jako los muz,i neka bi samo otisla
a za mentalne bolesti to je bar jasno,takvu osobu moras dat instituciji jer je opasna da bude vani,jbg
- Rubaija
#78 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Ljudi su (bar ja tako mislim) po prirodi optimisti. I kad si mlad, pa se nešto tako desi, a ljudi se tek zavoljeli.... onda ide ona zajednička borba, ljubav, snaga. Nakon 20 godina borbe, to na čovjeku ostavi trag, ljudi izgube snagu. Nedavno se jedan stariji poznanik moje porodice, koji je sa ženom bio od studentskih dana, razveo od žene nakon više od 30 godina braka. Ona se godinama bori s rakom dojke i, po njegovim riječima, zadnjih 7-8 je sve to zajedno za porodicu postalo nesnosno jer se od njih očekuje ne samo podrška, već i da ne žive svoje živote kao zdravi ljudi - njihovi su životi potpuno podređeni njenom. I šta sad tu čovjek da kaže? Haj' znaj.sadie_forever wrote:Sad su ljudi uzeli worst case scenarios,
- sadie_forever
#79 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Rubaija wrote:Ljudi su (bar ja tako mislim) po prirodi optimisti. I kad si mlad, pa se nešto tako desi, a ljudi se tek zavoljeli.... onda ide ona zajednička borba, ljubav, snaga. Nakon 20 godina borbe, to na čovjeku ostavi trag, ljudi izgube snagu. Nedavno se jedan stariji poznanik moje porodice, koji je sa ženom bio od studentskih dana, razveo od žene nakon više od 30 godina braka. Ona se godinama bori s rakom dojke i, po njegovim riječima, zadnjih 7-8 je sve to zajedno za porodicu postalo nesnosno jer se od njih očekuje ne samo podrška, već i da ne žive svoje živote kao zdravi ljudi - njihovi su životi potpuno podređeni njenom. I šta sad tu čovjek da kaže? Haj' znaj.sadie_forever wrote:Sad su ljudi uzeli worst case scenarios,
A sta bi on u tim godinama? Da hoda i uziva a ona da sjedi? nakon 30 god braka pretpostavljam da nije ni mlad tako da ne moze reci u cvijetu mladosti ocekuje od njega da prestane zivjeti jbg
mislim da tu prije ima drugih problema o kojima nece da prica,,ali svako ima svoje to je intima ,nebi nikad rekla nekome vidi otisao je ,jer niko ne zna sta ga sutra ceka,kakav ce kriz nositi ,ali se trudim biti dobra osoba,prije svega jer ima neko gore ko gleda sve to,ovaj zivot je iskusenje i onako
- Montana
#80 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
CaneBos wrote:
Da ne odgovaram svakom zasebno sad, nego cu ovako. Koliki je problem ljudima na ovom forumu procitati ono sto JE napisano, a ne ono sto oni sami sebi prevode u glavama?
Ja obrcem tezu i kazem vam svima da se postavite u cipele bolesne, a ne zdrave osobe! Dakle, pretpostavite da ste TERMINALNO bolesni, kad kazem terminalno valjda ne trebam i to prevoditi, ako ne znate, imate google pa vidite. Dakle, zivotni vijek vam je ''neodredjen'', ali ce sigurno biti takav da cete ostati 100% invalid, stalno pod tudjom njegom i pomoci. Ocekujete li od zene/muza da snosi sav teret suzivota sa vama?!
Manite se ubacivanja price o brizi za bolesno dijete, majku, oca..ovde govorim iskljucivo o supruznicima!
Koliki licemjer trebas biti pa iz te ''velike ljubavi'' prema svom muzu/zeni ocekivati da i oni okrenu svoj zivot za 360 stepeni jer se sudbina okrutno poigrala sa vama! Kad nekoga volis, onda zelis najbolje za njega, ako je najbolje da ga svezes za sebe, onda sva prica ovde zavrsava. Ja vas pitam, bi li iko od vas rekao svom muzu/zeni, idi...idi i zivi zivot! To je pokazatelj nesebicnosti i prave ljubavi kad ne zelite da i neko drugi strada uz vas.
A ovi sto ubacuju u konotacije svekre i svekrve..prvo nije PRIMARNA obaveza ni duznost zene da se brine o svekrvi i svekru, nego muzeva, a njena da se brine o svojoj materi i ocu. U normalnoj porodici taj se teret dijeli na oba supruznika, a pokretacici teme, obzirom u kakvom postivanju drzi sopstvenu svekrvu, tesko da bi tu hizmeta ikakva bilo...
Nemoš reć NE.
Sad već razmišljaš,podsvjesno,kako se izvuć iz situacije sa opravdanjem,kako će te ona molit,preklinjat da ideš od nje..da živiš.
Kad se to čovjeku desi,odma se podrazumjeva da će joj kraj kreveta stajat dok je živa.To mu je sudbina,tako ga zapalo,isto ko i kad djete završi u kolicima.
Ona će mu reć da ide...al ne misli tako.To nije opravdanje čoeku da ode..ona mu to rekla jer misli da je njemu to u glavi,da ide,da nemože više,jer je tužna zbog njega.Ako kažeš,ok,idem,pozdravite se,poljubite...kad izađeš iz sobe,nakon momenta kad vrata za sobom zatvoriš..nju ćeš slomit.
Rećeš sad da je ovo moje mišljenje...rećeš "Dobro,ali...." Nema ali,nema razmišljanja.Ovo je standard ljudstva.
Sve ostalo,šta nije ovako, su slučajevi i primjeri iz života razno raznih ljudi....otišo jer nije ni volio,jer je drugu našo pa oni "moderni",sa novom ju posjećuje...i tako taj jad.
- TAFKAP
#81 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Slična situacija u užoj porodici, bračni par 50+, ona ne da je njega (muža) upropastila, nego vuče sve nas u sa sobom u rupu
Milion puta pričali sa njom, pokušali da je motivišemo, ali ona opet po svom, postala ko malo dijete, egocentrična, ne možemo ni da pričamo o drugim stvarima, ni da se radujemo, ni neke naše stvari/podvige da "slavimo", ustežući se da nam nebi "zamjerila". Par puta sam joj rekao da se malo probudi, da ne radi tako, da ne šteti samo sebi već i svima nama, onda kroz koji dan moja majka zove kaže kako si mogao tako... Od tad o tome ni riječi, koliko mogu da pomogonem "logistički", inače, kako si, biće bolje akoBogda i iduća tema.
Situacija jeste teška, ali ako se voli iskreno... Nadam se samo da neću biti u toj situaciji sutra, prekosutra
Milion puta pričali sa njom, pokušali da je motivišemo, ali ona opet po svom, postala ko malo dijete, egocentrična, ne možemo ni da pričamo o drugim stvarima, ni da se radujemo, ni neke naše stvari/podvige da "slavimo", ustežući se da nam nebi "zamjerila". Par puta sam joj rekao da se malo probudi, da ne radi tako, da ne šteti samo sebi već i svima nama, onda kroz koji dan moja majka zove kaže kako si mogao tako... Od tad o tome ni riječi, koliko mogu da pomogonem "logistički", inače, kako si, biće bolje akoBogda i iduća tema.
Situacija jeste teška, ali ako se voli iskreno... Nadam se samo da neću biti u toj situaciji sutra, prekosutra