Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

dobar osjecaj

#26 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by dobar osjecaj »

Suzdrzacu se da ne pisem licne stvari i kontekst. Poznajem vrlo malo parova kod kojih prepoznajem istinsku ljubav i posvecenost. Zapravo mi pada na pamet uvijek samo jedan par. Sve ostalo su neki kompromisni parovi koji ne da ne bi ostali jedno uz drugo, nego nema sta ne rade u okviru svog odnosa. Pod pitanje karaktera u ovom kontekstu se isto stosta moze utrpati. Imate bezbroj ljudi koji nemaju snage ili samopostovanja da promijene kvalitet svog zivota da im se ne znam sta desava. Cak i kad su sa losim, nasilnim partnerom nece promijeniti nista. To sto ce takvi ljudi ostati uz loseg partnera kad se razboli cesto nije pitanje nikakvog besprijekornog karaktera. Vise potpune apatije. Nijansi svega toga je bezbroj.
ovo_mi_je_nick

#27 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by ovo_mi_je_nick »

Kad ti da pedalu što joj je drugarica bitnija, zašto te nebi nogirala i zbog neke hronične bolesti.
Euridika
Globalna šefica

#28 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Euridika »

Znate zašto mi uopće raspravljamo o ovoj temi? Zato što je vlastiti egoizam i konformizam davno istjerao humanizam iz ljudi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#29 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Tomahawk11 »

Euridika wrote:Znate zašto mi uopće raspravljamo o ovoj temi? Zato što je vlastiti egoizam i konformizam davno istjerao humanizam iz ljudi.
:thumbup:
Montana

#30 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Montana »

Euridika wrote:Znate zašto mi uopće raspravljamo o ovoj temi? Zato što je vlastiti egoizam i konformizam davno istjerao humanizam iz ljudi.
Možda zato što je neko u tu situaciju došo.
ho oponopono

#31 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by ho oponopono »

...ostavljam pak zbog drugih stvari... :pusi2:
GaRGa

#32 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by GaRGa »

sve je to fino i lijepo u teoriji...
Euridika
Globalna šefica

#33 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Euridika »

Montana wrote:
Misliš da je dohakala hudniku? :D :D
sadie_forever

#34 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by sadie_forever »

Euridika wrote:
Montana wrote:

Nedao Bog ccc :?

Recimo ti postanes biljka poslije saobracajne,mlada si jos a i muz ti,on odluci da ostane..ti ces njemu dati dozvolu valjda da on sa strane ima neke ljubavnice radi fizickih potreba? :? inace si selfish
Montana

#35 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Montana »

Euridika wrote:
Aman...se neda još :D
artime

#36 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by artime »

Ne.

Da li biste napustili momka/djevojku radi istog razloga?
sadie_forever

#37 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by sadie_forever »

artime wrote:Ne.

Da li biste napustili momka/djevojku radi istog razloga?
Malo druga situacija ,mozda mi i nije sudjeni on,mozda da se nebi desilo nista raskinuli bi i on bi ozenio drugu ja drugog
artime

#38 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by artime »

sadie_forever wrote: Malo druga situacija ,mozda mi i nije sudjeni on,mozda da se nebi desilo nista raskinuli bi i on bi ozenio drugu ja drugog
Pa da, ja sam se ovo vec par dana pitala. Ko ima bolesnog momka/curu razumije. Kada si ozenjen/udat mislim da se tu situacija manje vise zna.
Montana

#39 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Montana »

sadie_forever wrote:
Euridika wrote:
Recimo ti postanes biljka poslije saobracajne,mlada si jos a i muz ti,on odluci da ostane..ti ces njemu dati dozvolu valjda da on sa strane ima neke ljubavnice radi fizickih potreba? :? inace si selfish
Prije će ševit bez dozvole.Sa dozvolom će ga moral jebat jer ovu sad ševi i zna da Ona to zna..ko da ga u oči,pritom gleda.
Ovisi do čoeka,kako će to rješit.
Euridika
Globalna šefica

#40 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Euridika »

sadie_forever wrote:
Euridika wrote:
Montana wrote:Možda zato što je neko u tu situaciju došo.

Nedao Bog ccc :?

Pa nije valjda sve oko fizičkih potreba, majka mu stara... :-) ... Nek ide kuda i kako hoće.

A evo da navedem i konkretan primjer, jer je javan. Šta je po tebi trebao uraditi Eldin Huseinbegović? Njegova prva supruga je dobila multipla sklerozu samo par mjeseci nakon njihovog vjenčanja i ostala slijepa i nepokretna, i on je uz nju bio sve to vrijeme. Nije je napuštao, iako su njeni roditelji to tražili od njega. (Neću ovdje ulaziti u priču o drugom braku u koji je ušao par mjeseci nakon smrti prve supruge, niti o navodnoj nevjernosti tokom zadnje godine prvog braka.)
Euridika
Globalna šefica

#41 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Euridika »

artime wrote:
sadie_forever wrote: Malo druga situacija ,mozda mi i nije sudjeni on,mozda da se nebi desilo nista raskinuli bi i on bi ozenio drugu ja drugog
Pa da, ja sam se ovo vec par dana pitala. Ko ima bolesnog momka/curu razumije. Kada si ozenjen/udat mislim da se tu situacija manje vise zna.
Imala sam i ovaj slučaj u bliskom okruženju. Ostali su skupa, kasnije se vjenčali. Doduše, ne radi se o nepokretnosti, već o hroničnoj bolesti koja je u jednom trenutku mogla završiti smrtnim ishodom.
Montana

#42 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Montana »

Euridika wrote: (Neću ovdje ulaziti u priču o drugom braku u koji je ušao par mjeseci nakon smrti prve supruge, niti o navodnoj nevjernosti tokom zadnje godine prvog braka.)
Da,kuco se okolo...al ju nije ostavio.Sa neke strane..ko da ju i je ostavio.
Tomahawk11
Globalni moderator

#43 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Tomahawk11 »

Kako god to izgledalo sa strane i on je covjek od krvi i mesa.
Dovoljno je sto je bio sa njom do kraja. Ako je (ne kazem da jeste) i bio u vezi na kraju, pa se poslije ozenio, ja to na neki nacin razumijem.
Euridika
Globalna šefica

#44 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Euridika »

Montana wrote:
Euridika wrote: (Neću ovdje ulaziti u priču o drugom braku u koji je ušao par mjeseci nakon smrti prve supruge, niti o navodnoj nevjernosti tokom zadnje godine prvog braka.)
Da,kuco se okolo...al ju nije ostavio.Sa neke strane..ko da ju i je ostavio.
Mislim da je u ovom slučaju to bio halal od prve žene. Mislim da mu je ona to halalila čim se ozbiljno razboljela. Jer se znalo kako će to završiti, samo se čekao trenutak. Eh, sad, je li se ipak trebao strpiti još malo (a koliko? - kako to znati), to je sad već sudbinsko pitanje...
sadie_forever

#45 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by sadie_forever »

Euridika wrote: Pa nije valjda sve oko fizičkih potreba, majka mu stara... :-) ... Nek ide kuda i kako hoće.

A evo da navedem i konkretan primjer, jer je javan. Šta je po tebi trebao uraditi Eldin Huseinbegović? Njegova prva supruga je dobila multipla sklerozu samo par mjeseci nakon njihovog vjenčanja i ostala slijepa i nepokretna, i on je uz nju bio sve to vrijeme. Nije je napuštao, iako su njeni roditelji to tražili od njega. (Neću ovdje ulaziti u priču o drugom braku u koji je ušao par mjeseci nakon smrti prve supruge, niti o navodnoj nevjernosti tokom zadnje godine prvog braka.)

Nije sve ali zar ne mislis da je tesko? Eldin je bio ispod 30 godina kad mu je zena oboljela od najtezeg oblika multiple skleroze,on je pokazao moral i nije je ostavio i ako s njom nije imao ni djece,ni godinu dana braka normalnog.Sta je trebao? posto je vjernik imao je prava da se ozeni,valjda nije to htio iz postovanja prema njoj...ali pazi ,ona je mogla zivjeti jos 30 godina tako .on je to prihvatio,velika je zrtva.Da se ozenio dan nakon dzenaze ja nemam obraza da mu ista kazem,mozda mu je i ona rekla da ide dalje da ne ceka nista
Tomahawk11
Globalni moderator

#46 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Tomahawk11 »

posto je vjernik imao je prava da se ozeni
Vjernik, nevjernik, ovo nije imao pravo dok je u braku sa drugom osobom.
Euridika
Globalna šefica

#47 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Euridika »

Tomahawk11 wrote:
Mislim da je Sadie mislila na šerijatsko vjenčanje (kao druga supruga). Moje lično mišljenje je da je on to shvatio kao svoju sudbinu, poslanu od Boga, koju mora prihvatiti (kako su i svi poslanici i svi velikani vjere imali svoja životna iskušenja i prihvatali ih). Ali, da ne pričamo više o čovjeku, odosmo u trač partije.
sadie_forever

#48 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by sadie_forever »

Tomahawk11 wrote:
mislim s te vjerske strane,posto je vjernik mogao se samo serijatski ozeniti i otvoreno imati "brak",izlaziti s tom zenom i biti s njom,a ovoj samo placati njegu....ali i ako je imao druge,krio je to,bio diskretan iz postovanja prema rahmetli zeni
Tomahawk11
Globalni moderator

#49 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by Tomahawk11 »

Euridika, sadie_forever,
zakonski nije moguce biti u vise od jednog braka. Govorim o zakonu drzave BiH, a ciji je zakon ispred serijatskog.
Ne mijenja to puno, da li si ili nisi serijatski u braku u konketnoj situaciji. Eto necemo o konkretnoj osobi, ali u situaciji kad je partner tesko bolestan, fer i korektno je (ako si ga volio, postovao) hizmetiti ga dok je u zivotu. Godinu, 5, 30....to je vec nesto sto ne znamo.
sadie_forever

#50 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti

Post by sadie_forever »

Ali Tomahawk,poredis nekoga ko je bio oko 25 godina kad mu je zena tesko oboljela,mozda su se oni na pocetku nadali da je to "obicna" multipla skleroza gdje se vecinom zivi normalno,kako je vrijeme islo vidjeli da je kod nje nesto zlocudno,sta je on trebao ? ja bi osudila covjeka da u 50oj nadje drugu pored zive bolesne zene,s njom 20 godina ,ali neko ko je do nedavno bio djecak,sta mu reci?
Post Reply