Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- sadie_forever
#1 Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Da li bi ostavili muza/suprugu kada bi dobila neku tesku bolest,od koje ne umire ali ce zivjeti s njom do kraja zivota?
- int21
#2 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Zar se ne kaze: "Dok nas smrt ne rastavi"?
Ili je Dr. House u pravu......svi lazu....
Last edited by int21 on 19/07/2016 17:36, edited 1 time in total.
- int21
- sadie_forever
#4 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
kaze se tako,i ja licno nebi ostavila muza ni u snu,ali nisu svi isti.ali ja vjerujem u karmu,znam zenu koja je muza ostavila radi multiple skleroze,i ona je imala neku nesrecu koja je ostavila u kolicima,a on je ok i danas..mozda samo slucajnost,ili karma?int21 wrote:Zar se ne kaze: "Dok nas smrt ne rastavi"?
Last edited by sadie_forever on 19/07/2016 17:41, edited 1 time in total.
- Montana
#5 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Naravno da ne.
-
Margita81
- Euridika
- Globalna šefica
#8 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
A da ja tebi postavim kontra pitanje - bi li istom logikom napustila i dijete/djecu ako obole od hronične bolesti? Ili da ti oboliš? Ili da ti oboli otac, majka, svekar, svekrvasadie_forever wrote:Da li bi ostavili muza/suprugu kada bi dobila neku tesku bolest,od koje ne umire ali ce zivjeti s njom do kraja zivota?
Ne, ne ostavlja se bolesnik koji ovisi o tvojoj skrbi. Ako dođe do rastave, povod je uvijek nešto drugo.
- pukepuke
-
Zoya
#10 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Zavisi
Dok se čovjek ne nadje u toj situaciji misli da bi mogao, ali...
Recimo da ste bračni par u ranim tridesetim ili kasnim dvadesetim PA jedno og vas dobije recimo moždani udar?! Bude ovistan o vama 24/7. Pa ga/je trebaš presvlačiti, hraniti... Komunikacija se svede na minimum, osoba teže i skroz usporeno priča, nije više tako strpljiva a ni vi. Promjeni se 1/1 i to više nije ista osoba koju ste poznavali prije. Zamislite takav život narednih 30 godina? A mladi ste, željni života,ljubavi, nježnosti i to vam je dobrom mjerom uskraćeno?
Ne znam, teška tema.
Btw sadie, koliko te čmoljo plaća mjesečno za otvaranje tema?
Recimo da ste bračni par u ranim tridesetim ili kasnim dvadesetim PA jedno og vas dobije recimo moždani udar?! Bude ovistan o vama 24/7. Pa ga/je trebaš presvlačiti, hraniti... Komunikacija se svede na minimum, osoba teže i skroz usporeno priča, nije više tako strpljiva a ni vi. Promjeni se 1/1 i to više nije ista osoba koju ste poznavali prije. Zamislite takav život narednih 30 godina? A mladi ste, željni života,ljubavi, nježnosti i to vam je dobrom mjerom uskraćeno?
Ne znam, teška tema.
- Kinesko prkno
#11 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Skratio bih joj muke iz ljubavi
-
samo pozitiva
#12 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
@sadie_forever strike again
- djevojka bez imena
#13 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Bas bih voljela da vidim osobu koja tacno zna kako bi postupila u potencijalnoj situaciji. Jedno je imati uvjerenja a posve drugo i potvrditi ih djelima.
- eluna
#14 Re: RE: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Ne. Mislim haloooooo ..... da mi ljudi mozemo da biramo svi bi bili savrseno lijepi I zdravi.sadie_forever wrote:Da li bi ostavili muza/suprugu kada bi dobila neku tesku bolest,od koje ne umire ali ce zivjeti s njom do kraja zivota?
Sent from my V7A using Tapatalk
- eluna
#15 Re: RE: Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Joj Zoya ....... sve se moze dogovoriti.Zoya wrote:Zavisi![]()
Ne znam, teška tema.
- SaraFina
#16 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Ne bi mogla zbog grižnje savjesti napustiti osobu u takvoj situaciji. Ne tvrdim da bi izigravala mučenicu do kraja života i glumila kaludjericu.
No svakako bi pokušala da i sebi i njemu olakšam život i priviknem nas na novonastalu situaciju.
Pizda je ko izda! Bilo da se radilo o klasičnoj priči kad nekog ostaviš na cjedilu ili tragediji sa lošim izhodom dugoročno.
No svakako bi pokušala da i sebi i njemu olakšam život i priviknem nas na novonastalu situaciju.
Pizda je ko izda! Bilo da se radilo o klasičnoj priči kad nekog ostaviš na cjedilu ili tragediji sa lošim izhodom dugoročno.
- eluna
#17 Re: RE: Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
[emoji106]SaraFina wrote:Ne bi mogla zbog grižnje savjesti napustiti osobu u takvoj situaciji. Ne tvrdim da bi izigravala mučenicu do kraja života i glumila kaludjericu.
-
djana h
#18 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Teška tema
Kako god razmislim,ne može se ostaviti neko koga voliš.Pogotovo,u bolesti.Čemu ljubav i kako je tumačimo ako ćemo pobjeći na prvi znak većih problema?
Znam jedan slučaj gdje je muž ostavio ženu u teškoj i najgoroj bolesti.Samo ona zna kako joj je bilo u zadnjim godinama života.Teško i preteško,daj zbog njegove izdaje,daj zbog svoje bolesti.
A on,šta da kažem,nije se usrećio ni ponovnom ženidbom,niti je sretan ni dan-danas.Svi ga osuđuju i za mene lično nikad ne može navesti ni jedan opravdan razlog ostavljanja bolesne žene.
Naravno da se teško brinuti o bolesniku,to znaju samo oni koji takvo nešto dočekaju,ali ,za mene,još je teže živjeti sa nečistom savješću.
Kako god razmislim,ne može se ostaviti neko koga voliš.Pogotovo,u bolesti.Čemu ljubav i kako je tumačimo ako ćemo pobjeći na prvi znak većih problema?
Znam jedan slučaj gdje je muž ostavio ženu u teškoj i najgoroj bolesti.Samo ona zna kako joj je bilo u zadnjim godinama života.Teško i preteško,daj zbog njegove izdaje,daj zbog svoje bolesti.
A on,šta da kažem,nije se usrećio ni ponovnom ženidbom,niti je sretan ni dan-danas.Svi ga osuđuju i za mene lično nikad ne može navesti ni jedan opravdan razlog ostavljanja bolesne žene.
Naravno da se teško brinuti o bolesniku,to znaju samo oni koji takvo nešto dočekaju,ali ,za mene,još je teže živjeti sa nečistom savješću.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#19 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Da pitam inicijatoricu teme: da li bi ostavila mater, oca, brata, sestru zbog hronicne bolesti? 
- dobar osjecaj
#20 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
To nije isto. To nije ni slicno. Besides, oko mene ima puno primjera napustenih clanova porodice za koje se niko ne brine...tipa djeca napuste ili potpuno zanemare nemocne roditelje, roditelji koji olako ostave djecu itd.Tomahawk11 wrote:Da pitam inicijatoricu teme: da li bi ostavila mater, oca, brata, sestru zbog hronicne bolesti?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#21 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
I sta s tim? To kao okdobar osjecaj wrote:To nije isto. To nije ni slicno. Besides, oko mene ima puno primjera napustenih clanova porodice za koje se niko ne brine...tipa djeca napuste ili potpuno zanemare nemocne roditelje, roditelji koji olako ostave djecu itd.Tomahawk11 wrote:Da pitam inicijatoricu teme: da li bi ostavila mater, oca, brata, sestru zbog hronicne bolesti?
Naravno da nije isto. Nije ista ni ljubav prema roditeljima, djeci ili supruzniku. Pitanje je vise usmjereno na ljudski karakter.
- aditon
#22 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Partneri koji se iskreno vole, nikad neće napustiti jedni druge bez obzira šta se desi. Ko kaže drugačije ili laže ili jednostavno ne voli iskreno svog partnera.
- Euridika
- Globalna šefica
#23 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Evo ja imam primjer kolegice kojoj se razboljela prvo svekrva, pa je nju (skupa s mužem i ostalim članovima porodice) njegovala do smrti. Utom joj majka oboli od demencije i potreban joj je stalni nadzor, morala ju je dovesti sebi kući. I kao da to nije bilo dovoljno, svekar se razboli nakon smrti supruge, pa sad kolegicin muž odlazi njegovati oca. Kako im je - gluho bilo. Ne samo što se lome dok idu na posao, umorni su, ne spavaju danima, već još njeguju dvoje starih osoba, obje dementne, jedna čak i ograničeno pokretna. I na sve to, koji je to psihički umor - ne mogu sami sebe da smisle, a trebaju trpiti i bračnog druga (i sve njegove/njene tegobe), pa na to još i roditelje/tazbinu. Plus djeca (srećom već starija, ali i njima treba ako ništa skuhati, oprati i sl.), plus ostale životne obaveze. I na kraju šta kažu - hvala Bogu pa mi je muž/žena normal(a)na, pa me trpi kad ni sam(a) sebe trpiti ne mogu.Tomahawk11 wrote:I sta s tim? To kao okdobar osjecaj wrote:To nije isto. To nije ni slicno. Besides, oko mene ima puno primjera napustenih clanova porodice za koje se niko ne brine...tipa djeca napuste ili potpuno zanemare nemocne roditelje, roditelji koji olako ostave djecu itd.Tomahawk11 wrote:Da pitam inicijatoricu teme: da li bi ostavila mater, oca, brata, sestru zbog hronicne bolesti?naravno da ima da djeca napuste roditelje ili ih zanemare i roditelja koji isto to rade sa djecom...dakle, primjeri ljudi koji bas i nisu pozitivni
![]()
Naravno da nije isto. Nije ista ni ljubav prema roditeljima, djeci ili supruzniku. Pitanje je vise usmjereno na ljudski karakter.
Kao što Toma kaže, stvar je karaktera, ne ljubavi (romantične). Svi mi sutra možemo biti u toj situaciji (ne dao Bog). Treba poći od sebe i dati koliko možeš. Niko nikog neće kriviti ako je briga i njega koja je potrebna bolesniku takva da je ne može pružiti (jedan) član familije, već je potrebna npr. stručna medicinska pomoć.
-
Nisam_fin
#24 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
niti osudjujem niti podrzavam ljude koji to ucine...
Vise sam za varijantu da se ostane s tim partnerom.
Medjutim, lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti i pametovati
Vise sam za varijantu da se ostane s tim partnerom.
Medjutim, lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti i pametovati
- VladaFBiH
#25 Re: Ostaviti partnera zbog hronicne bolesti
Znam jednu sličnu situaciju s tim da je on imao saobraćajnu nesreću i ima ogromna oštećenja mozga, ne sjeća se posljednjih 5 godina života (pa ni žene i djeteta) a ostalo je u fragmentima, govor je nerazumljiv + nalazi se u invalidskim kolicima... ovo je najtužnija prića za koju znamZoya wrote:Zavisi![]()
Ne znam, teška tema.