Ostati ili otici?

kike

Post by kike »

Kike, bogumi si ti meni sumnjiv. Da ti nije Meliha Alic razredna bila?
:D :D :D

Blizu si, ali nije. Mrvica mi je bila razredna...
kike

Post by kike »

sve je ok dok se pojedini dijasporci ne pocnu srat po bosni, bilo na forumu bilo na kafi u kujundziluku pored starog mosta
to necete radit sigurni budite!!
Nisam odolio da ne podvučem, vrijedno toga
nineac

Post by nineac »

Neznam ko to ima pravo da ocekuje od nekoga ko radi 12 sati dnevno da se vrati sada i ulaze u ovakvu bosnu kakva jeste? Da bi neko dosao i svoj novac ulozi treba da ima podrsku drzave, a nasa drzava samo uzima, ona nevraca. Mi u BiH nemamo nikakvih olaksica za ulaganje. Eto ja danas fino radio taxu, popunim formular na internetu, kaze "drzava" jarane ti si plati taxu 140$ za 4 mjeseca, posto si student, posto zaradjujes ispod minimalca od 12.500$ godisnje tebi vracamo tih 140$. Kod nas kada zaradis 30 maraka drzava odma hoce penziono i slicne gluposti, jer od toga zivi, posto nemam privrede, nemam o investicija nicega, niti ko radi na tome.
Druga stavr, moja je bosna koliko i kiketova i capry-jeva jer samo svi u njoj rasli, i samo bolesnici koji nemaju na kome lijeciti svoje komplekse mogu nekome reci da nevoli BiH onoliko koliko je on voli. Ko eto neka nena iz St.Louisa nebi volila da je u svojoj kuci. Sta mislite koliko je ljudi u USA ili zapadnoj evropi kao ja da bi se skolovalo? 0.5% ako ne i manje, sve su to ljudi koji su MORALI otici da bi sebe i svoju porodicu prehranili. I sad neko treba on da kaze, jest pogrjesio sam, trebo sam ostat u BiH da se patim i jos gore gledati svoju djecu kako se pate, ali mogu ponosno reci da sam patriota. Treba samo pogledati "patriote" u zastupnickom domu i predsjednistvu i sve ce vam biti jasno sto ljudi imaju ovakav odnos prema BiH. Jugoslavija kakva god da je bila bila je DRZAVA! Pravno uredjena drzava, kojom su se ljudi ponosili, BiH je sve samo ne pravno uredjena drzava.
kike

Post by kike »

@Ninaec

Nije ovdje niko nikome nešto stavio u tastaturu što nije sam napisao.
Taxista je napisao da mu se gadi sve u Bosni, pa naravno da je uslijedila reakcija
Ja baš nikako ne mogu reći da mi se gadi sve u Bosni, da nema stvari koje nisu pozitivne i koje idu na bolje
Kada ne dobije taj klimoglav kao potvrdu svoje ispravne odluke življenja vani, dijaspora pobijesni, načisto
Onda slijedi...A što si se ti školovao vani, a što si tamo..itd
Probaj malo čitati postove, reakcije pa vidi...
Nekako imam osjećaj a to je normalno jer sam bio, pa znam da ide, da neko ko je vani nema stvarnu informaciju o zemlji. Ima net, ima novine, ima telefon, ali nije to to. Nema taj osjećaj da sretne školskog druga, da sjedne u kafanu sa starom rajom, pa sve izdaleka izgleda crno i naopako.
Živjeti u Bosni, ne znači ne izaći iz nje, službeno ili privatno, živjeti u Bosni ne znači biti neuk, gladan i neobrazovan. A to nam se ovdje stalno pripisuje, i kada neko kaže drugačije...e, lako je tebi, ti si vaki ili naki
Bosna jeste i tvoja koliko i moja, sve dotle dok smo joj lojalni građani
Kada to prestanemo biti i majka postaje maćeha. A ne znam baš da je vrhunac lojalnosti reći....prezirem Bosnu ili gadi mi se Bosna
Stvar ličnog stava, ali vrijeme koje sam bio vani, iako sam svakog momenta znao da je privremeno, nikada nisam solio pamet nekome u Bosni niti sam govorio kako jej loše. jednostavno jer joj to vrijeme nisam plaćao poreze pa sam smatrao da nemam pravo. Ponavljam, lični stav.
tempora

Post by tempora »

kike wrote:
sve je ok dok se pojedini dijasporci ne pocnu srat po bosni, bilo na forumu bilo na kafi u kujundziluku pored starog mosta
to necete radit sigurni budite!!
Nisam odolio da ne podvučem, vrijedno toga
Ima jedna utjesna stvar.Svidjalo se gosopodinu ili ne sto mu sugovornici pricaju, srecom nikome ne moze oduzeti pasos, pravo na kretanje ili konfiskovati imovinu kako bi nekoga ucutkao. Stoga i dalje svi lijepo ostajemo sugradjani! :)
kike

Post by kike »

Pa zar ne rekoste negdje da su vam iz velikog straha od vas i pasose oduzeli

je i ja to sanjam ili je napisano??
danas

Post by danas »

zakon o dvojnom drzavljanstvu jos nije usvojen kako treba, vec je zamrznut na 10 godina koliko ja znam -- i to iskljucivo kao rezultat peticije koju je dijaspora pisala da se zakon (onakav kakav je bio predvidjen) ne usvoji... onda je paddy stavio neki veto (nisam sigurna tacko sta i kako) ali uglavnom odluka o tom zakonu je odgodjena za 10 godina.. znaci, tek tada ce se konacno i za svagda odlucivati sta da se uradi sa bosancima koji imaju drzavljanstva onih drzava sa kojima BH nema sporazum.

kako sada stvari stoje, jovo iz banja luke je siguran da nece ostati bez BH drzavljanstva ako ima i drzavljanstvo SiCG (kao i semso iz novog pazara koji je smuntao i BH drzavljanstvo) jer BH i SiCG IMAJU ugovor o dvojnom drzavljanstvu... ali zato edin koji je protjeran iz te banja luke i sada ima USA ili kanadsko drzavljanstvo moze lako za koju godinu ostati bez svojeg BH drzavljanstva ako BH usvoji taj zakon (kako je sada formulisan) i pocne insistirati da se ne moze imati dvojno bez sporazuma. treba navesti da drzave poput USA ili kanade nemaju taj sporazum ni sa jednom drzavom, jer njihov ustav ne brani dvojna drzavljanstva i nema razloga da potpisuju ikakve sporazume sa bilo kime... i edin koji sada ima i USA i BH pasos ce doci u situaciju da mora da se odrekne jednog pasosa, ne jer ga USA primorava vec jer ga BH na to primorava...

jasnije?
zikamu

Post by zikamu »

danas wrote:zakon o dvojnom drzavljanstvu jos nije usvojen kako treba, vec je zamrznut na 10 godina koliko ja znam -- i to iskljucivo kao rezultat peticije koju je dijaspora pisala da se zakon (onakav kakav je bio predvidjen) ne usvoji... onda je paddy stavio neki veto (nisam sigurna tacko sta i kako) ali uglavnom odluka o tom zakonu je odgodjena za 10 godina.. znaci, tek tada ce se konacno i za svagda odlucivati sta da se uradi sa bosancima koji imaju drzavljanstva onih drzava sa kojima BH nema sporazum.

kako sada stvari stoje, jovo iz banja luke je siguran da nece ostati bez BH drzavljanstva ako ima i drzavljanstvo SiCG (kao i semso iz novog pazara koji je smuntao i BH drzavljanstvo) jer BH i SiCG IMAJU ugovor o dvojnom drzavljanstvu... ali zato edin koji je protjeran iz te banja luke i sada ima USA ili kanadsko drzavljanstvo moze lako za koju godinu ostati bez svojeg BH drzavljanstva ako BH usvoji taj zakon (kako je sada formulisan) i pocne insistirati da se ne moze imati dvojno bez sporazuma. treba navesti da drzave poput USA ili kanade nemaju taj sporazum ni sa jednom drzavom, jer njihov ustav ne brani dvojna drzavljanstva i nema razloga da potpisuju ikakve sporazume sa bilo kime... i edin koji sada ima i USA i BH pasos ce doci u situaciju da mora da se odrekne jednog pasosa, ne jer ga USA primorava vec jer ga BH na to primorava...

jasnije?
Sjedi, 5! :)
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Bosna jeste i tvoja koliko i moja, sve dotle dok smo joj lojalni građani
Cega bolan lojalni gradjani? Onog predsjednistva u Sarajevu, Federalne vlade, kantona, opstine, mjesne zajednice lojalnii gradjanin?

Bosne vise nema u apstrakciji. Postala je administrativni aparat, kojeg moze samo neko lud da stane i brani. Kao zemlje je nema. Preko 50% gradjana BiH se ne osjecao drzavljanima iste. Dijaspora ide u njihovom pravcu iz par razloga, nekih objektivne a neki subjektivne prirode.

Ja da mogu, platio bih, da sa ledja mogu skinuti Bosnu. Tj. da mi ne smeta sta se desava, da ne pratim dogadaje, da ne dolazim ovdje citati po forumu. Stvarno. Jako bih voljeo i bio bi mi zivot mnogo bolji jer bih bio mirniji i jednostavno bih odlucio, da sav ovaj prtljag na svojim ledjima a bila su i izbjeglicka i emigrantska, jednom za sva vremena bacim i krenem u drugom nekom pravcu i udahnem duboko, da se u necemu drugom nadjem, jer ko sto rece jedan forumas, ljudi moji o Bosni se brine samo onaj koji izlgeda svojih problema nema. A, onda nam se svima blago...

Ja nisam od Bosne i Hercegovine nista dobro vidjeo. Zivjeo sam duze u Jugoslaviji iako sam mlad, nego u BiH i mogu vam reci, da je to jedini dio zivota, koji je nesto i vrijedio, jer vani nama jeste dobro, al' prozivjela se je jedna velika i kobna epizoda u zivotu, koja je promjenila sve iz korijena, jedna koja je unistila konstelaciju odnosa, jedna koja je potrgala covjeka iznutra i narucila neke ideale i norme, nismo ni mi ni u pola ljudi koji smo bili a danas nas pokusavaju reintegrirati u nekom novom drustvu, ko kad biljku presadujes pa joj moras pocupas korijene. A mi bi rado da nadjemo satisfakciju u necemu, da kazemo, eto to je razlog sto sam krv svoju pisao, sto nisam mladosti imao, sto i dan danas bi trebao da se za nesto zalazem, da nije uzalud sve bilo, al' za mene ko da jest, nisam pusku nosio, al' sam svjedocio a i to je neko breme koje s vremenom mi nista ne postaje lakse.

I svi smo mi tolike zrtve Bosne. Tolike da nije vrijedilo do sad, a bojim se da ne vrijedi zrtvovati se ni od sad. Ja samo gledam koliko je ljudi koje je Bosna iskoristila i unistila, tj. vlada u BiH. Neki dan borcu koji im je fotelje sacuvao treba pecat, vracaju ga sa saltera na cekanje nekog jebenog pecata mjesec i pol dana, hej mjesec i pol dana, mora cekati pecat da bi potvrdio da se je borio za ovu zemlju, pa gdje jos to ima na svijetu bijelom, u Africi gladnoj, ima li?

Imam druga koji je vratio se iz Amerike sa diplomom, kao da ce on doprinjeti nesto, ja mu govorio ne idi budalo, kuda ces glavom kroz zid, a on nema nikog svog u USA pa nasao sebi posao za OHR i vec 18 mjeseci kako radi u BiH nije uspjeo diplomu ekonomiste nostrificirati, covjek radi sa zvanicno zavrsenom osnovnom skolom, jer je srednju u Njemckoj zavrsio i to mu cak nisu nostrificirali do sad, sa osnovnom skolom radi u OHR-u koji priznaju tudju diplomu a nase institucije sve traze i najmanji razlog zbog kojeg da ga odbiju, tako da kad mu istekne ugovor za 6 mjeseci bez nostrifikacije ne treba ni da se prijavljuje za posao nigdje osim kod stranaca. Eto, ako mene laze on, lazem i ja vas. Znaci diploma sa Univerziteta Srpsko Sarajevo je norma, a ako si zavrsio vani masi usima par godina ako negdje nekom ne kanes nesto i ne tutnes i ako kakve veze nemas, narucito kad cuju da vec radis i da ti je solidna plata, odmah se prijece i staju ti na put, kao, ne moze sve, moze nesto al' ne sve ici glat.

Gledam svoju nanu, koja ima penziju 120 ili 140 da ne slazem sad. To je kutija cigara, kruh, litra mljeka i marka da joj se nadje dnevno, da "ustedi" za tabut i sanduk jedan dobar, a za nisan, vec cemo da vidimo, sreca pa je deda dok je bio ziv prije rata dva placa kupio. Zalosno je da pricam, al' nije da nema odakle i nema ko, vec hoce zena da sama uspara, za svoju dzenazu. I nece nicije pare ni da uzme da stedi niti da cuva, vec se tako, pati da ce to ona sama i bog. I neko kaze, nemoj na Bosnu. Ja kazem, udri svom snagom. Ko snage ima. Ja je vise nemam, ni da gledam sebe ovakvog nervoznog na forumu kako svasta lajem ljudima koji se nista nisu ni pitali a ako i jesu, najmanje su se pitali. Niti imam snage da gledam kako trosite energiju u nesto sto uopste nije problem, kao dijaspora, a sve druge probleme marginarilizirate i negirate a i sami ste ih svjesni, nego nece bolan niko ni za kog, svak samo sam za sebe.

Nekad mi se cini da sam do danas ostao u BiH, da bi ruke uprljo sa nekim funkcionerom, nema veze sto nije vrijedan prljavih mojih gaca, neka me ko Erdemovica osude na 28 dana zatvora, jer kod nas pravde nema, zato je majcin sine i treba, uzeti i dodijeli svojim rukama, kome mozes, na krvavom Balkanu, mi svi samo jednim jezikom govorimo. I nije bosanski. To je jezik terorizma. I tek kad pocne narod terorizirati vlast, bice nekog napredka. Jer oni nas terorisu 15 godina, svi smo u mentalnom koncentracionom kampu. meni nije bitno sto sam 5000 milja, dovoljno mi je da dodjem ovdje na forum, procitam gluposti koje valjaju isti oni koji su bili na vlasti 1994-te, pa da me vrate odmah u psihicki Ausvic iz kojeg sam im utekao, odmah se preznojim u sto voda, al' nebo visoko a zemlja tvrda.

I jos mi neko kaze, budi lojalni gradjanin. Drugim rijecim budi ovca, i nemoj da ti mnogo ovo sve smeta, i nemoj da pomislis, da ti sam, jedan, jadan i nemocan mozes nesto napraviti. A, onda cemo s tobom podijeliti tor i ovu slabu nasu ispasu. Ama, koji ce mi, bolan znam ja cemu sam lojalan. I nisu me tome ucili vladajuci cirkusanti, vec oni kojih danas u najvecem broju nema. Jedini razlog sto me odrzava da ne prenesem to znanje na nekoga funkcionera su mi ove ruke ciste, jedino sto me drzi, sto je moj deda znao reci mojoj staroj, kaze, vidis ti sine ovi ruku mojih, sto nisu nista ukrale i sto nije nigdje zbog njih necije dijete zaplakalo, e, kaze, sa ovakvim rukama je lako meni navece zaspati. Eno ga lezi na greblju u Bihacu od 1982-ge, nije ni njega zaobisla granata da mu pola spomenika ne odvali. Eto sto je meni i mojima, nase postenje dalo. Al' s kim biti posten? I igrati fer? I biti strpljen. I pretvarati se spasen? Ama, ljepa ova Amerika, sto me rijesi belaja i zatvora i pendreka i progona i gubljenja zivaca, jos jedino sam budala sto joj se potpuno ne posvetim i zaboravim proslost kao da je nije ni bilo, bolje mi je da i ne dolazim, u posjetu u BiH. Bolje, nije ljepse, ali bolje, da ne prolazim pored mezarluka ljudi pobijenih ni za sta. Pobijenih da nama tj. mojoj familiji u BiH danas u stvari bude gore. Da se ne sjecam ulica mladosti koje nisam ni imao. Da ne pitam za prijatelje kojih vise u mom rodnom gradu nema. Jer ja sam takav. Mene to kompromituje. Mene je izdala moja vlada. Ubijale moje komsije, ostao je jos fiktivni pojam, narod. Onog dana, a cini mi se da sam njemu sve blize, kad vidim, da taj narod, koji je kroz sve ovo prosao, i nije svega ovoga jos uvijek sit, jos uzme, pa se okrene na nas koji smo otisli, onda je vrijeme samo da se ljepo kaze, hvala vam ali sve smo/ste vi to i zasluzili ako ne i gore. I, treba nama ovog sranja jos.

A, onima koji bi da Bosnu brane od istine o Bosni, mogu samo reci jednu stvar. Istina je bitnija od Bosne, narucito ove u danasnjem obliku. Jer Bosna moze biti definirana po laznim aksionima i nece nikad biti u njoj ni bericeta ni perspektive. Ali bez istinskog osvrta na ovo sto nam se je desilo i to sa ogromnom dozom samokritike, mi gubimo nasu zadnju sansu da uhvatimo prikljucak sa ostatkom Europe a to je jedino ono sto moze ujediniti narod da pobjedi balije ustase i cetnike. Oni koji bi Bosnu da brane, neka pronadju ratnog vojnog invalida, da mu stan ociste, skuhaju veceru, djecu izvedu u park, neka ga saslusaju sta ce im on reci, jer je on istina o Bosni, a ne vi koji danas imate i kompjutere i internet veze i ljetujete u Europi i skolujete se vani. Vi ste iznad Bosanske reale i iako je mozda tu, uz vas i sa vama, na ulici u svakom momentu, navikli ste da je ignorisete, jer vam je najlakse tako da funkcionirate i nadje neku satisfakciju u zivotu i sto je najbitnije, operete sa svojih ruku, bili koji trag odgovornosti i krivice. Da, da. U tome je problem. Sto niko nece, pa da preuzme i ono za sta jeste kriv. A, krivi smo mi svi. Sto sutimo ovolike godine jednom podzemlju i grupi huligana, nesposobni da upravljaju pogrebnickim drustvom, kamoli jednom zemljom, koja je zbog njihovih hirova, sahranila sebe i sa sobom, stotine hiljada, medju njima i one koji su zivi, a kao da i nisu, koji se zovu dijaspora.

Dijaspora je isto tako vakat. Il' ce sazreti i nesto napraviti, il' ce puci ko supalj balon od kojeg nista nece biti, osim sto se svako na svoju stranu. Toliko je proces naturazliacije brz, utoliko vise sto o nama niko ne vodi brigu i sto ljudi sami moraju, da se bore, da ostanu barem jednim djelom ono sto su bili, da budu ono zbog cega su htjeli da ih nema, prkosom ako nista drugo dok im to osopravaju na svakom koraku i vani i kod kuce. Ali u drugu ruku, to nam se sve gadi i rado bi svako, da od Bosne opere ruke. Ne shvatate vi tu bol, kad ja 5000 milja od Bosne sjednem navece sam u apartmanu svom i upalim tv, kad ono dokumantarna emisija o Srebrenici i o tome kako Mladica i Karadzica ne mogu pronaci. Tek mi onda postane jasno, kako od nas nema nista i kako se bojim, da dokle god sam ja u godinama koje i nesto vrijede, nece nista ni biti od nas. Od pojedinaca, sigurno, od nas kao zemlje i naroda, slabo. I nije mi to pravo, al' sta da radim, da i vas na forumu lazem, da vas uljuljkujem? Da vam se divim sto ste tu i cekate demokratizaciju da sama prodje kroz mahalu? Dajte, ako cete raditi nesto, daj da radimo pravu stvar. Ako cete energiju trositi u price kokodakalice, i sranja, nema niko nista od toga. Od ovolike silne teme, nocas nije niko ni u Svedskoj ni u Sarajevu bolje vecerao. I to je jedina istina. Znati a ne primjeniti, znaci ne znati. Znati da sa ovim ljudima se ne moze ni milimetra naprijed a braniti ih, i ne rusiti, znati ne znati da ce ti se sutra dijete hrvati sa istim problemima koje ti imas, a gdje ce do tad, otici svijet? Sta znaci ostati u BiH, ako ces svojoj dijeci vidjeti ledja za 25 godina? Sta si onda napravio? I od koga si Bosnu odbranio. Bosnu koja ce ti djecu uzeti pa opet istjerati/otjerati, na ovaj ili onaj nacin. Da bog da niko ne docekao. Al' kakvi smo, nista nije iskuljuceno.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

E jeste ga zadali u DRAMU, to je cudo!

Moze li iko vise dramatizovati nego mi s Balkana, posebno iz Bosanskog Vilajeta?

Ova tema je postala "crna rupa" foruma, i vec danima pije svu energiju forumasa.

Zaista me iznenadjuje da postoje tako jake strasti izmedju ljudi unutar i van BIH.

Ili je to samo opticka varka, mozda internet "krivi" sliku? Jer zaista kada sam god kuci u Sarajevu, nikada ne primjecujem takav naboj protiv dijaspore kakav se prikazuje na ovoj temi. A niti sam ikad cuo da se neko u dijaspori ovako zestoko razocarao Bosnom (iako ne poznajem veliki broj nase dijaspore)

Da li nas anonimnost na internetu ohrabruje da pokazemo pravo lice? Ili da cak odemo i u krajnost povodom odredjenih tema, iako ni sami u tu krajnost ne vjerujemo?
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Ahmmed wrote:Još uvijek abla,dok se drugačije ne dogovorimo :D :

Naša dijaspora, kad se već desilo šta se desilo,pa je imamo u ovolikom broju,treba biti i bit će "pogonsko gorivo" ove zemlje...Što svojim povratkom, kapitalom, znanjem,iskustvom, što ostankom, lobiranjem za BiH.....
Sasvim sam siguran da među našom dijasporom ima tolikih gadova, da se opisati ne može :-) U to sam siguran, u istoj onoj mjeri, u kojoj sam siguran da ih, tih istih gadova, u BiH imamo napretek :-)
Ma, uništit će me generaliziranje pojedinih na forumu :-)

I ovom drugaru,koji bi dijaspori zabranio da pričaju šta se moglo odbraniti, šta osloboditi, da predlažu rješenja ove "bajne" situacije u BiH....:

Prijatelju, mnogi su od njih prošli logore,kuće su im popaljene, obitelji desetkovane, mnogi su rov "gulili" sve četiri godine, ostali bez zdravlja, dijelova tijela....A sve i da nije tako, da su iz ove zemlje otišli sretni,zadovoljni i veseli, da nisu nikoga i ništa izgubili, imaju pravo da pričaju o čemu god hoće, jer ovo je NJIHOVA zemlja!

Moje iskustvo sa bh dijasporom,sjajno je. Nisam niti jednog dana proveo u dijaspori,ali mnoge od tih ljudi cijenim, jer često, kristalno jasno, i u "sridu" definiraju stvari, koje mi ,ovje u BiH, zabavljeni svakodnevnim bosanskim budalaštinama, ne vidimo i ne prepoznajemo.....

Upravo zbog toga, divim im se i poštujem njihov interes za ovu zemlju!

Eh, eto! :-D

Ahmmede svaka ti dala. :-D
nekome je bosna samo sarajevo.pitanje je zar mi se ne smije gaditi bosna?
ne smije mi se gaditi Istocno Sarajevo,Banja Luka,tkz zapadni Mostar,stolac,zenica i da ne nabrajam.Naravno da ne smije jer su neki u koaliciji sa njima.ne smiju mi se gaditi saobracajni znakovi na cirilici?ne smiju mi se gaditi fabrike bez radnika?ne smiju mi se gaditi vjerski objekti izgradjeni gdje ranije nisu bili?ne smiju mi se gaditi sruseni vjerski objekti koji su vjekovima tu bili?ne smiju mi se gaditi krstovi na svakom brdu.ne smije mi se gaditi stio nase presjednistvo vozi auta od 200000 kilomaraka,a vecina naroda nema sta da jede?ne smije mi se gaditi sto su djeca i u skolama razdvojena po nacionalnosti.i da ne nabrajam.
ali ne kike je iz sarajeva i njemu je sve potaman.on ima firmu.i kad je slobodan ode u central na kafu da ga raja vidi kako je on uspjesan.
ako je sarajevo bosna onda izvinite. nisam znao.

i na kraju da zakljucim opet.gadi mi se takva bosna,koja ne vodi racuna o svojim gradjanima.i kike ja sam proveo par godina u rovovima sirom bosne,dok si ti u podrumu ucio da bi poslije rata mogao da odes u inostranstvo da diplomiras.i ti mi ne mozes reci ,kako i sta da ja govorim o toj bosni koja je jos uvijek moja koliko i tvoja.
klif

Post by klif »

Domovina je i emocija. Nekad ta emocija preraste u fizicku bol. Ljudski je to.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

tako nekako klife.bio sam ja povratnik u domovinu dok su jos emocije za domovinom bile jake.i pored dobrog posla i dobre plate dole,dozivio sam toliko boli da sam odlucio da se vratim kuci.dvije godine sam izdrzao.
i jos nesto da pojasnim,dok je dole nacionalizam na vlasti gadi mi se ta bosna.da naglasim bosna je nesto vece od sarajeva.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

klif wrote:Domovina je i emocija. Nekad ta emocija preraste u fizicku bol. Ljudski je to.
to je zaista tačno. U cijelom ovoj priči logika ne igra veliku ulogu.

Emocije su one koje određuju jedno ili drugo shvatanje.

Emocije ponekad zaista izazivaju gotovo fizičku bol. I ne može niko donijeti jedinstven odgovor - ostati ili otići. Svako to mora učiniti za sebe i napraviti izbor.

A da zna nekada zaboliti - zna.
tempora

Post by tempora »

kike wrote:Pa zar ne rekoste negdje da su vam iz velikog straha od vas i pasose oduzeli

je i ja to sanjam ili je napisano??
kike, samo da ti obratim paznju na jednu stvar. Ukoliko imas 'repliku" na nesto moje izreceno, molila bih te da se onda drzis onoga sto sam JA rekla, a ovo sto navodis nisu moje rijeci! Ukoliko nadjes u mojim postovima granicu VI i MI duzna sam ti se izvinuti. Do tada te molim da razgranicis sugovornike, ako si u mogucnosti.
Santos

Post by Santos »

Pa jadan nebio ja rece dodijala dijaspora meni bolje dole a ti sad vices ja serem po Bosni.Ove sto sam spomeno iz haustora nisu to Yugosloveni to su Bosanci koji su otisli tokom rata pa ih ja vidzo tamo 1996-97.Ti nemas pojma kome sta odgovaras.Dalje ja sam jadni RVI sa 30KM invalidnine.Sta mislis sto ja odo davne 1998.Sto se nesjeti neko pa nerece mojne jarane dzeces ba evo nacemo poso neki.Niko.E sad sam ja trebo ostat sa mojih 30Km u Sarajvu i bit patriota.Sramota je prezivit rat ostat jos invalid i na kraju morat trazit koru hljeba negdje u tudzini.I onda ces ti meni rec monje pricat protiv Bosne.Odjebaus.Mnogo smo jaki.
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Temu ste pretvorili u PLJUC izmedju dijaspore i onih sto su ostali...
:roll:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

papak_eliminator wrote:Temu ste pretvorili u PLJUC izmedju dijaspore i onih sto su ostali...
razlika je u tome sto mi ne pljujemo po ljudima sto su ostali,nego po drzavi koja nas je natjerala da odemo.dok oni pljuju po nama sto smo otisli.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

taxi_driver wrote:
papak_eliminator wrote:Temu ste pretvorili u PLJUC izmedju dijaspore i onih sto su ostali...
razlika je u tome sto mi ne pljujemo po ljudima sto su ostali,nego po drzavi koja nas je natjerala da odemo.dok oni pljuju po nama sto smo otisli.
nije sija nego vrat...
pljuju i dijasporci po ovim sto su ostali...
al to nije poenta ove teme...
poenta teme je DA LI SADA MIRCI DA OSTANE U SARAJEVU ili da se ispali preko granice?
To je poenta...a ne ZASTO JE TAXI DRIVER otisao...
kontas???
userete svaku temu pravdajuci se sto ste otisli, pradvajuci se sto ste ostali...
sta koga boli K ko je gdje bio, sada se prica o GDJE SADA?!?!!??!

lijep pozdrav
taxi_driver

Post by taxi_driver »

mIRCerka wrote:
taxi_driver wrote:
nije sija nego vrat...
pljuju i dijasporci po ovim sto su ostali...
al to nije poenta ove teme...
poenta teme je DA LI SADA MIRCI DA OSTANE U SARAJEVU ili da se ispali preko granice?
To je poenta...a ne ZASTO JE TAXI DRIVER otisao...
kontas???
userete svaku temu pravdajuci se sto ste otisli, pradvajuci se sto ste ostali...

lijep pozdrav

mircerka tebi covjek treba crtati cini mi se.ja pisem zasto sam ja otisao,i ako te iste stvari pogadjaju dole znaci preporucijem ti da odes.a ako ne onda ostani i suti.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

taxi_driver wrote:

mircerka tebi covjek treba crtati cini mi se.ja pisem zasto sam ja otisao,i ako te iste stvari pogadjaju dole znaci preporucijem ti da odes.a ako ne onda ostani i suti.
crtati treba tebi :D
ja uvijek ostajem u govnima i borim se da to ocistim...
najlakse je reci zbogom... :D
vidimo se sutra na platou...ili preko CNNa driveru...
uzdravlju mi ostaj
EI Presidente

Post by EI Presidente »

mIRCerka wrote:

lijep pozdrav
Apsolutno se slazem. Otisla tema u 3 pm, a moglo se i stagod pametno prozboriti jer mnogi razmisljaju u smislu ostanka ili odlaska.

Ovako nam treba forumski psihijatar, pa da ovi s problemima mogu na terapiju preko PP :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

EI Presidente wrote:
mIRCerka wrote:

lijep pozdrav
Apsolutno se slazem. Otisla tema u 3 pm, a moglo se i stagod pametno prozboriti jer mnogi razmisljaju u smislu ostanka ili odlaska.

Ovako nam treba forumski psihijatar, pa da ovi s problemima mogu na terapiju preko PP :D
ja se prijavljujem ako cete mi placati bar upola ko americke psihice ....

ma fora je u tome sto mi sada imamo drugaciju situaciju od one kad se vecina isplaila preko grane...
pitanje SADA sta raditi...
ja znam sta cu..ja ostajem...da cistim njesra... :D
vidimo se sutra...
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Veoma emocionalno nabijena tema....i sam njen naslov govori nesto o situaciji u BiH.

Reci nekome da je bolje ostati ili bolje otici je.....tesko, ako ne nemoguce. Za mladog, perspektivnog covjeka to i moze biti zivotno pitanje, ali sta za one kojima to nije alternativa: stare, bolesne, nesposobne, mentalno retardirane, RVI, djecu.......

Raprava se koncentrise, cini mi se, na individualne razloge zasto je neko napustio zemlju. Po meni, to je pogresno...ljudi su mijenjali mjesto boravka oduvijek, iz 1001 razloga, zasto bi sada bilo drugacije?
Medjutim, BiH ima milion reseljenih ljudi i po meni, to je problem, i o tome treba da se prica; otisli su u vecem broju mladi, radno sposobni ljudi koji mogu da ojacaju zemlju....otisli su i placaju porez nekoj drugoj zemlji, porez od kojeg se pomaze svim onim kategorijama koje sam pomenula na pocetku posta...ali u nekoj "tudjoj" zemlji.

Cilj svake normalne drzave na svijetu bi bio da nakon rata privuce te ljude nazad, ponudi im poreske olaksice na otvaranje malih biznisa, da im mogucnost da novac i znanje iz neke strane zemlje uloze u svoju zemlju....i mnogi bi to uradili, ne zbog racunice, vec zbog emocija, neceg jaceg sto je u nama i uvijek nas vuce nazad...

Umjesto toga, uglavnom nas ignorisu ili jos gore, okrecu bijes javnosti na nas "pobjeglice", dok u isto vrijeme, ista ta vlada radi u tal sa dojucerasnjim "neprijateljima" samo zato jer imaju korist od toga. Mi ne valjamo, jer smo otisli trbuhom za kruhom i opet bi tesko steceni novac ulozili u Bosnu (ali sa malim garancijama, kao u svakoj pravnoj drzavi), ali oni koji su vas doveli u situaciju da se pitate "ostati ili otici" i dalje vam piju krv na slamcicu, hrane vas praznim obecanjima i govore da ovo "svjetlo" ustvari predstavlja "zapadni model zivota"........i lazu vas u lice.
the the

Post by the the »

bosnom vladaju opasni tipovi. kombinacija glupana ludaka i lopovluku sklonih seljaka. nema sanse za promjenu stanja. treba ici. treba provesti najljepse godine u miru i blagostanju. to danas nemozes naci u bosni, a ni zadugo ga neces naci u bosni.

i neboj se i kad odes neces otici zauvijek i potpuno. povremeno dolazis, nikad neces moci presjeci veze sa ovim ovde.

al ces moci spasiti sebe koju godinicu od sile i pritiska potpunih idiota. nepravde, osjecaja bespomocnosti, stresa, neimastine, tovara gluposti i neznanja i nesposobnosti koje se svakodnevno slave kao vrhunac ljudskog dometa, nepotizama, namjestanja tendera, poslova, radnih mjesta, nebrige za one kojima je briga potrebna, nebrige za imovinu koja svima sluzi, nebrige za zivotinje i okolis, ministarstava, birokracije, nepismenih novinara, lose a skupe odjece, obuce i tehnike, probusenih ulica, ulomljenih kuca, priljavih i uskih trotara,agresivnih ljudi, rijetko nasmijanih a uglavnom vaznih i namrgodjenih, losih skola, i reketasa-nastavnika, duih redova, nereda i prekoreda, cekanja i nedocekanja, zato idi odmori se malo...
a ako imas djecu i njih ces spasiti koje cega i otvoriti im vrata za neku izvjesniju buducnost.

a onda kad dodjes ponekad, sve ti ovo izgleda simpaticno, jednostavno ne ovisi ti egzistencija o tom... boli te racku...

naravno, sve pod uslovom da dilema otici ili ostati realno postoji. dakle da postoji realna sansa da se ode.
Post Reply