Ostanak u krnjoj Jugoslaviji

manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Visoka pozicija nosi i visoku odgovornost :oops: međutim .....to kod nas nije pravilo :oops: :D između ostalog ne bih dalje razvijao što bi bilo da je bilo već bih se osvrnuo na ovo što će biti ......BiH se razbija sada drugim metodama .......ali eto utješili su nas bjelosvjetski analitičari ......kažu biće rata :D opet :oops:
krkanko

Post by krkanko »

jeza u ledja wrote:Prica se u ljudskim zivotima, a ne o teritorijama jeble ga one.

Meni je moj zivot i mojih najmilijih bitniji od bilo kakve drzave ili nekog naroda kojem kao eto pripadam.

I ja se isto tako pitam da li je trebalo proglasiti referendum onako rano, ali opet ko je mogao znati da ce nastupiti onakav pokolj? Ja ne znam za vas, ali meni je i dan danas nevjerovatno sta su ljudi bili u stanju da rade tih godina. Shvatio bih da smo bili vojno porazeni pa hajd, ali genocid nikako ne mogu da shvatim. To je mozda glavni razlog koji bi ublazio ovakvu glupavu odluku politickog vrha tadasnje RBiH. (Jedini drugi bitan razlog bio bi taj sto su Alija&Co ocekivali pomoc EU i USA nakon sto ih ovi priznaju, jes al u kurcu. Al dobro i to se moze svrstati u glupost naseg vodjstva.)
Princip je jednostavan, ako si Srbin zivio bi dobro u takvoj drzavi, ako si Bosnjak prvo ne bi se mogao tako ni zvati, a drugo bio bi majoriziran od veceg srpskog naroda u takvoj drzavi. Bosna da nije donijela takvu odluku Bosnjaka kao takvih danas ne bi bilo, mozda bi se zvali Srbi islamske vjeroispovjesti. Prema tome ne krivi politicki vrh za genocid i rat, nego krivi srpsku politiku i cetnicku politiku koja se uzdigla u Beogradu, pa i u svim drugim dijelovima Srbije.
Shoshana

Post by Shoshana »

Ne znam...Pokusavam da potvrdim tvoje navode, ali mi ne ide za rukom... Mozda da stavis link?

Bilo kako bilo, zabuna je vjerovatno prouzrokovana nekorektnim (ali sve cesce u upotrebi) izrazom French-Canadians koja se odnosi na Kanadjane ciji je maternji jezik francuski.

Evo ti dva linka

https://www.cia.gov/cia/publications/fa ... os/ca.html
http://www40.statcan.ca/l01/cst01/popula.htm
Vodenjak

Post by Vodenjak »

krkanko wrote:
jeza u ledja wrote:Prica se u ljudskim zivotima, a ne o teritorijama jeble ga one.

Meni je moj zivot i mojih najmilijih bitniji od bilo kakve drzave ili nekog naroda kojem kao eto pripadam.

I ja se isto tako pitam da li je trebalo proglasiti referendum onako rano, ali opet ko je mogao znati da ce nastupiti onakav pokolj? Ja ne znam za vas, ali meni je i dan danas nevjerovatno sta su ljudi bili u stanju da rade tih godina. Shvatio bih da smo bili vojno porazeni pa hajd, ali genocid nikako ne mogu da shvatim. To je mozda glavni razlog koji bi ublazio ovakvu glupavu odluku politickog vrha tadasnje RBiH. (Jedini drugi bitan razlog bio bi taj sto su Alija&Co ocekivali pomoc EU i USA nakon sto ih ovi priznaju, jes al u kurcu. Al dobro i to se moze svrstati u glupost naseg vodjstva.)
Princip je jednostavan, ako si Srbin zivio bi dobro u takvoj drzavi, ako si Bosnjak prvo ne bi se mogao tako ni zvati, a drugo bio bi majoriziran od veceg srpskog naroda u takvoj drzavi. Bosna da nije donijela takvu odluku Bosnjaka kao takvih danas ne bi bilo, mozda bi se zvali Srbi islamske vjeroispovjesti. Prema tome ne krivi politicki vrh za genocid i rat, nego krivi srpsku politiku i cetnicku politiku koja se uzdigla u Beogradu, pa i u svim drugim dijelovima Srbije.
Dobro, kad govoris u ime Bosnjaka kao naroda, hajd onako odoka procijeni...
Koliko Bosnjaka danas zivi tamo gdje su objektivno konstitutivni i u vecini a koliko ih je u krajevima u kojima su definitivno manjina?
U ove druge ne zaboravi uracunati Republiku Srpsku i sve one u inostranstvu - dakle, van zemalja bivse Jugoslavije!
A onda svemu tome dodaj one koji se i u zemljama bivse Jugoslavije smatraju Bosnjacima i u kojima su, naravno, nacionalna manjina!
Bosnian Gangsta

Post by Bosnian Gangsta »

Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote: Prica se u ljudskim zivotima, a ne o teritorijama jeble ga one.

Ko kaze da drugacije misli, laze ko pas!

Ili je samo obican poltron ili pak neodgovorno deriste koje se vulgarnim lazima igra tudjim zivotima!
U ove zadnje ubrajam sve do jednog lidera izabranog na vlast 1990!
Hvala sto si pokazao svoje prave boje.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bosnian Gangsta wrote:
Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote: Prica se u ljudskim zivotima, a ne o teritorijama jeble ga one.

Ko kaze da drugacije misli, laze ko pas!

Ili je samo obican poltron ili pak neodgovorno deriste koje se vulgarnim lazima igra tudjim zivotima!
To ti mene prokuzio?
Ejvala!

:lol: :lol: :lol:
Bosnian Gangsta

Vodenjak wrote:
Bosnian Gangsta wrote:
Vodenjak wrote: Ko kaze da drugacije misli, laze ko pas!

To ti mene prokuzio?
Ejvala!

Nisam, sam si toliko providan da je to nepotrebno.

Tvoja argumentacija:

"jeste" :lol: :lol: :lol: :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bosnian Gangsta wrote:
Vodenjak wrote:
Bosnian Gangsta wrote: Hvala sto si pokazao svoje prave boje.
To ti mene prokuzio?
Ejvala!

Tvoja argumentacija:

A sta je s tvojom argumentacijom sveznajuci?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

krkanko wrote:

Kako se Bosnjaci u Sandzaku zovu i da li ih tamo ima?
Dalje, nije rijec o ostanku u Jugoslaviji, nego o ostanku tada, u poredjenju sa recimo situacijom danas, 15 godina poslije.
Siguran sam da Bosnjacima ne bi bilo ruzicasto u takvoj tvorevini, ali bi bolje prosli nego sto su u ratu. Kao sto rekoh - prvo ide moj zivot i mojih najmilijih pa onda sve ostalo. Razmislite malo o tome. Ja sam to shvatio jos onda kad sam zapalio sa srpskim vojnicima za koje sam pet minuta prije mislio da ce da nas sve pobiju, a da ne kazem poslije koliko hiljada granata.... A vidio sam tada da je cak i njima to bilo jasno.
Ja razumijem patriotizam i trudim se da zadrzim ovo malo sto ga imam, ali sve ima svoje granice. Isto tako razumijem kad branis svoju kucu, stan, porodicu, kao sto su mnogi na pocetku rata u BiH, ali boriti se (i ginuti) za neku 'drzavu', pa cak i da je ispala mnogo bolja nego sto trenutno jeste, ma jebes to drug. Veliki je svijet, a i jedan je zivot da bi ga davao za teritorije.

Pade mi na pamet da bi bez obzira na to da bi Hrvati u BiH najebali i ratovali, barem u dijelu BiH
krkanko

Post by krkanko »

jeza u ledja wrote:Kako se Bosnjaci u Sandzaku zovu i da li ih tamo ima?
Dalje, nije rijec o ostanku u Jugoslaviji, nego o ostanku tada, u poredjenju sa recimo situacijom danas, 15 godina poslije.
Siguran sam da Bosnjacima ne bi bilo ruzicasto u takvoj tvorevini, ali bi bolje prosli nego sto su u ratu. Kao sto rekoh - prvo ide moj zivot i mojih najmilijih pa onda sve ostalo. Razmislite malo o tome. Ja sam to shvatio jos onda kad sam zapalio sa srpskim vojnicima...
Zovu se Bosnjaci, a prije '92 su se zvali muslimani i tako bi i ostalo!
Ne bi fizicki izginulo ljudi, ali bi nestalo tako sto bi morali ''biti Srbi'' ako zele biti ista uspjesni, kao sto su se morali izjasnjavati i mnogi Bosnjaci u komunisticko vrijeme. Svi bosnjacki simboli bi bili zabranjeni, a morao bi kao svoju zastavu grliti 4C i krst na njoj i himnu ''boze pravde''. Nemoj mi samo reci kako bi Srbi zeljeli ravnopravnost sa ''muslimanima'', jer fakticki mi bi bili tek tada ugrozeni u svakom pogledu. Imao bi drzavu sa 12miliona Srba i 2miliona Bosnjaka, dakle klasicna ''vjerska manjina''.

Zapali i sad sa njima niko ti ne brani izdajnice.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

krkanko wrote:
Idiote balavi, mozda ti treba crtati, ja sam bio zarobljen i pukom srecom izbjegao Kulu.
krkanko

Post by krkanko »

jeza u ledja wrote:
krkanko wrote:
Idiote balavi, mozda ti treba crtati, ja sam bio zarobljen i pukom srecom izbjegao Kulu.
Onda izvini, jer tako nisi napisao u svom postu, nego si napisao ''zapalio sa srpskim vojnicima'', a to ne znaci zarobljen od istih jel tako? Sta si mislio pod tim onda ''zapalio sa...'' ?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

krkanko wrote:
jeza u ledja wrote:
krkanko wrote:
Onda izvini, jer tako nisi napisao u svom postu, nego si napisao ''zapalio sa srpskim vojnicima'', a to ne znaci zarobljen od istih jel tako? Sta si mislio pod tim onda ''zapalio sa...'' ?
Izvini i ti.
Stvarno mrsko mi objasnjavati, uglavnom nije bilo da sam se sad sreo negdje sa njima pa zapalio...u stvari imali smo ludu srecu sto nismo na neke budale naisli, ovo se desilo u aprilu 92, kada je bilo mnogo manje mrznje nego danas. Imam osjecaj da smo se sreli 3 godine poslije da ne bi danas bio medju zivima. Zato hocu da kazem, rat je i od mnogih obicnih ljudi napravio budale.

I da se razumijemo, za rat su krivi Srbi i Milosevic, to bez daljnjeg. To cak i nas omiljeni Mile Dodik neki dan u intervjuu priznaje.

Helem neise...
Oceania

Post by Oceania »

Marco-x wrote:
Shoshana wrote:Ne znam...Pokusavam da potvrdim tvoje navode, ali mi ne ide za rukom... Mozda da stavis link?

Bilo kako bilo, zabuna je vjerovatno prouzrokovana nekorektnim (ali sve cesce u upotrebi) izrazom French-Canadians koja se odnosi na Kanadjane ciji je maternji jezik francuski.

Evo ti dva linka

https://www.cia.gov/cia/publications/fa ... os/ca.html
http://www40.statcan.ca/l01/cst01/popula.htm
Ne mogu ti staviti link, jer i sad se najviše volim služiti knjigama (atlasima).
Izvor za podatak iz 1961' je "Atlas svijeta" Izdanje Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb 1974' (meni osobno pojam dobrog atlasa, ako još netko ima, može mi potvrditi ili me demantirati).
Izvor za podatak 2001' je "Leksikon država svijeta" (Predrag Tomljanović, Rijeka 2005. godine - ovo već nije respektabilan izvor, ali stvarno se knjigom može poslužiti i vjerojatno i oni preuzimaju podatke iz drugih relevantnih izvora i ja do sada nisam primjetio velikih nedostataka).
Navod:
Kanada: broj stanovnika 32.507.874 (2004').
Etnički sastav: Britanci 40%, Francuzi 27%, ostali Europljani 20%, Indijanci i Eskim 1,5%.

Zato dolazim u nedoumicu. Ponavljam, što sam spomenuo i u samom prvom postu, da Sjeverna Amerika nije usporediva sa Europom po ovim pitanjima.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: a da li je tih 20 % EUUUUUUropljana konstitituvno i suvereno u Kanadi , Da li su onda i Hrvati suveren i konstititivan narod u Kanadi pa da Gojko Susak , razvovac pizze trazi HZ Herceg - Bosnu u zapadnom dijelu Toronta :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Marco Markane golube , ptico prepelico ...javi mi se na pp , ja cu te nauciti kako se vrsi pretraga i kako se postavlja link , mani se bolan atlasa i tog Tomljenovica.....to pripada srednjem vijeku // ostani malo na sarajevskom forumu , obecajem ti da ces nesto nauciti , ti uopce nisi los momak ali si indoktririniran do kostane srzi ......Shvati covjece ( naravno da se nista ni s cim ne moze uporediti ) ali shvati jednu stvar / nosioci suverneteta u Americi su Amerikanci , nosioci suvereniteta u Svicarskoj su Svicarci , nosioci suvereniteta u Kanadi su Kanadjani.Neko govori enleski , neko je pak francuskog porijekla i govori francuski kao sto slucaj sa Montrealom.Samo u Bosni tri naroda nose suverenitet.Zasto ?Na guzove jarane.Silom i tenkom , topuzom su sebe utjerali da kidaju meso i dusu nase zemlje ......Jebe se meni sta si ti i ko si ? i kako se osjecas , ali Bosanac treba i mora da nosi suverenitet svoje zemlje.Po njemu je bosna dobila ime i o obrnuto !!!!Ti jesi Bosanac !!!!! Ali ako neces da budes , bas me briga budi klokan , tuljan , Kinez , Eskim , Hrvat , Srbin , sta me briga ali budi i nacionalna manjina .Po treci put te pitam Zasto su Srbi nacinalna manjina u Hrvatskoj a Hrvati suvereni i konstitutivni u BiH.Tvoj odgovor je bezobrazan , i licemjeran do povracanja." Srbi zive u hrvatskoj od 16 stoljeca , dakle dosli su " kako nas ti lijepo ucis , a Hrvati su u Bosnu pali iz zrakoplova sa padobranom , bogom dati u 7 stoljecu kako nas ucis ti i pjesmice Marka Perkovica Thomsona Mate Bulica i slicnih gangasa koji su inspirisani " atlasima " Franje Tudjmana i Ivana Aralice.Kazem ti neka te na ovom forumu , nije sva pamet u Sirokom Brijegu ....cuvaj se i polako niz basamke .......
kubanac

Post by kubanac »

8-) 8-) 8-) Trebalo je 90 pohapsiti i eliminisati sve nacionalne lidere.Sigurno bi bilo bolje.Svi su oni bili majmuni koje je narod slepo pratio i sad se vecina kaje.
Bosnian Gangsta

Vodenjak wrote:
Bosnian Gangsta wrote:
Vodenjak wrote: To ti mene prokuzio?
Ejvala!

Tvoja argumentacija:

A sta je s tvojom argumentacijom sveznajuci?
Pa procitaj gore.....

ah :roll:
Post Reply