Walther wrote:
Za funkcionisanje drzave su bitne zajednicke funkcije... I te funkcije su zajednicke u "svakoj" (nisam provjerio za svako africko selo btw) jer je tako racionalnije. Zivim malo zapadnije od BIH i drzava ce ukidati manje lokalne jednice tj. spajati u vezi jer je tako racionalnije. Za investicije se spajaju cak spajaju lokalne jednice vise drzava jer inace nema EU novca.
Petokolonasima naravno odgovara da uzimaju nadleznosti koje promovisu drzavnost BIH ali su naravno spremeni "prepustiti" nadleznosti tamo gdje povucu zajednicki novac. I u ti se morajo prisliti (OHR) jer se to onda smatra kao usluga.
Pucanje Mevlida nema nikakve veze sa funkcionisanjem drzave. To se desava svuda... To se desava u SAD skoro svaki dan. U nekoj normalnoj drzavi bi davno vazio zakon po kojem bi se Vucicu zabranio ulazak u drzavu. U BIH to naravno nije mogoce zbog znamo koga... Pa se napad Vucica smatra za nesto strasno, a postrojavanje cetnika u Srebrenici nesto sasvim normalno.
U kojoj to normalnoj drzavi bi vazio zakon po kojem premijer jedne suverene drzave, sa kojom ima uspostavljene diplomatske odnose, ne bi smio uci?
Kakve veze imaju cetnici sa ovom pricom (ne sporeci da im treba zabraniti postrojavanje)?
Pucanje poput Mevildovog se desava skoro svugdje, ali se nigdje sat i po policajci ne svadjaju ko je nadlezan da ga sroka. O tome se radi.
Mislim da trebas konacno shvatiti da je ovo dejtonska BiH, a ne neka zamisljena. Ona je po svom ustavu zamisljena kao servis entitetima.
Vecina zivota zavisi od entiteta (i kantona u federaciji). Ova drzava mi izda licna dokumenta, naplati pdv i to je ono u cemu je svakodnevno osjetim.
Federacija i kantoni (po nadleznostima) me skoluju, lijece, osiguravaju javni red i mir, osiguravaju socijalnu sigurnost, sude i presudjuju, bore se protiv kriminala (osim terorizma i organizovanog kriminala), finansiraju pozorista i muzeje. Dakle, uz opcine, jedno 90% mojih potreba kao gradjana ispunjavaju, odnosno trebali bi.
I kad je to vec tako, kada se to bez novog rata ne moze promijeniti, onda daj majku mu da ta drzava obezbjedi da se normalno zivi, a ne da osniva besmislene institucije.
Prema tome, trebaju joj racionalne drzavne fukncije koje ce osigurati brze reforme i funkcionalniju drzavu. One nebitne treba ukinuti, jer ne rade nista, a uzimaju debeo novac.