Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Fudo387

#351 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

sinuhe wrote:Nije tih kasarni bilo toliko da ih Bosnjaci blokiraju a ovi drugi gledaju.
A i iz Zagreba se JNA povukla krajem 1991 i pocetkom 1992. Drugi slucajevi su preuvelicana hvalisanja.
Kako nije?
Tuzla, Zenica, Sarajevo, Bihac, Travnik...plus skladista TO.
Sasvim dovoljno da se do zuba naoruzas, a ne im dozvoliti da odnesu i krevete.
Ali Kemal

#352 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Walther wrote:
Ali Kemal wrote:Pricas o mogucnosti koja nije bila moguca :lol:
U temi koja se zove "Ostanek u krnjoj Jugoslaviji"? Jugoslavija je PRESTALA postojati pa tako i ostanak u istoj nije bilo moguc. Ako pricamo o ostanku u Velikoj Srbiji onda odgovor jasan svima, zar ne?
Tupko, tema je ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji, a ne u Jugoslaviji. Ako na to gledas kao ostanak u Velikoj Srbiji, sasvim legitiman stav, ja protiv toga nemam nista, samo nemoj da lupas. :oops:
Ja se sa druge strane sa tim ne slazem, niti su tako mislili Muhamed Filipovic i Adil Zulfikarpasic, nego se smatralo da je to za to vrijeme i te okolnosti bilo najbolje rjesenje za sve.

Fudo387 wrote:Mislim da taj izlapljeli cica vise nije relevantan za bilo sta, njegova naprdjivanja za sitne honorare se razlikuju od novina do novina
po kojima laprda. Jedan dan je za jugoslaviju, drugi dan za vracanje plemickim hrvatskim korijenima, treci dan mu prikljuce infuziju
da manje kenja u gace.
Muhamed Filipovic je tada imao 63 godine, sto je daleko od ishlapljenog starca, a ovaj tvoj komentar, koji se logicno nadovezuje na opus operatora Stihl motorke, pokazuje u kom je kurcu ova zemlja gdje najmudrijim glavama drvosjece govore da manje kenjaju u gace.
sinuhe

#353 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by sinuhe »

Nisu Bosnjaci bili neka vecina u Sarajevu i okolici, pa i u Bihacu je aerodrom blizu srpskih krajeva dok za kasarne ne znam. Valjda je i na Grabezu bila neka kasarna ali ni to nije bosnjacki kraj. Mozda nesto u Zenici i Travniku da je bilo.
Fudo387

#354 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:Muhamed Filipovic je tada imao 63 godine, sto je daleko od ishlapljenog starca, a ovaj tvoj komentar, koji se logicno nadovezuje na opus operatora Stihl motorke, pokazuje u kom je kurcu ova zemlja gdje najmudrijim glavama drvosjece govore da manje kenjaju u gace.
Pricamo o njegovom danasnjem opusu. Treba da ti kopiram njegove izjave koje su u koliziji jedna sa drugom sve u zavisnosti od sagovornika?
Naravno da je izlapio, to je prirodni proces.
Tata ti je drvosjeca.
sinuhe wrote:Nisu Bosnjaci bili neka vecina u Sarajevu i okolici, pa i u Bihacu je aerodrom blizu srpskih krajeva dok za kasarne ne znam.
Bilo je sasvim dovoljno hrabrih i odvaznih da se to odradi, ali nije bilo pametnih da daju smijernice.
I sta bi Srbi uradili u Sarajevu da su se na prepad zauzele kasarne i skladista TO?
Poceli sa pucnjavom?
Pa to su uradili i bez toga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#355 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Walther wrote:
U svakoj drzavi su to "zajednicke stvari"... Oko tih stvari je sa Srbima dogovor obicno nemoguc. Tako je bilo i prija rata, onako btw. Zbog toga sto nisu "zajednicke" stvari se dupliraju, a troskovi gomilaju. A porez placa sve manje ljudi. Istocno Sarajevo ide na indirektno na ledja svakom poreznom obvezniku. A ti slobodno uvjeri Srbe kako bi bilo pametno to ukinuti jer ipak to mora na kraju neko platiti... Kad pocnu pregovori za ulazak u EU ukidanje takvih gluposti ce biti uslov za ulazak. A na to Srbi dobrovoljno sigurno nece pristati. Znaci osnova svega mora biti kresanje drzave na nesto funkcionalno i $$$ odrzivo. Ta sa "RS" nije moguce.
Ali mi nismo o tome pricali. Kao prvo.

Kao drugo, ima puno drzava, pa samim tim i puno ustavnih sistema. Budi oprezan kad kazes "svaka drzava".

Nadalje, Bakir Izetbegovic nedavno dobro primijeti da su Bosnjaci insistirali na prenosu nadleznosti a da se to nije uvijek ispostavilo kao dobro rjesenje po drzavu, kao i da su se Srbi insistirali na ostanku nadleznosti entitetima, a da se prenos pokazao boljim po njih.

Tako da imas vrlo korektnih i nuznih prenosa nadleznosti kao sto su UIO (pdv uprava), Odbrana (zajednicka vojska), Granicna policija, Agencija za licna dokumenta, SIPA.

Imas i potpuno bespotrebnih agencija tipa one za koordinaciju policijskih tijela (kako koordinise vidjeli smo kad je Mevlid pucao po ambasadi, kada su idioti oskrnavili dzenazu u Srebrenici napadnuvsi premijera jedne suverene drzave itd...), zatim agenciju za unapredjenje stranih investicija, agenciju za prevenciju korupcije (treba li objasnjenje?).

Stoga, nije ta prica tako crno bijela kako je ti predstavljas.

Misljenja sam da se brojne institucije trebaju ukinuti. Neke druge trebaju osnovati i osigurati prohodnost odluka i to je to.
Ali Kemal

#356 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:Muhamed Filipovic je tada imao 63 godine, sto je daleko od ishlapljenog starca, a ovaj tvoj komentar, koji se logicno nadovezuje na opus operatora Stihl motorke, pokazuje u kom je kurcu ova zemlja gdje najmudrijim glavama drvosjece govore da manje kenjaju u gace.
Pricamo o njegovom danasnjem opusu. Treba da ti kopiram njegove izjave koje su u koliziji jedna sa drugom sve u zavisnosti od sagovornika?
Naravno da je izlapio, to je prirodni proces.
Tata ti je drvosjeca.
Sto se ljutis za drvosjeca. Sam si se hvalio sa tim stvarima, a sa ovim komentarima to samo potvrdjujes.
Fudo387 wrote:
sinuhe wrote:Nisu Bosnjaci bili neka vecina u Sarajevu i okolici, pa i u Bihacu je aerodrom blizu srpskih krajeva dok za kasarne ne znam.
Bilo je sasvim dovoljno hrabrih i odvaznih da se to odradi, ali nije bilo pametnih da daju smijernice.
I sta bi Srbi uradili u Sarajevu da su se na prepad zauzele kasarne i skladista TO?
Srbi ne bi uradili nista, medjutim ne vidim kako je to bilo moguce, nije se mogla osvojiti niti jedna kasarna u Sarajevu, kao ni komanda na Bistriku, jedna zgrada u potpunom okruzenju, ni za mjesec i vise dana poslije pocetka rata, nego je na kraju dogovoreno povlacenje vojske iz tih kasarni :oops:
Walther

#357 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Ali Kemal wrote:
Walther wrote:
Ali Kemal wrote:Pricas o mogucnosti koja nije bila moguca :lol:
U temi koja se zove "Ostanek u krnjoj Jugoslaviji"? Jugoslavija je PRESTALA postojati pa tako i ostanak u istoj nije bilo moguc. Ako pricamo o ostanku u Velikoj Srbiji onda odgovor jasan svima, zar ne?
Tupko, tema je ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji, a ne u Jugoslaviji. Ako na to gledas kao ostanak u Velikoj Srbiji, sasvim legitiman stav, ja protiv toga nemam nista, samo nemoj da lupas. :oops:
Ja se sa druge strane sa tim ne slazem, niti su tako mislili Muhamed Filipovic i Adil Zulfikarpasic, nego se smatralo da je to za to vrijeme i te okolnosti bilo najbolje rjesenje za sve.

Fudo387 wrote:Mislim da taj izlapljeli cica vise nije relevantan za bilo sta, njegova naprdjivanja za sitne honorare se razlikuju od novina do novina
po kojima laprda. Jedan dan je za jugoslaviju, drugi dan za vracanje plemickim hrvatskim korijenima, treci dan mu prikljuce infuziju
da manje kenja u gace.
Muhamed Filipovic je tada imao 63 godine, sto je daleko od ishlapljenog starca, a ovaj tvoj komentar, koji se logicno nadovezuje na opus operatora Stihl motorke, pokazuje u kom je kurcu ova zemlja gdje najmudrijim glavama drvosjece govore da manje kenjaju u gace.
KFRJ? Ili neki druga imaginarna drzava? I da, to je u sustini ostanak u Veliko Srbiji. I nikad se nije smatralo da je to nesto dobro za Bosnjake.
Walther

#358 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:
Walther wrote:
U svakoj drzavi su to "zajednicke stvari"... Oko tih stvari je sa Srbima dogovor obicno nemoguc. Tako je bilo i prija rata, onako btw. Zbog toga sto nisu "zajednicke" stvari se dupliraju, a troskovi gomilaju. A porez placa sve manje ljudi. Istocno Sarajevo ide na indirektno na ledja svakom poreznom obvezniku. A ti slobodno uvjeri Srbe kako bi bilo pametno to ukinuti jer ipak to mora na kraju neko platiti... Kad pocnu pregovori za ulazak u EU ukidanje takvih gluposti ce biti uslov za ulazak. A na to Srbi dobrovoljno sigurno nece pristati. Znaci osnova svega mora biti kresanje drzave na nesto funkcionalno i $$$ odrzivo. Ta sa "RS" nije moguce.
Ali mi nismo o tome pricali. Kao prvo.

Kao drugo, ima puno drzava, pa samim tim i puno ustavnih sistema. Budi oprezan kad kazes "svaka drzava".

Nadalje, Bakir Izetbegovic nedavno dobro primijeti da su Bosnjaci insistirali na prenosu nadleznosti a da se to nije uvijek ispostavilo kao dobro rjesenje po drzavu, kao i da su se Srbi insistirali na ostanku nadleznosti entitetima, a da se prenos pokazao boljim po njih.

Tako da imas vrlo korektnih i nuznih prenosa nadleznosti kao sto su UIO (pdv uprava), Odbrana (zajednicka vojska), Granicna policija, Agencija za licna dokumenta, SIPA.

Imas i potpuno bespotrebnih agencija tipa one za koordinaciju policijskih tijela (kako koordinise vidjeli smo kad je Mevlid pucao po ambasadi, kada su idioti oskrnavili dzenazu u Srebrenici napadnuvsi premijera jedne suverene drzave itd...), zatim agenciju za unapredjenje stranih investicija, agenciju za prevenciju korupcije (treba li objasnjenje?).

Stoga, nije ta prica tako crno bijela kako je ti predstavljas.

Misljenja sam da se brojne institucije trebaju ukinuti. Neke druge trebaju osnovati i osigurati prohodnost odluka i to je to.
Za funkcionisanje drzave su bitne zajednicke funkcije... I te funkcije su zajednicke u "svakoj" (nisam provjerio za svako africko selo btw) jer je tako racionalnije. Zivim malo zapadnije od BIH i drzava ce ukidati manje lokalne jednice tj. spajati u vezi jer je tako racionalnije. Za investicije se spajaju cak spajaju lokalne jednice vise drzava jer inace nema EU novca.

Petokolonasima naravno odgovara da uzimaju nadleznosti koje promovisu drzavnost BIH ali su naravno spremeni "prepustiti" nadleznosti tamo gdje povucu zajednicki novac. I u ti se morajo prisliti (OHR) jer se to onda smatra kao usluga.

Pucanje Mevlida nema nikakve veze sa funkcionisanjem drzave. To se desava svuda... To se desava u SAD skoro svaki dan. U nekoj normalnoj drzavi bi davno vazio zakon po kojem bi se Vucicu zabranio ulazak u drzavu. U BIH to naravno nije mogoce zbog znamo koga... Pa se napad Vucica smatra za nesto strasno, a postrojavanje cetnika u Srebrenici nesto sasvim normalno.
Drinski

#359 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Walther wrote:
Koji dio navedenog ti nije jasan ili nije tacan? Hoces sam znati provjeriti koje sve funkcije su zajednicke? Koje sve su postale "zajednicke" poslije Daytona i koje se sad razbijaju? Pa se onda vrati i filozofiraj o stvarima kojima "ne znas dovoljno".

Kompletno vojno-politicko vodstvo "krnje Jugoslavije" zavrsilo u Haagu a neki se u 2015 pitaju jel se to moglo "dogovarati" kao da se genocide desava preko noci i slucajno :roll: Mozda su Bosnjaci trebali pomoci sa pakovanjem Albanaca u hladnjace...
Neces vjerovati, ali uza specijalnost mi je usko vezana za ustavno pravo pa se zanosim da ponesto i znam o tome.

Nejse, ko je nadlezan za skolstvo, zdravstvo, penzije, industriju, poljoprivredu, policiju?

Vrijeme sad!
Jos se natezete?

Pa ne moze RS uticati ko ce biti u UO BHT ili Aide ili da li će rijeka Jala ili MIljacka biti cista ili napr. kako ce raditi zdravstvo u TK...
Walther

#360 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Drinski wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Walther wrote:
Koji dio navedenog ti nije jasan ili nije tacan? Hoces sam znati provjeriti koje sve funkcije su zajednicke? Koje sve su postale "zajednicke" poslije Daytona i koje se sad razbijaju? Pa se onda vrati i filozofiraj o stvarima kojima "ne znas dovoljno".

Kompletno vojno-politicko vodstvo "krnje Jugoslavije" zavrsilo u Haagu a neki se u 2015 pitaju jel se to moglo "dogovarati" kao da se genocide desava preko noci i slucajno :roll: Mozda su Bosnjaci trebali pomoci sa pakovanjem Albanaca u hladnjace...
Neces vjerovati, ali uza specijalnost mi je usko vezana za ustavno pravo pa se zanosim da ponesto i znam o tome.

Nejse, ko je nadlezan za skolstvo, zdravstvo, penzije, industriju, poljoprivredu, policiju?

Vrijeme sad!
Jos se natezete?

Pa ne moze RS uticati ko ce biti u UO BHT ili Aide ili da li će rijeka Jala ili MIljacka biti cista ili napr. kako ce raditi zdravstvo u TK...
Zbog "RS" imas drzavu kakvu imas. Sasvim je hebeno nebitno ko sjedi u UO BHT ili Aide. Koliko je cista Miljacka zavisi od stanja u drzavi. Uzmes stanje iz SFRJ, pa to pocnes krpariti i onda imas sta imas. Za nesto bolje trebas ogromno love za investicije (obnovu sistema iz AU vremena), centralnu deponiju za citav grad, centar za filtraciju izvan grada, itd, itd... A drzavi gdje svako selo ima nacelnika i budzet nikad nece biti moguce. U Eu dobije za takve nepovratna sredstva ali ce biti uslovi takvi da Srbi necu prihvatiti... Pa sretno :wink:
Drinski

#361 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Walther wrote: Zbog "RS" imas drzavu kakvu imas.
Ajd to obajsni na primjeru srednjeg obrazovanja?
Sasvim je hebeno nebitno ko sjedi u UO BHT ili Aide.
Pa kada je nebitno zasto zbog prvog pucaju koalicije a u drugi nece niko?
Koliko je cista Miljacka zavisi od stanja u drzavi.
Kako?
Uzmes stanje iz SFRJ, pa to pocnes krpariti i onda imas sta imas. Za nesto bolje trebas ogromno love za investicije (obnovu sistema iz AU vremena), centralnu deponiju za citav grad, centar za preciščavanje izvan grada, itd, itd... A drzavi gdje svako selo ima nacelnika i budzet nikad nece biti moguce.
Ok. Pa neka ukinu visak općina u Kantonu Sarajevo. Tu se Mostar ili BL buniti nece.
U Eu dobije za takve nepovratna sredstva ali ce biti uslovi takvi da Srbi necu prihvatiti... Pa sretno :wink:
Da bi od EU nesto dobio, moras i nesto dati, jelte, to je zajednički budzet, a osim toga, politicka partije u Sarajevu jos ne provode napr. zakon o zastiti od buke (a kamoli neki drugi EU standard), pa ne vjerujem da ce EU trcati za nama.
Drinski

#362 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Ako su nizi nivo vlasti bespomoćni, onda mi nekako nema smisla da premijeri (u entitetima i kantonima) ili ministri ili direktori zavoda i agencija imaju platu od 3-4000 KM plus ostalo, kao i da imaju onolike savjetnike. To bi, onda, trebali biti apartčici sa platom od 1000-1200 KM. Time bismo sakupili dovoljno para da očistimo Miljacku i da liječimo oboljele od raka. Ovi koji imaju rak, ipak, ne mogu sacekati ukidanje RS. Njima treba pomoć sada i odmah.
prog321

#363 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by prog321 »

Riba smrdi od glave.
Da drzava ima funkcionalan vrh, mnogo toga bi bilo brže i lakše. Problemi i na lokalnom nivou bi se lakše locirali ali neki od njih bi i dalje ostali isti.
Drinski

#364 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

prog321 wrote:Riba smrdi od glave.
Da drzava ima funkcionalan vrh, mnogo toga bi bilo brže i lakše. Problemi i na lokalnom nivou bi se lakše locirali ali neki od njih bi i dalje ostali isti.
Pa vrh drzave zna koji su problemi, ne zive na Marsu.
prog321

#365 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by prog321 »

Konfuzija, nesporazumi i javašluk na vrhu slijeva se u niže slojeve države.
Kada dva od tri konstutivna naroda preferiraju druge države od one u kojoj žive i rade onda je situacija ekstra komplicirana za sve.
Mada se slažem da bi problem prljave Miljacke ostao isti kada bi se situacija i na vrhu promjenila.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#366 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Walther wrote:
Za funkcionisanje drzave su bitne zajednicke funkcije... I te funkcije su zajednicke u "svakoj" (nisam provjerio za svako africko selo btw) jer je tako racionalnije. Zivim malo zapadnije od BIH i drzava ce ukidati manje lokalne jednice tj. spajati u vezi jer je tako racionalnije. Za investicije se spajaju cak spajaju lokalne jednice vise drzava jer inace nema EU novca.

Petokolonasima naravno odgovara da uzimaju nadleznosti koje promovisu drzavnost BIH ali su naravno spremeni "prepustiti" nadleznosti tamo gdje povucu zajednicki novac. I u ti se morajo prisliti (OHR) jer se to onda smatra kao usluga.

Pucanje Mevlida nema nikakve veze sa funkcionisanjem drzave. To se desava svuda... To se desava u SAD skoro svaki dan. U nekoj normalnoj drzavi bi davno vazio zakon po kojem bi se Vucicu zabranio ulazak u drzavu. U BIH to naravno nije mogoce zbog znamo koga... Pa se napad Vucica smatra za nesto strasno, a postrojavanje cetnika u Srebrenici nesto sasvim normalno.
U kojoj to normalnoj drzavi bi vazio zakon po kojem premijer jedne suverene drzave, sa kojom ima uspostavljene diplomatske odnose, ne bi smio uci?

Kakve veze imaju cetnici sa ovom pricom (ne sporeci da im treba zabraniti postrojavanje)?

Pucanje poput Mevildovog se desava skoro svugdje, ali se nigdje sat i po policajci ne svadjaju ko je nadlezan da ga sroka. O tome se radi.

Mislim da trebas konacno shvatiti da je ovo dejtonska BiH, a ne neka zamisljena. Ona je po svom ustavu zamisljena kao servis entitetima.

Vecina zivota zavisi od entiteta (i kantona u federaciji). Ova drzava mi izda licna dokumenta, naplati pdv i to je ono u cemu je svakodnevno osjetim.

Federacija i kantoni (po nadleznostima) me skoluju, lijece, osiguravaju javni red i mir, osiguravaju socijalnu sigurnost, sude i presudjuju, bore se protiv kriminala (osim terorizma i organizovanog kriminala), finansiraju pozorista i muzeje. Dakle, uz opcine, jedno 90% mojih potreba kao gradjana ispunjavaju, odnosno trebali bi.

I kad je to vec tako, kada se to bez novog rata ne moze promijeniti, onda daj majku mu da ta drzava obezbjedi da se normalno zivi, a ne da osniva besmislene institucije.

Prema tome, trebaju joj racionalne drzavne fukncije koje ce osigurati brze reforme i funkcionalniju drzavu. One nebitne treba ukinuti, jer ne rade nista, a uzimaju debeo novac.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#367 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Woody »

Kao, recimo:

Image

I za ovo su Srbi krivi, zar ne @Walther? Jerbo da nije njih imali bi more od Zadra do Skadra ;-)
seln

#368 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Woody wrote:Kao, recimo:

Image

I za ovo su Srbi krivi, zar ne @Walther? Jerbo da nije njih imali bi more od Zadra do Skadra ;-)
Ne laprdaj!
Walther

#369 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:
Walther wrote:

U kojoj to normalnoj drzavi bi vazio zakon po kojem premijer jedne suverene drzave, sa kojom ima uspostavljene diplomatske odnose, ne bi smio uci?

Kakve veze imaju cetnici sa ovom pricom (ne sporeci da im treba zabraniti postrojavanje)?

Pucanje poput Mevildovog se desava skoro svugdje, ali se nigdje sat i po policajci ne svadjaju ko je nadlezan da ga sroka. O tome se radi.

Mislim da trebas konacno shvatiti da je ovo dejtonska BiH, a ne neka zamisljena. Ona je po svom ustavu zamisljena kao servis entitetima.

Vecina zivota zavisi od entiteta (i kantona u federaciji). Ova drzava mi izda licna dokumenta, naplati pdv i to je ono u cemu je svakodnevno osjetim.

Federacija i kantoni (po nadleznostima) me skoluju, lijece, osiguravaju javni red i mir, osiguravaju socijalnu sigurnost, sude i presudjuju, bore se protiv kriminala (osim terorizma i organizovanog kriminala), finansiraju pozorista i muzeje. Dakle, uz opcine, jedno 90% mojih potreba kao gradjana ispunjavaju, odnosno trebali bi.

I kad je to vec tako, kada se to bez novog rata ne moze promijeniti, onda daj majku mu da ta drzava obezbjedi da se normalno zivi, a ne da osniva besmislene institucije.

Prema tome, trebaju joj racionalne drzavne fukncije koje ce osigurati brze reforme i funkcionalniju drzavu. One nebitne treba ukinuti, jer ne rade nista, a uzimaju debeo novac.

U svakoj normalnoj drzavi bi takva osoba dobila nogu... Da izjavis o zidovima sto sto je on govorio sa muslimane imao bi citav zivot Mossad na glavi. A Izrael bi gledao samo na razglednici. Al u Bosnje to moze jer ce svaki zakon o genocidu/fasizmu "neko" sabotirati... Rat je odnio dobar dio intelektualne elita pa ce se teletabisi koji ostali Vucicu jos naguziti.

Cetnici rade sta hoce jer imas drzavu kakvu imas... Zbog toga sto se to "tamo" moze. Pa se fino djeca hrane cetnistvom od malena... Za iduci genocid. Nema tu Bakir ili SDA sta uraditi.

U NY su prve sate napada filozofirali ko, gdje i sta.... Sigurno znas kakva je bila rekacija prvog medju Amerikancima? I to govorimo o najvecoj vojnoj/ekonomskoj sili na planetu. Inace nije bilo nikakve potrebe da se neko "sroka".

Daytonska BIH je projekt propala. Cak i oficielno. Napredek u okvirima Daytona nije moguc. To nije prkos Bosnjaka jer nakon Harisa Bosnjo nema ni priblizno kredibilnog politicara (da ne govorimo o desnoj opciji). To su uslovi EU. Bosna ce stagnirati dok svi napreduju (cak i Kosovo) zbog toga sto ce Srbi gurati inat dok Bosnjacima ne dosadi takav zivot.
Woody

#370 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Woody »

Walther wrote:To nije prkos Bosnjaka jer nakon Harisa Bosnjo nema ni priblizno kredibilnog politicara (da ne govorimo o desnoj opciji)....

Aaaaa... Otud mi dođi :lol:

Sad mi je sve jasno. Kontam... do mene... iako sam pomalo sumLJo... I ja ZaBiH u pravu rupu :izet:

Image

Ok, hvala. Nemam više pitanja
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#371 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Woody wrote:
Walther wrote:To nije prkos Bosnjaka jer nakon Harisa Bosnjo nema ni priblizno kredibilnog politicara (da ne govorimo o desnoj opciji)....

Aaaaa... Otud mi dođi :lol:

Sad mi je sve jasno. Kontam... do mene... iako sam pomalo sumLJo... I ja ZaBiH u pravu rupu :izet:

Image

Ok, hvala. Nemam više pitanja
Pridruzujem se ovom zakljucku :D :facepalm:
Drinski

#372 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Walther wrote: U svakoj normalnoj drzavi bi takva osoba dobila nogu... Da izjavis o zidovima sto sto je on govorio sa muslimane imao bi citav zivot Mossad na glavi. A Izrael bi gledao samo na razglednici. Al u Bosnje to moze jer ce svaki zakon o genocidu/fasizmu "neko" sabotirati... Rat je odnio dobar dio intelektualne elita pa ce se teletabisi koji ostali Vucicu jos naguziti.

Cetnici rade sta hoce jer imas drzavu kakvu imas... Zbog toga sto se to "tamo" moze. Pa se fino djeca hrane cetnistvom od malena... Za iduci genocid. Nema tu Bakir ili SDA sta uraditi.

U NY su prve sate napada filozofirali ko, gdje i sta.... Sigurno znas kakva je bila rekacija prvog medju Amerikancima? I to govorimo o najvecoj vojnoj/ekonomskoj sili na planetu. Inace nije bilo nikakve potrebe da se neko "sroka".

Daytonska BIH je projekt propala. Cak i oficielno. Napredek u okvirima Daytona nije moguc. To nije prkos Bosnjaka jer nakon Harisa Bosnjo nema ni priblizno kredibilnog politicara (da ne govorimo o desnoj opciji). To su uslovi EU. Bosna ce stagnirati dok svi napreduju (cak i Kosovo) zbog toga sto ce Srbi gurati inat dok Bosnjacima ne dosadi takav zivot.
Iako se, u osnovi, slazem sa tobom, ne mogu da shvatim da ti ne mozes da shvatis da postoje stvari koje se mogu i moraju rijesiti nezavisno od utjecaja BL. Zapravo, mislim da i ti to kužiš, ali nećeš da priznaš.
Ali Kemal

#373 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Pa ne moze drzava da ima funkcionalan vrh, niti da bude funkcionalna, ako je osnovna politika nacionalnih partija da druga dva naroda uglavnom smatraju neprijateljima, umjesto partnerima.
Tu je sva sustina BH problema, sve ostalo je manje bitno i dok se to ne rijesi, nema nista od posla!
Dakle ako smatras da ti je neko neprijatelj, kakvog ima smisla onda sa neprijateljem ocekivati funkcionalnu drzavu, koji usput i tebe smatra svojim neprijateljom. Sve se svodi ko ce koga zajebati, tako da je rezultat drzava, ovakva kakva jeste. Prirodnim zakonima se tesko oduprijeti, jaci su od Boga, jer molitve koliko vidim nisu nikome nikada pomogle.

Medjutim za to vrijeme, koristeci situaciju, patriJote se bogate, ispiraju mozak narodu, jer im to odgovara, kako da hapsis patriJotu koji je pokrao milione, sto bi reko Chombe, imo sam samo kilu za licnu upotrebu, jer je to patriJota, redovno uplacuje hodzama i popovima, istetoviro krstove, polumjesece, pravi youtube videa sa zapaljivim govorima, ima bizMis, advokate, poslanik u opstini, kantonu, enitetu, drzavi, a go kriminalac :oops:
Woody

#374 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Woody »

Eeeee, jah...

Srbi, Srbi, jebem li vam... :lol:
prog321

#375 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by prog321 »

Ali Kemal wrote:
Pa ne moze drzava da ima funkcionalan vrh, niti da bude funkcionalna, ako je osnovna politika nacionalnih partija da druga dva naroda uglavnom smatraju neprijateljima, umjesto partnerima.
Tu je sva sustina BH problema, sve ostalo je manje bitno i dok se to ne rijesi, nema nista od posla!
Dakle ako smatras da ti je neko neprijatelj, kakvog ima smisla onda sa neprijateljem ocekivati funkcionalnu drzavu, koji usput i tebe smatra svojim neprijateljom. Sve se svodi ko ce koga zajebati, tako da je rezultat drzava, ovakva kakva jeste. Prirodnim zakonima se tesko oduprijeti, jaci su od Boga, jer molitve koliko vidim nisu nikome nikada pomogle.
To je u biti to. Epicentar ovog sranja u nasoj drzavi. Ali kako doci do potpunog pomirenja ?
Nisi objasnio kako mislis postici da se ljudi u sustini pomire ?
Ljudi koji su stoljecima zivjeli ne jedni sa drugima nego jedni pored drugih. On 15 vijeka smo bili neprijatelji. Uvijek jedna strana je bila pobjednik. Druga je ispastala. Ovo je prvi put u istoriji naseg postojanja da nijedna strana nije izvojevala potpunu pobjedu. :-D
Locked