Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ali Kemal wrote:Odustajanje od krnje Jugoslavije je bila strateska greska bosnjacke politicke elite. Tom odlukom se prakticno dobrovoljno rascjepkao bosnjacki korpus u vise drzava i poslije svih ostalih dogadjaja dodatno suzio svoj prostor na manje od pola BiH.
Nije mi jasno da su ljudi toliko slijepi da to ne vide
Evo potrosilo se vec 20 godina da se taj prostor malo prosiri, pa ni metra se nije maklo. Predpostavljam da ce slijedecih 20 godina proci manje-vise u istom fazonu, a sve to se imalo i nudilo.
Kako ocekivati neki drugi napredak, prije svega ekonomski, a i civilizacijski, ako se trosi vrijeme na borbu za prostor i to u vremenu gdje fali stanovnistva, da je apsurd jos veci, a sve to zacinjeno sa raspirivanjem vjerske mrznje, sto opet vodi ka generalnoj medjunacionalnoj netrpeljivosti.
Cak bi i Hrvatima bilo neuporedivo bolje u krnjoj Jugoslavije, jer bi generalno bili u vecoj drzavi, svakako su odvojeni od Hrvatske, oni u BiH stvorenioj na ovaj nacin, nisu dobili apsolutno nista.
Pricati o odustajanju (i to u 2015toj) kao greski nakon sto su bas svi napustili tu "krnju Jugoslaviju" je ... Jedina greska "bosnjacke politicke elite" je sto se po JNA nije udarilo odma tj. skupa sa SLO&HR. I taj propust nije moguce natovoriti Aliji jer je imao 1/3 drzave kao petu kolonu. Hrvati su imali manji procent pa je i rata bilo malo manje.
BIH ne stoji na mjestu jer je Dayton nagradio genocid i tapka sa na mjestu zbog teletabisa popust Dodika. I slijedecih 20 godina ce isto proci jer EU nema muda priznati gresku. Napredak (ekonomski, civilizacijski, ...) ce se desiti kad se kazni odgovorne i izvede konkretna lustracija u "RS".
_BataZiv_0809 wrote:BiH stoji u mjestu jer tako odgovara vladajucoj eliti. Nema to veze sa genocidom.
Vladujuca elita je produkt politickog sistema. A taj sistem produkt Daytona i genocida. BIH nikad ali bas nikad necu uci u EU ili napredovati jer ce "neko" kociti svaki zakon. A svi znamo ko I zasto.... I nije SDA ili "bosnjacka politicka elita".
Walther wrote:
Vladujuca elita je produkt politickog sistema. A taj sistem produkt Daytona i genocida. BIH nikad ali bas nikad necu uci u EU ili napredovati jer ce "neko" kociti svaki zakon. A svi znamo ko I zasto.... I nije SDA ili "bosnjacka politicka elita".
Ko koci zakone u Federaciji? Ko koci dobre zakone u bosnjackim kantonima?
Pusti se ba te price sto vam Fatmir i kompanija prodaju na okupljanjima bh dijaspore, dok vam kamce novac.
Nisu problem zakoni.
BiH ima najbolje zakone u svijetu. Problem je njihova provedba a tu sigurno igra ulogu jer se dijeli izvršna vlast sa separatistima.
Walther wrote:
Pusti se ba te price sto vam Fatmir i kompanija prodaju na okupljanjima bh dijaspore, dok vam kamce novac.
Ne propsipaj (po)cetnicke price...
Federacija je dio BIH i kako takva nema ni teoretske sanse da napreduje "sama". I u Federaciji zakonodanavni dio vlasti zavisi od... Svaki zakon je ogroman poduhvat. Cak i onih najosnovnijih. Vecina Federacije je hebena vec u ratu zbog znas vec koga. Osim sto je BIH izgubila 4 godine BDP zbog rata izgubila je ogroman broj fabrika i ljudi koji uplacuju u poreznu kasu. A dobila je pun k. dugova i ljudi ,koji zive od poreza. Zbog koga je ono dobila BIH ogroman birokratski sistem sa x entiteta, y kantona, itd, itd, itd. Kineza mozda? Pored svega toga BIH je zbog gore pomenutog genocida je BIH ostala i bez ono malo "elite". Intelektualne, privredne, kulturne...
U pravu je Bata, ima 100 stvari koji se mogu uraditi u bosnjackim kantonima i općinama.
Ja jos nisam vidio da se neka koalicija raspala zbog svađe ko će ući u upravni odbor AIde i sl. gubitasa, ali jesam vidio zbog telekom i elektroprivrede.
Walther wrote:
Ne propsipaj (po)cetnicke price...
Federacija je dio BIH i kako takva nema ni teoretske sanse da napreduje "sama". I u Federaciji zakonodanavni dio vlasti zavisi od... Svaki zakon je ogroman poduhvat. Cak i onih najosnovnijih. Vecina Federacije je hebena vec u ratu zbog znas vec koga. Osim sto je BIH izgubila 4 godine BDP zbog rata izgubila je ogroman broj fabrika i ljudi koji uplacuju u poreznu kasu. A dobila je pun k. dugova i ljudi ,koji zive od poreza. Zbog koga je ono dobila BIH ogroman birokratski sistem sa x entiteta, y kantona, itd, itd, itd. Kineza mozda? Pored svega toga BIH je zbog gore pomenutog genocida je BIH ostala i bez ono malo "elite". Intelektualne, privredne, kulturne...
Nemoj ni ti nama SDA 92 mantre (ili što @Bata dobro reče - Fatmirove priče, a ja ću da dodam - i Silajdžićevog brabonjanja) sreće ti! Govoriš o Pederaciji kao o ekskluzivno bošnjačkom entitetu - što, jelte, ni izbliza nije tako. Koliko god je BiH nefunkcionalna, apsolutno isto se ekstrapolira i na Pederaciju. Većina Pederacije NIJE sjebana u ratu, već nakon toga. Nešto se ne sjećam da je ijedna granata pala na Livno, Duvno, Ljubuški iliti Posušje. Ali isto tako znam da poslije rata NIJEDNA državna firma sa tih područja NIJE preživjela. Pa čak niti mostarski "Aluminij". Ogroman birokratski sistem je BiH dobila zbog kompleksnosti etničkog sastava i NEMOGUĆNOSTI IKAKVOG dogovora između tri najveće etničke skupine. Pa čak i u kantonima sa predominantno bošnjačkim stanovništvom, situacija je danas DAAAALEKO gora nego je to bila 1995-2000. Sve iole jake firme padaju sistemom domina - a zato nam nije kriv kriv ni genocid niti Srbi, zar ne?
Da skratim, drugovi... Dayton ni izdaleka nije najbolje rješenje - ali je sa trenutnim rasporedom karata je NAJREALNIJE. Dokle god se ne riješe nacionalna pitanja u BiH i dok god se ne oslobodimo stereotipa jedni o drugima i ne počnemo realnije/objektivnije da sagledavamo prošlost i čistimo svoje avlije, nema nama ni budućnosti. Do unazad deset godina nadao sam se da će mladi koji su se rodili poslije rata imati kuveta da izguraju ovaj jad od države na golu ledinu, a sada vidim da su ti isti mladi gori od nas iz 92-e.
Woody wrote:Da skratim, drugovi... Dayton ni izdaleka nije najbolje rješenje - ali je sa trenutnim rasporedom karata je NAJREALNIJE. Dokle god se ne riješe nacionalna pitanja u BiH i dok god se ne oslobodimo stereotipa jedni o drugima i ne počnemo realnije/objektivnije da sagledavamo prošlost i čistimo svoje avlije, nema nama ni budućnosti. Do unazad deset godina nadao sam se da će mladi koji su se rodili poslije rata imati kuveta da izguraju ovaj jad od države na golu ledinu, a sada vidim da su ti isti mladi gori od nas iz 92-e.
Pozdrav domovini
Problem nije Federacija vec "RS". Nije se Federacija izdvajala vec "RS". Ne serucka Federacija po svakom zakonu vec "RS". Pocetak sranja nije Federacija vec "RS". Birokracija koja postoji u BIH je zbog seruckanja "RS" i ne Federacije. Federacija je samo zlo koje je nastalo zbog zbog "RS".
Dok je dopusta "RS" seruckanje Bosna nece napredovati. A to joj trenutno OHR dopusta i BiH nazaduje. Dok su bili neki drugi ljudi OHR Bosna jeste napredovala.
Federacija jeste sjebana u ratu jer se ratovao vise manje u Federaciji. Bas je cudno sto je danas Srebrenica u 3PM ekonomski ili kakvog god smislu. Zar ne? Isto vazi i za ostale gradove. Prijedor nikad nije vidio rata pa je otisao u 3 jer su Srbi unistili sve oko Prijedora. Doslovce. Jako je vazno jel Kljuc ili SM 100% bosnjacki zar ne? Ono malo industrije sto je bilo je unisteno u ratu, resto svakako propada od rata. 90% radnog sposobnog stanovistva je svakako vani jer neko nekog protjerao u toku rata. A onih preostalih 10% bi sad trebali raditi cuda, dizati fabrike, itd, itd. Kome? Zasto? Kako?
Da je neko izvrsio genocid nije sterotip ili predrasuda. To je cinjenica. Tok se to ne prihvati i ne ukloni produkt tog genocida BIH nece ni 1cm naprijed. Ne zbog inata Bosnjaka vec zbog Srba. EU integracije znace ukidanje "RS" jer takvo zapisavanje granica u EU nemoguce
Last edited by Walther on 21/12/2015 11:50, edited 1 time in total.
Drinski wrote:U pravu je Bata, ima 100 stvari koji se mogu uraditi u bosnjackim kantonima i općinama.
Ja jos nisam vidio da se neka koalicija raspala zbog svađe ko će ući u upravni odbor AIde i sl. gubitasa, ali jesam vidio zbog telekom i elektroprivrede.
To nije bosanski unikum. To je sasvim "normalna stvar", pogotovo na Balkanu. Vecina bivse imovine YU je propala ili pri"hvat"tizovana. Nije zbog toga BiH tamo gdje jeste i nije to najvec problem BIH. HR je svoj Telekom prodala i ima sipak od toga. Sad se prodaje slovenski. To je samo populizam koji se prodaje narodu kad se nema sta drogo prodati.
Drinski wrote:U pravu je Bata, ima 100 stvari koji se mogu uraditi u bosnjackim kantonima i općinama.
To nije bosanski unikum. To je sasvim "normalna stvar", pogotovo na Balkanu. Vecina bivse imovine YU je propala ili pri"hvat"tizovana. Nije zbog toga BiH tamo gdje jeste i nije to najvec problem BIH. HR je svoj Telekom prodala i ima sipak od toga. Sad se prodaje slovenski. To je samo populizam koji se prodaje narodu kad se nema sta drogo prodati.
Sta nije bosanski unikum?
Da ne mogu da razviju industriju (zbog HDZ-a i RS), ali hoce da se laktaju za BHT i EP? Da ne mogu da ukinu nepotizam i nepotrebne formalizme kod zapošljavanja, ali hoce da biraju kadrove? itd.
Na koncu, mene zaboli da li je to trend i u Skopju i u Pristini, mene zanima kako Bakir radi a ne kako radi neki Kuro Gligorov.
Sta nije bosanski unikum?
Da ne mogu da razviju industriju (zbog HDZ-a i RS), ali hoce da se laktaju za BHT i EP? Da ne mogu da ukinu nepotizam i nepotrebne formalizme kod zapošljavanja, ali hoce da biraju kadrove? itd.
Na koncu, mene zaboli da li je to trend i u Skopju i u Pristini, mene zanima kako Bakir radi a ne kako radi neki Kuro Gligorov.
Pljacka i unistavanje bivse drustvene imovine je bila "normalna" pojava u svakoj ex-YU republici. Nije to stvar SDA i bosnjacke elite vec tranzicije. To bi se desilo svakako. A unistene u ratu nije stalna praksa. Provjeri malo koliko se Vukovar razvija nakon unsitena (iako je to podrucje od posebnog interesa RH).
Razvijati nesto je problem, pogotovo danas je problem. A Bosna u 90tim nije samo ustavljena 5 godina vec je zbog rata vracena nekoliko decenija nazad. Nijedna od ex-YU republika nije uspjela privuci veceg investitora ili normalnu investiciju. A svi "tajkuni" koji trenutno haraju Balkanom su izasli iz rata.
Last edited by Walther on 21/12/2015 12:02, edited 1 time in total.
Walther wrote:
Pljacka i unistavanje bivse drustvene imovine je bila "normalna" pojava u svakoj ex-YU republici. Nije to stvar SDA i bosnjacke elite vec tranzicije. To bi se desilo svakako. A unistene u ratu nije stalna praksa. Provjeri malo koliko se Vukovar razvija nakon unsitena (iako je to podrucje od posebnog interesa RH).
Razvijati nesto je problem, pogotovo danas je problem. A Bosna u 90tim nije samo ustavljena 5 godina vec je zbog rata vracena nekoliko decenija nazad. Nijedna od ex-YU republika nije uspjela privuci veceg investitora ili normalnu investiciju. A svi "tajkuni" koji trenutno haraju Balkanom so izasli iz rata.
OK.
A, kako im nije problem da se laktaju oko BHT i EP? Pa valjda najbolji kadrovi trebaju da idu u Aidu i Hidrogradnju?
Walther wrote:
Razvijati nesto je problem, pogotovo danas je problem. A Bosna u 90tim nije samo ustavljena 5 godina vec je zbog rata vracena nekoliko decenija nazad. Nijedna od ex-YU republika nije uspjela privuci veceg investitora ili normalnu investiciju. A svi "tajkuni" koji trenutno haraju Balkanom so izasli iz rata.
OK.
A, kako im nije problem da se laktaju oko BHT i EP? Pa valjda najbolji kadrovi trebaju da idu u Aidu i Hidrogradnju?
Kakve to ima veze sa BIH? To je balkanski mentalitet. Tako je svuda. 100% jednako. Privatizacijom BHP & EP bice samo jos gore za drzavu ali taj mentalitet ostaje. Tu pricu su prodali Hrvatima pa su uz orgazam docekali prodaju... Nema laktasenja al drzave fasuje desetak hiljada ljudi na biro. Uspjeh fantastican. Pa kad kupac stisne drzavu za vrat onda drzava razmislja o paralelnom Telekomu (i vracanju drzave 50 godina unazad).
Walther wrote:
Kakve to ima veze sa BIH? To je balkanski mentalitet. Tako je svuda. 100% jednako. Privatizacijom BHP & EP bice samo jos gore za drzavu ali taj mentalitet ostaje. Tu pricu su prodali Hrvatima pa su uz orgazam docekali prodaju... Nema laktasenja al drzave fasuje desetak hiljada ljudi na biro. Uspjeh fantastican. Pa kad kupac stisne drzavu za vrat onda drzava razmislja o paralelnom Telekomu (i vracanju drzave 50 godina unazad).
Ja uopće ne govorim o privatizaciji, do toga ce jos vode proteci. Nema potreba sada da pričamo sta ce biti, i to mene na ovoj temi ne zanima.
Ja pričam o periodu od 1995.godine do 2015.godine, a to je 20 godina, dakle, dvije decenije se lakta ko ce u BHT ili EP (raspadaju se izborni savezi, ehej!), ali niko se ne lakta da ide u obucarsku ili tekstilnu industriju, niko nece da rjesava probleme. A onda im kriva RS, jel de?
Walther wrote:
Ja uopće ne govorim o privatizaciji, do toga ce jos vode proteci. Nema potreba sada da pričamo sta ce biti, i to mene na ovoj temi ne zanima.
Ja pričam o periodu od 1995.godine do 2015.godine, a to je 20 godina, dakle, dvije decenije se lakat ko ce u BHT ili EP (raspadaju se izborni savezi, ehej!), ali niko se ne lakta da ide u obucarsku ili tekstilnu industriju, niko nece da rjesava probleme. A onda im kriva RS, jel de?
U periodu od 1995 do 2015 si imao bar 2x preveliku administraciju. Zbog znas vec koga? Od 1995 si popravio sve sto je unisteno u ratu... Zbog ko znas vec koga? Dok su drugi uvodili nove tehnologije Bosnjo je mogao svoje fabrike gledati po Srbiji... Dok se drugi bore kako privuci investicije Bosnjak se bori za jezik u osnovnoj skoli... Jok, nikakve veze sa "RS". Ko nas bre zavadi!
p.s.: laktasenje u BHT&EP se desava u svakoj bivsoj ex-YU republici
Walther wrote:
U periodu od 1995 do 2015 si imao bar 2x preveliku administraciju. Zbog znas vec koga? Od 1995 si popravio sve sto je unisteno u ratu... Zbog ko znas vec koga? Dok su drugi uvodili nove tehnologije Bosnjo je mogao svoje fabrike gledati po Srbiji... Dok se drugi bore kako privuci investicije Bosnjak se bori za jezik u osnovnoj skoli... Jok, nikakve veze sa "RS". Ko nas bre zavadi!
p.s.: laktasenje u BHT&EP se desava u svakj bivsoj ex-YU republici
Ja. I sto nece da ubace one članove UO BHT ili EP u Aidu? Jel zbog jezika?
Mene ne zanima kako radi neki Kuro Gligorov, nego Bakir, Kuro moze da jede govna sto se mene tiče.
Walther wrote:
p.s.: laktasenje u BHT&EP se desava u svakj bivsoj ex-YU republici
Mene ne zanima kako radi neki Kuro Gligorov, nego Bakir, Kuro moze da jede govna sto se mene tiče.
Kakve to ima veze? Hoces zbog toga imati koji cm vise? Mislis da ce sutra kad se BHT i EP proda Kinezima i u istim budu radili Eskimi biti bolje? Problem rijesan?
Kakve to ima veze? Hoces zbog toga imati koji cm vise? Mislis da ce sutra kad se BHT i EP proda Kinezima i u istim budu radili Eskimi biti bolje? Problem rijesan?
Pa ima veze, to ti ljudi evo vec tri dana pokusavaju da objasne, da neko radi u toj Aidi, ne mogu svi da idu u BHT ili EP, neko radi u Diti, neko u Hidrogradnji... njih ne zanima jezik, u njihovim gradovima će se uvijek pisati i govoriti bosanskim jezikom, nebosnjacki politicki faktor ce u njihovoj čaršiji u narednih 30 godina biti minoran, Bosnjake tu vise niko ne ugoražva...dakle, hoce ljudi da kazu da Esso ne treba da ide u ZZO nego u kakav poljoprivredni kombinat, tu su sada problemi.
to ti oni hoce da kazu.
A ja ti zelim kazati i da se, zbog lakatanja oko EP i BHT, zaboravlja na probleme sa jezikom u RS od strane političkog Sarajeva.
Pa ima, to ti ljudi evo vec tri dana pokusavaju da objasne, da neko radi u toj Aidi, ne mogu svi da idu u BHT ili EP, neko radi u Diti, neko u Hidrogradnji... njih ne zanima jezik, u njihovim gradovima će se uvijek pisati i govoriti bosanskim jezikom, nebosnjacki politicki faktor ce u njihovoj čaršiji u narednih 30 godina biti minoran, Bosnjake tu vise niko ne ugoražva...dakle, hoce ljudi da kazu da Esso ne treba da ide u ZZO nego u kakav poljoprivredni kombinat, tu su sada problemi.
to ti oni hoce da kazu.
A ja ti zelim kazati i da se, zbog lakatanja oko EP i BHT, zaboravlja na probleme sa jezikom u RS od strane političkog Sarajeva.
Ljudi? U cije ti to ime govoris? Generalno sasvim nebitno ko radi u Aidi, BHT ili EP. Problem je sto je ekonomija Bosne drasticno smanjena preko noci. Smanjena je znog rata. Ostace smanjena zbog recesije u svijetu i zbog toga sto je Bosna za vecinu investitora generalno gledano zabit (kao i vecina Balkana). Nema tog Bakira koji ce to promijeniti (cak da ima to ovlastenje btw). Znaci Bosnju koji je ostao bez posla jer je fabrika otisla u ratu ugrozava Bakir. Jesi li ti ikad prosao dijelovima koji su Srbi okupirali u toku rata tzv. "podrucje od posebne drzavne skrbi"?
Drinski wrote:
Pa ima, to ti ljudi evo vec tri dana pokusavaju da objasne, da neko radi u toj Aidi, ne mogu svi da idu u BHT ili EP, neko radi u Diti, neko u Hidrogradnji... njih ne zanima jezik, u njihovim gradovima će se uvijek pisati i govoriti bosanskim jezikom, nebosnjacki politicki faktor ce u njihovoj čaršiji u narednih 30 godina biti minoran, Bosnjake tu vise niko ne ugoražva...dakle, hoce ljudi da kazu da Esso ne treba da ide u ZZO nego u kakav poljoprivredni kombinat, tu su sada problemi.
to ti oni hoce da kazu.
Ljudi? U cije ti to ime govoris? Generalno sasvim nebitno ko radi u Aidi, BHT ili EP. Problem je sto je ekonomija Bosne drasticno smanjena preko noci. Smanjena je znog rata. Ostace smanjena zbog recesije u svijetu i zbog toga sto je Bosna za vecinu investitora generalno gledano zabit (kao i vecina Balkana). Nema tog Bakira koji ce to promijeniti (cak da ima to ovlastenje btw). Znaci Bosnju koji je ostao bez posla jer je fabrika otisla u ratu ugrozava Bakir.
Ja tebi upravo i govorim da bi trebalo biti svejdeno dal neko radi u BHT ili EP, ali ocito da to Bakiru nije, Bakiru je bitno ko je u Uo BHT i EP dok mu je svejedno ko vodi nekog gubitasa kao sto je Krivaja. A to su ipak različite stvai, jel de?
A kako to da stranke dogovore podjelu čelnih pozicija u preduzćeima, CIK-ovim, i sl. a imaju Zakon o vladinim, ministraskim i drugim imenovanjima koji to zabranjuje? Jel to oni ne provode zakon ili donose zakon samo radi neke javnosti (strane ili domaće) ili smatraju da je zakon loš a njihov način rada ispravan?
Drinski wrote:
to ti oni hoce da kazu.
Ljudi? U cije ti to ime govoris? Generalno sasvim nebitno ko radi u Aidi, BHT ili EP. Problem je sto je ekonomija Bosne drasticno smanjena preko noci. Smanjena je znog rata. Ostace smanjena zbog recesije u svijetu i zbog toga sto je Bosna za vecinu investitora generalno gledano zabit (kao i vecina Balkana). Nema tog Bakira koji ce to promijeniti (cak da ima to ovlastenje btw). Znaci Bosnju koji je ostao bez posla jer je fabrika otisla u ratu ugrozava Bakir.
Ja tebi upravo i govorim da bi trebalo biti svejdeno dal neko radi u BHT ili EP, ali ocito da to Bakiru nije, Bakiru je bitno ko je u Uo BHT i EP dok mu je svejedno ko vodi nekog gubitasa kao sto je Krivaja. A to su ipak različite stvai, jel de?
A kako to da stranke dogovore podjelu čelnih pozicija u preduzćeima a imaju Zakon o vladinim, ministraskim i drugim imenovanjima koji to zabranjuje? Jel to oni ne provode zakon ili donose zakon samo radi neke javnosti (strane ili domaće) ili smatraju da je zakon loš a njihov način rada ispravan?
Na nacrtam? BH ekonomija smanjena u ratu. Sve ostalo bi svakako propalo. Naravno da je vazniji BHT nego Krivaja. Za svakoga i u svakom pogledu. Sve to se desava na identican nacin u ostalim ex-yu republikama. I u SLO/HR, clanicama EU. A razlika izmedju njih i BIH je ...?
Walther wrote:
Na nacrtam? BH ekonomija smanjena u ratu. Sve ostalo bi svakako propalo. Naravno da je vazniji BHT nego Krivaja. Za svakoga i u svakom pogledu. Sve to se desava na identican nacin u ostalim ex-yu republikama. I u SLO/HR, clanicama EU. A razlika izmedju njih i BIH je ...?
I meni bi bio vazniji BHT, da tamo dijelim lovu, a od Krivaje imam samo probleme. Međutim, to je moj rezon, ali ne smije biti Bakirov rezon, njemu Krivaja treba biti bitnija od BHT, jer ona ima probleme a ne BHT, ipak je on tu da rjesava probleme.
Ja tebi opet kazem da me ne zanima Kuro Gligorov, nego Bakir, pa njega biramo a ne tog Kuru.