US Open 2018

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
cevapcinica

#176 Re: US Open 2018

Post by cevapcinica »

necko_hz wrote:
cevapcinica wrote:Mozda je razlika u semantici ali za mene je nesto sto ublazava vibracije i sto se radi tog zeljenog efekta sastoji od izmedu ostalog i gumenih kuglica mekse a nesto sto je rigidno tvrde, ali sta ja znam, ja sam isao u nasu skolu prije uvodenja vjeronauke.
Kad te nekad čitam upitam se i da li si išao u školu, ali helem nejse.

"However, there are other factors at play here, as well, which include the (mostly unchanged) layers below the top layer of the court. The Australian Open’s Plexicushion is rumored to have softer layers underneath, so a bouncing ball loses more speed from the cushioning effect of those softer layers than it does on the harder Pro Deco Turf at the U.S. Open".

Plexicushion (AO) je dugo godina bio sporiji od DecoTurfa (USO) zbog debljine podloge i svojstava koji su je činile mekšom.

Također, niži odskok ne mora podrazumijevati bržu podlogu, kao što ni visok odskok ne mora podrazumijevati sporiju. U svemu ima odstupanja. Tako je recimo podloga u Miamiju prema mišljenju igrača značajno sporija od one u Indian Wellsu, bez obzira što na IW-u loptica odskače do neba, a u Miamiju se praktično lijepi sa podlogom.
Ma neka si ti isao u skolu da mi popravis nivo. :D
Pa da li sada podloga koja je fleksibilnija i ”blaza” za zglobove meksa ili nije?
Ako ti nije jasno sta sam mislio sa ovim ”na brzim terenima lopta odskace dosta nize” fino pitaj. Mislio sam Nadalove izjave sto se tice betona generalno. Ako poredimo travu, beton i zemlju, sporije podloge imaju visi odskok lopte.

Znam da ”farbanje” kao i druge promjene ”betona” koje mijenjaju stepen trenja na povrsini takode uticu na odskok lopte, vise pijeska i vise odskoka. Dodaj na to razliku u loptama koje se koriste itd... Kao sto si ti naveo, ima dosta parametara koji dovode do odstupanja tako da se i npr. DecoTurf moze ponasati skroz razlicito zavisno od toga koju je varijantu organizator odlucio da naruci. :)
Moja pretpostavka je da je usporavanje podloge u ovogodisnjem USO dovelo do viseg odskoka lopte jer bi manja frikcija tebala znaciti ”proklizavanje tj. loptica gubi manje brzine i odskace manje. Mozda sam u pravu a mozda nisam.

Da se vratimo na sam turnir, licno bih volio da Delpo opet podigne pehar kao nagradu za sve muke kroz koje je prosao od zadnjeg puta.
necko_hz

#177 Re: US Open 2018

Post by necko_hz »

Znaš da sam uvijek tu za tebe. :mrgreen:

Evo ti post, pa mi u kratkim crtama pokušaj odgovoriti gdje nam se mišljenja razilaze, jer te više neću gnjaviti sa ovakvim romanima.

Podloga koja ima više slojeva, koja je deblja, ujedno je sporija i mekša, a samim tim i 'zdravija' za zglobove. Naravno, samo u teoriji, odnosno ako govorimo o amortizaciji prilikom udaranja zgloba/noge od istu. U praksi, prosječan teniser će više štete tijelu napraviti na sporom betonu, ali ne zato što je on tvrđi već zato što zahtijeva veći fizički napor u razmjenama i svemu ostalom. Razmjene duže traju, potrebno je više udaraca da bi izbacio protivnika iz komforne zone ili došao do vinera. Na taj način, tijelo se više troši. Ali to nije povezano sa efektom koji tvrdoća podloge ima na koljeno ili zglobove, već sa tipom tenisa koji spora podloga zahtijeva, a koji je mnogo ubitačniji od onog koji se igra/igrao na izrazito brzim hardovima poput onih iz 90tih.

Što se tiče odskoka, jasno mi je šta si rekao i šta si želio da kažeš, stoga je moj odgovor i bio usmjeren na to. Odskok može varirati i ako je nizak to ne podrazumijeva nužno brzu podlogu. Mislio sam i ja ranije da podrazumijeva, ali nije tako. Uzmi primjer Završnog Mastersa u Londonu koji je zastrašujuće spor iako je odskok loptice nizak, tačnije mrtav. Isti slučaj je i sa Parizom posljednjih godina, kao i sa Miamijem. Igrači nakon IW-a koji također ima izuzetno sporu podlogu za Miami govore da je znatno sporiji, bez obzira što je odskok loptice u odnosu na IW daleko niži. A znaš li šta je zajednička tačka svakom od pomenuta tri turnira (London, Pariz, Miami)? Ta da ih Rafa nikada nije osvajao, bez obzira što su spori. Po tvojoj teoriji, ako su spori morali bi imati visok odskok, ali nemaju. Zato se Rafa i muči na njima.

Sada, šta utječe na to da neke spore podloge imaju visok, a neke nizak odskok, ne znam. Ne zavisi sve ni od same podloge, već i od loptica i vremenskih uslova. U teoriji možemo pretpostavljati, a moja pretpostavka je da brzinu podloge ne mjeri prvenstveno visina odskoka, nego brzina i smjer kojim loptica ide pri odskoku. Tako recimo imaš brze podloge koje odlično primaju i top spinove i flat udarce. Ako pošalješ kvalitetan top spin, loptica će dovoljno visoko odskočiti i bježati od tebe, ali i ako pošalješ ravan udarac bit će je strašno teško iskontrolisati, jer će brzo i nisko skliznuti niz podlogu.

DecoTurf i kada je bio izrazito brz, poput recimo onog iz 2010. godine, odlično je primao top spinove i visoko su odskakali. Ali su i ravni udarci prolazili još bolje. Ove godine imao sam utisak da ne prolazi tako dobro ni jedno ni drugo, ali to je igrače natjeralo na napor više, pa smo dobili neke mečeve žestokog intenziteta. Tako da, iako iskreno nisam ljubitelj ovakvog usporavanja podloge, ne mogu reći da su organizatori pogriješili jer smo dobili fenomenalan turnir.

Što se tiče želje za Delpovom pobjedom u finalu, ne bih imao ništa protiv. Bila bi to sjajna sportska priča nakon svega što je doživio u karijeri.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#178 Re: US Open 2018

Post by konektovan »

Moglo bi biti interesantno u finalu, Novak podize nivo igre ali ako malo ofali, Delpo ima kvalitet da to kazni. Ko god uzme, bice sazluzeno.
Bosanski_kralj

#179 Re: US Open 2018

Post by Bosanski_kralj »

smijesni_ste wrote:Nadal: It is not fair to compare me to Federer and Novak in terms of injuries, sorry, but it's true. I don't complain, but that's the way it is, you can see how many Slams and Masters I've missed and how many have they. #USOPen

Izjava na mjestu pod uslovom da nije fake (Saša Ozmo prenio)
Možda da je imao drugačiji stil igre, ne bi imao ovoliko povreda.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#180 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Nole in strejt sets :!:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#181 Re: US Open 2018

Post by konektovan »

Bosanski_kralj wrote:
smijesni_ste wrote:Nadal: It is not fair to compare me to Federer and Novak in terms of injuries, sorry, but it's true. I don't complain, but that's the way it is, you can see how many Slams and Masters I've missed and how many have they. #USOPen

Mozda da je imao drugaciji stil, ne bi imao ni jedan GS. :wink:
To je Nadal, njegov stil je bio sa fizicke strane mozda i najbrutalniji ikad, i naravno da ce to ostaviti traga na njegovo zdravlje.
Bosanski_kralj

#182 Re: US Open 2018

Post by Bosanski_kralj »

konektovan wrote:
Bosanski_kralj wrote:

Mozda da je imao drugaciji stil, ne bi imao ni jedan GS. :wink:
To je Nadal, njegov stil je bio sa fizicke strane mozda i najbrutalniji ikad, i naravno da ce to ostaviti traga na njegovo zdravlje.
Upravo to, ali onda nema pravo kukati zbog povreda, to je bilo za očekivati.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#183 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Nek' se javi za bolje steroide od španskih i nikad neće biti povrijeđen, aj promis
Blek Stena

#184 Re: US Open 2018

Post by Blek Stena »

ultima_palabra wrote:Ovo je gore od Djokovic-Murray, em dosadno em se zna pobjednik.
Rece Nadalov navijac :-)
Nema ti druge nego da prestanes da gledas
ultima_palabra

#185 Re: US Open 2018

Post by ultima_palabra »

Blek Stena wrote:
ultima_palabra wrote:Ovo je gore od Djokovic-Murray, em dosadno em se zna pobjednik.
Rece Nadalov navijac :-)
Nema ti druge nego da prestanes da gledas
Pa nisam ni gledao, sta ces gledati kad frajer nije imao ozbiljnog protivnika do finala. Isto kao i na Wimbledonu, ukupno jedan tezak mec.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#186 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Jebiga, nije on kriv što je Millman prejak :mrgreen: A i Kolšrajber je zajeban za idućeg broja 1
Mark Tven

#187 Re: US Open 2018

Post by Mark Tven »

Da Đoks pobedi prvih dvadeset izuzev prvog na tabeli, i sastane se sa njim u finalu, jal bi opet isplivao i našao neke zamerke njegovom putu do finala. Ebaji ga. :D

Može biti sutra epski pičvajz ako se Delpo razmaše forhendom i uđe dobro u meč. Očekuje se i show gaučosa na tribinama, Novakovo izderavanje na njegovu ložu i zagrljaj na kraju meča između ove dvojice, nezavisno od rezultata.

Valjalo bi preskočiti Pitovu trinaesticu, i krenuti u zalet ka teniskom ragnaroku koji će dobiti konačan epilog kroz 4-5 godina.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#188 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Hajde Naomi bejbe
karanana

#189 Re: US Open 2018

Post by karanana »

Interesantan afrojap mix
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#190 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Kako me nervira ova publika retardirana, jebem im sve pogano. Hoće li im iko reći da ušute tokom poena jebote.
karanana

#191 Re: US Open 2018

Post by karanana »

Naprijed osaka. Kenjam se na ovu kobilu i njenu dorter. Boli me karina sto ti imas dorter. Zasto mi je to bitno.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#192 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Tako jeeeeeeeeeeeeeeeeeee :izet:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#193 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Daj ba odjebi više, prvo joj trener govori šta da radi, a laže da je nije coach'o. Sad opet sere, odjebi ba!
karanana

#194 Re: US Open 2018

Post by karanana »

Cuj joj price feministicke. Luda otkacena.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#195 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Jebem joj sve odvratno. Namjerno je scenu napravila da se Osaka sjebe.
cvrčak_na_hedonizmu

#196 Re: US Open 2018

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Prava krava.

Okrenuce ovo kobila
karanana

#197 Re: US Open 2018

Post by karanana »

Jel opsovala sudiji? Kao da je rekla fuck you i to je treci prekrsaj da je izgubila gem.
Ludara luda, svaku je glupost nepovezanu rekla. Nadam se da ce ova mala ovaj gem to zavrsiti

A jeste i ja ko da gledam da ce kobila okrenuti. Nadam se ne
Last edited by karanana on 08/09/2018 23:40, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#198 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »

Ma rekla mu da je lopov.

Hajde Naomiiiiiiiiiiiiiiiiiii :izet: Sreća pa je hladnokrvna haman :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#199 Re: US Open 2018

Post by Velkoski »