Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Locked
kiky

#101 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by kiky »

ljubav-uha, aha .... ( il šta več taj nik treba da znači )
pa, gospoja, bjelosvjetska ...
građani bih mogu sebi dozvolit taj luksuz da ne izađu na izbore jer sve svoje političke poteze osjete na svojoj koži ...
svako ko živi u svojoj zemlji i hoče da glasa, glasa prema ubjeđenju pa če nam bit kako nam bidne ...
bori mo se polako i procesi če trajati vjerovatno dugo al i butmirski procesi pokazuju da je vrijeme na strani bih, da država mora ojačat, mora funkcionisat, pa kad god ...
deblokadom političkog života zemlje ojačat če i ekonomska aktivnost ( koja ni danas, vjerovali ili ne nije zanemariva ) ...
ljudi se snalaze, raduckaju a i strane investicije nisu prestale ...
i još se gradi, polako al se osjeti ...
makar naša djeca il unuci počeli živjet normalnije i mirnije ...
normalno, to sa tim nekim dijasporama ( kako sebe nazivaju, al neznam čija su dijaspora, od koga su, odakle ...) nema veze ...
niti su dio tih procesa, niti dio borbe za bih ...
sad če i novi pasoši i, nadam se, niko van zemlje neče na to imat prava ...
slatka im socijalne pomoći, slatke im nove domovine i daleko odavle ...
Soul_Sista

#102 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Soul_Sista »

KatarinaKosaca wrote:
Soul_Sista wrote:
KatarinaKosaca wrote:Četnici u logoru nisu davali vize za Ameriku ili Švicu. To je izbor onih koji su tamo otišli. Sad tamo plaćaju poreze, a meni bi ovdje da određuju sudbinu. E, pa malo morgen.
Ne znam kakvog obraza moras biti pa ovako nesto reci? Pitaj mog dajdzu koji je sjedio u logoru i bio batinan da li je na kraju dobio vizu za Ameriku od cetnika!!
I ne, nisam glasnogovornik ove partije.
Ima puno daidža koji su bili u logoru. Ima puno onih koji su pobjegli i bez logora. Ima i onih koji su bili u logoru, pa su ostali u BIH. Onaj ko me pitao kome da plaća poreze.. učiteljima, lječnicima, penzionerima i ostalim u svojoj zemlji. Ovako porezi u tuđini, a pametovanje u domovini. Neine, danke. Glasajte tamo gdje ste izgubili guzu da dobijete državljanstvo, a ovdje sve rasprodali.
Es tut mir sehr leid Frau Kosaca :D ali dok imam drzavljanstvo ti se neces pitati za to hocu li ja glasati ili ne, gdje, kad cu glasati i za koga. Ako mislis da sta mozes promjeniti i uticati u pozitivnom smjeru, svaka cast! Svako normalan ko se integrisao u novu zemlju u koju je dosao mora da placa poreze. Sta je tu upitno? Razvlacis neke paralele da bi dokazala sta? Da nismo protjerani? Razapeti po citavom svijetu? Mnogi koji zive u BiH uopste ne izlaze na izbore...cemu onda ovo udaranje po dijaspori sto glasa ili ne glasa, ili sto je jedan dio dijaspore osnovao stranku ? ?

Iskreno, ne znam sta ova stranka namjerava realno uraditi i kako ce uticati na real-politiku u BiH a nit znam kakvi su im ciljevi :D (mozda je zaista ispijanje kafa u pitanju :D ) ali eto pored svih g*** de da vidimo hoce li oni donijeti nesto novo i bolje :roll: kazem ti, nece biti gore nego sto jeste.
Soul_Sista

#103 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Soul_Sista »

Ne znam kakvog obraza moras biti pa ovako nesto reci? Pitaj mog dajdzu koji je sjedio u logoru i bio batinan da li je na kraju dobio vizu za Ameriku od cetnika!!
I ne, nisam glasnogovornik ove partije.[/quote]

Ima puno daidža koji su bili u logoru. Ima puno onih koji su pobjegli i bez logora. Ima i onih koji su bili u logoru, pa su ostali u BIH. Onaj ko me pitao kome da plaća poreze.. učiteljima, lječnicima, penzionerima i ostalim u svojoj zemlji. Ovako porezi u tuđini, a pametovanje u domovini. Neine, danke. Glasajte tamo gdje ste izgubili guzu da dobijete državljanstvo, a ovdje sve rasprodali.[/quote]

Ovo im svaki put treba kopirat...
Svaka cast[/quote]

jest jest tako je! :lol:
Soul_Sista

#104 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Soul_Sista »

portal01 wrote:
Soul_Sista wrote:
KatarinaKosaca wrote:Četnici u logoru nisu davali vize za Ameriku ili Švicu. To je izbor onih koji su tamo otišli. Sad tamo plaćaju poreze, a meni bi ovdje da određuju sudbinu. E, pa malo morgen.

Ja znam mnogo logorasa ... koji su nakon logora ipak ostali u nekim od slobodnih gradova i na kraju se vratili na svoja ognjista
konkretno Kotorsko kod Doboja
Sta zelis da kazes sa tim?
Da oni koji se nisu vratili su GOVNA? Ovako ide logika na ovim temama...pa jel to u pitanju?
LaBomba

#105 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by LaBomba »

Za Kosacu i Portal...

Vi to mozete kopirati samo radi jedno drugog, za mene je takvo razmisljanje tako plitko i jadno. Pa sto malo ne zaviris u stvarnost neko pises samo radi pisanja. Koliku platu imaju ti ucitelji, lijecnici (ne privatni koji ne mogu otvoriti privatnu kliniku) a da ne govorim penzioneri? I gdje su pare od poreza? Sto se ne zapitas i usput gdje su pare od donacija za BiH! To ti sigurno dijaspora nije pokrala. Tebi neigra nikakvu ulogu sto ti pola drzavnog budzeta ode u administraciju zbog politickog uredjenja koji je tebi ok, i zbog toga kazem nema drzave. Koja to drzava stoji iza mene i moja prava ako sam Bosnjak povratnik u recimo Bijeljinu? Trebam imati povjerenja u entitetsku policiju republike srpske mozda? Sve i da glasam ja taj sistem ne priznajem, jer to nije drzava. Ali to ne znaci da dijaspora nema prava da trazi drzavu, onu koja im je oduzeta. I jos nesto u sta nisi upucena je da na sredcu postoje i dvojna drzavljanstva koja se nece moci ukinuti.
Sto se mene tice rijesenje nije ni izlazit na izbore sa ovakvim modelom glasanja. Ali to je opsiran pojam za tebe i takve, pa necu o tome.
Agic Nurija

#106 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Agic Nurija »

Možda će nekada neko ozbiljan sve ove forumske stranice "politike" koristiti u nekim programima modernog izučavanja socioloških ponašanja društvne zajednice "poremećenih individua", zajednice nepoznatog kolektivnog porijekla, koja je uostalom i zaboravila da uopće i postoji pojam "zajedno", a da o njegovom praktičnom značenju i suštinskom efektu i ne govorimo.
Ljudi koji govore u kategorijama "etnosa", a misle na "partiju", govore o "općenarodnom rasulu", a misle na "osobni dobitak ili gubitak", uglavnom društvenog statusa, ne, takve osobe nisu u stanju da sagledaju, kako jezgro, tako i obimnost problematike, proistekle upravo iz središta, a to je neznanje i nepoznavanje materije koja se uostalom od pamtivijeka zvala "međuljudski odnosi". Ljudi koji sa pozicija (bilo kojeg) ekstremnog kleronacionalizma i u njemu ugrađenog "etnoseparatizma" govore u ime "ljudi", takvi ili su opasno bolesni ili su beskrajno drski i bezobrazni (primjer najnoviji javni nastup Dušanke Majkić na FTV). Uostalom, kada je pitanje o "emigraciji", postojale su uvijek dvije vrste "bijega", dobrovoljan i prisilan, čime je uslovljen i eventualni povratak, jer ako je neko silom protjeran, a ta ista "sila" i dalje vlada u njegovom svijetu, naravno da je povratak samo teoretski moguć, dok je praktično u stvari samo povratak u "vučiju jazbinu" sa saznanjem da više ni zuba nemaš, kada ili ako ponovo počne "klanje". A o izgradnji političkog sistema pravne države kod NAS, o tome se može početi razgovarati samo onda, kada na zvaničnim papirima bude pisalo..... Porijeklo: Republika Bosna, državljanstvo:Bosansko, nacionalnost.Bosanska, vjeroispovijest: .....nebitna!
Karadoz

#107 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Karadoz »

STRANKA DIJASPORE ...??????????????????

Clan 16.

Drzavljanstvo Federacije prestaje dobrovoljnim sticanjem drugog drzavljanstva, ukoliko se drugacije ne odredi bilateralnim sporazumom zakljucenim izmedju Bosne i Hercegovine i druge drzave, koji je odobrila Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine, u skladu sa clanom IV.4.d) Ustava Bosne i Hercegovine.

Dijaspora nema zakonsko pravo ucesca u politickom zivotu BiH jer je izgubila BiH drzavljanstvo...
Karadoz

#108 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Karadoz »

KatarinaKosaca wrote:
Soul_Sista wrote:
Ima puno daidža koji su bili u logoru. Ima puno onih koji su pobjegli i bez logora. Ima i onih koji su bili u logoru, pa su ostali u BIH. Onaj ko me pitao kome da plaća poreze.. učiteljima, lječnicima, penzionerima i ostalim u svojoj zemlji. Ovako porezi u tuđini, a pametovanje u domovini. Neine, danke. Glasajte tamo gdje ste izgubili guzu da dobijete državljanstvo, a ovdje sve rasprodali.

Gospodja Katarina je vjerujem Hrvatica...defaultom zivi u BiH i ima hrvatsku putovnicu ... to pravo su izgubili skoro svi Bosnjaci koji su iz ovih ili onih razloga napustili BiH i uzeli drugo drzavljanstvo.. Gospodja katarina provodi Hrvatsko/Srpski metod ciscenja BiH nakon rata ... ona vjerujem GLASUJE na izborima za predsjednika i parlament Hrvatske ...

TOLIKO

elffas

#109 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by elffas »

Karadoz wrote:STRANKA DIJASPORE ...??????????????????

Clan 16.

Drzavljanstvo Federacije prestaje dobrovoljnim sticanjem drugog drzavljanstva, ukoliko se drugacije ne odredi bilateralnim sporazumom zakljucenim izmedju Bosne i Hercegovine i druge drzave, koji je odobrila Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine, u skladu sa clanom IV.4.d) Ustava Bosne i Hercegovine.

Dijaspora nema zakonsko pravo ucesca u politickom zivotu BiH jer je izgubila BiH drzavljanstvo...
Da nismo "zaboravili" na ovo crveno?

Nego, cak i onaj koji danas vazi za najveceg neprijatelja BiH (Dodik), do sad se nije usudio na ove nacine kategorizovati i pokusati da obespravi zavidan broj potencijalnih glasaca izvan BiH. Svaka vam cast, pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da debela vecina ljudi o kojim se ovdje raspravlja, potice iz "njegovog" entiteta, te eventualnim aktiviranjem i glasanjem, moze i te kako uticati na prilike u tom entitetu, a puno manje na F BiH ili BiH u cjelini.
Lagano isplivavaju svi nasi animoziteti, manje-vise mrznja, jer smo mi u boljem ekonomskom polozaju, a bi li to ikom bilo lakse i bolje da su nas sviju vratili, kao npr Njemacka, pa da se i mi patimo i trpimo svakodnevno psihicko i ekonomsko silovanje od strane politicara ili raznoraznih silnika koji su ,eto ostali ,borili se, pa im sad vlasnistvo i vi i drzava ?

Bi li vama ili drzavi BiH bilo lakse bez onih ,po procjenama oko milijardu eura koje ti isti ljudi svake godine unesu ili posalju u BiH?

Aferim
portal01

#110 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by portal01 »

LaBomba wrote:Za Kosacu i Portal...

Vi to mozete kopirati samo radi jedno drugog, za mene je takvo razmisljanje tako plitko i jadno. Pa sto malo ne zaviris u stvarnost neko pises samo radi pisanja. Koliku platu imaju ti ucitelji, lijecnici (ne privatni koji ne mogu otvoriti privatnu kliniku) a da ne govorim penzioneri? I gdje su pare od poreza? Sto se ne zapitas i usput gdje su pare od donacija za BiH! To ti sigurno dijaspora nije pokrala. Tebi neigra nikakvu ulogu sto ti pola drzavnog budzeta ode u administraciju zbog politickog uredjenja koji je tebi ok, i zbog toga kazem nema drzave. Koja to drzava stoji iza mene i moja prava ako sam Bosnjak povratnik u recimo Bijeljinu? Trebam imati povjerenja u entitetsku policiju republike srpske mozda? Sve i da glasam ja taj sistem ne priznajem, jer to nije drzava. Ali to ne znaci da dijaspora nema prava da trazi drzavu, onu koja im je oduzeta. I jos nesto u sta nisi upucena je da na sredcu postoje i dvojna drzavljanstva koja se nece moci ukinuti.
Sto se mene tice rijesenje nije ni izlazit na izbore sa ovakvim modelom glasanja. Ali to je opsiran pojam za tebe i takve, pa necu o tome.
A koja drzava stoji iza nas ovdje? Koja drzava stoji iza Ilije Jurisica?
Ko od vas hoce promjene ko hoce ukidanje RS ko hoce da zna gdje su ukradene donacije bujrum vrati se bori se..
nemojte nama ovdje pametovati ko biva vi bosnu vise volite od nas..
kao nedate bosnu nizasta na svijetu a dali ste je cim ste pobjegli iz nje
portal01

#111 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by portal01 »

Soul_Sista wrote:

Da oni koji se nisu vratili su GOVNA? Ovako ide logika na ovim temama...pa jel to u pitanju?
Oni koji su se vratili imajuu pravo prigovarati .. tj. imaju muda za razliku od vas...
Vi ste BIH prodali onog trenutka kada ste odlucili da se ne vratite
a i zasto bi s eneko sa zapada vracao u BH sela

i da govna ste
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#112 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by KatarinaKosaca »

Karadoz wrote:
Gospodja Katarina je vjerujem Hrvatica...defaultom zivi u BiH i ima hrvatsku putovnicu ... to pravo su izgubili skoro svi Bosnjaci koji su iz ovih ili onih razloga napustili BiH i uzeli drugo drzavljanstvo.. Gospodja katarina provodi Hrvatsko/Srpski metod ciscenja BiH nakon rata ... ona vjerujem GLASUJE na izborima za predsjednika i parlament Hrvatske
U BIH se rodila u BIH živi i u BIH ima namjeru da živi. Nema m hrvatsku putovnicu. Ali, u svakom slučaju tvoje manipulacije su jadne.
djani s

#113 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by djani s »

portal01 wrote:
Soul_Sista wrote:

Oni koji su se vratili imajuu pravo prigovarati .. tj. imaju muda za razliku od vas...

i da govna ste
Evo jednog vrlo inteligentnog misljenja koje se mora postovati. To je plod dugog razmisljanja obrazovane osobe, bez uticaja zavisti, licnih frustracija i raznih fobija. :D
KatarinaKosaca

#114 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by KatarinaKosaca »

Da razjasnimo.... Oni koji se nisu vratili ili oni koji nisu ostali (a osim ratnih profitera , svatko od nas ima svoju priču , svog "daidžu" u logoru i ne znam da je ikome bilo lijepo u ratu), su izabrali tako. Imaju novu domovinu, tamo rade ili primaju socijalnu pomoć, kako god, dio su te države. I onda šta manje nego tražiti da onima koji su ostali ne određuju sudbinu bilo putem glasa (pravo glasa na lokalnim izborima mi je najveća glupost). Dakle, živi netko u SAD ili Italiji ili bilo gdje, dođe ovdje jednom u dvije godine, a meni bira načelnika općine.
Druga je stvar legalitet. BIH ima samo sa par zemalja bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu. Kad se prima novo u tuđini, potpisuje se da se odriče BIH državljanstva. I to je većina dijaspore uradila. Dakle, o kakvom legitimitetu pričamo?
Soul_Sista

#115 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Soul_Sista »

Jebote dragi zivot kad ti tvoj covjek staje na prag sta ces tek ocekivati od cetnika...i to sve zaradi neke politicke korektnosti. De vi sami sa sobom, vjerujem ja da vi to znate :D Kad Spiric zavrsi posao koji je bismilletom krenuo raditi a i dobro mu ide, ova ce se tema sama od sebe ugasiti i vi dragi moje necete morati plakati za ono nesto malo glasova sto stize u drugi blentitet.

portal,
tata ti je govno koji te nije naucio bolje kulture! (ovo i zarad bana :) )

Postavljate se kao da je BiH neka mala Svicarska...bogata i prospiritetna zemljica u kojoj vlada red i mir, kante postavljene na mjest :D , vlada medjuetnicki dialog i postovaljne...covjek bi rekao kad vas cita a ovamo 5 svjetskih sila kroji nam sudbinu :roll: ali ne kriva je hebena dijaspora. Ma kome ja pricam...sve vi to znate sami :zzzz:
KatarinaKosaca

#116 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by KatarinaKosaca »

Znamo sve i sami. Jadna zemlja, puna korupcije, ne treba joj plaćati poreze niti njene penzionere, sve je to pravo da netko neće, zašto onda želi da glasa?
Ovako, kad je pljuvanje po BIH tu sam prvi, kad je određivanje njene sudbine isto sam tako u tome prvi. E, pa tako ne može.
portal01

#117 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by portal01 »

djani s wrote:
portal01 wrote:
Soul_Sista wrote:

i da govna ste
Evo jednog vrlo inteligentnog misljenja koje se mora postovati. To je plod dugog razmisljanja obrazovane osobe, bez uticaja zavisti, licnih frustracija i raznih fobija. :D
Na cemu bi to ja tebi trebao biti zavidan? Na prepustanju djedovine cetnicima, na bjezanju?
djani s

#118 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by djani s »

Ne mislim na mene, niti te poznajem niti te zelim upoznati. Zavist i frustracije na ljude koji zive u inostranstvu izbijaju iz svakog tvog posta ( mada nisi jedini ). Toliko od mene, neka si ti ziv i zdrav.
KatarinaKosaca

#119 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by KatarinaKosaca »

djani s wrote:Ne mislim na mene, niti te poznajem niti te zelim upoznati. Zavist i frustracije na ljude koji zive u inostranstvu izbijaju iz svakog tvog posta ( mada nisi jedini ). Toliko od mene, neka si ti ziv i zdrav.
Ako je ovo zemlja u kojoj se ne isplati plaćati poreze, zemlja gdje je čast odreći se državljanstva, zemlja čiji su stanovnici isfrustrirani i zavidni spram dijaspore, odakle onda tolika želja da se daju savjeti na daljinski, participacija u odlukama i stalno pametovanje?
djani s

#120 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by djani s »

Ocito se nismo razumjeli Katarina :-D , niti imam zelju nekome pametovati, niti ce neko meni pametovati. Za zdrav razgovor sam uvijek spreman :-D . Ipak mislim da smo promasili temu pa ne bih odugovlacio.
LaBomba

#121 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by LaBomba »

KatarinaKosaca wrote:Da razjasnimo.... Oni koji se nisu vratili ili oni koji nisu ostali (a osim ratnih profitera , svatko od nas ima svoju priču , svog "daidžu" u logoru i ne znam da je ikome bilo lijepo u ratu), su izabrali tako. Imaju novu domovinu, tamo rade ili primaju socijalnu pomoć, kako god, dio su te države. I onda šta manje nego tražiti da onima koji su ostali ne određuju sudbinu bilo putem glasa (pravo glasa na lokalnim izborima mi je najveća glupost). Dakle, živi netko u SAD ili Italiji ili bilo gdje, dođe ovdje jednom u dvije godine, a meni bira načelnika općine.
Druga je stvar legalitet. BIH ima samo sa par zemalja bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu. Kad se prima novo u tuđini, potpisuje se da se odriče BIH državljanstva. I to je većina dijaspore uradila. Dakle, o kakvom legitimitetu pričamo?
Nemoj ti nista da razsjasnjavas jer si obicna malogradjanka uskih pogleda na svijet, a vjerovatno i imas neki skriveni motiv iza tog svog pisanja. Dijaspora ne odredjuje tvoju sudbinu, nego svoju sudbinu. Ako se neko odluci vratiti naravno da ce prvo stvarati uslove da se vrati (ne govorim samo materijalne uslove). Svi oni kojima je drzava vazna, vazno im je da u mjestu povrtaka budu slobodni gradjani sa nekom perspektivom za zivot, a ne da budu ko ovce za sisanje i klanje (po potrebi). Ta prava mozes ostvariti jedino ako se angazujes, sto podrzaumjeva i naravno glasanje (trebalo bi). I kako to da ti ne smetaju Srbi i Hrvati sa dvojnim drzavljanstvima? Zapiaj se isto zasto su sklopljeni bilateralni sporazumi uopste? Ne radi se ovde o obicnoj emigraciji.
KatarinaKosaca

#122 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by KatarinaKosaca »

LaBomba wrote:Nemoj ti nista da razsjasnjavas jer si obicna malogradjanka uskih pogleda na svijet, a vjerovatno i imas neki skriveni motiv iza tog svog pisanja. Dijaspora ne odredjuje tvoju sudbinu, nego svoju sudbinu. Ako se neko odluci vratiti naravno da ce prvo stvarati uslove da se vrati (ne govorim samo materijalne uslove). Svi oni kojima je drzava vazna, vazno im je da u mjestu povrtaka budu slobodni gradjani sa nekom perspektivom za zivot, a ne da budu ko ovce za sisanje i klanje (po potrebi). Ta prava mozes ostvariti jedino ako se angazujes, sto podrzaumjeva i naravno glasanje (trebalo bi). I kako to da ti ne smetaju Srbi i Hrvati sa dvojnim drzavljanstvima? Zapiaj se isto zasto su sklopljeni bilateralni sporazumi uopste? Ne radi se ovde o obicnoj emigraciji.
a) Hvala na svim komplimentima :)

b) Nisam ulazila ko je Srbin, ko Hrvat, nego sam govorila o legalitetu. Dakle, ako ne postoji bilateralni sporazum sa jednom zemljom o dvojnom državljanstvu, onda se uzimajući to državljanstvo netko odriče BIH državljanstva. I tu je priča završena. Nije moje da analiziram svaki doneseni zakon i tumačim na moj način

c) Ako je glasanje predpostavka povratka, onda bi trebala postojati i neka obaveza, a ne odbijanje plaćanja poreza, a zahtijevanje svih ostalih prava

d) To se zove licemjerje i sitno šićerenje. Ne prostire nitko nigdje nikome crveni tepih. Za sve se treba izboriti. Izvolite, gospodo, vratite se, dijelite sa nama sudbinu, pa glasajte i određujte sve što možete. Ali će onda i na platnoj listi biti znatan odbitak za državne dažbine.
LaBomba

#123 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by LaBomba »

KatarinaKosaca wrote:
LaBomba wrote:Nemoj ti nista da razsjasnjavas jer si obicna malogradjanka uskih pogleda na svijet, a vjerovatno i imas neki skriveni motiv iza tog svog pisanja. Dijaspora ne odredjuje tvoju sudbinu, nego svoju sudbinu. Ako se neko odluci vratiti naravno da ce prvo stvarati uslove da se vrati (ne govorim samo materijalne uslove). Svi oni kojima je drzava vazna, vazno im je da u mjestu povrtaka budu slobodni gradjani sa nekom perspektivom za zivot, a ne da budu ko ovce za sisanje i klanje (po potrebi). Ta prava mozes ostvariti jedino ako se angazujes, sto podrzaumjeva i naravno glasanje (trebalo bi). I kako to da ti ne smetaju Srbi i Hrvati sa dvojnim drzavljanstvima? Zapiaj se isto zasto su sklopljeni bilateralni sporazumi uopste? Ne radi se ovde o obicnoj emigraciji.

b) Nisam ulazila ko je Srbin, ko Hrvat, nego sam govorila o legalitetu. Dakle, ako ne postoji bilateralni sporazum sa jednom zemljom o dvojnom državljanstvu, onda se uzimajući to državljanstvo netko odriče BIH državljanstva. I tu je priča završena. Nije moje da analiziram svaki doneseni zakon i tumačim na moj način

c) Ako je glasanje predpostavka povratka, onda bi trebala postojati i neka obaveza, a ne odbijanje plaćanja poreza, a zahtijevanje svih ostalih prava

d) To se zove licemjerje i sitno šićerenje. Ne prostire nitko nigdje nikome crveni tepih. Za sve se treba izboriti. Izvolite, gospodo, vratite se, dijelite sa nama sudbinu, pa glasajte i određujte sve što možete. Ali će onda i na platnoj listi biti znatan odbitak za državne dažbine.

Pa dobro jel o tebi legalno protjerivanje? BiH je trebala sve uraditi da gradjani ne uzimaju druga drzavljanstva, medjutim kako se odnosi drzava prema dijaspori se poklapa kako se neki odnose ovde a forumu.
Niko nije lud da placa porez u BiH u sasasnjoj situaciji, Znaci dijaspora bi trebala da placa porez koji bi bio dodatni izvor prihoda onima koji su vas opljackali i prodali i na sta vi ne poduzimate nista, i otuda sve frustracije.
Pa dijaspora i vodu borbu, mladja populacija u BiH se samo zabavlja i ispija kafe, i da uz to jos i mrze dijaporu, a kad dodju u neke trudesete onda pocnu kukat o svemu.
Agic Nurija

#124 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by Agic Nurija »

KatarinaKosaca wrote:

Uuuuuhhhhh, što si dosadna s tim porezom! Plaćali su milioni ljudi "jugoslovenski porez i milione drugih malih i velikih dadžbina generacijama", pa se naravno pitam, kome danas u "maloj jugoslaviji", u što namjenski, dokle, do kojeg slijedećeg rasula behacijske, srpskohrvatskomuslimanske jebhane i države i naroda????
Mislim da je nekada davno, neki "pametan Grk" u dosadnom razmišljanju o "patriotizmu Atenjana" rekao: "Ja sam stanovnik kosmosa!", htijući za sebe da kaže kako je on iznad ubogog puka, pri čemu je, mislim ja, ubogi Bosanac danas čitajući ovaj "forum"zaboravio Grk, da svačiji kosmos počinje na kućnom pragu, kojem se svi, neko uspješno, neko bezuspješno, do smrti klanjamo i vraćamo! I mi, na ovom Forumu, u zanosu vlastitih lebdenja u razmišljanjima "zaboravljamo" da nam je mnogima kućni prag od rođenja bio okupiran, tuđi, zabranjen, otet, spaljen i ne rijetko poliven krvlju klanih i nedoklanih, nedužnih "ukućana"!
Predlažem mnogima da ponovo pročitaju Maka Dizdara, to jeste "Kamenog Spavača", osjećam da smo preskočili neke stepenike u "razvoju misli o zemlji Bosni i njenom stvarnom ljudskom biću!"
djani s

#125 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH

Post by djani s »

Da li je dio novcane pomoci BiH nakon rata bio namijenjen i programu povratka izbjeglih iz inostranstva i unutar BiH na svoje? Ako jeste, boze gdje li su ta sredstva? :?:
Locked