zola320 wrote:Pozdrav,
zelim osnovati preduzece u BiH, preko kojeg bi mogao trgovati dionicama. Trenutno studiram u Njemackoj, ali jos uvjek imam bosanski pasos. Razgovarao sam sa poreskim savjetnikom u Njemackoj, i rekao mi je da mogu bez problema iz bilo koje zemlje trgovati ako to radim preko firme. Inace bi morao placati poreze u zemlji gdje trenutno boravim. Poreski savjetnik mi je preporucio da to bude d.o.o. .
1.Citao sam po forumu da firma mora imati min 3 radnika. Posto trenutno nemam potrebe za radnicima da li postoji neka mogucnost da to bude samo jedan radnik tj. ja.
2. Postojil mozda neki drugi oblik preduzeca koji bi bolje odgovarao mojim zahtjevima
3. Gdje bi se mogao jos posavjetovati vezano za osnivanja
Unaprijed HVALA!!

Uređeno posebnim zakonom i treba ti jako puno novca, sa ograničenjima u investiranju.
U smislu ovog Zakona o investicisjkim fondovioma i nezavisno od toga da li je u ponudi imenovano ili opisano kao takvo, fondom se smatra i svaki pravni subjekt, društvo ili zasebna imovina, bez obzira na pravni oblik, u kojoj se učešće - bilo putem dionica, udjela ili kakvog prava - nudi s ciljem prikupljanja uloga u gotovom novcu te sa izričitom namjerom ulaganja više od 60% tih uloga u portfelj vrijednosnih papira, novčanih depozita i svih drugih vrsta imovine, pri čemu investitori nemaju svakodnevni nadzor nad donošenjem odluka o ulaganjima, a osnovni cilj je osigurati investitorima povrat na njihova ulaganja i to bilo u dobiti ili kakvoj drugoj koristi.
Najniži iznos osnovnog kapitala je 1.000.000,00 KM.
Društvo za upravljanje je pravno lice i osniva se u organizacionom obliku društva sa ograničenom odgovornošću ili dioničkog društva, kojem je predmet poslovanja osnivanje investicijskih fondova i upravljanje investicijskim fondovima, odnosno ulaganje novčanih sredstava u vlastito ime i za račun vlasnika udjela otvorenih investicijskih fondova i uime i za račun dioničara zatvorenih investicijskih fondova, te obavljanje drugih poslova određenih ovim Zakonom.
1) Najniži iznos osnovnog kapitala društva za upravljanje je 200.000,00 KM.
(2) Osnovni kapital iz stava (1) ovog člana društvo je dužno povećati za 50.000,00 KM za svaki naredni fond kojim upravlja.
(3) Osnovni kapital iz st. (1) i (2) ovog člana mora u cijelosti biti uplaćen u novcu.
(4) U slučaju da ukupna netovrijednost imovine fondova kojima upravlja pređe protuvrijednost iznosa od 50.000.000,00 KM, osnovni kapital društva za upravljanje mora biti veći za 0,1% iznosa za koji netovrijednost imovine fondova kojima upravlja prelazi navedeni granični iznos do najvišeg iznosa osnovnog kapitala u visini od 15.000.000,00 KM.
(5) Komisija je ovlaštena da donese propis kojim se uređuje oblik i iznos osnovnog kapitala koji su društva za upravljanje dužna održavati.
Drugim riječima treba ti takva šema da se tvoje poslovanje ne smatra fondom.
Vjerovatno bi to moglo biti nešto kao društvo za asset managment, u smislu da ti daješ savjet komitentu gdje da uloži novce, ali sam nalog i transakciju vrši on. Za svoj savjet naplačuješ tarifu, ali to možeš i u Njemačkoj nije ti potrebna BiH.
50 poreza se vjerovatno nakupi na porez po odbitku kada se vrše ulaganja u strane zamlje pošto se dividende i rojaliteti oporezuju i po svim DTT ugovorima.
U biti ono što ti želiš, radi recimo DB Advisory, oni ti upravljaju porfetljima CBBiH i AOD-a na stranim tržištima kapitala i novca. Ali nemožeš to raditi kao obrtnik vjeruj mi.