Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zola320

#1 Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by zola320 »

Pozdrav,

zelim osnovati preduzece u BiH, preko kojeg bi mogao trgovati dionicama. Trenutno studiram u Njemackoj, ali jos uvjek imam bosanski pasos. Razgovarao sam sa poreskim savjetnikom u Njemackoj, i rekao mi je da mogu bez problema iz bilo koje zemlje trgovati ako to radim preko firme. Inace bi morao placati poreze u zemlji gdje trenutno boravim. Poreski savjetnik mi je preporucio da to bude d.o.o. .
1.Citao sam po forumu da firma mora imati min 3 radnika. Posto trenutno nemam potrebe za radnicima da li postoji neka mogucnost da to bude samo jedan radnik tj. ja.
2. Postojil mozda neki drugi oblik preduzeca koji bi bolje odgovarao mojim zahtjevima
3. Gdje bi se mogao jos posavjetovati vezano za osnivanja

Unaprijed HVALA!! :D
rekla-kazala

#2 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by rekla-kazala »

zola320 wrote:Pozdrav,

zelim osnovati preduzece u BiH, preko kojeg bi mogao trgovati dionicama. Trenutno studiram u Njemackoj, ali jos uvjek imam bosanski pasos. Razgovarao sam sa poreskim savjetnikom u Njemackoj, i rekao mi je da mogu bez problema iz bilo koje zemlje trgovati ako to radim preko firme. Inace bi morao placati poreze u zemlji gdje trenutno boravim. Poreski savjetnik mi je preporucio da to bude d.o.o. .
1.Citao sam po forumu da firma mora imati min 3 radnika. Posto trenutno nemam potrebe za radnicima da li postoji neka mogucnost da to bude samo jedan radnik tj. ja.
2. Postojil mozda neki drugi oblik preduzeca koji bi bolje odgovarao mojim zahtjevima

Nisi se dobro izrazio,
Berza ili burza je mjeste preko kojeg ili bolje rečeno mjesto na kojem se trguje dionicama. Ne možeš ti osnovati preduzeće preko kojeg će se trgovati dionicama.
Koliko razumijem želiš da kupuješ i prodajes dionice u svoje ime i za svoj račun. Želiš da budeš investitor ?
Postoji način da registruješ firmu koja bi bila investitor ali to nema nikakav smisao jer sve to isto možeš raditi i kao fizičko lice sa mnogo manjim troškovima, porezima, prirezima,..
Drinski

#3 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by Drinski »

Da ti nećes mozda brokersko ili dilersko preduzeće ili preduzeće za poslove investicionog savjetnika i sl.?
Mislim da ti je malo nejasno ovo pitanje, ako ne znas nas dovoljno jezike, postaviti pitanje mozes i na engleskom, pa će se neko naci ko se bavi vrijednosnim papirima sa odgovorima.
zigzag

#4 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by zigzag »

Čovjek hoće da kapital koji uloži u doo koristi kao sredstvo za kupovinu i prodaju dionica odnosno hoće da ima neku vrstu fonda.

Problem je što su doprinosi za doo u BIH veći neko što bi platio poreza kao fizičko lice ulagač u zemlji gdje trenutno boravi tako da se to vjerovatno ne isplati.
Ali bilo bi dobro se još raspitati i uporediti troškove vođenja doo firme u BIH sa ličnim troškovima trgovanja u boravišnoj zemlji.
zola320

#5 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by zola320 »

Kao prvo hvala na odgovorima :D

Vidim da sam izostavio neke detalje.
Ja imam u Njemackoj par investitora koji zele da im ja kupujem dionice. Znaci to bi bio neki mali fond gdje oni mogu uplatiti novac a ja da vrsim investiranje na berzi. Problem je ako to budem radio u Njemackoj prema mom poreskom savjetniku imam obaveze prema drzavi ~50%. Jedini nacin da se to zaobide jeste da registrujem firmu u Bosni i da otvorim racun kod brokera na ime firme. Tako da bi se oporezivanje dobiti vrsilo u BiH.
Bodkin

#6 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by Bodkin »

zola320 wrote:Kao prvo hvala na odgovorima :D

Ja imam u Njemackoj par investitora koji zele da im ja kupujem dionice. Znaci to bi bio neki mali fond gdje oni mogu uplatiti novac a ja da vrsim investiranje na berzi. Problem je ako to budem radio u Njemackoj prema mom poreskom savjetniku imam obaveze prema drzavi ~50%. Jedini nacin da se to zaobide jeste da registrujem firmu u Bosni i da otvorim racun kod brokera na ime firme. Tako da bi se oporezivanje dobiti vrsilo u BiH.
investicijski fond. najbolje da registrujes kao doo
zola320

#7 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by zola320 »

Bodkin wrote:
zola320 wrote:Kao prvo hvala na odgovorima :D

investicijski fond. najbolje da registrujes kao doo
Hvala :D
Moram li paziti na nesto posebno tokom osnivanja ili je ista procedura kao i kod doo sa "normalnom" djelatnoscu?
rekla-kazala

#8 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by rekla-kazala »

Mnogo je toga u tvom upitu nejasno.
Jasno je samo da nemaš znanja o berzi, zatvorenim i otvorenim fondovima, investicijama.
Nema poreza na dobit od 50% čak ni u Njemačkoj. Porez na čistu dobit od trgovine dionicama je isti kao i porez na dividendu i iznosi 25%.
Postoji i ovdje porez na dobit, a uskoro će se uvesti i porez na dividendu kako stvari stoje.
Zakon o fondovima u BiH je još uvijek loš i nepovoljan.
Pitanje je da li se radi o investiranju nekog crnog novca, da li vam treba offshore firma ili kako Nijemci kažu Briefkastenfirme.
U svakom slučaju uvijek je jeftinije raditi po zakonu i platiti 25% poreza nego Uli Hoenessu praviti društvo. ;-)
zola320

#9 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by zola320 »

rekla-kazala wrote:Mnogo je toga u tvom upitu nejasno.
Jasno je samo da nemaš znanja o berzi, zatvorenim i otvorenim fondovima, investicijama.
Nema poreza na dobit od 50% čak ni u Njemačkoj. Porez na čistu dobit od trgovine dionicama je isti kao i porez na dividendu i iznosi 25%.
Postoji i ovdje porez na dobit, a uskoro će se uvesti i porez na dividendu kako stvari stoje.
Zakon o fondovima u BiH je još uvijek loš i nepovoljan.
Pitanje je da li se radi o investiranju nekog crnog novca, da li vam treba offshore firma ili kako Nijemci kažu Briefkastenfirme.
U svakom slučaju uvijek je jeftinije raditi po zakonu i platiti 25% poreza nego Uli Hoenessu praviti društvo. ;-)
Stopa od ~50% nije porez na dobit vec na dohodak. To bi bio slucaj da se odlucim da poslujem kao fizicko lice. A i kao pravno lice razlika u stopama izmedu Njemacke i BiH su znacajne. Nije u pitanju crni novac vec iskljucivo pogodniji poreski sistem :).
rekla-kazala wrote:Jasno je samo da nemaš znanja o berzi, zatvorenim i otvorenim fondovima, investicijama.
To si ti sad zakljucio iz par mojih postova :thumbup:
Koliko se sjecam nisam postavio pitanje kako investirati ili sta je berza. Moja pitanja su iskljucivo vezana za osnivanje preduzeca.

Ipak Hvala ;-)
zigzag

#10 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by zigzag »

Pročitaj zakon o privrednim društima,dostupan je na internetu, i tamo ćeš vidjeti šta je potrebno za osnivanje i vođenje.

Iz toga se mogu izvući podaci o potencijalnim troškovima. Kod doo se mora imati šifra djelatnosi a nisam siguran da postoji ova o trgovini dionicama, odnosno da ona bude primarna djelatnost.
Drinski

#11 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by Drinski »

Njemu ne treba taj zakon, nego zakon o investcijskom fondovima.
http://www.komvp.gov.ba/site

I vec sada mislim da to nece uspjeti sam osnovati bez advokata, notara i poreskog savjetnika.
zola320

#12 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by zola320 »

Drinski wrote:Njemu ne treba taj zakon, nego zakon o investcijskom fondovima.
http://www.komvp.gov.ba/site

I vec sada mislim da to nece uspjeti sam osnovati bez advokata, notara i poreskog savjetnika.
I ja mislim tako :)
rekla-kazala

#13 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by rekla-kazala »

@ zola 320
"Einkommensteuer is eine Steuer, die auf das Einkommen natürlicher Personen erhoben wird."
Ne postoji porez na dohodak za pravna lica, ne postoji ni jedan porez u visini od 50% jer ne bi bilo tog investitora koji bi ostao u Njemačkoj ako bi pola zarade, dobiti davao državi.
Evo jedan članak vrijedi pročitati.

Worauf Fondsanleger achten müssen
Die Steuerregeln für Investmentfonds sind komplex. Wichtige Unterschiede bestehen zwischen In- und Auslandsfonds. Wie Sparer Fallen meiden.
„Die Kunst der Besteuerung besteht ganz einfach darin, die Gans so zu rupfen, dass man möglichst viel Federn bei möglichst wenig Geschrei erhält“, erklärte einst Jean-Baptiste Colbert (1619 bis 1683), Finanzminister unter Ludwig XIV.
Wie sehr diese Kunst auch heute noch beherrscht wird, zeigt sich bei der Besteuerung von Investmentfonds. Vielen Investoren ist auch nach Einführung der Abgeltungsteuer nicht klar, wann die Steuer anfällt. Kümmert sich die Depotbank um die Abgeltungsteuer, oder muss der Fondsinvestor selbst aktiv werden?

Wie die Steuer abgerechnet wird, hängt davon ab, wo der Fondsparer sein Depot hat – im In- oder Ausland – und welche Art von Fonds er besitzt. Schüttet der Investmentfonds die Erträge aus, thesauriert er diese oder verkauft der Anleger die Fondsanteile, gelten unterschiedliche Besteuerungsregeln. FOCUS-MONEY erklärt die wichtigsten Grundprinzipien für Fondsinvestoren.

Stichtag: Änderung bei Kursgewinnen

Seit Einführung der Abgeltungsteuer Anfang 2009 gilt: Egal, ob Kursgewinne, Dividenden oder Zinsen – auf alle Kapitalerträge fallen 25 Prozent Abgeltungsteuer an – zuzüglich Solidaritätszuschlag und gegebenenfalls Kirchensteuer. Wer Fondsanteile aus der Zeit vor 2009 länger als ein Jahr hält, kann für diese beim Verkauf in zwei oder auch erst in acht Jahren Kursgewinne noch steuerfrei einstreichen. Es gilt der sogenannte Bestandsschutz.

Kursgewinne von Papieren, die Anleger ab 2009 gekauft haben, sind dagegen beim Verkauf jetzt immer steuerpflichtig – unabhängig, wie lange der Investor die Papiere vorher gehalten hat. Gleiches gilt für die laufenden Erträge aus Wertpapieren. Sobald der Sparerpauschbetrag von 801 Euro im Jahr (Ehepaare 1602 Euro) überschritten ist, wird Abgeltungsteuer fällig – für die Gewinne, Zinsen und Dividenden. Für die laufenden Erträge aus Wertpapieren macht es damit keinen Unterschied, ob der Investor die Fondsanteile vor 2009 oder erst später erworben hat. So oder so wird für sämtliche Zinsen und Dividenden seit Einführung der Abgeltungsteuer die 25-prozentige Pauschalabgabe zuzüglich Soli-Zuschlag fällig.

Laufende Erträge beachten

Schüttet der Fonds laufende Erträge aus, zwackt die inländische Depotbank automatisch die Steuern ab. Dies gilt auch für Auslandsfonds, wenn die Fondsanteile in einem Depot in Deutschland gehalten werden. Handelt es sich um einen in Deutschland aufgelegten thesaurierenden Fonds, führt die Fondsgesellschaft ebenfalls von den Erträgen die Abgeltungsteuer und Soli-Zuschlag ab, ehe sie die restlichen Erträge anlegt. Damit müssen Fondsanleger die Erträge in der Regel nicht selbst in der Steuererklärung abrechnen.

Vorsicht, Auslandsfonds!

Anders läuft es bei ausländischen Investmentfonds, wenn die Fondsanteile in einem Depot im Ausland liegen. Zu erkennen sind sie daran, dass ihre internationale Wertpapierkennnummer (ISIN) nicht mit dem Kürzel DE, sondern zum Beispiel mit LU für Luxemburg beginnt. Bei thesaurierenden Auslandsfonds wird keine Abgeltungsteuer einbehalten. Hier sind Anleger verpflichtet, die reinvestierten Dividenden oder Kupons selbst mit dem Finanzamt über die Steuererklärung abzurechnen. Beim Verkauf der Fonds führt die Bank dann Abgeltungsteuer auf den gesamten Gewinn ab, in dem die bereits versteuerten Erträge aufgelaufen sind. Damit Fondsanlegern in diesem Fall keine doppelte Steuerbelastung droht, müssen sie sich dieses Geld über die Steuererklärung wiederholen.

Wichtig: Bereits bezahlte Steuern auf Erträge von Auslandsfonds lassen sich beim Verkauf nur anrechnen, wenn Sparer die Zahlungen für alle Jahre belegen können (BFH, Az. I R 90/09). Anleger müssen also die Steuerbescheide oder Bankunterlagen vorlegen.
damskot

#14 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by damskot »

Kako mi je jasno zelis brokersku kucu . Vjerovatno ti treba licenca :)(Finansije) Koja kod nas beli i ne postoji :)

Samo bi se ja registrovao u recimo http://en.wikipedia.org/wiki/Vanuatu mozes preko interneta SVE ! .
Samo je pitanje dali se mozes baviti na BiH sceni kao firma iz Vanuatu ostaje ti Luksemburg i Gibraltar.
Ako mislis (tudze) investicije iz vana ulagati puno je ozbiljnije iz neke EU zemlje . Pogotovo poznate po PDV izbjegavanju . Poslovni ljudi to gledaju kao dobar potez ali to nece nikad na glas reci .

Gledaj globalno svijet je tvoj ...
Drinski

#15 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by Drinski »

damskot wrote:Kako mi je jasno zelis brokersku kucu . Vjerovatno ti treba licenca :)(Finansije) Koja kod nas beli i ne postoji :)
Kako bolan ne postoji?
ja htio da polažem ispit, ali mi bilo mrsko da se peglam po sarajevu.
damskot

#16 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by damskot »

Drinski wrote:
damskot wrote:Kako mi je jasno zelis brokersku kucu . Vjerovatno ti treba licenca :)(Finansije) Koja kod nas beli i ne postoji :)
Kako bolan ne postoji?
ja htio da polažem ispit, ali mi bilo mrsko da se peglam po sarajevu.
Ma salim se .... Jednom sam imo problema sa certifikatima za kozu koji ne postoje . Pa sad mislim ako to ne postoji dje ce postojati ovo drugo . Mada je vishe sala . Cilj texta je da se ne zalece nego sve opcije poreda .
Bodkin

#17 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by Bodkin »

Samo bi se ja registrovao u recimo http://en.wikipedia.org/wiki/Vanuatu mozes preko interneta SVE ! .
Samo je pitanje dali se mozes baviti na BiH sceni kao firma iz Vanuatu ostaje ti Luksemburg i Gibraltar.
Ako mislis (tudze) investicije iz vana ulagati puno je ozbiljnije iz neke EU zemlje . Pogotovo poznate po PDV izbjegavanju . Poslovni ljudi to gledaju kao dobar potez ali to nece nikad na glas reci .

Gledaj globalno svijet je tvoj ...
postoji naravno licenca za brokera. ali on nece biti broker ako ce ulagati za te klijente
damskot

#18 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by damskot »

Bodkin wrote:
postoji naravno licenca za brokera. ali on nece biti broker ako ce ulagati za te klijente
Zavisi sta je cilj , mozda je pak najbolje da popunjava pdv-papire za povrat kao financijski savjetnik :)
Ricken

#19 Re: Osnivanje preduzeca za trgovinu dionicama.

Post by Ricken »

zola320 wrote:Pozdrav,

Uređeno posebnim zakonom i treba ti jako puno novca, sa ograničenjima u investiranju.

U smislu ovog Zakona o investicisjkim fondovioma i nezavisno od toga da li je u ponudi imenovano ili opisano kao takvo, fondom se smatra i svaki pravni subjekt, društvo ili zasebna imovina, bez obzira na pravni oblik, u kojoj se učešće - bilo putem dionica, udjela ili kakvog prava - nudi s ciljem prikupljanja uloga u gotovom novcu te sa izričitom namjerom ulaganja više od 60% tih uloga u portfelj vrijednosnih papira, novčanih depozita i svih drugih vrsta imovine, pri čemu investitori nemaju svakodnevni nadzor nad donošenjem odluka o ulaganjima, a osnovni cilj je osigurati investitorima povrat na njihova ulaganja i to bilo u dobiti ili kakvoj drugoj koristi.
Najniži iznos osnovnog kapitala je 1.000.000,00 KM.

Društvo za upravljanje je pravno lice i osniva se u organizacionom obliku društva sa ograničenom odgovornošću ili dioničkog društva, kojem je predmet poslovanja osnivanje investicijskih fondova i upravljanje investicijskim fondovima, odnosno ulaganje novčanih sredstava u vlastito ime i za račun vlasnika udjela otvorenih investicijskih fondova i uime i za račun dioničara zatvorenih investicijskih fondova, te obavljanje drugih poslova određenih ovim Zakonom.
1) Najniži iznos osnovnog kapitala društva za upravljanje je 200.000,00 KM.
(2) Osnovni kapital iz stava (1) ovog člana društvo je dužno povećati za 50.000,00 KM za svaki naredni fond kojim upravlja.
(3) Osnovni kapital iz st. (1) i (2) ovog člana mora u cijelosti biti uplaćen u novcu.
(4) U slučaju da ukupna netovrijednost imovine fondova kojima upravlja pređe protuvrijednost iznosa od 50.000.000,00 KM, osnovni kapital društva za upravljanje mora biti veći za 0,1% iznosa za koji netovrijednost imovine fondova kojima upravlja prelazi navedeni granični iznos do najvišeg iznosa osnovnog kapitala u visini od 15.000.000,00 KM.
(5) Komisija je ovlaštena da donese propis kojim se uređuje oblik i iznos osnovnog kapitala koji su društva za upravljanje dužna održavati.

Drugim riječima treba ti takva šema da se tvoje poslovanje ne smatra fondom.

Vjerovatno bi to moglo biti nešto kao društvo za asset managment, u smislu da ti daješ savjet komitentu gdje da uloži novce, ali sam nalog i transakciju vrši on. Za svoj savjet naplačuješ tarifu, ali to možeš i u Njemačkoj nije ti potrebna BiH.
50 poreza se vjerovatno nakupi na porez po odbitku kada se vrše ulaganja u strane zamlje pošto se dividende i rojaliteti oporezuju i po svim DTT ugovorima.

U biti ono što ti želiš, radi recimo DB Advisory, oni ti upravljaju porfetljima CBBiH i AOD-a na stranim tržištima kapitala i novca. Ali nemožeš to raditi kao obrtnik vjeruj mi.
Post Reply