Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Moderator: anex
-
remark
#101 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Ne vrijedjam se naravno. Stvar je u tome sto je obrt u pitanju i sto je zapravo rad za platu, nikakav biznis.
Nije problem 0,2 al jeste problem kad ti banka na priliv na devizni racun uzme 0,2-0,3 pa jos da prebacis sa deviznog na transakcijski racun u toj istoj banci dodatnih 0,5-0,6, pa poslije drzava dodje po svoje itd itd pusis ga pravo. Zasto bankama davati 500KM godisnje ako postoji bolji nacin?
Nije problem 0,2 al jeste problem kad ti banka na priliv na devizni racun uzme 0,2-0,3 pa jos da prebacis sa deviznog na transakcijski racun u toj istoj banci dodatnih 0,5-0,6, pa poslije drzava dodje po svoje itd itd pusis ga pravo. Zasto bankama davati 500KM godisnje ako postoji bolji nacin?
- insaneinthebrain
#102 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
imam pitanje vezano za doo. kolika je minimalna kvadratura za kancelarijski prostor za doo. Ima li kakva regulativa ili pravilnik koja to pokriva za kanton sarajevo.
drugo pitanje je za podružnicu. da li podružnica i firma mogu biti na istoj lokaciji. npr u jednoj kancelariji sa dva odvojena ulaza uz/ili bez neke fizičke strukture koja odvaja dva prostora?
hvala
drugo pitanje je za podružnicu. da li podružnica i firma mogu biti na istoj lokaciji. npr u jednoj kancelariji sa dva odvojena ulaza uz/ili bez neke fizičke strukture koja odvaja dva prostora?
hvala
- Haris.ba
#103 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Zavisi koja je djelatnost to oko kvadrature.
Sta znaci kancelarija? Ono da imas firmu za Arape radi zakona? Moze i 10 kvadrata.
I nije mi jasno sta ce ti podruznica u istom prostoru. Mislim, prolaze razne stvari. Na istom poslovnom prostoru ima vise firmi. Pogledaj pojam podruznice, pa ces vidjeti moze li u istom prostoru. Nekakvo pravilo je ds se gleda po adresi. Druga adresa, ide podruznica.
Sta znaci kancelarija? Ono da imas firmu za Arape radi zakona? Moze i 10 kvadrata.
I nije mi jasno sta ce ti podruznica u istom prostoru. Mislim, prolaze razne stvari. Na istom poslovnom prostoru ima vise firmi. Pogledaj pojam podruznice, pa ces vidjeti moze li u istom prostoru. Nekakvo pravilo je ds se gleda po adresi. Druga adresa, ide podruznica.
- insaneinthebrain
-
EliasVeskot
#105 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Iz inostranstva ne mozes primati novac u KM, koja je svrha postojanja EUR racunaremark wrote:Evo jos jedno laicko pitanje![]()
Mogu li mi inostrani klikenti placati u KM i to na transakcijski racun? Tj. sad imam transakcijski i devizni racuna u EUR posto radim sa inostranstvom. E sad odrase na provizijama i konverzijama a kako sam shvatio klijentu nije problem da plati "u bilo kojoj valuti" pa sad ne znam je li ja mogu ostaviti samo transakcijski racun i primati uplate u KM na njega direkt iz inostranstva.
- _Reds_
#106 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Moze li jedno lice imati vise obrta ?
-
high_volume
#107 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
U zakonu ne piše da ne može_Reds_ wrote:Moze li jedno lice imati vise obrta ?
- _Reds_
#108 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Ja pitah ovu jednu iz opcine i na mi nesto tumaci da ne moze.high_volume wrote:U zakonu ne piše da ne može_Reds_ wrote:Moze li jedno lice imati vise obrta ?
Kaze u obrtu si ti zaposlen, ili imas kao dodatna djelatnost, ako radis u nekoj firmi koja nije tvoja.
-
high_volume
#109 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Ne znam, moguće je da je u pravu. Nisam pravnik i napisao sam ti svoje mišljenje, pa ću opet. Da pitaš tu "jednu" iz općine da nam objasni član 28. zakona o obrtu: "Obrtnik može vezani obrt voditi sam ili putem zaposlenika koji mora biti u radnom odnosu kod obrtnika"_Reds_ wrote:Ja pitah ovu jednu iz opcine i na mi nesto tumaci da ne moze.high_volume wrote:U zakonu ne piše da ne može_Reds_ wrote:Moze li jedno lice imati vise obrta ?
Kaze u obrtu si ti zaposlen, ili imas kao dodatna djelatnost, ako radis u nekoj firmi koja nije tvoja.
Dakle, ako obrtnik nije zaposlen u "svom obrtu", nego mu te poslove obavlja drugi, koji je odgovoran za njegov obrt, postoji li time mogućnost da taj naš obrtnik registruje još jedan sličan obrt, sada iz druge struke, pa da ponovo zaposli drugog radnika?
I pija je gdje piše da ne može, ako ona tvrdi da ne može. Da i mi znamo...
- xoklix
#110 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Po novom zakonu firma i podružnica ne mogu biti na istoj adresi. Može Titova 1 ,a podružnica Titova 1b.insaneinthebrain wrote:imam pitanje vezano za doo. kolika je minimalna kvadratura za kancelarijski prostor za doo. Ima li kakva regulativa ili pravilnik koja to pokriva za kanton sarajevo.
hvala
Kako dobiti to "b" ne znam...
Ako si prije registrovao podružnicu gdje ti je sjedište firme ništa ne diraj ostavi kako jeste.
- insaneinthebrain
#111 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
koji je zakon u pitanju. imamo vec registrovanu podružnicu. samo je ulaz A, a sjedište firme je na na adresi kojoj smo trenutnoxoklix wrote:Po novom zakonu firma i podružnica ne mogu biti na istoj adresi. Može Titova 1 ,a podružnica Titova 1b.insaneinthebrain wrote:imam pitanje vezano za doo. kolika je minimalna kvadratura za kancelarijski prostor za doo. Ima li kakva regulativa ili pravilnik koja to pokriva za kanton sarajevo.
hvala
Ako si prije registrovao podružnicu gdje ti je sjedište firme ništa ne diraj ostavi kako jeste.
- xoklix
#112 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Ne znam koji zakon, meni notar rekao kad sam neki dan,po nalogu knjigovođe, išao ponovo registrovati podružnicu jer se po starom nije dobijao ID broj podružnice.insaneinthebrain wrote:koji je zakon u pitanju. imamo vec registrovanu podružnicu. samo je ulaz A, a sjedište firme je na na adresi kojoj smo trenutnoxoklix wrote:Po novom zakonu firma i podružnica ne mogu biti na istoj adresi. Može Titova 1 ,a podružnica Titova 1b.insaneinthebrain wrote:imam pitanje vezano za doo. kolika je minimalna kvadratura za kancelarijski prostor za doo. Ima li kakva regulativa ili pravilnik koja to pokriva za kanton sarajevo.
hvala
- Haris.ba
#113 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Imas fiskalnu u podruznici? Moze podruznica bez fiskalne?
- xoklix
#114 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Imam fiskalnu podružnicu.
Prije si odlukom u firmi registrovao podružnicu(i nemaš ID broja), odneseš u opstinsku poresku upravu i tjt.
Sad moraš predati zahtjev u Sud od kojeg dobiješ i ID broj podružnice.
Problem je u tome što Sud neće dozvoliti sjedište firme i podružnicu na istoj adresi.
Dobio savjet od notara da ništa ne diram kad već imam registrovanu podružnicu po starom zakonu...i da promijenim knjigovođu po čijem nalogu sam krenuo to raditi
Uglavnom spasi me notar jedno milju troškova, jer bih njemu dao 4-5 stoja i + par stoja za registraciju nove adrese tj. na ,bubam, Ulica Titova 1 morao bih dodati novu adresu Titova 1b ili slično.
Hodanja po sudovima i opštinama da ne pričam...
Prije si odlukom u firmi registrovao podružnicu(i nemaš ID broja), odneseš u opstinsku poresku upravu i tjt.
Problem je u tome što Sud neće dozvoliti sjedište firme i podružnicu na istoj adresi.
Dobio savjet od notara da ništa ne diram kad već imam registrovanu podružnicu po starom zakonu...i da promijenim knjigovođu po čijem nalogu sam krenuo to raditi
Uglavnom spasi me notar jedno milju troškova, jer bih njemu dao 4-5 stoja i + par stoja za registraciju nove adrese tj. na ,bubam, Ulica Titova 1 morao bih dodati novu adresu Titova 1b ili slično.
-
high_volume
#115 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Neko te loše savjetuje, pa onda ti unosiš nemir u ovu temu. Reci mu da nije u pravuxoklix wrote:Imam fiskalnu podružnicu.
Dobio savjet od notara da ništa ne diram kad već imam registrovanu podružnicu po starom zakonu...i da promijenim knjigovođu po čijem nalogu sam krenuo to raditi![]()
Ta registracija podružnica mimo suda bila je neka vratolomija Porezne uprave FbiH, i uvijek je bila u suprotnosti za relevantnim zakonom
I šta ti ulazi u tu "milju troškova"
-
clio_dci120
#116 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Pogledaj uslove u Vakufskoj banci, ja imam tamo otvoren devizni racun i konverziju mi vrse po trenutnom kursu, bez naplate ikakve provizije na ime konverzije. Samo mjesecna naknada za odrzavanje racuna.EliasVeskot wrote:Iz inostranstva ne mozes primati novac u KM, koja je svrha postojanja EUR racunaremark wrote:Evo jos jedno laicko pitanje![]()
Mogu li mi inostrani klikenti placati u KM i to na transakcijski racun? Tj. sad imam transakcijski i devizni racuna u EUR posto radim sa inostranstvom. E sad odrase na provizijama i konverzijama a kako sam shvatio klijentu nije problem da plati "u bilo kojoj valuti" pa sad ne znam je li ja mogu ostaviti samo transakcijski racun i primati uplate u KM na njega direkt iz inostranstva.
-
high_volume
#117 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti
Ne dere tebe konverzija valuta toliko koliko te dere usluga platnog prometa domaće i korespodentne banke. Za domaću imaš cjenovnik, korespodentna naplati bez pitanjaremark wrote:Evo jos jedno laicko pitanje![]()