Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderators: ExNihilo, anex

User avatar
Chicks
Posts: 23
Joined: 02/06/2010 00:28

#1 Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Chicks » 05/12/2010 21:22

Pozdrav ljudi,

Prije svega, molim bez postova koji ce odvuci temu u krivom smjeru, hocu tacan odgovor, a ne tipa: "Da si ozbiljan, sigurno ne bi odgovore trazio po forumu", te slicne.

Interesuje me, osim minimalnih 2000 KM osnivackog kapitala koje moram uplatiti, koje su to jos pojedinosti, kako s finansijske strane tako i sljedece:

1. Da li drustvo mora biti registrovano na adresu poslovnog prostora ili ga mogu registrovati na stambeni objekat u kojem zivim, bez prebacivanja objekta u tip poslovnog prostora?
2. Pored minimalnih 2000 KM koliko jos troskova imam da bih osnovao drustvo?
3. Da li poslije osnivanja, da bi obavljao djetalnost, moram prijaviti jos nekog pod drustvo i placati mu doprinose, da li to koliko sam upucen mogu biti samo ja, tj jedan clan drustva, te prijavljen kao radnik i sebi placati osiguranje?
4. Kolika je vrijednost (minimalna), koju bi morao uplacivati da bi sve teklo legalno, na kojoj bazi, mjesecnoj, godisnje?
5. Ako moji godisnji poslovi ne prelaze 50000 KM, je li istina da ne moram placati PDV?
6. Proces otvaranja racuna u banci, prelaznog i tekuceg, posto vidim da su potrebna oba, ukratko razlika o njima, a ako vam je mrsko onda cu odgovor na ovo pitanje potraziti u banci.
7. Ukoliko osnujem d.o.o. ; da li imam, u kojoj vrijednosti i na kojoj bazi troskove ukoliko firma za to vrijeme ne obavlja nikakvu djelatnost?

Dakle, puno tih prakticnih pitanja imam, hvala istinski svima na odgovorima unaprijed, a mislim da je ovo skup nekoliko jako korisnih pitanja, pa bih molio sa strpljenjem da odgovorite.

Pozdravljam!


User avatar
JThomas
Posts: 67540
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#2 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by JThomas » 05/12/2010 21:35

1. moraš imati poslovni prostor.
2. ovisi, al' spremi barem oko hiljade. sad je obavezna notarska obrada osnivačkog akta, potom i statuta, plus sudske takse i sva uvjerenja što ćeš morati izvaditi...ako pretekne lako je vratiti.
3. jedno vrijeme su zahtjevali da firma pored direktora mora imati barem još jednog radnika. mislim da je i dalje na snazi uredba koja to zahtjeva, ali da je u praksi ne sprovode.
4. opet ovisi. moraš sebi plaćati barem minimalnu platu + doprinose, pa imaš taksu na istaknutu firmu 50-60 km mjesečno, knjigovođu/računovođu, najam poslovnog prostora...
5. da.
6. prvo se na posebni račun uplaćuje osnivački kapital, sudu za registraciju moraš predati između ostalog i potvrdu o uplati osnivačkog kapitala. kad završiš registraciju, prijavljuješ se za porez, i potom možeš (ustvari, moraš da bi firma mogla poslovati) otvoriti pravi, tekući račun za d.o.o.
7. ne bih ti preporučio da osnivaš firmu dok ne kontaš stvarno obavljati djelatnost, mada se i to radi. u principu, ovo što sam ti gore napisao ti "ide" i ako faktički ne obavljaš djelatnost. u stvarnosti ima raznih šema, nema šta se ne radi, al' to već izlazi iz legalnih okvira...

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

#3 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by talić » 05/12/2010 22:39

Prvo nisi rekao koja djelatnost. Nađi nomenklaturu djelatnosti pa pogledaj o kojoj bi se osnovnoj djelatnosti radilo. Za svaku djelatnost su propisani minimalni uslovi za obavljanje djelatnosti. U svakom slučaju treba ti adresa koja može biti i tvoja kuća ukoliko imaš prostor koji odgovara potrebama djelatnosti (dakle biro može biti u tvojoj kući a trgovina ukoliko se radi o trgovini na malo tamo gdje jeste) za obavljanje djelatnosti d.o.o. moraš imati minimalno tri uposlena (uključujući direktora) iako me nikad niko nije pitao za broj uposlenih. Ako nema dovoljno posla mogu ta dva i na 4 sata. Firma d.o.o. ima velike fiksne troškove i bez ozbiljnog rada kao što ti kaže JTomas nema smisla. Miminalna plata koja je oko 400 KM sa doprinosima iznosi blizu 700 maraka pa x 3 imaš cca 2.000 maraka + taksa na firmu godišnje zavisno od djelatnosti i kantona od cca 400 maraka za trgovinu na malo, 800 maraka za trgovinu na veliko i za specijalne djelatnosti, nafta, kocka,.. mnogo više. Dakle plate, prostor, knjigovođa, telefon, takse, banka,... U sistem PDV-a ne moraš ući ako je promet ispod 50.000 maraka ali to je značajno za one koji prodaju uslugu pa im je velika razlika između odbitnog PDV-a i izlaznog PDV-a. Reci koja djelatnost, možda se nađe neka korisna ideja. ;-)

blue033
Posts: 531
Joined: 10/01/2005 15:47
Location: Sarajevo

#4 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by blue033 » 05/12/2010 23:20

Nedavno smo registrovali firmu, možda ću napisati nešto pametno a možda i ne:) Jer mnoge stvari se razlikuju od banke do banke, od šaltera do šaltera, advokada do advokata...

1. Prostor mora biti registrovan kao poslovni prostor sa svim papirima..
2. Prvi put kad sam registrovao sa drugom, mi smo sami završili registraciju i platili samo neke takse možda 400-500 KM. Nedavno kad sam registrovao sa stranim poslovnim partnerima notaru smo platili preko 500 KM, advokatu i sl. Mislim sve zajedno sigurno 2000 najmanje.
3. To mi je uvijek bila dilema, ali trenutno sam jedino ja zaposlen, imali smo nekoliko raznih kontrola i niko nije pravio problem, ali za neke djelatnosti moraš imati zaposlenu odgovarajuću osobu.
4. Možeš se prijaviti na minimalac, ali i ti troškovi budu kao što je rečeno oko 700 KM, plus sve ostalo. Moji mjesečni troškovi, plata, doprinosi, kilometraža, prostor, računovođa, telefoni, internet su 4000-5000 KM mjesečno, može to i puno manje, ali ako će biti manje što će mi firma, jer na manji iznos procenat koji ide na "nepotrebne" troškove je puno veći.
6. Osnivački ulog se uplati u nekoj banci i novac „leži“ tu do okončanja registracije ( nema otvaranja prelaznog računa, novac je na računu banke), nakon toga se u istoj ili drugoj banci otvara transakcijski račun za to su potrebni dokumenti od suda, statistički broj i sl. PDV broj nije potreban ( bar meni nisu tražili), nakon toga se raspolaže s tim novcem kojeg oni prebace na novootvoreni transakcijski račun društva.
7. Otvaranje firme bez neke vizije nije baš pametno, kao što sam spomenuo nekad sam imao firmu sa drugom koja je registrovana iz dosade ( u prostoru smo bili samo jednom kad smo uzimali ključeve i više nikad:):) uzeli pp box i tamo dizali poštu, a firma je radila 2-3 godine. Firmu je teže zatvoriti nego otvoriti.

User avatar
Chicks
Posts: 23
Joined: 02/06/2010 00:28

#5 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Chicks » 06/12/2010 02:17

Za jasne postove :thumbup:
Hvala vam!
Da ja vama odgovorim:
Ova djelatnost treba biti u podrucju G:
TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVAK MOTORNIH VOZILA, MOTOCIKLA I PREDMETA ZA LIČNU UPOTREBU I DOMAĆINSTVO

51.19
51.190 Posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima
--------------------------------------------------------------
51.1 Trgovina na veliko preko posrednika

a) Da li mi mozete jos malo sire navesti vase primjere, ukoliko vam nije problem, koliko vas je stajao trosak racunovodje, obzirom da bi i to morao eto imati jer treba neko da podnosi sve te izvjestaje organima.
b) Znaci trosak vlastiti, min 400 i doprinosi, jos na racunovodju, te za jos jednog uposlenog posto forumas talić rece da treba imati minimalno 3...
c) Mogu li kao obicno fizicko lice prodati jedan predmet ili uslugu putem ugovora izmedju mene kao fizickog lica i firme s druge strane, te koliko bi me izasao jedan takav ugovor ukoliko je to moguce? Mora li se ici notaru itd?

Hvala na odgovorima...

Kome se ja mogu obratiti recite vi meni da nazovem ili odem licno i vas vise ne gnjavim, da pitam sve ove pojedinosti, a najvaznije da im saopcim cime se mislim baviti pa da mi svrstaju djelatnost gdje treba te se informisem da li mogu imati firmu posrednika, tj da ja radi velikih fiksnih troskova ne otvaram firmu vec firma s kojom ugovorim uzima procenat od mog posla, posto bih ja poslovao pod njihovim knjigovodstvom i imenom, da li je to moguce?

Hvala jos jednom zaista!

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

#6 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by talić » 06/12/2010 08:46

najbolje je da se raspitaš za dobar knjigovodstveni servis koji upošljava i pravnika sa iskustvom u registraciji firmi. Ljudi to stalno rade i imaju veze po raznoraznim službama pa ti registracija neće tako dugo trajati. Porazgovaraš s njima otvoreno o svojim planovima i dobit ćeš sve pravno tehničke savjete i informacije. Knjigovodstveni servis te košta zavisno od djelatnosti, prometa, broja uposlenih, broja ulaznih i izlaznih faktura,.... od cca 200 do preko 1000 maraka.
Što se tiče prodaje između tebe kao fizičkog lica i pravnog lica ukoliko se to odnosi na prodaju nekretnine, mašina, stalnih sredstava nije nikakav problema ali i te ćeš informacije dobiti u knjigovodstvenom servisu. Savjet, ne uzimaj knjigovođu koji je prejeftin jer je vjerovatno i loš.
Last edited by talić on 06/12/2010 15:28, edited 1 time in total.

User avatar
Miki123
Posts: 1787
Joined: 23/09/2007 12:44

#7 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Miki123 » 06/12/2010 14:19

S obzirom da je stupila na snagu nova klasifikacija djelatnosti koja se počinje primijenjivati od 01.01.2011. godine, moj prijedlog ti je da sa osnivanjem firme pričekaš do nove godine da ne bi morao raditi usklađivanje djelatnosti.

User avatar
Chicks
Posts: 23
Joined: 02/06/2010 00:28

#8 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Chicks » 07/12/2010 02:53

Svima ponaosob hvala, pogotovo sto me i miki napomenu za to da ce se promijeniti...
Sutra cu saznati neke pojedinosti da li mogu date poslove obavljati kao dodatnu djelatnost ako sam vec u radnom odnosu, tako da samim tim smanjim troskove i poslujem kroz dodatnu djelatnost...

Zna li neko od vas mogu li kao vlasnik dodatne djelatnosti ugovarati poslove prodaje i opcenito saradnje, da li osnivanjem dodatne djelatnosti, poslove preko te DD obavljati kao pravno lice?

Hvala!

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

#9 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by talić » 07/12/2010 12:00

Pravno lice su samo društva registrovana kao društva tipa DD ( dioničarsko društvo) , d.o.o. (društvo ograničene odgovornosti), DPO ( društvo pune odgovornosti), ..... i zavisno od vrste registracije odgovaraju svom imovinom društva, u slučaju DPO čak i privatnom imovinom vlasnika. Dakle zaboravi da si pravno lice. Za više se moraš raspitati kod "Nadležnih" jer nije baš lako doći do tačnih informacija ovako. Evo ti nešto kao primjer:
"Obrt se kao dopunska djelatnost može obavljati uz drugo zanimanje ako posebnim zakonom nije drugačije propisano. Za vezani obrt neophodna je odgovarajuća stručna osposobljenost, stručna sprema ili majstorski ispit. Da bi obavljao ovu djelatnost obrtnik mora imati dozvolu za rad "obrtnicu", koju izdaje nadležni organ kantona na čijem je teritoriju sjedište ove djelatnosti. Za obavljanje posebnih obrta saglasnost izdaje nadležno federalno ministarstvo prema njegovoj vrsti. Sadržaj i oblik obrtnice i saglasnosti za poseban obrt izdaje federalni ministar trgovine."
Kao što vidiš sve je rečeno i opet ništa nije jasno i precizno kazano. :lol:
Last edited by talić on 07/12/2010 20:37, edited 1 time in total.

User avatar
JThomas
Posts: 67540
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#10 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by JThomas » 07/12/2010 14:51

brate, izvini, al' mislim da ti ne znaš, ili makar dovoljno ne znaš u šta ulaziš.

ako si u radnom odnosu na puno radno vrijeme - ne možeš stupiti u drugi radni odnos. u kontekstu osnivanja d.o.o., to znači da ti ne možeš biti direktor d.o.o., jer direktor je u radnom odnosu, ali možeš biti osnivač, iliti svakodnevnim rječnikom vlasnik. znači, ti možeš osnovati d.o.o., ali ne možeš ti biti direktor, već moraš nekoga drugog imenovati za direktora.

User avatar
Chicks
Posts: 23
Joined: 02/06/2010 00:28

#11 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Chicks » 07/12/2010 16:31

Ok JThomas, a ovo posljednje sto sam pitao se odnosilo na dodatnu djelatnost, jer sam od jednog opstinskog sluzbenika dobio informaciju da mogu izbjeci velike troskove doo te raditi svoj posao kao dodatnu djelatnost.
Uglavnom hvala vam.

Suzie Q
Posts: 1166
Joined: 08/04/2010 10:54

#12 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Suzie Q » 07/12/2010 16:49

može biti osnivač ili prokurist bez radnog odnosa u svojoj firmi, odnosno s radnim odnosom negdje drugo. zakon o trgovini je isključio dodatnu djelatnost.

zaista ne znam hoćeš li moći objediniti popravke i prodaju na veliko i malo. malo pročitaj Zakon o trgovini, prodaja na veliko ima posebne zahtjeve. za ostalo ti ne treba firma možeš otvoriti i obrt.

evo još jedan savjet, za nepovjerovati ali u ovoj državi ništa nije nemoguće:
obrati posebno pozornost na ime firme, bilo da budeš radio ti ili notar, trebat će provjeriti u registru je li to ime već zauzeto. međutim, sudovi ne provjeravaju bazu podataka dalje od svog okruga/kantona/entiteta tako da se može lako dogoditi da već postoji firma s istim nazivom i radi u istoj državi.

da ne biste rekli da pišem gluposti, upravo ovo se meni dogodilo. firma uredno registrirana kod općinskog suda u FBiH a nakon mjesec dana doznam da firma s identičnim nazivom i skoro identičnom djelatnošću posluje u RS. zato jer baza podataka nije jedinstvena i jer tek sada rade na usklađivanju.
u principu možemo raditi i jedni i drugi ali "starija" firma ima pravo prvenstva i može zaštiti ime čime bi druga bila blokirana u radu.
najgore je što bilo kakva izmjena, od adrese a da ne spominjem ime firme, zahtijeva postupak od samog početka. i troškove naravno. sad radim na rješavanju ovoga problema a obzirom da sam masno platila notara za ovo neću dozvoliti da dam jednu marku za tuđe pogreške ili propuste iako su njemu u sudu rekli da je ime slobodno.

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

#13 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by poznanik » 07/12/2010 17:43

JThomas wrote:...ako si u radnom odnosu na puno radno vrijeme - ne možeš stupiti u drugi radni odnos. u kontekstu osnivanja d.o.o., to znači da ti ne možeš biti direktor d.o.o., jer direktor je u radnom odnosu, ... znači, ti možeš osnovati d.o.o., ali ne možeš ti biti direktor, već moraš nekoga drugog imenovati za direktora.
Uz saglasnost PIO-MIO, može ugovoriti dva radna mjesta u dva privredna društva na po 4 radna sata dnevno.

Ne postoji pisano pravilo koje direktoru zabranjuje ovakvu poslovnu mogućnost, bitno je uredno izvršavanje finansijskih obaveza prema državi.

User avatar
JThomas
Posts: 67540
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#14 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by JThomas » 07/12/2010 20:51

ja rekoh - ako je u radnom odnosu na puno radno vrijeme...

AID77
Posts: 3
Joined: 06/12/2010 18:18

#15 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by AID77 » 07/12/2010 21:38

Evo pratio sam dosadašnje postove i na dosta pitanja koja su mi bila nepoznata sam dobio već odgovor, ali samo bi želio da mi potvrdite da prokurist (u ovom slučaju ja koji sam zaposlen u svojoj firmi u RH, inače imam državljanstvo BIH) ne mora bit zaposlen u firmi u BIH već samo osnivač/direktor?
Da li je još uvijek na snazi uredba iz 1998 g. kojom je regulirano minimalan broj zaposlenih za određenu djelatnost i da li će nova flasifikacija djelatnosti donijeti kakve promjene u vezi sa time?
Jesu li stvarno torškovi za utvrđivanje minimalnih tehničkih uslova - 500 km taksa i 500 km sam izlazak komisije? Malo mi se ovo čini puno ili se razlikuje od kantona do kantona (ako je nedavno registrirao firmu pa možda zna)

Unaprijed se zahvaljujem na dobornamjernim odgovorima

User avatar
Miki123
Posts: 1787
Joined: 23/09/2007 12:44

#16 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Miki123 » 07/12/2010 23:01

AID77 wrote:Evo pratio sam dosadašnje postove i na dosta pitanja koja su mi bila nepoznata sam dobio već odgovor, ali samo bi želio da mi potvrdite da prokurist (u ovom slučaju ja koji sam zaposlen u svojoj firmi u RH, inače imam državljanstvo BIH) ne mora bit zaposlen u firmi u BIH već samo osnivač/direktor?
Da li je još uvijek na snazi uredba iz 1998 g. kojom je regulirano minimalan broj zaposlenih za određenu djelatnost i da li će nova flasifikacija djelatnosti donijeti kakve promjene u vezi sa time?
Jesu li stvarno torškovi za utvrđivanje minimalnih tehničkih uslova - 500 km taksa i 500 km sam izlazak komisije? Malo mi se ovo čini puno ili se razlikuje od kantona do kantona (ako je nedavno registrirao firmu pa možda zna)

Unaprijed se zahvaljujem na dobornamjernim odgovorima
Ne mora. Možeš biti prokurist. Morat ćeš jedino deponovati potpis (tzv. OP obrazac) koji mora biti ovjeren.

Suzie Q
Posts: 1166
Joined: 08/04/2010 10:54

#17 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Suzie Q » 08/12/2010 09:07

prokurist ne mora biti zaposlen 100%, istina je da moraš deponirati svoj potpis i kod notara i u banci. ja sam prokurist a u radnom sam odnosu negdje potpuno drugo.

što se troškova tiče, u nadležnoj općini podnosiš zahtjev za izdavanje odobrenja za rad i ne znam je li to različito od općine do općine ali ja sam platila za d.o.o. 500KM. (za STR je 300KM) izlazak komisije na teren je uključen u tu svotu i ne plaća im se ništa dodatno, osim što gospoda koriste situaciju pa očekuju da ih počastiš nečim.

d.o.o. mora imati 2 zaposlena, direktora i još jednu osobu i to čini mi se na puno radno vrijeme. ako ti ne trebaju dvije osobe, možeš dogovoriti s nekim da mu uplaćuješ a da ti on vraća plaću s tim da doprinose ne možeš vratiti ali ima puno nezaposlenih koji bi pristali i na redovita osiguranja (to je oko 200KM) uz takve uvjete. kod mene je npr. mama direktor u radnom odnosu,a pošto ima druge izvore prihoda, plaćam joj doprinose a ona mi vraća plaću na ruke, prijavljena je na minimalac. i druga osoba je na minimalcu ali kod nas je obiteljski biznis pa možemo tako da se tko ne zamjeri.

AID77
Posts: 3
Joined: 06/12/2010 18:18

#18 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by AID77 » 12/12/2010 22:59

Hvala na odgovorima, samo bi upitao još nešto u svezi sa adresom firme za koju je navedeno da mora bit u poslovnom prostoru odnosno da ovisi o osnovnoj djelatnosti koja se izabere da se firma bavi pa me zanima da li bi moga izabrat neku djelatnost kao osnovnu koja mi dozvoljava da adresa firme mi bude kuća u kojoj živim i koja bi to djelatnost bila da mogu lagano ispunit sve uslove ako neko ima iskustva sa time?
To pitam iz raloga jer namjeravam sve poslovne prostore iznajmljivat pa da se ne desi da nakon nekog vremena izđem iz prostora kojeg sam odabra kao adresu firme i moram mjenjata sjedište firme.

Suzie Q
Posts: 1166
Joined: 08/04/2010 10:54

#19 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Suzie Q » 13/12/2010 11:05

moraš znati da će inspekcija izaći na teren da vidi ispunjava li prostor tehničke i druge uvjete propisane Zakonom, odnosno odredbom nadležnog Ministarstva. i ja sam postavila takvo pitanje upravo iz istih razloga ali i sam skontaj koliko ima smisla da ti inspekcija dolazi kući. ja sam prijavila adresu iznajmljenog prostora pa šta god bude u budućnosti.
pored toga, ako prijaviš sjedište na jednoj adresi, svako poslovanje na drugim adresama moraš prijaviti kao poslovnice i sl. a za to moraš opet sređivati istu papirologiju i procedure.

nemoj "šarati" s djelatnostima jer te one vežu za sav daljnji rad i sve papire koje ćeš vaditi nakon sudskog rješenja. za sudsko rješenje i u osnivačkim aktima ćeš navesti puno djelatnosti i one koje nećeš sada raditi ali bi nekad možda mogao, jer ti to stoji zauvijek ali u poreznoj i statsističkom zavodu prijavljuješ samo jednu, a to te veže npr i na carini. zato dobro pripazi.

koju djelatnost namjeravaš obavljati u stvari?

AID77
Posts: 3
Joined: 06/12/2010 18:18

#20 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by AID77 » 13/12/2010 23:29

Kao osnovna djelatnost najvjerojatnije ću prijavit po novoj klasifikaciji - Djelatnosti u posredovanju poslovanja vrijednosnim papirima i robnim ugovorima, ali ću pričetak još do nove godine sa osnivanjem firme upravo radi nove klasifikacije djelatnosti...
U planu mi je nakon još nakom šta obavim par razgovora otvorit i dućan u jednom prodajnom centru, dućan bi bio jedna poznata franšiza, tako da to što bi imao u djelatnostima prijavljeno i djelatnost trgovine na malo ne bi bio problem za naknadno otvaranje tog dućana, je li tako?
Zahvaljujem ti se na dosadašnjim odgovorima

User avatar
Miki123
Posts: 1787
Joined: 23/09/2007 12:44

#21 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Miki123 » 13/12/2010 23:38

AID77 wrote:Kao osnovna djelatnost najvjerojatnije ću prijavit po novoj klasifikaciji - Djelatnosti u posredovanju poslovanja vrijednosnim papirima i robnim ugovorima, ali ću pričetak još do nove godine sa osnivanjem firme upravo radi nove klasifikacije djelatnosti...
U planu mi je nakon još nakom šta obavim par razgovora otvorit i dućan u jednom prodajnom centru, dućan bi bio jedna poznata franšiza, tako da to što bi imao u djelatnostima prijavljeno i djelatnost trgovine na malo ne bi bio problem za naknadno otvaranje tog dućana, je li tako?
Zahvaljujem ti se na dosadašnjim odgovorima

Trebaš vidjeti da li za tu djelatnost treba PRETHODNA SAGLASNOST ministarstva ili neke agencije.

Recimo za posredovanje u poslovima osiguranja treba prethodna saglasnost agencija za nadzor osiguranja.

User avatar
Chicks
Posts: 23
Joined: 02/06/2010 00:28

#22 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Chicks » 14/12/2010 01:05

Vidim vise stvari saznajemo ovdje, ne samo ja...odlicno.
Samo da pitam koje mogucnosti ima lice koje registruje dodatnu djelatnost?
Potpisivanje ugovora kao sto i da se otvori doo?
To pitam iz razloga jer sam cuo da je mnogo isplatljivija varijanta dodatna djelatnost ako mi vec npr otac ima radni odnos pa samo na njega to registrujem...Puno bi zahvalan bio kada bi mi neke stvari vezane i za ovo rekli, a odlicno bi bilo neko sa iskustvom u ovom pitanju da postoji ovdje.
Ta dodatna djelatnost je u zakonu ma i nikako skoro spomenuta tako da sam osudjen na vas i opcinu...
Pozdravljam.

User avatar
JThomas
Posts: 67540
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#23 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by JThomas » 14/12/2010 08:26

rek'o sam ti već, ti kao zaposlen na puno radno vrijeme možeš osnovati koliko god hoćeš firmi, d.o.o., d.d., kakvih god hoćeš. samo ne možeš biti direktor, jer direktor je u radnom odnosu. možeš biti član-osnivač (u svakodnevnom žargonu - gazda), možeš biti i prokurist, samo ne možeš biti direktor, nego moraš nekoga drugog staviti za direktora.

dopunska djelatnost k'o kategorija postoji samo kod osnivanja samostalnog obrta, a ne d.o.o. - ako si zaposlen na puno radno vrijeme, ne možeš osnovati radnju ili obrt k'o osnovnu djelatnost (jer se to također računa kao da si u radnom odnosu i moraš plaćati doprinose sam sebi), nego samo kao dopunsku. al' ti si pitao za d.o.o...

Suzie Q
Posts: 1166
Joined: 08/04/2010 10:54

#24 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Suzie Q » 14/12/2010 08:55

a od nedavno u Zakonu o trgovini nema više mogućnosti za dopunsku djelatnost, nego valjda samo u obrtu koji se ne bavi trgovinom. to znam 100% jer su mene vratili na početak, zato i jesam registrirala d.o.o.

AID77 - nije problem da već sada započneš proces registracije po novoj klasifikaciji jer sam i ja tako uradila. a prema ovome što si napisao da imaš u planu, ja bih ti preporučila da se dobro posavjetuješ s nekim izvan foruma prije nego išta počneš, možda pravnikom koji poznaje ovu oblast ili notarom.

User avatar
Chicks
Posts: 23
Joined: 02/06/2010 00:28

#25 Re: Osnivanje d.o.o. i prakticne pojedinosti

Post by Chicks » 14/12/2010 13:35

Ok JThomas i Suzie Q, to me i interesovalo, ne mora biti doo, zanimalo me kako stvari teku sa dopunskom djetalnoscu te ima li neko ko je upucen u to, osnovao istu itd.
Svejedno hvala.

Post Reply