OSNIVA SE PRVA BH ASOCIJACIJA ZA PODRŠKU OBOLJELIM OD HIV/AI
Moderator: anex
-
Tisina
#1 OSNIVA SE PRVA BH ASOCIJACIJA ZA PODRŠKU OBOLJELIM OD HIV/AI
Press konferencija, četvrtak 30. septembra u 12.00 sati –Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3
U julu 2004. godine, Asocijacija XY je uz podršku donatora - Project HOPE, organizacije SIDA, te DFID-a, pokrenula projekat osnivanja Asocijacije za podršku oboljelim od HIV / AIDS-a. Ovo je prva organizacija takve vrste koja se osniva u Bosni i Hercegovini i ona se zalaže za zaštitu ljudskih prava osoba oboljelih od AIDS-a, razbijanje predrasuda o virusu HIV-a i AIDS-u, te širenje suvremenih saznanja i edukacije o ovoj bolesti i načinima zaštite od nje. Asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-a promovirat će, pored osatalog i povezivanje i organizaciju osoba inficiranih virusom HIV-a i oboljelih od AIDS-a unutar Bosne i Hercegovine, ali i šire, kako bi oboljeli bili u mogućnosti ostvariti svoja prava, ali i kako bi istina o ovoj pandemiji svjetskih razmjera bila dostupna svima.
Implementator projekta je nevladina organizacija Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje “XY”, osnovana u Sarajevu 2001. godine. U osnovi djelovanja ove organizacije je promoviranje seksualnih i reproduktivnih prava, zdravlja i usluga za sve, a posebno za najranjivije grupe i mlade ljude u BIH. Organizacija djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i od svog osnivanja se bori da poboljša pristup i dostupnost informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te da podigne svijest javnosti, a pogotovo mladih ljudi, o ovim veoma važnim temama.
Od juna 2002. je pridruženi član IPPF EN (International Planned Parenthood Federation) - Međunarodne Federacije za planiranje porodice, najraširenije volonterske organizacije u polju seksualnog i reproduktivnog zdravlja koja svoje članice ima u više od 150 zemalja širom svijeta.
Inicijativa za pokretanje prve bh Asocijacije za podršku oboljelim od HIV / AIDS-a povod je press konferencije koju će Asocijacija “XY” održati u četvrtak, 30. septembra u 12.00 sati u prostorijama Mediacentra Sarajevo.
Srdačno Vas pozivamo da prisustvujete prezentaciji ovoga značajnog projekta.
Sve dodatne informacije mozete dobiti putem telefona: 033/ 717 301 ili e-maila: [email protected]
U julu 2004. godine, Asocijacija XY je uz podršku donatora - Project HOPE, organizacije SIDA, te DFID-a, pokrenula projekat osnivanja Asocijacije za podršku oboljelim od HIV / AIDS-a. Ovo je prva organizacija takve vrste koja se osniva u Bosni i Hercegovini i ona se zalaže za zaštitu ljudskih prava osoba oboljelih od AIDS-a, razbijanje predrasuda o virusu HIV-a i AIDS-u, te širenje suvremenih saznanja i edukacije o ovoj bolesti i načinima zaštite od nje. Asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-a promovirat će, pored osatalog i povezivanje i organizaciju osoba inficiranih virusom HIV-a i oboljelih od AIDS-a unutar Bosne i Hercegovine, ali i šire, kako bi oboljeli bili u mogućnosti ostvariti svoja prava, ali i kako bi istina o ovoj pandemiji svjetskih razmjera bila dostupna svima.
Implementator projekta je nevladina organizacija Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje “XY”, osnovana u Sarajevu 2001. godine. U osnovi djelovanja ove organizacije je promoviranje seksualnih i reproduktivnih prava, zdravlja i usluga za sve, a posebno za najranjivije grupe i mlade ljude u BIH. Organizacija djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i od svog osnivanja se bori da poboljša pristup i dostupnost informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te da podigne svijest javnosti, a pogotovo mladih ljudi, o ovim veoma važnim temama.
Od juna 2002. je pridruženi član IPPF EN (International Planned Parenthood Federation) - Međunarodne Federacije za planiranje porodice, najraširenije volonterske organizacije u polju seksualnog i reproduktivnog zdravlja koja svoje članice ima u više od 150 zemalja širom svijeta.
Inicijativa za pokretanje prve bh Asocijacije za podršku oboljelim od HIV / AIDS-a povod je press konferencije koju će Asocijacija “XY” održati u četvrtak, 30. septembra u 12.00 sati u prostorijama Mediacentra Sarajevo.
Srdačno Vas pozivamo da prisustvujete prezentaciji ovoga značajnog projekta.
Sve dodatne informacije mozete dobiti putem telefona: 033/ 717 301 ili e-maila: [email protected]
- Bumbar
Nazalost treba...moto je vise nadamo se da necete postati clan iz potrebe nego iz zelje da nesto promjenite po pitanju HIV-a u nasoj zemlji.Daisy wrote:Svaka cast, tako nesto treba cak i kad ne bi bilo ovolike prostitucije i neobrazovanosti po pitanju seksualne kulture. narkomanije isto tako.
- 8. sekretar SKOJ-a
Zzivim i pechalbarim u zemlji sa 35 postotnom pozitivom HIV-a.
Koja je najbolja kontracepcija protiv SIDE?
Koja je najbolja kontracepcija protiv SIDE?
- 8. sekretar SKOJ-a
DR Kongo/Kinshasa. Ponekad i pogreshno pitanje ima tachan odgovor!
Idesh ulicom i sretnesh tri insana. Jedan od njih je zzivi meit, 100%! Yeza!
- Bumbar
ma ja...tip koji je zivio par godina u zimbabweu je isto pricao...ides ulicom i gledas kako ljudi umiru na plocniku8. sekretar SKOJ-a wrote:DR Kongo/Kinshasa. Ponekad i pogreshno pitanje ima tachan odgovor!
otkud tamo?
pamet u glavu...
-
zlata
Bo'me ti se ne igraj...nikako...ni sa tih 35%. Vrati se ti ziv i zdrav...pa taman krvavu saku lijecio. Da znas kol'ko mi je poznanika do sad...poumiralo. Kakav je to strah...kad saznas da je neko osudjen na smrt. Imao sve...i bogatstvo...i ljepotu...i zenske...ili mozda previse zenski...a najmanje pameti.8. sekretar SKOJ-a wrote:Zzivim i pechalbarim u zemlji sa 35 postotnom pozitivom HIV-a. Koja je najbolja kontracepcija protiv SIDE?
- Bumbar
Ma nije vise ni do broja zena...jedna od najugrozenijih skupina (primjer Afrike) su upravo udate monogamne zene...mus svrlja...
Vise se i ne radi o tome s kim i sa koliko ljudi spavas (iako je to i dalje ogroman faktor) nego o tome da u biti spavas sa svim ljudima sa kojima je tvoj partner/partnerica spavao/la.
Vise se i ne radi o tome s kim i sa koliko ljudi spavas (iako je to i dalje ogroman faktor) nego o tome da u biti spavas sa svim ljudima sa kojima je tvoj partner/partnerica spavao/la.
- Bumbar
zlata wrote:8. sekretar SKOJ-a wrote:pa taman krvavu saku lijecio.
Hm...pa dobro osudjen na smrt... trenutno (naravno ukoliko se zapocne na vrijeme) ARV terapija daje mogucnost za kvalitetan zivot...naravno, uz modificiranje odredjenih navika ali ok...ljudi gotovo da nisu ni svjesni da terapija produzava zivot (kvalitetan) za dosta godina.
To je jedan od problema ovdje...sto raja ne zna da je terapija dostupna i onda se ne idu ni testirati jer smatraju da im je zivot gotov ukoliko saznaju da su pozitivni.
Valjda misle da je bolje da zive u blazenom neznanju
- 8. sekretar SKOJ-a
Bubuljice, u narodu poznatije kao nehebice, stekoh u kriznim srednjim godinama. Vratih se svojoj prvoj ljubavi...
Lokalna TV prikazuje safunice, sport, nešto vijesti, nacionalne plesove u kojima se slave davno umrli preci, muziku: Rumba, Cha-cha-cha (Kongo je rodno mjesto ovih ritmova).....helem, nishta o kondomima, prevenciji, vjernosti partneru/partnerici, lijekovima, nachinima prenoshenja virusa HIV,...Borba protiv SIDE moze ujediniti ne samo Kongo, nego chitavu Afriku. To nije obichno zdravstveno pitanje.....Sve je besmisleno kada ce za kojih petnaestak godina samo u Kongu poumirati blizu 20 000 000 SIDAša koji su sada samo u HIV plusu. Nema teorije da njih zapadnu savremeni lijekovi i postupci u lijechenju SIDE.
Lokalna TV prikazuje safunice, sport, nešto vijesti, nacionalne plesove u kojima se slave davno umrli preci, muziku: Rumba, Cha-cha-cha (Kongo je rodno mjesto ovih ritmova).....helem, nishta o kondomima, prevenciji, vjernosti partneru/partnerici, lijekovima, nachinima prenoshenja virusa HIV,...Borba protiv SIDE moze ujediniti ne samo Kongo, nego chitavu Afriku. To nije obichno zdravstveno pitanje.....Sve je besmisleno kada ce za kojih petnaestak godina samo u Kongu poumirati blizu 20 000 000 SIDAša koji su sada samo u HIV plusu. Nema teorije da njih zapadnu savremeni lijekovi i postupci u lijechenju SIDE.
-
zlata
Ja bi'valla utekla odatle. Ho's moci izdurati...dokle?8. sekretar SKOJ-a wrote:Bubuljice, u narodu poznatije kao nehebice, stekoh u kriznim srednjim godinama. Vratih se svojoj prvoj ljubavi...
- 8. sekretar SKOJ-a
[quote="zlataJa bi'valla utekla odatle. Ho's moci izdurati...dokle?[/quote]
Do izbora.
Dabogda mu se ruka osušila ko se ne registruje i ne izadje da glasa. Dabogda mu dijete mijenjalo koštanu srzz ko glasa za partije/stranke čiji su lideri genocidom i zločinima&kriminalom optočeni!
Do izbora.
Dabogda mu se ruka osušila ko se ne registruje i ne izadje da glasa. Dabogda mu dijete mijenjalo koštanu srzz ko glasa za partije/stranke čiji su lideri genocidom i zločinima&kriminalom optočeni!
- Bumbar
Kako tamo zavrsi molim te (hocu i ja)... helem...afrika kao afrika je problematicna zbog mnogo razloga. Znam da Ljekari bez granica imaju neke programe...s tim da je vlada takodjer potpisala sporazum da ce alocirati 1,48 mil.$ za borbu protiv HIV/AIDS-a za CNLS (National council for fight against HIV/AIDS) koji vode dva centra za tretman. (Brazzaville, Point Noire).zlata wrote:Ja bi'valla utekla odatle. Ho's moci izdurati...dokle?8. sekretar SKOJ-a wrote:Bubuljice, u narodu poznatije kao nehebice, stekoh u kriznim srednjim godinama. Vratih se svojoj prvoj ljubavi...
i ispravka...nisu Sidasi...nego ljudi koji su inficirani HIV-om odnosno oboljeli od AIDS-a...s tim da se danas najcesce koristi osobe koje zive sa HIV/AIDS-om koji je sirom pojam (PLWHA)
- 8. sekretar SKOJ-a
[quote="Bumbar]Kako tamo zavrsi molim te (hocu i ja)... helem...afrika kao afrika je problematicna zbog mnogo razloga. Znam da Ljekari bez granica imaju neke programe...s tim da je vlada takodjer potpisala sporazum da ce alocirati 1,48 mil.$ za borbu protiv HIV/AIDS-a za CNLS (National council for fight against HIV/AIDS) koji vode dva centra za tretman. (Brazzaville, Point Noire).
i ispravka...nisu Sidasi...nego ljudi koji su inficirani HIV-om odnosno oboljeli od AIDS-a...s tim da se danas najcesce koristi osobe koje zive sa HIV/AIDS-om koji je sirom pojam (PLWHA)[/quote]
http://www.jobs.un.org http://www.unv.org
i ispravka...nisu Sidasi...nego ljudi koji su inficirani HIV-om odnosno oboljeli od AIDS-a...s tim da se danas najcesce koristi osobe koje zive sa HIV/AIDS-om koji je sirom pojam (PLWHA)[/quote]
http://www.jobs.un.org http://www.unv.org
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 17/08/2005 10:57, edited 1 time in total.
- 8. sekretar SKOJ-a
Nije lijepo rugati se tudjoj nesreći, HIV pozitivi i bolesti. Greška je to što sam ih nazvao SIDAšima...sorry, but...
Volonter, jašta radi, k'o nekada ORA Partizanski put - Fruška gora....imam radnika kojem je ime Mao, dobio ime po Mao Ce Tungu...najdrazi mi je jer je stariji i od mene...
Volonter, jašta radi, k'o nekada ORA Partizanski put - Fruška gora....imam radnika kojem je ime Mao, dobio ime po Mao Ce Tungu...najdrazi mi je jer je stariji i od mene...
- Bumbar
Doduse...razlika izmedju tvog sada i tadasnjeg volonterstva je sto te placaju...8. sekretar SKOJ-a wrote:Nije lijepo rugati se tudjoj nesreći, HIV pozitivi i bolesti. Greška je to što sam ih nazvao SIDAšima...sorry, but...
- 8. sekretar SKOJ-a
Nema te plate koja mi mozze isplatiti dvije prebolovane malarije...Nego, tema je HIV i ovo udruzzenje...
- 8. sekretar SKOJ-a
Thomson Kate je osoba koja se bavi ovom problematikom
First Global Meeting of the Positive...Group
The Positive ....is planning a meeting for the end of January 2006. This meeting will be open ...For more information please contact Kate Thomson at [email protected]
- Bumbar
Otvorena je nova telefonska linija za podrsku i pomoc za osobe koje zive sa HIV/AIDS-om na kojoj se, osim pomoci ovoj populaciji, mogu dobiti informacije o HIV/AIDS-u i informacije o testiranju...gdje, kada i etc. kao i preko organizacije dogovoriti termin za testiranje.
Broj je 612 661
Broj je 612 661