Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kamen spoticanja

#751 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by kamen spoticanja »

evo sta kazu braca okupatori...TURCI :)
BiH drugi najveći saveznik Turske

Istraživanje među turskim državljanima

Autor: T. L.
05.01.2010. 09:15
Ankara: Naša zemlja bliža nego Vašington
Foto: Arhiv

Turci smatraju da je Bosna i Hercegovina njihov drugi najveći saveznik u svijetu, veći i od SAD, pokazalo je najnovije istraživanje Organizacije za međunarodna strateška istraživanja (USAK) iz Ankare, prenose turski mediji.

Znatan broj ispitanika smatra da je upravo BiH najveći međunarodni saveznik Turske, odmah iz Azerbejdžana, koji je historijski, ekonomski i politički uvijek bio najbliži ovoj državi.

Podaci uglednog istraživačkog centra govore da 19,5 posto Turaka smatra Azerbejdžan najvećim saveznikom, 13 posto njih smatra da je to BiH, a SAD 12,5 posto. Samo 2,75 posto turskih državljana države Evropske unije smatra najboljim saveznicima.

Istraživanje je obavljeno u nekoliko najvećih turskih gradova, Ankari, Istanbulu, Izmiru, Adani i Trabzonu, a dio je velikog projekta ispitivanja promjene u turskoj vanjskoj politici.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... nik-turske od 05. 01. 2010
ljubav_aha

#752 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

a jedan od komentara ispod postavljenog teksta

05.01.10. u 10:37 od biscanin
Bosnjaci trebaju napokon traziti povratak tijela HUSEIN kapetana GRADASCEVICA,jedinog drzavnika koji je oslobodio BOSNU,pa makar i na godinu dana od OSMANLIJA,a kojeg su OSMANLIJE odvele u TURSKU i otrovali.Onda bi vidjeli kako bi Turci reagirali.
kamen spoticanja

#753 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:a jedan od komentara ispod postavljenog teksta

Bosnjaci trebaju napokon traziti povratak tijela HUSEIN kapetana GRADASCEVICA,jedinog drzavnika koji je oslobodio BOSNU,pa makar i na godinu dana od OSMANLIJA,a kojeg su OSMANLIJE odvele u TURSKU i otrovali.Onda bi vidjeli kako bi Turci reagirali.
slazem se vala...al bi predlozio da to urade hercegovci :D a da ih mi podrzimo
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#754 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

kamen spoticanja wrote:

što Hercegovci? zbog Rizvanbegovića?
ljubav_aha

#755 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:

zasto :?:
kamen spoticanja

#756 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Chmoljo wrote:
kamen spoticanja wrote:

što Hercegovci? zbog Rizvanbegovića?
jok zbog kvalitetnog nara :D
kamen spoticanja

#757 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:

zasto :?:
sta zasto...zasto hercegovci ili zasto da trazimo huseina?pa da ga pronosamo na relaciji gradacac-laktasi-banjaluka-sanski most-zagreb...ko srbi onamad lazara...
pa da vidis sto bi nam se komsije i susjedi upalili ko kutnjaci...turci bi im bili jos i jako dragi... :D
a vala i da tvoju bakalvu probaju kad budu dolazili :)
ljubav_aha

#758 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

zasto hercegovci :?:

plus,turci cekaju kosti svetog nikole,kao i BiH kosti huseina
kamen spoticanja

#759 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:zasto hercegovci :?:

plus,turci cekaju kosti svetog nikole,kao i BiH kosti huseina
"...Centralna vlast, odnosno Mahmut 11 nije prihvatio zahtjeve ajana niti je priznao legitimnost Husein-kapetana kao bosanskog vezira. U konačnom obračunu između sultana i Husein-ka- petana, u odlučujućem momentu prešli su na stranu sultana neki hercegovački ajani, sa Ali-agom Rizvanbegovićem i Smail-agom Cengićem na čelu. Vojska velikog vezira je uz njihovu pomoć nanijela presudan poraz Husein-kapetanu i njegovim pristalicama na Palama kod Sarajeva, 31. V 1832. godine.

Samo četiri dana kasnije, 4. juna Husein-kapetan se još jedanput, pred samim zidinama Sarajeva, uzalud okušao u boju sa vojskom velikog vezira, kojemu su pomagali Rizvanbegović i Čengić. Tim porazom njegov pokret je konačno propao. Za svoje usluge Ali-aga Rizvanbegovićje nagrađen izdvajanjem Hercegovine u poseban pašaluk, koji je njemu lično na arpaluk, kao veziru sa titulom paše, povjeren na upravu.

Centralna vlast se konačno obračunala sa bosanskim ajanima tek odlučnom akcijom Omer-paše Latasa 1850, fizičkim uništenjem i likvidacijom preostalih ajana, uključujući tu i Ali-pašu Rizvanbegovića.

Latas je posebno surovo postupao sa već ostarjelim Ali-pašom, koga je, prije nego što ga je kod Banje Luke likvidirao, u svakoj prilici ponižavao. Sama Rizvanbegovićeva izdaja Husein-kapetana i ostalih bosanskih ajana, kao svojih klasnih drugova, govori o njegovoj potpuno pogrešnoj procjeni političkih prilika i tendencija u Carstvu.

Čudno je da je on, kao iskusan čovjek i narodni prvak, mogao povjerovati da će se u vrijeme kada je bilo očito da se ajanluk u cijelom Carstvu brutalno dokida, on kao takav jedan moći održati u Hercegovini, samo zato što je u datom trenutku učinio jedan, koliko nelojalan toliko i ponizan čin..." Mustafa Imamovic

zbog ovoga a i zbog nara :D
Chmoljo

#760 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

duhovito, ali mislim da je Rizvanbegović okajao dovoljno svoj grijeh svojom mučkom smrću. spominjanje njega kao izdajnika mi je malo degutantno...

nejse.
kamen spoticanja

#761 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Chmoljo wrote:duhovito, ali mislim da je Rizvanbegović okajao dovoljno svoj grijeh svojom mučkom smrću. spominjanje njega kao izdajnika mi je malo degutantno...

nejse.
malo je chmoljo mene ako pitas...malo je...degutantne su sad posljedice opet ako mene pitas...no nejse...nije bilo nafake...
Chmoljo

#762 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

kamen spoticanja wrote: malo je chmoljo mene ako pitas...malo je...degutantne su sad posljedice opet ako mene pitas...no nejse...nije bilo nafake...
stvarno? što onda mudre glave ne odabraše namazanog Rizvanbegovića koji se pokazao kao odličan upravitelj (hercegovački pašaluk), a umjesto toga odabraše mladog Gradaščevića koji imao, koliko, 30 godina?

sve mi se čini da su trebali žrtvenog jarca ako kola krenu nizbrdo, no ne poznajem konkretnu tu materiju previše da bih o njoj pričao. ali, sumnjam u neki pretjerani patriotski zanos, jer buna nije nastala iz nekog preporoda ili prosvjetiteljstva nego zato što su guzonje gubile tlo pod nogama.

i zato dovoditi Rizvanbegovića u priču da je kao "izdao" nešto, nešto što je moglo biti drugačije... čisto sumnjam. jer sam današnji kontekst o kojoj se priča o toj buni mi ide na živac, aman, ima li bismo državu, suverenu, nezavisnu još onda. hau jes nou.
:-)
kamen spoticanja

#763 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Chmoljo wrote:
kamen spoticanja wrote: malo je chmoljo mene ako pitas...malo je...degutantne su sad posljedice opet ako mene pitas...no nejse...nije bilo nafake...
stvarno? što onda mudre glave ne odabraše namazanog Rizvanbegovića koji se pokazao kao odličan upravitelj (hercegovački pašaluk), a umjesto toga odabraše mladog Gradaščevića koji imao, koliko, 30 godina?

sve mi se čini da su trebali žrtvenog jarca ako kola krenu nizbrdo, no ne poznajem konkretnu tu materiju previše da bih o njoj pričao. ali, sumnjam u neki pretjerani patriotski zanos, jer buna nije nastala iz nekog preporoda ili prosvjetiteljstva nego zato što su guzonje gubile tlo pod nogama.

i zato dovoditi Rizvanbegovića u priču da je kao "izdao" nešto, nešto što je moglo biti drugačije... čisto sumnjam. jer sam današnji kontekst o kojoj se priča o toj buni mi ide na živac, aman, ima li bismo državu, suverenu, nezavisnu još onda. hau jes nou.
:-)
zato sto je bio hercegovac,nije mu se moglo vjerovati...nisu vala ni pogrijesili :D nego me nesto zanima,kontekst price o huseinu ti ide na zivac,ide ti na zivac povelja sultana fatiha i turci opcenito...nije postojao drzavotvorni zanos tada,sbbkbb varijante...ovo ono...pa sta valja pas mu cacu...europski put bih pod vodstvom sdp-a?kako ti ono kazes hau jes nou...ne zbog sdp-a neg zbog prostitutke europe :)
Chmoljo

#764 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

kamen spoticanja wrote: zato sto je bio hercegovac,nije mu se moglo vjerovati...nisu vala ni pogrijesili :D nego me nesto zanima,kontekst price o huseinu ti ide na zivac,ide ti na zivac povelja sultana fatiha i turci opcenito...nije postojao drzavotvorni zanos tada,sbbkbb varijante...ovo ono...pa sta valja pas mu cacu...europski put bih pod vodstvom sdp-a?kako ti ono kazes hau jes nou...ne zbog sdp-a neg zbog prostitutke europe :)
šta sad treba? da lažem ovdje kako bih bio veći patriota u nečijim očima? paša moj, ako si ih željan, viza za tursku ne treba. nervira me kontekst priče, jer se od toga pravi mit.

činjenica je da bez školovanih ljudi NEMA države. nema inteligencije, NEMA države. koji su bili najškolovaniji kadrovi koji su nosili muslimanska imena? biće da su mrski komunistički "činovnici" poput Bijedića i Pozderca. ah da, ne valja Džema jer mu djetetu "vlaško" ime. nek nam je Tunjo zato dobar. sve što je od muslimana imalo mozga završilo je u KPJ. ostalo je bilo pobijeno jer se nije htjelo upuštati i svinjarije handžarovaca i drugih lizača okupatorskih guzica.

slušam danas penzionere, hoće revoluciju, kasne penzije. koju bolan revoluciju? pa nije Lenjin bio seoski učitelj, ni matičar. francusku revoluciju nije pripremila bagra koja je sravnila Bastillu nego ljudi poput Monteskjea, Voltera, Rusoa. gdje su naši ljudi? pa čovječe, shvataš li ti da mi dan-danas nemamo INTELIGENCIJU, nemamo ljude koji bi znali definisati šta je to prema čemu se treba kretati bošnjačka politika, pa onda tu dođe reis da nam pokaže kako i šta treba :-)

kad su Srbi ili Crnogorci imali ljude poput Dositeja Obradovića ili Valtazara Bogišića? da se razumijemo, bili su ismijavani oni tada od priprostih ljudi, ali ostaviše dobrog traga. vrijednog traga.

te priče o Evropi su za malu djecu. ne da Evropa ovo, ne da Evropa ono. jel Evropa kriva što je Edhem Bičakčić pokro i Boga i narod, ili Čengić, ili Evropa dozvoli Ganiću da napravi vilu usred grada. kurvo Evropo, ništa nam nisi dala. da bi dobio nešto od kurve treba imati čim platiti. čime bi mi, merhametlukom, na lijep oči nešto? hau jes nou paša moj solidni. čovječe, u Mostaru je zatvoreno pozorište kojej pola vijeka radilo. eeeeeeeeeeeeej, pola vijeka. jebe se nekom za to. problem je ako se Aqua zatvori.

i na kraju, ako će doći neki koji će pametnim ljudima dati da rade stvari koje znaju, imaju moj glas i naklonost, bez obzira na moje političko ubjeđenje. ali to se neće nikad desiti, jer Brankovići i Bičakčići i ostali lopovi po profesiji nisu pali sa neba, nego su iz ovog naroda, i nisu pojednici, jer da nije Branković imao priliku, vrlo vjerovatno bi krao neko drugi.

niti narod ZNA šta je država, niti našu "uglednici" žele stvoriti nešto što bi ličilo na tu ljudsku tvorevinu.

a ti čekaj Turke. ko i Srbi, poželjeće drumovi turaka, a njih neće biti... :wink:
ljubav_aha

#765 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

Chmoljo :-) aj lav ju men :P
lerdi

#766 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by lerdi »

ljubav_aha wrote:Chmoljo :-) aj lav ju men :P
I ja sam kontao da mu to kažem, al reko da se neshvati pogrešno :D

Cmoljo :thumbup:
ljubav_aha

#767 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

lerdi wrote:
ljubav_aha wrote:Chmoljo :-) aj lav ju men :P
I ja sam kontao da mu to kažem, al reko da se neshvati pogrešno :D

Cmoljo :thumbup:

ma nece shvatiti pogresno :-D al' kako rece,prosto inspirativno :)

lerdi,i tebi kafa od mene :-D
bokakotorska

#768 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by bokakotorska »

...
"Што је мене Милош распорио,
"То је срећа војничка дон'јела:
"Не може се царство задобити,
"На душеку све дуван пушећи;
"Ви немојте рају разгонити;
"По шумама, да од вас зазире,
"Него паз'те рају к'о синове,
"Тако ће вам дуго бити царство;
"Ако л' мене то не послушате,
"Већ почнете зулум чинит' раји,;
"Ви ћет' онда изгубити царство. -
"Цар умрије, а ми остадосмо,
"И ми нашег цара не слушасмо,
"Већ велики зулум подигосмо:
"Погазисмо њихово поштење,;
"Свакојаке б'једе износисмо,
"И гријоту Богу учинисмо,
"Сад су 'наке постале прилике,
"Сад ће нетко изгубити царство;;
"Не бојте се краља ни једнога,
"Краљ, на цара ударити не ће,
"Нити може краљевство на царство,
"Јер је тако од Бога постало;
"Чувајте се раје сиротиње;;
"Кад устане кука и мотика,
"Биће Турком по Медији мука,
"У Шаму ће каде проплакати,
"Јера ће их раја уцв'јелити.
"Турци браћо све седам дахија!;
"Тако наши инџијели кажу,
"Да ће ваше куће погорети,
"Ви дахије главе погубити;
"Из огњишта пронић' ће вам трава,
"А мунаре попаст' паучина,;
"Не ће имат' ко језан учити;
"Куд су наши друми и калдрме,
"И куда су Турци пролазили
"И с коњскијем плочам' задирали,
"Из клина ће проникнути трава,;
"Друмови ће пожељет' Турака,
"А Турака нигде бити не ће,
"Тако књиге инџијели кажу."
...

Stara pesma za stara vremena.

Dobar ti je post.

Kad budes smogao zadnju recenicu izbeci nigde ti kraja nece biti.
Chmoljo

#769 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

bokakotorska wrote:...
...

Stara pesma za stara vremena.

Dobar ti je post.

Kad budes smogao zadnju recenicu izbeci nigde ti kraja nece biti.
demoagogiju nekom drugom prosipaj. poželio je i moj komšija Risto da "turaka" ne bude više, sa bajonetom ko moj lakat velikim, a to nisu stara vremena jer ja nisam star čovjek.

osim toga, zadnja rečenica je aluzija na kajanje.
zonbirile

#770 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by zonbirile »

čudni su putevi politike,buntovnik završi u Stambolu u svili i kadifi,a saveznika Rizvanbegovića smakoše.Mislim da je otišlo daleko od srži-odnos prema osvajaču.
Chmoljo

#771 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

zonbirile wrote:čudni su putevi politike,buntovnik završi u Stambolu u svili i kadifi,a saveznika Rizvanbegovića smakoše.Mislim da je otišlo daleko od srži-odnos prema osvajaču.
misliš buntovnika otrovaše? ili stvarno misliš da ga je kap zdrmala od žalosti za Bosnom?
bokakotorska

#772 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by bokakotorska »

Onaj gornji deo iz pesme Buna na Dahije je izgovorio Car Murat, savetujuci svoje – ostavljajuci im carstvo u nasledje, upozoravajuci ih kako da vladaju, da im carstvo potraje.
Da se nebi kasnije kajali.

Ovaj donji deo mi i danas zvuci aktuelan za nase prostore od Kladova do Zumberka i od Vardara pa do Sutle.

...

"Не може се царство задобити,
"На душеку све дуван пушећи;
.
"Ви немојте рају разгонити;
"По шумама, да од вас зазире,
"Него паз'те рају к'о синове,
"Тако ће вам дуго бити царство;
.
"Ако л' мене то не послушате,
"Већ почнете зулум чинит' раји,;
"Ви ћет' онда изгубити царство. -
.
"Цар умрије,

а ми остадосмо,

...

14 godina je uzasno mnogo vremena i za starog.

A za mladjeg – jos vise.

Okamenjene, cemerne price, cine nam medju od koje se slabo vidi ispred i sputavaju, krnje sebicno, svaku dobru misao.
Chmoljo

#773 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

bokakotorska wrote:Onaj gornji deo iz pesme Buna na Dahije je izgovorio Car Murat, savetujuci svoje – ostavljajuci im carstvo u nasledje, upozoravajuci ih kako da vladaju, da im carstvo potraje.
Da se nebi kasnije kajali.

Ovaj donji deo mi i danas zvuci aktuelan za nase prostore od Kladova do Zumberka i od Vardara pa do Sutle.

...

14 godina je uzasno mnogo vremena i za starog.

A za mladjeg – jos vise.

Okamenjene, cemerne price, cine nam medju od koje se slabo vidi ispred i sputavaju, krnje sebicno, svaku dobru misao.
kad ti Tadić i Jeremić i onaj slino Dačić uhapse Mladića tad tek MOŽDA imaš pravo nekome lekcije dijeliti. dotad mi ti nemoj pričati o suživotu i o onome što sam JA proživio.

ozbiljno me iritiraš.
Van Halen

#774 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Van Halen »

Chmoljo wrote:
kamen spoticanja wrote: zato sto je bio hercegovac,nije mu se moglo vjerovati...nisu vala ni pogrijesili :D nego me nesto zanima,kontekst price o huseinu ti ide na zivac,ide ti na zivac povelja sultana fatiha i turci opcenito...nije postojao drzavotvorni zanos tada,sbbkbb varijante...ovo ono...pa sta valja pas mu cacu...europski put bih pod vodstvom sdp-a?kako ti ono kazes hau jes nou...ne zbog sdp-a neg zbog prostitutke europe :)
šta sad treba? da lažem ovdje kako bih bio veći patriota u nečijim očima? paša moj, ako si ih željan, viza za tursku ne treba. nervira me kontekst priče, jer se od toga pravi mit.

činjenica je da bez školovanih ljudi NEMA države. nema inteligencije, NEMA države. koji su bili najškolovaniji kadrovi koji su nosili muslimanska imena? biće da su mrski komunistički "činovnici" poput Bijedića i Pozderca. ah da, ne valja Džema jer mu djetetu "vlaško" ime. nek nam je Tunjo zato dobar. sve što je od muslimana imalo mozga završilo je u KPJ. ostalo je bilo pobijeno jer se nije htjelo upuštati i svinjarije handžarovaca i drugih lizača okupatorskih guzica.

slušam danas penzionere, hoće revoluciju, kasne penzije. koju bolan revoluciju? pa nije Lenjin bio seoski učitelj, ni matičar. francusku revoluciju nije pripremila bagra koja je sravnila Bastillu nego ljudi poput Monteskjea, Voltera, Rusoa. gdje su naši ljudi? pa čovječe, shvataš li ti da mi dan-danas nemamo INTELIGENCIJU, nemamo ljude koji bi znali definisati šta je to prema čemu se treba kretati bošnjačka politika, pa onda tu dođe reis da nam pokaže kako i šta treba :-)

kad su Srbi ili Crnogorci imali ljude poput Dositeja Obradovića ili Valtazara Bogišića? da se razumijemo, bili su ismijavani oni tada od priprostih ljudi, ali ostaviše dobrog traga. vrijednog traga.

te priče o Evropi su za malu djecu. ne da Evropa ovo, ne da Evropa ono. jel Evropa kriva što je Edhem Bičakčić pokro i Boga i narod, ili Čengić, ili Evropa dozvoli Ganiću da napravi vilu usred grada. kurvo Evropo, ništa nam nisi dala. da bi dobio nešto od kurve treba imati čim platiti. čime bi mi, merhametlukom, na lijep oči nešto? hau jes nou paša moj solidni. čovječe, u Mostaru je zatvoreno pozorište kojej pola vijeka radilo. eeeeeeeeeeeeej, pola vijeka. jebe se nekom za to. problem je ako se Aqua zatvori.

i na kraju, ako će doći neki koji će pametnim ljudima dati da rade stvari koje znaju, imaju moj glas i naklonost, bez obzira na moje političko ubjeđenje. ali to se neće nikad desiti, jer Brankovići i Bičakčići i ostali lopovi po profesiji nisu pali sa neba, nego su iz ovog naroda, i nisu pojednici, jer da nije Branković imao priliku, vrlo vjerovatno bi krao neko drugi.

niti narod ZNA šta je država, niti našu "uglednici" žele stvoriti nešto što bi ličilo na tu ljudsku tvorevinu.

a ti čekaj Turke. ko i Srbi, poželjeće drumovi turaka, a njih neće biti... :wink:
:thumbup:
Post Reply