Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ljubav_aha

#476 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:
sarlo wrote:Isti princip je vazio za sve. Ne moze jedan sistem opstati tako dugo vremena ako nema univerzalne vrijednosti, koje su se vremenom urusile. Naprimjer Mehmed-aga Focic i trojica mu ahbaba su se kao komadanti lokalne vojske (tako ih mozemo danas nazvati) pobunili 1801 i postali nezavisni (Beogradski odnosno Smederevski pasaluk) u donosu na Sultana.
Albanci, Grci koji su prihvatili Islam su daleko dogurali. I oni koji su ostali krscani uskracena im je bila drzavna sluzba, ali im se pruzala mogicnost da trguju i postajali su po pravilu najbogatiji ljudi u svojim sredinima. U Sarajevu veletrgovinu karavanima je drzalo nekoliko srpskih porodica u 19 vijeku i bili su najbogatije Sarajlije.
Tu smo - i njima je bilo dobro. Pa zašto onda oni nazivaju vladavinu Osmanlija okupacijom?
dobro pitanje :?:

da li je austro-ugarska planirala istjerati ili pokrstiti muslimane :?:
sarlo

#477 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by sarlo »

nellington wrote:
sarlo wrote:Isti princip je vazio za sve. Ne moze jedan sistem opstati tako dugo vremena ako nema univerzalne vrijednosti, koje su se vremenom urusile. Naprimjer Mehmed-aga Focic i trojica mu ahbaba su se kao komadanti lokalne vojske (tako ih mozemo danas nazvati) pobunili 1801 i postali nezavisni (Beogradski odnosno Smederevski pasaluk) u donosu na Sultana.
Albanci, Grci koji su prihvatili Islam su daleko dogurali. I oni koji su ostali krscani uskracena im je bila drzavna sluzba, ali im se pruzala mogicnost da trguju i postajali su po pravilu najbogatiji ljudi u svojim sredinima. U Sarajevu veletrgovinu karavanima je drzalo nekoliko srpskih porodica u 19 vijeku i bili su najbogatije Sarajlije.
Tu smo - i njima je bilo dobro. Pa zašto onda oni nazivaju vladavinu Osmanlija okupacijom?
To sad svi pisu lazi tj istoriju. Albanci se satrase da dokazu da su bili pod okupacijom Osmanlija a Mustafa-pasa Koprulu licno je produzio zivot Osmanskoj drzavi 200 godina, i u tih zadnjih dvjesta godina Albanci su bili najvjerniji i najbolji ratnici Osmanske vojske.
I ja sfrjot nazivam okupatorskom drzavom i pri tome lazem poprilicno.
ljubav_aha

#478 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
callmethebreeeze wrote: nemuslimani su placali harac i molili allaha da im janjicari dodju po dijete i ucine ga novim mehmed pasom sokolovicem.
:D
Srpska istorija je veoma pitoreskna i zivopisna. Kao ikone. Cesto se mjesaju stvarnost i masta. Istorijskim likovima se dodaju krila i sl.
Adzami oglan nisu bili obdanista.
ok,sto je bilo sa ne-muslimanima u to doba,kakve informacije posjedujes

sve strane imaju svoj mali bajkoviti dio istroije
callmethebreeeze

#479 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by callmethebreeeze »

nego, kad smo kod mitova i zabluda, evo izvoda iz sjane knjige vidovan i casni krst, koju preporucujem toplo, iako je jos nisam do kraja procitao:

http://www.yurope.com/zines/republika/a ... 22_29.html

evo i sjajan citat:

"Nasa sredina, sklona kultovima, cesto religiozna i danas na prevashodno paganski nacin, tesko se oslobadja arhaicnog misljenja. Doduse, kao i drugi Evropljani, i nas savremeni covek ne moze da misli na autenticno mitski nacin. Mitski svet nije njegova stvarnost. Ali, uprkos tome, sredine koje nisu sklone kritickom misljenju, i danas pletu nove mitoloske sizee, a mitske impulse zamenjuju isforsiranim patriotizmom i religiozno misticnim egzaltacijama."
Last edited by callmethebreeeze on 24/12/2009 21:12, edited 1 time in total.
sarlo

#480 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by sarlo »

ljubav_aha wrote:
ok,sto je bilo sa ne-muslimanima u to doba,kakve informacije posjedujes

sve strane imaju svoj mali bajkoviti dio istroije
Gore sam vec pomenuo, na prvoj strani. Imali su svoje mjesto u drzavi. Fanaroiti (Grci) su dugo bili pojam moci i bogatstva u Osmanskoj drzavi. Srbi su postali najbrojniji narod u Bosni, prije dolaska Osmanlija ih nije bilo. Jevreji su naselili Osmansku drzavu jer ih protjerala Izabela, pardon Spanija. Progoni su dugo trajali...
Cini mi se da si krenula sa tezom da Bosnjaci slave svog okupatora, ja sam negacijska ekipa i molim da ne sirimo temu. Krajem 17 vijeka je zabiljezeno da u Sarajevu gotovo da i vise nema muskaraca jer su svi izginuli pod Gabelom. U periodu od nekoliko godina deset hiljada Sarajlija je izginulo braneci tvrdjavu i Gabelu su prozvali zid-Islama.
ljubav_aha

#481 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote: Gore sam vec pomenuo, na prvoj strani. Imali su svoje mjesto u drzavi. Fanaroiti (Grci) su dugo bili pojam moci i bogatstva u Osmanskoj drzavi. Srbi su postali najbrojniji narod u Bosni, prije dolaska Osmanlija ih nije bilo. Jevreji su naselili Osmansku drzavu jer ih protjerala Izabela, pardon Spanija. Progoni su dugo trajali...
Cini mi se da si krenula sa tezom da Bosnjaci slave svog okupatora, ja sam negacijska ekipa i molim da ne sirimo temu. Krajem 17 vijeka je zabiljezeno da u Sarajevu gotovo da i vise nema muskaraca jer su svi izginuli pod Gabelom. U periodu od nekoliko godina deset hiljada Sarajlija je izginulo braneci tvrdjavu i Gabelu su prozvali zid-Islama.
menije je normalno da pricam o plusevima i minusima

bosnjacoi slave okupatora , drugi ne , ZASTO :?:

sto je austro-ugarska namjeravala sa muslimanima :?:

raniji period ,kao i tokom i nakon raspada AU je vec bio duboko zatrovan sa nacionalizmom :?:

ZASTO :?:
ljubav_aha

#482 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:nego, kad smo kod mitova i zabluda, evo izvoda iz sjane knjige vidovan i casni krst, koju preporucujem toplo, iako je jos nisam do kraja procitao:

http://www.yurope.com/zines/republika/a ... 22_29.html

evo i sjajan citat:

"Nasa sredina, sklona kultovima, cesto religiozna i danas na prevashodno paganski nacin, tesko se oslobadja arhaicnog misljenja. Doduse, kao i drugi Evropljani, i nas savremeni covek ne moze da misli na autenticno mitski nacin. Mitski svet nije njegova stvarnost. Ali, uprkos tome, sredine koje nisu sklone kritickom misljenju, i danas pletu nove mitoloske sizee, a mitske impulse zamenjuju isforsiranim patriotizmom i religiozno misticnim egzaltacijama."
:thumbup:
sarlo

#483 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by sarlo »

ljubav_aha wrote: menije je normalno da pricam o plusevima i minusima

raniji period ,kao i tokom i nakon raspada AU je vec bio duboko zatrovan sa nacionalizmom :?:

Ja ih ne slavim. Osmanlije. Samo ne negiram njihov veliki uticaj na Bosnu i Bosnjake. Bosnjaci su nastali kao zajednica - drustvo u prvom dijelu 15 vijeka. Od Kosovske Mitrovice do Budima od Pomoravlja do Cazme formiralo se posebno drustvo. U mahalama gradova i na selima zivjelo se, tugovalo, slavilo na slican gotovo identican nacin. Nukles je bila Bosna, odnosno Bosnjaci i Slavonci koji su vise nego natpolovicno priznali Islam.
Princip stvaranja ove nacije nije primarno etnicki, genetski. Iako mislim da su Bosnjaci etnicki mnogo homogeniji nego Srbi i Hrvati (jezik i dijalekti su ogledalo). Ali Muslimanima svugdje u svijetu je primaran Islam. I drugi nas gledaju takvim, @Orbini i dijasporci govore o tome. Mi smo samo bjelji Muslimani (manje prepoznatljivi, bolje maskirani) a sustina je ista. Takvo je valjda bilo i Osmanskom carstvo. Mi se identifikujemo sa crncima, zutim, drago ti cuti arapski, kazes selam i ljudi se okrecu, mrki te ljube. Ti bi vise volio da su plavuse u pitanju, zapravo ja, ali je tako, ono si sto jesi.
Nacionalizam je zapadnjacka tekovina.
sarlo

#484 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by sarlo »

Bosnjaci ne slave okupatora, mislim da obicni ljudi imaju jedan zdrav odnos prema tome.
Bizarnim slucajevima (utakmice) treba realnu ocijenu.
Postoje i "prirodna saveznistva" Njemacka-Hrvatska, Srbija-Rusija-Francuska-Engleska sa jacim ili slabijim osjecajima vezanosti.
callmethebreeeze

#485 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

samo lud covjek moze negirati uticaj osmanlija. i takodjer treba biti posten i reci da su nam oni ipak dosta toga korisnog donijeli, recimo kompletna kultura zivljenja, od ishrane do izgleda gradova i sl. ali ne traba se zanositi i misliti da su bili nesto drugo do osvajaci. a sto se tice ovog prelaska na islam, lud je ko misli da su oni na silu ljude tjerali da mijenjaju vjeru. prvo, da su htjeli ne bi nemuslimanskog uha ostalo na prostorima kojima su vladali, a drugo, a to mnogi zaboravljaju, muslimani nisu placali harac, tako da im se ni ekonomski nije isplatilo da na silu poturcavaju.
sarlo

#486 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by sarlo »

callmethebreeeze wrote: muslimani nisu placali harac, tako da im se ni ekonomski nije isplatilo da na silu poturcavaju.
Muslimani su ratovali. Kad pogledas istoriju 16 i 17 vijeka to je bio jedan neprekidan rat, ekspanzija pa nagli pad. "Krajina, krvava haljina".
Daleko od toga da je bila idealna drzava, ali je ponavljam imala zdrave principe. Osman je oko sebe okupio avanturiste i napravio vojsku. Kasnije su nudli ratnim zarobljenicima da prihvate Islam i postanu janjicari. Porezni sistem, privreda, gradovi, za to vrijeme je bio dramatican napredak. Dobro oni su uzeli dobre stvari koje su se u Islamskoj Spaniji i bliskom istoku stvarali vijekovima.
Danas su rijetki slucajevi da siromasna djeca postanu nesto jako veliko u drustvu, A Mehmed pasa Sokolu, Mustafa Koprolu, Hajredin Barbarosa (grk) su to postigli. I to je vrhunski dokaz zdrave selekcije koja vodi drustvo naprijed.
Nije ona slucajno postojala 600 godina.
ljubav_aha

#487 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
ljubav_aha wrote: menije je normalno da pricam o plusevima i minusima

Ja ih ne slavim. Osmanlije. Samo ne negiram njihov veliki uticaj na Bosnu i Bosnjake. Bosnjaci su nastali kao zajednica - drustvo u prvom dijelu 15 vijeka. Od Kosovske Mitrovice do Budima od Pomoravlja do Cazme formiralo se posebno drustvo. U mahalama gradova i na selima zivjelo se, tugovalo, slavilo na slican gotovo identican nacin. Nukles je bila Bosna, odnosno Bosnjaci i Slavonci koji su vise nego natpolovicno priznali Islam.
Princip stvaranja ove nacije nije primarno etnicki, genetski. Iako mislim da su Bosnjaci etnicki mnogo homogeniji nego Srbi i Hrvati (jezik i dijalekti su ogledalo). Ali Muslimanima svugdje u svijetu je primaran Islam. I drugi nas gledaju takvim, @Orbini i dijasporci govore o tome. Mi smo samo bjelji Muslimani (manje prepoznatljivi, bolje maskirani) a sustina je ista. Takvo je valjda bilo i Osmanskom carstvo. Mi se identifikujemo sa crncima, zutim, drago ti cuti arapski, kazes selam i ljudi se okrecu, mrki te ljube. Ti bi vise volio da su plavuse u pitanju, zapravo ja, ali je tako, ono si sto jesi.
Nacionalizam je zapadnjacka tekovina.
sto se tice nacionalizma,zato sam i spomenula AU

naravno da je postojao uticaj na nastanak bosnjacke muslimanske zajednice,tacnije,bosnjaci koji su postali muslimani,a bosnjaci kao zajednica su formirani ranije

kazes,muslimanima svudje u svijetu je primaran islam,naravno pa nisu bez razloga sultani prihvatali ulogu kalif-a
ljubav_aha

#488 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
callmethebreeeze wrote: muslimani nisu placali harac, tako da im se ni ekonomski nije isplatilo da na silu poturcavaju.
Muslimani su ratovali. Kad pogledas istoriju 16 i 17 vijeka to je bio jedan neprekidan rat, ekspanzija pa nagli pad. "Krajina, krvava haljina".
Daleko od toga da je bila idealna drzava, ali je ponavljam imala zdrave principe. Osman je oko sebe okupio avanturiste i napravio vojsku. Kasnije su nudli ratnim zarobljenicima da prihvate Islam i postanu janjicari. Porezni sistem, privreda, gradovi, za to vrijeme je bio dramatican napredak. Dobro oni su uzeli dobre stvari koje su se u Islamskoj Spaniji i bliskom istoku stvarali vijekovima.
Danas su rijetki slucajevi da siromasna djeca postanu nesto jako veliko u drustvu, A Mehmed pasa Sokolu, Mustafa Koprolu, Hajredin Barbarosa (grk) su to postigli. I to je vrhunski dokaz zdrave selekcije koja vodi drustvo naprijed.

pare i taktika ;-)

ali je BiH izgradjena odlicno i za vrijeme austro-ugarske :)
ljubav_aha

#489 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:Bosnjaci ne slave okupatora, mislim da obicni ljudi imaju jedan zdrav odnos prema tome.
Bizarnim slucajevima (utakmice) treba realnu ocijenu.
u mom prvom postu se iskljucivo ne spominju bosnajci,"obicni ljud" koji imaju zdrav stav prema okupatoru :)

"obicni ljude" niko ne pita,ili se manjina ugleda na misljenje onih sa prve stranice
callmethebreeeze

#490 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

sarlo wrote:
ah, sad, ne znam da li bih se slozio s cinjenicom da je pocivala na zdravim principima, mislim, okej ako mislis da je rat i osvajanje zdrav princip. :-) :-) ja govorim iz danasnje perspektive, ni ostale drazave u tom vaktu nisu bile bolje. otomani su bili pametni zato sto su u drzavnu sluzbu primali sposobne, ali nisu bili u korak s vremenom i i to ih je dotuklo. kad je dosao vakat tanzimata bilo je kasno. jos jedna velika mana im je sto, za razliku od arapa i perzijaca, nisu svijetu ostali nekih velikih naucnika. ispravi me ako grijesim, ali kod njih nije bilo ibn sine, ibh khalduna i slicno.
callmethebreeeze

#491 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
ah, tu nema diskusije. koliko god ja volio bracu turke, stambol, njihove zene, hranu, cak i onu ogavnu rakijetinu mogu popiti, austrougarska je puno toga dobrog ostavila.... i tu se ne mogu porediti s turcima.
sarlo

#492 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by sarlo »

ljubav_aha wrote:

pare i taktika ;-)

Uznapredovala tehnika.
Izgubio se princip. Sirotim genijima nije se pruzala prilika da svojim umom postanu nesto. Pomognu sebi i povuku drustvo naprijed.
A nisu samo pare u pitanju. Tarik-el Dzibril je iskrcao 8 hiljada ljudi na Gibraltar, zapalio brodove i rekao iza vas je more, ispred pobjeda.
Kakav fanatik, a sad Bosna i svijet propada zbog kompromisa.
Last edited by sarlo on 24/12/2009 22:15, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#493 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ah, obecavam da necu vise postove zapocinjati sa ah.
ljubav_aha

#494 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:ah, sad, ne znam da li bih se slozio s cinjenicom da je pocivala na zdravim principima, mislim, okej ako mislis da je rat i osvajanje zdrav princip. :-) :-) ja govorim iz danasnje perspektive, ni ostale drazave u tom vaktu nisu bile bolje. otomani su bili pametni zato sto su u drzavnu sluzbu primali sposobne, ali nisu bili u korak s vremenom i i to ih je dotuklo. kad je dosao vakat tanzimata bilo je kasno. jos jedna velika mana im je sto, za razliku od arapa i perzijaca, nisu svijetu ostali nekih velikih naucnika. ispravi me ako grijesim, ali kod njih nije bilo ibn sine, ibh khalduna i slicno.

eh to je prvi i osnoci uzrok/posljedica najveceg minusa ,pored naravno i postojecih pluseva,ali doticni minus je jednak broju svih postignutih pluseva
sarlo

#495 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by sarlo »

Ah, moram se spremati za spavanje.
Prouciti nesto za Bosnu i Turkye, dove se uoci petka primaju.
ljubav_aha

#496 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
ljubav_aha wrote:

pare i taktika ;-)

Uznapredovala tehnika.
Izgubio se princip. Sirotim genijima nije se pruzala prilika da svojim umom postanu nesto. Pomognu sebi i povuku drustvo naprijed.
A nisu samo pare u pitanju. Tarik-el Dzibril je iskrcao 8 hiljada ljudi na Gibraltar, zapalio brodove i rekao iza vas je more, ispred pobjeda.
Kakav fanatik, a sad Bosna i svijet propada zbog kompromisa.
pa sto su radili tokom 500 godina sultanske vladavine
callmethebreeeze

#497 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

sarlo wrote:Ah, moram se spremati za spavanje.
prouci da se dozovu pameti i da ne diraju bracu kurde i moli da ih dragi allah ostavi na ovom putu demokratije i sekularizma.
:D :run:
ljubav_aha

#498 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

cuj,a ne primaju se drugim danima ;-) svi su dani Boziji :)

hvala na pisanju veceras :)
ljubav_aha

#499 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:
prouci da se dozovu pameti i da ne diraju bracu kurde i moli da ih dragi allah ostavi na ovom putu demokratije i sekularizma.
:D :run:
ha ha ha ,pa ti si gori od mene :lol:
howyesno

#500 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by howyesno »

nije da ih slavim, ali strasno postujem. Sultanova ahdnama sama govori o njegovoj velicini, umu i svijesti.
mislim da je besmisleno pricati i o autenticnosti same ahdname, te kako su nemuslimani bili bili proganjani ili sl, pa da je tako za 600 godina im traga nebi bilo.
Post Reply