Osmanlije su ............
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- lady midnight
#326 Re: Osmanlije su ............
ja bih josh jendom zamolila slijedece:
tema je o osmanlijama i o posljedicama njihove vladavine na nashem podruchju.
tema se nalazi na podforumu istorija.
republika turska, iako pravno nasljednik osmanskog carstva, nije jedini istorijski nasljednik osmanskog carstva.
turski avioni i diskusije o migracijama turskih drzhavljana u zapadnu evropu, kao i opcenito o drzhavnom i drushtvenom uredjenju republike turske ovdje imaju chak mnogo manje smisla nego diskusija o razlikama izmedju banjaluchkih i sarajevskih cevapa.
prema tome, zamolila bih vas josh jednom - bujrum, otvorite temu o republici turskoj ako zhelite da o raspravljate o tome, otovrite temu o ataturku, kemalizmu, sekularizaciji turske, njenim vojnim dosrtignucima, shta god hocete... ali ne pod naslovom "osmanlije".
hvala.
tema je o osmanlijama i o posljedicama njihove vladavine na nashem podruchju.
tema se nalazi na podforumu istorija.
republika turska, iako pravno nasljednik osmanskog carstva, nije jedini istorijski nasljednik osmanskog carstva.
turski avioni i diskusije o migracijama turskih drzhavljana u zapadnu evropu, kao i opcenito o drzhavnom i drushtvenom uredjenju republike turske ovdje imaju chak mnogo manje smisla nego diskusija o razlikama izmedju banjaluchkih i sarajevskih cevapa.
prema tome, zamolila bih vas josh jednom - bujrum, otvorite temu o republici turskoj ako zhelite da o raspravljate o tome, otovrite temu o ataturku, kemalizmu, sekularizaciji turske, njenim vojnim dosrtignucima, shta god hocete... ali ne pod naslovom "osmanlije".
hvala.
- Jazz_Junkie
#327 Re: Osmanlije su ............
Ta brojka o 4 milijuna u Turskoj je najveci apsurd ikada. Kako to, da se recimo u intervalu od 100 godina u Turskoj brojka "Bosnjaka" popela na 4 milijuna, a u samoj BiH ih danas ima tek nesto vise od 2 milijuna? U Turskoj danas zive ljudi koji imaju nekoga u obitelji porijeklom iz BiH, ali Bosnjaka tu slabo vise ima.
Sto se tice "krstaskih vitezova", da bi razumio jednu epohu, moras poznavati prethodnu. 500 godina u kojima su muslimani uzivali privilegije i odnosili si ignorantno prema slavenskoj subraci su ostavili svoj trag u glavama neprosvijecenog svijeta. I opet, bez obzira na sve to, Ljudevit Gaj, Ivan Frano Jukic Bosnjake smatrase bracom i dijelom jugoslavenske obitelji. Ti se ponasas kao da je porastaj neprijateljstva prema muslimanima tada nastao iz vedra neba, a tih 500 godina begovanja i agovanja nije bilo.
Koliko su Bosnjaci bili patrioti i svjesni svog identiteta se vidi nakon sto je podobar broj njih zbrisao u Tursku umjesto da ostane u domovini, cuva svoje i participira u evropskim promjenama. Najlakse je pobjeci. Naravno, Bosnjaci nisu specifican slucaj. Bjezali su i katolici iz Bosne u uzu Hrvatsku, Ugarsku i Vojvodinu, ostavljajuci svoja ognjista bez borbe. Cijela svjetska povijest zapisuje takve slucajeve, ali ona i priznaje proslost. Ti to ne cinis nego bi kao rekao da su Bosnjaci vjecno bili muslimani i da se negativno raspolozenje prema njima nakon sloma Osmanskog carstva na nasim krajevima razvilo iz cista mira.
Nijemci su stoljecima vladali Cesima i na kraju su dopili nogu u dupe od Ceha i to ne samo jednom. Nakon zavrsetka Drugog svjetskog rata su ih Cesi poceli izgoniti. U bivsoj Jugoslavji se slicno desilo. Dok svi okupatorima dostavljaju racune, ti i tebi slicni slavite okupatore, koji su usput odgovorni za nestanak Bosne. Zahvaljujuci okolnostima koje su stvorili Turci, Bosna danas fakticki postoji na papiru, a lazi patrioti poput tebe hyper-turkofila mi ne trebaju pricati o Bosni.
Sto se tice "krstaskih vitezova", da bi razumio jednu epohu, moras poznavati prethodnu. 500 godina u kojima su muslimani uzivali privilegije i odnosili si ignorantno prema slavenskoj subraci su ostavili svoj trag u glavama neprosvijecenog svijeta. I opet, bez obzira na sve to, Ljudevit Gaj, Ivan Frano Jukic Bosnjake smatrase bracom i dijelom jugoslavenske obitelji. Ti se ponasas kao da je porastaj neprijateljstva prema muslimanima tada nastao iz vedra neba, a tih 500 godina begovanja i agovanja nije bilo.
Koliko su Bosnjaci bili patrioti i svjesni svog identiteta se vidi nakon sto je podobar broj njih zbrisao u Tursku umjesto da ostane u domovini, cuva svoje i participira u evropskim promjenama. Najlakse je pobjeci. Naravno, Bosnjaci nisu specifican slucaj. Bjezali su i katolici iz Bosne u uzu Hrvatsku, Ugarsku i Vojvodinu, ostavljajuci svoja ognjista bez borbe. Cijela svjetska povijest zapisuje takve slucajeve, ali ona i priznaje proslost. Ti to ne cinis nego bi kao rekao da su Bosnjaci vjecno bili muslimani i da se negativno raspolozenje prema njima nakon sloma Osmanskog carstva na nasim krajevima razvilo iz cista mira.
Nijemci su stoljecima vladali Cesima i na kraju su dopili nogu u dupe od Ceha i to ne samo jednom. Nakon zavrsetka Drugog svjetskog rata su ih Cesi poceli izgoniti. U bivsoj Jugoslavji se slicno desilo. Dok svi okupatorima dostavljaju racune, ti i tebi slicni slavite okupatore, koji su usput odgovorni za nestanak Bosne. Zahvaljujuci okolnostima koje su stvorili Turci, Bosna danas fakticki postoji na papiru, a lazi patrioti poput tebe hyper-turkofila mi ne trebaju pricati o Bosni.
-
Alija Alijagić
#328 Re: Osmanlije su ............
Vrati se na vrh stranice i pročitaj šta je Starčrvić govorio o Otomanskoj Turskoj.
- Jazz_Junkie
#329 Re: Osmanlije su ............
Veoma vazno, sto je Starcevic govorio o Osmanskoj Turskoj. On nista nije rekao ili napisao, da iza toga ne stoji neki politicki motiv. On je bio pravas, kojeg danas iskljucivo ustase slave.Alija Alijagić wrote:Vrati se na vrh stranice i pročitaj šta je Starčrvić govorio o Otomanskoj Turskoj.
-
dugacki
#330 Re: Osmanlije su ............
Nisam nikakav ljubitelj Turske ali za tih njihovih 500 godina vladavine je palo manje mrtvih nego za vrijeme povlacenja Turaka sa Balkana kad su Srbi
napravili masakr nad tadasnjim muslimanima. Pa onda opet poklase Bosanske muslimane u Drugom svjetskom ratu, a o ovom zadnjem da i ne govorim.
Tri puta Bosnjaci placaju tudje greske. Ti jazz kao da ovim svojim tekstom opravdavas sve ove genocide nad Bosnjacima.
napravili masakr nad tadasnjim muslimanima. Pa onda opet poklase Bosanske muslimane u Drugom svjetskom ratu, a o ovom zadnjem da i ne govorim.
Tri puta Bosnjaci placaju tudje greske. Ti jazz kao da ovim svojim tekstom opravdavas sve ove genocide nad Bosnjacima.
- Jazz_Junkie
#331 Re: Osmanlije su ............
Nikada ne postoji opravdanje za bilo koji genocid. Vjerujem da ima dovoljno Srba, koji pokolje nad muslimanima u Srbiji i poslije u BiH smatraju velikom sramotom i crnom mrljom u srpskoj povijesti. Ljudi imaju stereotipna razmisljanja, pa ponekad cak i ja sam. Zamisli tek kako je bilo tada u veoma napetim okolnostima gdje su ljudi zivjeli jedni uz druge, u jednoj atmosferi koja se sve vise trovala mrznjom. Bosnjaci nisu placali samo za tudje greske nego i svoju slijepu lojalnost okupatorima, koji su uspjeli razjediniti ljude u BiH, pa i Srbiji. Sjeti se samo sto je Omer-pasa Latas cinio prema krscanima, iako je sam bio iz pravoslavne obitelji. Svrha njegovih djela je bila dokazivanje odanosti sultanu, da bi gradio karijeru. To su jedine discipline koje su bile od znacaja u Osmanskom carstvu: biti kadija, beg, aga, kapetan; Kakva nauka, kakva knjizevnost. Samo cvrsti autoritet.dugacki wrote:Nisam nikakav ljubitelj Turske ali za tih njihovih 500 godina vladavine je palo manje mrtvih nego za vrijeme povlacenja Turaka sa Balkana kad su Srbi
Kojim su se metodama strane sile tradicionalno sluzile u svojim pohodima? Prvo moras pridobiti lokalne izdajice, onda proizvesti raskol medju vladajucim slojem. Nakon toga je lako osvajati, a narod jos lakse razjediniti. Proces islamizacije nije sluzio samo svrhi donosenja nove vjere, nego i strategija u stabilizaciji vlasti nad novoosvojenim krajevima.
-
dugacki
#332 Re: Osmanlije su ............
Slazem se...na isti nacin su tadasnja Hrvatska i Srpska Matica podijelili Bosanski nacionalni korpus i tadasnje bosanske katolike i pravoslavce
''preveli'' da budu Srbi i Hrvati.Samo mi nije jasno zasto uvijek prozivas Bosnjake i njihov (ne)izgradjeni nacionalni identitet. Jedni promijenise vjeru prije 500 godina a drugi nacinalnost prije 170 godina.
''preveli'' da budu Srbi i Hrvati.Samo mi nije jasno zasto uvijek prozivas Bosnjake i njihov (ne)izgradjeni nacionalni identitet. Jedni promijenise vjeru prije 500 godina a drugi nacinalnost prije 170 godina.
- Jazz_Junkie
#333 Re: Osmanlije su ............
Pa kako sam vec rekao, ljudi su se prije romantizma razlikovali po sloju i vjeri. Etnos je bio stran pojam, tako da je hrvatstvo i srpstvo u BiH dospjelo na plodan prostor. To im je olaksao nedostatak bosanstva i dezinteresiranost bh. puka da se prikljuci tom evropskom procesu, kao i duboke podijeljenosti medju ljudima. Kada pogledas cijelu sliku, nasi narodi su ciste izmisljotine, jer baziraju na konfesijama. Bosanski katolici i pravoslavci su "postali" Srbi i Hrvati posto prije toga nisu imali nacionalnu svijest. Muslimani su tada pali u konfuziju, tako da su pojedini muslimanski intelektualci poslije spoznali realnu sliku i djelovali pro-hrvatski ili pro-srpski. To je cak i kasnije nastavljeno, ako si kao primjer uzmemo Mesu Selimovicu. On je bio svjestan da je proces afirmacije naroda davno zavrsen.dugacki wrote:Slazem se...na isti nacin su tadasnja Hrvatska i Srpska Matica podijelili Bosanski nacionalni korpus i tadasnje bosanske katolike i pravoslavce
Bosnjaci nisu puno marili za izgradnjom nacionalnog identiteta i dan-danas sve to idu nekakvim pogresnim smjerom. Navedi mi jedno bosnjacko kulturno drustvo kao znanstvenu ustanovu. Preporod djeluje iskljucivo kao veza izmedju naronosti i vjere. Usporedi Preporod i Maticu hrvatsku, koja od svog postanka kao Matica ilirska 1842. godine izdaje knjizevnost svih genrea. Organizuju se simpoziji, pise se o znanstvenim postignucima itd......
Kultura nije samo vjera.
- Van Halen
#334 Re: Osmanlije su ............
Misli da je u ovom posljednjem postu jazz_junkie u pravu. Bošnjaci se u mnogim segmentima, pogotovo u nauci još uvijek traže.
-
Alija Alijagić
#335 Re: Osmanlije su ............
Država = nacija. Ko nema države, nema ni nacije. Država je okvir za preživljavanje jedne nacije, a ne nekakva kulturna društva.
- Jazz_Junkie
#336 Re: Osmanlije su ............
"Nekakva kulturna drustva"? Nakon smrti Josipa II. je stao proces germanizacije u Habsburskoj monarhiji. Tek nakon njegove smrti pocinju bitne aktivnosti intelektualaca u promicanju narodne kulture i svijesti, iz cega su se razvila najpoznatija kulturna drustva poput Madjarske akademije znanosti, Matice ceske, Matice srpske (1826) i Matice ilirske (od 1874 Matica hrvatska). Te ustanove su udarile temelj danasnjoj nacionalnoj svijesti tih naroda, i to u doba kada ni Hrvatska, ni Madjarska, ni Ceska nisu bile neovisne drzave. Dakle, kako bi po tom drzavnost u ovom slucaju bila dovoljna za manifestiranje nacionalnog ili etnickog identiteta? Zasto u BiH onda nisu svi svjesni bosanstva? Valjda ne mislis da je dovoljno reci da si Bosnjak, i to te cini pripadnikom nekog posebnog naroda. Bosnjaci nikada u povijesti nisu imali neki kulturni pokret koji se borio za narodnost s kojom se danas identificiraju. Najvazniji pristup tome je uvijek bila literatura, a to su Srbi i Hrvati nakon Francuske revolucije i pocetka evropskog itekako forcirali, iako knjizevni zivot u Hrvatskoj nikada nije dozivio slom. BiH se nazalost ne moze pohvaliti nekim posebnim knjizevnim zivotom, osim od pocetka moderne pa do danas.Alija Alijagić wrote:Država = nacija. Ko nema države, nema ni nacije. Država je okvir za preživljavanje jedne nacije, a ne nekakva kulturna društva.
-
Ponekad s'proljeca
#337 Re: Osmanlije su ............
Ja koliko vidim slabo je ko bio od vas u Turskoj.
Ne procjenjujte Turke na osnovu njihovih emigranata koji zive po Njemackoj ili drugdje!
Tu je pola Kurda vecinom stocara!!!!
Mogu vam samo reci da su velika gospoda za sve nas sa Balkana, da ne nabrajam!!!!
Ne procjenjujte Turke na osnovu njihovih emigranata koji zive po Njemackoj ili drugdje!
Mogu vam samo reci da su velika gospoda za sve nas sa Balkana, da ne nabrajam!!!!
- ljubav_aha
#338 Re: Osmanlije su ............
ponakad s proljeca,stric moga oca je davno otisao u istanbul,svi njegova porodica, a tim i moji rodjacu zive u turskoj,dobro sam informisana,ikao nisam sa njima u kontaktu
- Jazz_Junkie
#339 Re: Osmanlije su ............
Da ih "procjenjujem", ne bi se druzio sa njima. Imam nekoliko Turaka koji su moji veliki prijatelji, ali govorim o seljacima koju prezentuju pogresnu sliku cijelog naroda, sto ubrzo rezultira ekstremnim predrasudama u austrijskoj populaciji, koja ima tradiciju mrznje. Mozda to neki razumiju koji su upoznati u pripajanje Austrije Njemackoj 1938. godine, ali prije svega drustvenom situacijom u Austriji do tog prikljucka kada je Austrija bila klerofasisticka drzava pod vodstvom Dollfußa i na kraju Schuschnigga.Ponekad s'proljeca wrote:Ja koliko vidim slabo je ko bio od vas u Turskoj.
- samson
#340 Re: Osmanlije su ............
ja licno sa turcima nemam nista ono malo hrane i eto vjera a za bosnu sta su radili nisu trebali ni dolazit snasli bi se mi opet ko zna kako su se drugi snasli snasli bi se i mi ha ja a pasa ili sultan kako vec tim vladarima ime neznam po haremu imaju 40 zena i uzivaju ko bubreg u loju dok vamo narod gine a licno ja sam imo iskustvo gdje meni turcin kaze vi ste nasa sperma i smije se i kaze nasa odpad mislim gdje ima to ja nako stao i gledam zbog toga po mojim misljenju nisu trebali ni da dolaze
- Van Halen
#341 Re: Osmanlije su ............
Hvala Bogu da dolazi vrijeme u kojem će naš narod gledat na Turke kao na okupatore i okrenut se sebi.
- xfacktor
#342 Kosovska bitka i otomansko osvajanje..
Kosovska bitka poraz ili pobjeda Osmanlija. Posto tek poslije 70 godina Bosna pada pod otomane(poslije Srbije). I zasto Srbi to prozivaju svojom pobjedom kada je tu ucestvovalo vise vojski.. Nije uopste zapravo pobjeda, vise izgleda ko x, odnosno nerijeseno.
U filmu Srpkom o Kosovskoj bitci, opisuju nas bosance kao izdajnike, i kao da smo ocekivali te turke ko bracu. Znate onaj lik sto nosi torbu sa sirom "bosanac torbes" fol izdajnik.. "Srpke izmisljotine"
Evo mog vidjenja na tu borbu.
Vojno... nije to bila pobjeda otomana posto su se povukli i stradao im je car Murat.. navodno od "ruke" Milosa Obilica "al opet to Srbi kazu".. Prije bi rekao da je to bio neki vojnik pod komandom Milosa..
Nije to bila nikakva Srpska pobjeda.. posto nije ni bila pobjeda nicija.
To je bila borba, poslije koje dolaze razne manje borbe, u kojima otomani polako uspijevaju da preuzmu feudalne posjede tadasnjih vladara, i da osiguraju da im placaju danak.
---------------------
E sad isto pitanje za one, zasto mislite da su tadasnji bosanski krstjani, krscani, gnostici "i ovo je prezvakano" presli na islam.
DA li radi toga da im djecu ne odvode u janjicare?
Da ne placaju danak "u sto cisto sumljam " placali bi ga svakako..
Da li zbog toga sto je tada otomanska civilizacija bila najnaprednija, i prema nekim podacima, ljudi iz zapadne evrope su dolazili da sluze u otomanskoj vojsci zato sto su mogli da napreduju.. da postanu pase, begovi (austrijski izvor)..
To im je glavna kad govore da smo poturice, pa s toga treba mi objasnjenje..
------------------
Trebamo i mi snimiti film i malo ubaciti mitomanije uz inat Srbima..
U filmu Srpkom o Kosovskoj bitci, opisuju nas bosance kao izdajnike, i kao da smo ocekivali te turke ko bracu. Znate onaj lik sto nosi torbu sa sirom "bosanac torbes" fol izdajnik.. "Srpke izmisljotine"
Evo mog vidjenja na tu borbu.
Vojno... nije to bila pobjeda otomana posto su se povukli i stradao im je car Murat.. navodno od "ruke" Milosa Obilica "al opet to Srbi kazu".. Prije bi rekao da je to bio neki vojnik pod komandom Milosa..
Nije to bila nikakva Srpska pobjeda.. posto nije ni bila pobjeda nicija.
To je bila borba, poslije koje dolaze razne manje borbe, u kojima otomani polako uspijevaju da preuzmu feudalne posjede tadasnjih vladara, i da osiguraju da im placaju danak.
---------------------
E sad isto pitanje za one, zasto mislite da su tadasnji bosanski krstjani, krscani, gnostici "i ovo je prezvakano" presli na islam.
Da li zbog toga sto je tada otomanska civilizacija bila najnaprednija, i prema nekim podacima, ljudi iz zapadne evrope su dolazili da sluze u otomanskoj vojsci zato sto su mogli da napreduju.. da postanu pase, begovi (austrijski izvor)..
------------------
Trebamo i mi snimiti film i malo ubaciti mitomanije uz inat Srbima..
- Bosanac sa dna kace
#343 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
Srbi su to u 19. vijeku priznali kao poraz, a Murat Hana kao jedinog istinskog pobjednika, samo kriju to priznanje ko guja noge...
joj sad kad navale pisat o tome kako su Osmanlije bili okupatori
- chuchumbamayumbe
#344 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
Jok, osmanlije su bili oslobodioci, isto kao i austrougari, a i kralj Petar.Bosanac sa dna kace wrote:Srbi su to u 19. vijeku priznali kao poraz, a Murat Hana kao jedinog istinskog pobjednika, samo kriju to priznanje ko guja noge...
Sve merhametlije i dobrocinioci.
- xfacktor
#345 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
Ja ne kazem da je bio niti poraz ili pobjeda. Ali pazi sad sljedeci scenario. Sta mislis, da nije onaj mahniti Bajezit sin od cara Murata, ubio i oca i brata da postane sultan. I nakon toga Srbi da izmisljaju kao i obicno da su oni ti sto su sredili Murata.Bosanac sa dna kace wrote:Srbi su to u 19. vijeku priznali kao poraz, a Murat Hana kao jedinog istinskog pobjednika, samo kriju to priznanje ko guja noge...
Posto mi izgleda malo vjerovatno da je sam car bio tako otvoren da neko moze doci do njega, osim neko iznutra.Kao sto je i brata sredio, more bit i starog da je gajtanom zadavio i to bi bio show kad bi se saznalo..
-
TVRTKO_Bosanski
#346 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
Ti brate ili nisi dobro upucen ili se malo pravis da ne znas.
Sto se tice bitke, ni najveci historicari nisu uspjeli tacno da utvrde ko je odnijeo pobjedu na Kosovu polju te davne 1389 godine. Pitanje je zasto? Pa iz jednostavnog razloga sto ne postoji nesto sto se zove 'objektivna historija'. Svako naravno pise historiju onako kako njemu odgovara. Turci govore kako su oni odnijeli pobjedu, Srbi ako su oni ti koji su pobjedili. Na tebi je samo da odlucis cija ti se prica cini vise vjerovatnom.
Druga moguca stvar je da pogledas sta su o tome napisali historicari koji ne pripadaju niti jednom od ova dva naroda. Naprimjer, Noel Malcom je napisao kratku historiju kosova. Po njemu takoder ishod same bitke nije bas lahko moguce odrediti.
Turska vojska je se povukla sa Kosova jer je pocela unutarnja borba za prijesto u Osmanskom carstvu izmedu Bayazita koji ce poslije postati sultan i njegove brace. U Bayazitovom prelasku na prijesto vojska je odigrala veoma bitnu ulogu, kao naravno i sto je uvijek skoro slucaj.
Srpska historijografija o kosovskoj bitci naravno nema apsolutno skoro nista istinito u sebi.
Ko u to ne vjeruje treba da samo pogleda u nekoliko stvari. Naprimjer ime covjeka koji je ubio sultana Murata nije Milos Obilic nego Milos Kobilic i to ime zadrzalo je se sve do 18. stoljeca kada se jedan srpski guslac sjetio da nije bas primjereno da se jedan srpski junak preziva Kobilic pa mu je predio ime u Obilic.
Druga stvar je isto tako da uopste se ne zna sigurno da je taj Kobilic bio srbin. Po Noelu Malkolmu naprimjer on je najvjerovatnije bio Madzar u sluzbi nekog madarskog plemica koji se nasao tu kao pomoc Srbima.
Sto se tice ucesca Bosanske vojske u ratu prvi put od tebe cujem da nam srbi prebacuju to da smo ih izdali.Prvo u to vrijeme Tvrko je nosio i srpsku krunu. drugo takoder veoma bitno je to da je besmisleno da bosanci tu izdaju srbe kad je se znalo da ako padne srbija da je sljedeca na redu i bosna, sto se na kraju i desilo. A postoji pismo bosanskog kralja tvrtka koje je poslao u Firencu malo poslije bitke u kome opisuje veliku pobjedu srpsko-bosanske koalicije. Sad zasto je Tvrtko lagao u pismu bas i nije poznato, ali ocigledno je da nema govora o izdaji Bosanskih snaga.
Uglavnom, koliko god se srbi bunili ishod Kosovske bitke ide sigurno na stranu Osmanlija jer je nakon te bitke Srbija prestala da predstavlja neku jacu silu koja bi se mogla oduprijeti ossmanskom osvajanju. Zapravo nakon pada Dusanovog carstva i Bugarske kraljevine na balkanu nije ostala niti jedna zemlja dovoljno snazna da se odupre silovitom naletu osmanlija.
A prelazak na islam. Prvo nije tacno da bi ljudi koji predu na islam i onako placali porez. u osmaskom carstvu samo su Krscani i jevreji placali danak zato sto nisu isli u vojsku.
Sto se tice defsirme ili uzimanja djece u janjicare to ti jos malo gluplja teza. Prvo odvodenje djece u janjicare je toliko dobilo na snazi da su cak poslije odredenog vremena i neke muslimaske porodice pocele slati svoju djecu kako bi mogli napredovati u drustvu i stici do odredenih pozicija ( ovo je ipak svojstveno samo za ove nase prostore).
Sto se tice bitke, ni najveci historicari nisu uspjeli tacno da utvrde ko je odnijeo pobjedu na Kosovu polju te davne 1389 godine. Pitanje je zasto? Pa iz jednostavnog razloga sto ne postoji nesto sto se zove 'objektivna historija'. Svako naravno pise historiju onako kako njemu odgovara. Turci govore kako su oni odnijeli pobjedu, Srbi ako su oni ti koji su pobjedili. Na tebi je samo da odlucis cija ti se prica cini vise vjerovatnom.
Druga moguca stvar je da pogledas sta su o tome napisali historicari koji ne pripadaju niti jednom od ova dva naroda. Naprimjer, Noel Malcom je napisao kratku historiju kosova. Po njemu takoder ishod same bitke nije bas lahko moguce odrediti.
Turska vojska je se povukla sa Kosova jer je pocela unutarnja borba za prijesto u Osmanskom carstvu izmedu Bayazita koji ce poslije postati sultan i njegove brace. U Bayazitovom prelasku na prijesto vojska je odigrala veoma bitnu ulogu, kao naravno i sto je uvijek skoro slucaj.
Srpska historijografija o kosovskoj bitci naravno nema apsolutno skoro nista istinito u sebi.
Ko u to ne vjeruje treba da samo pogleda u nekoliko stvari. Naprimjer ime covjeka koji je ubio sultana Murata nije Milos Obilic nego Milos Kobilic i to ime zadrzalo je se sve do 18. stoljeca kada se jedan srpski guslac sjetio da nije bas primjereno da se jedan srpski junak preziva Kobilic pa mu je predio ime u Obilic.
Druga stvar je isto tako da uopste se ne zna sigurno da je taj Kobilic bio srbin. Po Noelu Malkolmu naprimjer on je najvjerovatnije bio Madzar u sluzbi nekog madarskog plemica koji se nasao tu kao pomoc Srbima.
Sto se tice ucesca Bosanske vojske u ratu prvi put od tebe cujem da nam srbi prebacuju to da smo ih izdali.Prvo u to vrijeme Tvrko je nosio i srpsku krunu. drugo takoder veoma bitno je to da je besmisleno da bosanci tu izdaju srbe kad je se znalo da ako padne srbija da je sljedeca na redu i bosna, sto se na kraju i desilo. A postoji pismo bosanskog kralja tvrtka koje je poslao u Firencu malo poslije bitke u kome opisuje veliku pobjedu srpsko-bosanske koalicije. Sad zasto je Tvrtko lagao u pismu bas i nije poznato, ali ocigledno je da nema govora o izdaji Bosanskih snaga.
Uglavnom, koliko god se srbi bunili ishod Kosovske bitke ide sigurno na stranu Osmanlija jer je nakon te bitke Srbija prestala da predstavlja neku jacu silu koja bi se mogla oduprijeti ossmanskom osvajanju. Zapravo nakon pada Dusanovog carstva i Bugarske kraljevine na balkanu nije ostala niti jedna zemlja dovoljno snazna da se odupre silovitom naletu osmanlija.
A prelazak na islam. Prvo nije tacno da bi ljudi koji predu na islam i onako placali porez. u osmaskom carstvu samo su Krscani i jevreji placali danak zato sto nisu isli u vojsku.
Sto se tice defsirme ili uzimanja djece u janjicare to ti jos malo gluplja teza. Prvo odvodenje djece u janjicare je toliko dobilo na snazi da su cak poslije odredenog vremena i neke muslimaske porodice pocele slati svoju djecu kako bi mogli napredovati u drustvu i stici do odredenih pozicija ( ovo je ipak svojstveno samo za ove nase prostore).
- Jazz_Junkie
#347 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
Posto tada ne mozemo govoriti o nacionalnoj vojsci, to nije bila samo srpska bitka protiv Osmanlija. Radilo se o krscanskoj vojsci koji se suprotstavila prodoru islama. To je bio nacin razmisljanja u srednjem vijeku. Osmanskoj vojsci su se suprotstavili krscanski saveznici sastavljeni od srpskih, bosanskih i albanskih ceta pod komandom Lazara Hrebljanovica. Tvrtko je Lazaru poslao bosansku vojsku pod vodstvom humskog vojvode Vlatka Vukovica Kosace. Ta prica o "Bosancima Torbesima" i izdajicama je notorna izmisljotina za koju prvi put cujem. Mitolosko intepretiranje povijesti je problem srpske historiografije jos od 19. stoljeca pa tako i ovo apsolutno prisvajanje kosovske bitke kao iskljucivo srpske. Posto si spomenuo i krstjane, to je moderni problem u bosnjackoj historiografiji (ne bosanskoj) i pocetak je stvaranja novog mita. Imali si mnogo diskusija o navodno naglom prelasku imaginarnih bogumila na islam koji u BiH nikada nisu postojali izuzev Crkve bosanske, krscanske sekte koja s bugarskim bogumilima nije imala blage veze i cinila saku jada od pristalica. Tu stavljam tocku i ako je tema bitka na Kosovo polju, onda ostanimo pri tome.
P.S.: zamisljam plac i jauk velikog Bosanca sa dna kace nakon sto je saznao da je bosanski kralj Tvrtko poslao bosansku vojsku da potuce njemu voljene Turke.
P.S.: zamisljam plac i jauk velikog Bosanca sa dna kace nakon sto je saznao da je bosanski kralj Tvrtko poslao bosansku vojsku da potuce njemu voljene Turke.
- Jazz_Junkie
#348 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
"Povijest pise pobjednik."TVRTKO_Bosanski wrote:Svako naravno pise historiju onako kako njemu odgovara.
"Ne vjeruj statistici koju nisi sam falsifikovao." - Winston Churchill
- JThomas
#349 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
pa realno, vjerovatno sve pomalo. prelazak na islam nije se desio odjednom, niti iz samo jednog razloga.xfacktor wrote:
osmansko carstvo je za to vrijeme bilo neumjereno tolerantno prema drugim vjerama, zato su one i opstale na ovim prostorima, ali ipak, lakše je bilo biti musliman nego ne biti musliman, što zbog poreza, što zbog mogućnosti penjanja na društvenoj ljestvici, što zbog drugih razloga...takva doba.
(doduše, mi se ovdje ni sad nismo pretjerano odmakli od takvog načina razmišljanja, čak štaviše, možda smo i nazadovali u odnosu na 15. vijek)
-
B-rank
#350 Re: Kososvska bitka i otomansko osvajanje..
U srpskoj zvaničnoj istoriji ne stoji da su Srbi pobijedili Turke na Kosovu. Treba malo čitati, učiti, a ne slijepo vjerovati u sve i svašta, pretežno ono što je samom sebi najprihvatljivije.
Što se tiče toga, da li je to bila srpska vojska i samom srpskom prisvajanju bitke protiv Turaka, mogu reći naravno da je to srpska bitka i tu nema dileme. Da li je bilo vojnih jednica drugih naroda? Naravno da jeste. Ali kao što je bilo raznih naroda u jednicama Austrougarske, Turske ili kao pomoć a ne u sastavu, nikada se ne dovodi u pitanje jesu li to austrougarske ili turske snage. I svuda piše austrougarska vojska, turska, srpska, bugarska...
Što se tiče toga, da li je to bila srpska vojska i samom srpskom prisvajanju bitke protiv Turaka, mogu reći naravno da je to srpska bitka i tu nema dileme. Da li je bilo vojnih jednica drugih naroda? Naravno da jeste. Ali kao što je bilo raznih naroda u jednicama Austrougarske, Turske ili kao pomoć a ne u sastavu, nikada se ne dovodi u pitanje jesu li to austrougarske ili turske snage. I svuda piše austrougarska vojska, turska, srpska, bugarska...