Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
eduscho

#1 Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by eduscho »

Poštovani forumaši,

prije četiri godine mi je dermatolog dijagnosticirao, alergiju na prvo proljetno sunce, koju inače nisam imao ranije. Naime lice mi ogrubi i pojave se male tackice, nekad suhe, a nekad s malo tečnosti u predjelu lica. Konkretno zona brijanja, sljepočnice, uši i prostor iza i niz vrat. Ove godine me žare i usne, te svrbe očni kapci. Lice postane kruto i suho, a u početku i svrbi i stvara nervozu.Trošio sam brojne terapije koje bi otklonile problem neko vrijeme ali bi se opet javljao. Trošio sam Lentostamin kapsule u kombinaciji s Elocom kremom uvečer, Flonidan tablete, te kvasio gazu s Bornom vodom i vlažio navedene dijelove lica. Poslije brijanja bih cistio lice Salycyl alkoholom 3% i zatim mazao lice Triderm kremom. No sve ovo nije otklonilo uzrok pojave alergije.
Dijagnoze koje sam imao su Berloqae dermatitis te Dermatitis solaris faciei, a kako mi je dermatolog objasnio prvo proljetno sunce nakon zime kod mene izaziva alergijsku reakciju jer mi je opao imunitet, inace radim po cijeli dan u zatvorenom prostoru i tako vec godinama.

Moje pitanje glasi šta treba da se uradi da postanem otporan na ovu vrstu alergije, postoji li priirodni put ili neki preparati kojima se može preventivn djelovati protiv ove alergije?

LP
mishkina

#2 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by mishkina »

Kod mene se ta alergija drugacije manifestuje, ja dobijem osip, ali uglavnom od prvog proljetnog sunca (a i drugog, i treceg... :D )
Namjeravam vec sad da pocnem koristiti kreme sa zastitom, to mi se pokazalo kao jedino sto stvarno moze sprijeciti osip. Preporucili su mi i uzimanje B kompleksa i kalcija, prije izlaganja suncu.
eduscho

#3 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by eduscho »

Mislim da cesto spominju i beta karoten kao preventivu protiv smetnji sa suncem. Je li ovaj B komplex i kalcijum znaci da se mora pojacano uzimati prije aprila / maja? Ja trenutno od zastitnih krema koristim Eucerin faktor 30, mada sam u apoteci savjetovan da uzmem Avene zastitnu kremu faktor 50 (kosta oko 35 KM)!!! Ima li neka bolja?
mishkina

#4 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by mishkina »

Hoces reci, ima li jeftinija :D Znam da je puno...ali ja koristim upravo tu i pomaze. Ima jos i Vichy sa faktorom 50, ali ne vjerujem da je ikakva razlika u cijeni. Naravno, ima siroka paleta onih koje mozes naci u DM-u, kao Nivea, Balea, Garnier itd., ali za osjetljivu kozu, ja bih ipak izdvojila za Avene.
Ja vec uzimam dodatke i koristim UV zastitu. Nije jos bilo puno sunca, ali do sada nisam dobila osip.
eduscho

#5 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by eduscho »

A da li mažeš lice sa zaštitnom kremom kada ideš van? Ja sam znao ujutro prije odlaska na posao ili u grad namazati lice, vrat i uši Eucerinom. Takodjer bi bilo poželjno nositi kačket ili šešir, zar ne?
Koji su preparati najbolji za jačanje imuniteta, ja sam čuo da je Beta karoten od Natural healtha i šumeći Ca 100 mg od Plive najbolji, imaš li ti neki drugi prijedlog?
mishkina

#6 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by mishkina »

Kreme sa zastitom su tu da ih stavis kad ides van :) Ne znam koristis li inace ikakve kreme za lice, meni je lakse jer sam zensko, pa mi je krema za lice osnovna njega. Tako da da, uvijek stavim zastitu na lice. Ali kod mene je veci problem na rukama i nogama, tako da posebno namazem i njih. Znam da je skupo, razumijem te. Ali samo kad se sjetim koliko ta nesretna alergija svrbi... I imam osjecaj da je sve jaca svake godine. :( Sto se tice dodataka prehrani, stvarno nemam neku posebnu preporuku. Sretno!
eduscho

#7 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by eduscho »

Ajoj svrbi sve više svake godine, evo danas nisam bio ni 15 minuta vani (još namazan Eucerinom) ali počelo već svrbiti...
mishkina

#8 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by mishkina »

Ako vec imas osip, mozes probati bilo koju kremu sa hidrokortizonom. Mozes kupiti u apoteci, npr. Hidrociklin ili ako nemaju, onda bosnalijekov Galaciklin. Hidrokortizon pomaze.
eduscho

#9 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by eduscho »

U noćnim satima kada nema sunca koristim Elocom kremu (mometazon furoat), tako da mi ona pomaže dosta. Problem je što kada prestanem koristiti već nakon 2-3 dana opet počinje osip. Možda je najveća greška što nisam prije proljeća koristio Betakaroten u kapsulama, te šumeći kalcij, da pojačam imunitet, moraću sljedeće zime. Čuo sam da je ovaj beta karoten dosta prisutan u paradajzu, breskvama i mrkvi, ne znam hoce li pomoći ako to više unosim u organizam?

LP
jasko__

#10 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by jasko__ »

Da malo oživimo temu...aktuelno je vrijeme za nju :D

Svake godine na moru imam problmea sa osipom koji svrbi haos...svašta sam pokušavao, od nekih tableta do zaštitnih krema...ali mi jedino pomaže nažalost - KUPANJE I SUNČANJE U MAJICI :( :(

Al pošto je to pravi zamor opet sam se malo raspitivao i jedna mi magistrica farmacije veli da je ovo spas...

[url=http://postimage.org/][img]http:// ... .jpg[/img]
upload pics[/url]

Jel ko koristio...imal ko iskustva sa ovom kremom...ova magistrica kaže da i ona muči istu muku i da joj ovo najbolje pomaže
kox

#11 Re: Osjetljivost na sunce - Dermatitis i Foto alergije

Post by kox »

Do prije par godina sam imao izuzetno jaku alergiju na sunce, pojavila mi se otprilike kada sam napunio 20 i sljedećih par godina me baš napatila. Danas je već puno bolje. Tablete (flonidan i sl.) meni uopšte nisu pomagale, kalcij takodje. Kreme sa zaštitnim faktorom, šešir, kapa i sl. pomažu. Ono što je meni najviše pomoglo je redovna konzumacija paradajza, mrkve i dinje a i to sam slučajno otkrio. Kada se meni pojavila ova alergija kod nas je to još uvijek bila prilična 'egzotika' (i alergija i eventualne terapije), tako da mi je savjet dermatologa bio 'kupi šešir i drži se hlada'. Dodatke prehrani ili nešto slično nisu ni spominjali.
Post Reply