Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aston_martin

#1 Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by aston_martin »

Kakvo je ovo Wiener osiguranje? Mislio sam da je austrijsko, a onda sam procitao da je to ustvari srpska SOD Jahorina sa sjedištem u Palama, kao prva osiguravajuća kuća u Republici Srpskoj. 2008. vecinski vlasnik Jahorina osiguranja je kompanija VIM GmbH iz Beča. Reklamiraju se kao austrijska osiguravajuca kuca, a oni su srpska osiguravajuca kuca kupljena od VIM GmbH iz Austrije. Srbima ne vjerujem, sumnjam na prijevare, evo citam sad na hrvatskom forumu, ljudi pisu da je bilo puno malverzacija tokom isplate novca od osiguravajucih kuca za saniranje stete od zemljotresa.

Koje je osiguranje pouzdano, koja osiguravajuca kuca je sigurna da nece prevariti prilikom isplate za saniranje stete od zemljotresa?
Last edited by aston_martin on 03/01/2021 18:08, edited 1 time in total.
Gray

#2 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by Gray »

Ne znam sta ti znaci čisto austrijsko, pravno je to ista stvar, i jedni i drugi imaju društvo ovdje koje je u vlasništvu društva iz Austrije, samo sto su jedni kupili već postojeće osiguravajuće društvo a drugi osnovali novo društvo.
drndalo

#3 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by drndalo »

Dobro si, nista nikad ne vjeruj Srbima, oce prevarit... :thumbup: :skoljka:

Nisam siguran za osiguranje od zemljotresa, to treba dobro procitati, obicno osiguranje imovine ne ukljucuje stete od zemljotresa. Polise koje to pokrivaju su sigurno dosta skuplje.
Satori

#4 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by Satori »

Osiguranje od zemljotresa se dodatno ugovara.

Sto se tice Wiener/Jahorina osiguranja, sva su ti u 5 deka. Pri procjeni stete vjeruj da nece ici u tvoju korist ni Uniqa ni Triglav kao ni Wiener.
Eventualno ako imas nekog svog zaposlenog u osiguranju, ili si advokat. :D
visuljak

#5 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by visuljak »

Svako ce naplatiti osiguranje ali ako bi doslo do isplate stete trazilo bi se sve i svasta(od urbanisticke saglasnosti do upotrebne dozvole).
stubrijez

#6 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by stubrijez »

visuljak wrote: 03/01/2021 15:30 Svako ce naplatiti osiguranje ali ako bi doslo do isplate stete trazilo bi se sve i svasta(od urbanisticke saglasnosti do upotrebne dozvole).
...pa to je normalno, svako ko nije bespravno gradio ima to kod kuce.
visuljak

#7 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by visuljak »

stubrijez wrote: 11/01/2021 15:55
visuljak wrote: 03/01/2021 15:30 Svako ce naplatiti osiguranje ali ako bi doslo do isplate stete trazilo bi se sve i svasta(od urbanisticke saglasnosti do upotrebne dozvole).
...pa to je normalno, svako ko nije bespravno gradio ima to kod kuce.
sta ima?
stubrijez

#8 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by stubrijez »

to sto si metno u zagradu...
visuljak

#9 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by visuljak »

stubrijez wrote: 11/01/2021 16:56 to sto si metno u zagradu...
imas li ti upotrebnu dozvolu?
stubrijez

#10 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by stubrijez »

...imam naravno. Objekat stambeno poslovni, kako bih naplacivao kiriju bez toga. Od 2009. u poreznoj npr. traze ZK izvadak kad prijavljujes porez na rentanje. Pomenute dokumente svaki legalno izgradjeni objekat mora da ima, licna karta zgrade. Naravno, to vazi za one koji su legalno gradili objekat, ostali ni ne mogu da osiguraju ako je neuknjizeno, to sam htio da kazem. Konkretno, mene je od osiguranja odvratila potreba za procjenom vjestaka a to je cc. 400 KM puno mi bilo pa se nisam odlucio a hocu nekad. Zlu ne trebalo.
tm-maglaj

#11 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by tm-maglaj »

da li se to sve trazi kod privatnog stambenog objekta (kuća)? Mislim ako je kuća izgrađena nekada davno i slično, teško da ima neku upotrebnu dozvolu? ne razumijem se baš pa ne zamjeri
visuljak

#12 Re: Osiguranje imovine u slucaju zemljotresa

Post by visuljak »

tm-maglaj wrote: 15/01/2021 12:55
da li se to sve trazi kod privatnog stambenog objekta (kuća)? Mislim ako je kuća izgrađena nekada davno i slično, teško da ima neku upotrebnu dozvolu? ne razumijem se baš pa ne zamjeri
Svaki objekat bilo stambeni ili poslovni ili kombinacija mora ispostovati odredjena pravila gradnje i ispostovati razna odobrenja.
Sve pocinje od vlasnistva(ZK izvadak i vlasnicki), idejnog projekta, urbanisticke dozvole koja obuhvata razna odobrenja. Poslije se ide sa glavnim projektom(koji je revidiran) i dozvolom za gradnju. Svako je duzan da se pridrzava propisa i normi prilikom gradnje i da ne odstupa od projekta.
Po zavrsetku radova i prije useljenja svako bi bio duzan traziti tehnicki pregled objekta, je li sve uradjeno onako kako je projektovano i jesu li se ispostovale sve norme. Tehnicki pregled sacinjavaju razni strucnjaci od arhitekture preko instalacija do protiv pozarne zastite. Ako neko ima primjedbe duzan si otkloniti u roku koji ti se odredi i ponovni pregled. Kada je sve otklonjeno po primjedbama to se konstatuje zapisnikom i izdaje se upotrebne dozvola...jako komplikovano i rijetko ko ide svu proceduru.
Vecina ide skracenu proceduru, daj elektro prikljucak koji zahtijeva gradjevinsku dozvolu i nista vise.

Osiguranje ako ce zezati oni ce traziti sve ateste elektroinstalacija do atesta na svaki ugradjeni materijal.

Zivim u jednoj uredjenoj zemlji gdje svako zna svoj posao i rijetki su koji ne znaju raditi svoj posao. Nekada prizeljkujem pozar ili poplavu jer je kuca dobro osigurana ali to se rijetko ili nikako ne moze desiti jer svako radi samo onako kako mu struka propisuje. Ne znaju improvizovati, kako vodoinstalater tako i elektricar jer znaju da se nesto desi prvo nih traze pa kada jednom plati odstetu gazda dobro gleda koga zaposljava....da ne gnjavim dalje.
Post Reply