Osiguranje i naplata štete all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gorštak

#1 Osiguranje i naplata štete all about

Post by Gorštak »

Prekjučer sam, prvi put u toku petnaestogodišnje šoferske karijere učestvovao u automobilskoj nezgodi. :-) :sad: :(
Stao sam na parking ispred radnje da nešto kupim i žena za volanom Audija parkirala mi se u gepek. :roll: Audi je kasko osiguran, zvali smo policiju, napravljen zapisnik, ona je kriva sto posto.

Kakva je procedura, vaša iskustva, savjeti, na šta treba paziti...?
Na čemu i kako osiguravajuće kuće uskraćuju prava oštećenim?
Kako se to može izbjeći?
Da li je dobra ideja angažirati agenciju za naplatu štete da vodi postupak i za to uzme 15% naplaćenog iznosa?

Uskoro pišem svoje iskustvo iz prve ruke. Napominjem da sam osiguran u Sarajevo-osiguranju (obično osiguranje), a Audi u VGT-u (kasko).
helpdesk

#2 Re: Osiguranje i naplata štete all about

Post by helpdesk »

Imao slucaj nedavno. Mojne angazovat nikoga. Dzaba dajes pare. Ali mi u startu nismo htjeli mahalsku majstorisanje i da mi ostane koja joja u dzepu. Fino nam osiguranje ponudilo smijesnu cifru, ja rekao hvala lijepo, dobicete racun i te zamijenjene dijelove iz ovlastenog servisa pa vi meni lovu. TAko je i bilo. Ja napravio od svojih para, donio im dijelove u osiguranje i ljudi prebacili lovu.
A inace ti nebih savjetovao da pokusas zaraditi na tome. Nema u toj lovi hajra :-)
Gorštak

#3 Re: Osiguranje i naplata štete all about

Post by Gorštak »

Ma kakva zarada, kakvi bakrači - sad bih ja koju stoju rado izvadio iz džepa kad bih mogao vratiti vrijeme.
Samo ne želim da budem oštećeniji nego što već jesam
helpdesk

#4 Re: Osiguranje i naplata štete all about

Post by helpdesk »

Ma ima svakakve raje.
Neces biti ostecen,vjeruj mi. Meni su isplatili sve do pfeninga kako je bilo na racunu koji sam donio iz ovlastenog servisa. Napominjem ti, moram sam donijeti i slupane i ostecene dijelove kako bi ih oni uporedili sa snimcima.
Nebi bilo lose da ih pitas prije svega iz kojeg servisa priznaju racun.
vnm

#5 Re: Osiguranje i naplata štete all about

Post by vnm »

posto vidim da spominjes vise puta, to sto je Audi kasko osiguran tebi apsolutno nista ne znaci. njeno osiguranje tebi stetu isplacuje po osnovi osiguranja od auto odgovornosti, koje se placa svake godine pri registraciji.

to sto je kasko osigurano samo znaci da ce to isto osiguranje njoj isplatiti stetu na audiju.
Gorštak

#6 Re: Osiguranje i naplata štete all about

Post by Gorštak »

vnm wrote:posto vidim da spominjes vise puta, to sto je Audi kasko osiguran tebi apsolutno nista ne znaci. njeno osiguranje tebi stetu isplacuje po osnovi osiguranja od auto odgovornosti, koje se placa svake godine pri registraciji.

to sto je kasko osigurano samo znaci da ce to isto osiguranje njoj isplatiti stetu na audiju.
Znam ja to, ali naglašavam zato što njegovo osiguranje isplaćuje osim moje i njegovu štetu, što osiguranju povećava izdatke u konkretnom slučaju, a samim tim i meni umanjuje šanse da se moja šteta objektivno procijeni i nadoknadi.

@helpdesk je dobro rekao, ako bi prihvatili da mi servis popravi auto, a da oni plate fakturu, to bi bilo najbolje.
Bojim se samo da će početi ciganisati i cjenkati se, a u tim situacijama se ne snalazim baš najbolje.

Ima li iko kakav link sa zakonom koji pokriva oblast osiguranja, da malo pročitam o svojim pravima? Hvala!
helpdesk

#7 Re: Osiguranje i naplata štete all about

Post by helpdesk »

Gorštak wrote:
vnm wrote:posto vidim da spominjes vise puta, to sto je Audi kasko osiguran tebi apsolutno nista ne znaci. njeno osiguranje tebi stetu isplacuje po osnovi osiguranja od auto odgovornosti, koje se placa svake godine pri registraciji.

Znam ja to, ali naglašavam zato što njegovo osiguranje isplaćuje osim moje i njegovu štetu, što osiguranju povećava izdatke u konkretnom slučaju, a samim tim i meni umanjuje šanse da se moja šteta objektivno procijeni i nadoknadi.

@helpdesk je dobro rekao, ako bi prihvatili da mi servis popravi auto, a da oni plate fakturu, to bi bilo najbolje.
Bojim se samo da će početi ciganisati i cjenkati se, a u tim situacijama se ne snalazim baš najbolje.

Ima li iko kakav link sa zakonom koji pokriva oblast osiguranja, da malo pročitam o svojim pravima? Hvala!
MA nema ciganisanja u slučaju da se odlučiš na popravak u servisu. Prvo će ti ponuditi neku cifru, koju ćeš naravno ako ne budeš zadovoljan odbiti. Uvijek imaš opciju popravka u servisu. Znači nakon što eventualno odbiješ ponudu, onda se dogovorite da ćeš im ti ili servis ispostaviti fakturu. Dalje je sve pjesma. Malo će ti trebat živaca, malo više love u startu (koju ćeš kasnije naplatit) i to je to. Problem bude kada ljudi hoće da zarade, pa mu ponuđeno malo, a on neće u servis jer mu tada nema zarade. E tada počinju zajebancije, njemu malo, osiguranje neda više... U tvom slučaju ne vidim da ćeš imati problem, samo budi strpljiv i uživaj.
Post Reply