Osigurači za struju-pitanje
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#1 Osigurači za struju-pitanje
Ne znam gdje da stavim ovu temu. Pitanje je za ljude koji se razumiju u elektriku.
Naime, u stanu imam one starije osigurače (na "uvrtanje") i u haustoru jedan takav, veći (35A) preko kojeg ide struja u stan. E sad, znamo da ovi mali osigurači u stanu hoće da pregore kada ih potrošač koji je na njima preoptereti. Mene zanima kakva je funkcija ovog velikog osigurača za cijeli stan, u kojim situacijama on može da pregori i šta se tada desi (pretpostavljam da nestane struje u cijelom stanu, ali ja sam laik za ove stvari)?
Hvala.
Naime, u stanu imam one starije osigurače (na "uvrtanje") i u haustoru jedan takav, veći (35A) preko kojeg ide struja u stan. E sad, znamo da ovi mali osigurači u stanu hoće da pregore kada ih potrošač koji je na njima preoptereti. Mene zanima kakva je funkcija ovog velikog osigurača za cijeli stan, u kojim situacijama on može da pregori i šta se tada desi (pretpostavljam da nestane struje u cijelom stanu, ali ja sam laik za ove stvari)?
Hvala.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#2 Re: Osigurači za struju-pitanje
Perice, ... slushaj `vamo, ...
Osnovno pravilo kod izbora, tj. postavljanja osiguraca u svim, pa i ovim jednostavnim, kucnim instalacijama je da oni moraju biti postavljeni selektivno.
Dakle, ... na kucnoj razvodnoj tabli (ormaricu) svi osiguraci moraju biti manje vrijednosti od glavnog osiguraca koji se u tvom slucaju nalazi u stubistu.
Tj, pri normalnim uvjetima i selektivno postavljenim osiguracima, taj glavni osigurac nikada ne bi smio da izgori.
Svaki kratki spoj, ili preopterecenje bi trebalo da se odrazi na ispadanju (pregaranju) osiguraca u stanu.
Jos jedno sveto pravilo, ... topljive osigurace nikada ne popravljaj, ... tj. ne stavljaj zichice - "licne" u njega. Ako izgori, baci ga i stavi novi odgovarajuci osigurac, ... oni nikada nisu skupi.
Upravo zbog toga sto mnogo ljudi "popravlja" te topljive osigurace, desava se da nekada izgori taj glavni osigurac u stubistu. Razlog je taj sto ljudi pri popravci patrona ubace mnogo "licne" i poremete selektivnost.
Jos jedan od razloga zasto postoji taj glavni osigurac za stan je to, sto npr. zelis promijeniti kucnu tablu sa osiguracima ili na njoj vrsiti neke prepravke, ... tada jednostavno odvrnesh glavni osigurac i na tabli nema struje.
Pazi sa strujom, ... ne kaze se dzaba - lud je k`o struja, ...
Osnovno pravilo kod izbora, tj. postavljanja osiguraca u svim, pa i ovim jednostavnim, kucnim instalacijama je da oni moraju biti postavljeni selektivno.
Dakle, ... na kucnoj razvodnoj tabli (ormaricu) svi osiguraci moraju biti manje vrijednosti od glavnog osiguraca koji se u tvom slucaju nalazi u stubistu.
Tj, pri normalnim uvjetima i selektivno postavljenim osiguracima, taj glavni osigurac nikada ne bi smio da izgori.
Svaki kratki spoj, ili preopterecenje bi trebalo da se odrazi na ispadanju (pregaranju) osiguraca u stanu.
Jos jedno sveto pravilo, ... topljive osigurace nikada ne popravljaj, ... tj. ne stavljaj zichice - "licne" u njega. Ako izgori, baci ga i stavi novi odgovarajuci osigurac, ... oni nikada nisu skupi.
Upravo zbog toga sto mnogo ljudi "popravlja" te topljive osigurace, desava se da nekada izgori taj glavni osigurac u stubistu. Razlog je taj sto ljudi pri popravci patrona ubace mnogo "licne" i poremete selektivnost.
Jos jedan od razloga zasto postoji taj glavni osigurac za stan je to, sto npr. zelis promijeniti kucnu tablu sa osiguracima ili na njoj vrsiti neke prepravke, ... tada jednostavno odvrnesh glavni osigurac i na tabli nema struje.
Pazi sa strujom, ... ne kaze se dzaba - lud je k`o struja, ...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#3 Re: Osigurači za struju-pitanje
Hvala, Pape
Nije se srećom desilo, ali bilo je kod drugih u zgradi havarije, pa rekoh da se ne desi i meni
Nije se srećom desilo, ali bilo je kod drugih u zgradi havarije, pa rekoh da se ne desi i meni
- agent_zero
#4 Re: Osigurači za struju-pitanje
Kakve su kvalitete ETI osigurači? Jeli ovo domaća radinost?

-
belfy
#5 Re: Osigurači za struju-pitanje
Slovenci, ali imaju kod nas proizvodnju (dakle "domace"). sto se samih osiguraca tice - niza klasa, ali narod voli jeftino. svrhu ispunjavaju u svim kucnim varijantama. u proizvodnim objektima ih je bolje izbjegavati.agent_zero wrote:Kakve su kvalitete ETI osigurači? Jeli ovo domaća radinost?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#6 Re: Osigurači za struju-pitanje
To su ti standardni osiguraci koje ces naci u 90% prikljucaka
Postoji nesto sto se zove selektivnost zastite
To nije primarna zastita
Primarna je osigurac koji imas, odnosno Diferencijalana sklopka ukoliko je ugrađena (ne za preopterecenje)
Taj osigurac iskace/pregara npr ako si sve upalio na toj fazi u svome stanu... ali pojedinacno ne prekoracuju vlastite nazivne vrijednosti
Uglavnom ti DII osiguraci reaguju na 5s preopterecenje i dozvoljavaju visi otpor petlje kvara
Primarni moraju da reaguju na 0,4s odnosno 0,2s ovisno o tipu sistema
I nikako ne osigurac C karateristike za kucu..
To ti je ustvari ogranicenje vrsne snage tvoga prikljucka
Pitaj sta te jos zanima
ETI automatske osigurace vidjam u vecini nasih instalacija
Hager ponekad
Schneider radi uglavnom MCCB koji uglavnom imaju vece prekidne moci
Postoji nesto sto se zove selektivnost zastite
To nije primarna zastita
Primarna je osigurac koji imas, odnosno Diferencijalana sklopka ukoliko je ugrađena (ne za preopterecenje)
Taj osigurac iskace/pregara npr ako si sve upalio na toj fazi u svome stanu... ali pojedinacno ne prekoracuju vlastite nazivne vrijednosti
Uglavnom ti DII osiguraci reaguju na 5s preopterecenje i dozvoljavaju visi otpor petlje kvara
Primarni moraju da reaguju na 0,4s odnosno 0,2s ovisno o tipu sistema
I nikako ne osigurac C karateristike za kucu..
To ti je ustvari ogranicenje vrsne snage tvoga prikljucka
Pitaj sta te jos zanima
ETI automatske osigurace vidjam u vecini nasih instalacija
Hager ponekad
Schneider radi uglavnom MCCB koji uglavnom imaju vece prekidne moci
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#7 Re: Osigurači za struju-pitanje
Onaj tko te razumio što si napisao, on i zna šta je Diferencijalana sklopka.
Onaj tko ne zna, za njega to moraš napisati laičkim riječnikom.
Prema tome, džabe si ovo sve napisao.
- triconja
#8 Re: Osigurači za struju-pitanje
Fidovka ti je ono za ono.stetoskop wrote:Onaj tko te razumio što si napisao, on i zna šta je Diferencijalana sklopka.
Prati ima li ikakve razlike izmedju struja i ako ima onda se iskljuci i to ti je to.
Primjer ti je kad se desi proboj izolacije pa struja curi negdje, ulazi vise nego sto izlazi i to je iskljuci.
-
terhaf
#9 Re: Osigurači za struju-pitanje
Generalno govoreći osigurači štite uređaje i instalaciju a FID sklopka ljude.
-
belfy
#10 Re: Osigurači za struju-pitanje
ono kad covjek postavi pitanje i dobije jasan odgovor, ali neki drugi bi da pokazu da su pametniji...
koji klinac vam ovo treba? samo zato sto smo u struci treba ga poslati na fax, pa cemo onda pricati? ne budite djeca jebemu.
ako covjek postavi pitanje (a to je ucinio vrlo jasno) onda mu pomozite ako mozete. ako ste tu da se pravite pametni onda mu recite da postavlja glupo pitanje, jer se moze ovako i onako odgovoriti, mogu biti kriteriji ovakvi ili onakvi... u stvari - pokusajte biti seronje koliko je to moguce. valjat ce vam to u zivotu. jebote...
koji klinac vam ovo treba? samo zato sto smo u struci treba ga poslati na fax, pa cemo onda pricati? ne budite djeca jebemu.
ako covjek postavi pitanje (a to je ucinio vrlo jasno) onda mu pomozite ako mozete. ako ste tu da se pravite pametni onda mu recite da postavlja glupo pitanje, jer se moze ovako i onako odgovoriti, mogu biti kriteriji ovakvi ili onakvi... u stvari - pokusajte biti seronje koliko je to moguce. valjat ce vam to u zivotu. jebote...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#11 Re: Osigurači za struju-pitanje
glavni osigurac u stubistu osigurava kabl od brojila do table sa osiguracima u stanu.osiguraci u stanu osiguravaju kablove od table do potrosaca.
ne mora biti opterecenje samo u pitanju da bi osigurac djelovao,moze se npr desiti da neko busilicom probusi kabl u zidu pa osigurac u tom momentu prekine strujni krug .
ne mora biti opterecenje samo u pitanju da bi osigurac djelovao,moze se npr desiti da neko busilicom probusi kabl u zidu pa osigurac u tom momentu prekine strujni krug .
- pirmin
- spreca
#13 Re: Osigurači za struju-pitanje
ovo su Slovenci...kvalitet dobaragent_zero wrote:Kakve su kvalitete ETI osigurači? Jeli ovo domaća radinost?
- agent_zero
#14 Re: Osigurači za struju-pitanje
Ok, shvatio sam, nisu ni najbolji ni najgori, neka srednja klasa.
Naravno, o domaćinstvu se radi.
Hvala.
Naravno, o domaćinstvu se radi.
Hvala.
- triconja
#15 Re: Osigurači za struju-pitanje
Upravu si. Strujni udar je nesto sto se desi rukujuci instalacijama ili radom oko instalacija nakon ovakvih savjeta. Mali procenat ljudi ce nesto da kaze bez nekakvog ismijavanja, istina je sto kazes ako je neko u struci a neko nije ovaj ga gleda sa visoka, a kad se desi strujni udar i on je kriv.belfy wrote:ono kad covjek postavi pitanje i dobije jasan odgovor, ali neki drugi bi da pokazu da su pametniji...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#16 Re: Osigurači za struju-pitanje
Ja se duboko izvinjavam ako sam koga uvrijedio, nije mi bio ciljtriconja wrote:Upravu si. Strujni udar je nesto sto se desi rukujuci instalacijama ili radom oko instalacija nakon ovakvih savjeta. Mali procenat ljudi ce nesto da kaze bez nekakvog ismijavanja, istina je sto kazes ako je neko u struci a neko nije ovaj ga gleda sa visoka, a kad se desi strujni udar i on je kriv.belfy wrote:ono kad covjek postavi pitanje i dobije jasan odgovor, ali neki drugi bi da pokazu da su pametniji...
Nije mi ni cilj ni pametovanje
Posao mi je to
Pregledanje instalacija
I nagledao sam se svega, i eksera u patronama... i kazes ljudima svasta, stalno upozoravas... al slusa te niko... ili rijetko ko...
Sta god te zanima pitaj
Problem sa nasim pravilnikom je ogroman, jer je zastario... a EP BiH recimo bez ikakvog zakonskog oslonca trazi FID sklopku u novim instalacijama...