Ose na prozoru

Očuvanje čovjekove okoline.
malocvijece
Posts: 546
Joined: 24/07/2012 11:39
Has thanked: 313 times
Been thanked: 75 times

#26 Re: Ose na prozoru

Post by malocvijece » 23/08/2018 20:45

Imali smo mi iskustva. Nismo našli human način da ih se riješimo ili maknemo. Riješili smo se Raid-om. Pazi, ako si alergična, valjda nema potrebe da ti ja govorim šta se sve može desiti. Tvoj život, tvoji prioriteti.


Haman2
Posts: 3999
Joined: 09/12/2016 20:04
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

#27 Re: Ose na prozoru

Post by Haman2 » 27/08/2018 19:00

Ne znam koji bi to bio human nacin da se rijesimo osa i strsljenova kad napravi svoje gnijezdo-leglo iznad prozora. Da leglo premjestimo ne moze, da ih nekako prisilimo da odu i to ne moze. Samo sirce ili pivo nasuti u trecinu flase, pa ko udje u flasu vise ne izlazi. Sam pao sam se ubio.

Image

Haman2
Posts: 3999
Joined: 09/12/2016 20:04
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

#28 Re: Ose na prozoru

Post by Haman2 » 27/08/2018 19:02

UJED STRŠLJENA

Image

Ako ste alergični na toksin koji proizvode stršljenovi, njihov ujed za vas može biti opasan u manjoj ili većoj meri. U najgorem slučaju, čovek može doživeti anafilaktički šok i nažalost, umreti. Anafilaktički šok je stanje u medicini kada alergeni, u našem slučaju, ujed stršljena, dospe u reakciju sa antitelima u domaćinu. Reakcija ovih dveju subjekata je ubrzano lupanje srca, nesvestica, poremećaj metabolizma, i to u par minuta po ujedu stršljena, a vrlo često čovek može da doživi i srčani ili moždani udar.


°u°
Posts: 1926
Joined: 11/04/2013 08:49
Has thanked: 60 times
Been thanked: 51 times

#29 Re: Ose na prozoru

Post by °u° » 27/08/2018 21:04

spreca wrote:
emric wrote:
l3la1 wrote:Premjestila bih ih na drugi prozor, koji ne otvaram, sa druge strane.
Nisu ti one baš raspoložene da ih se premješta gdje ko hoće.

A da jednostavno privremeno ne koristiš taj prozor i poštediš i sebe i njih muke?
studiorum_tuzlaensis wrote:sprej i upaljač. Nek gore govna :D 8)
Nasilje nad životinjama je obično znak da će osoba kasnije postati nehumana, da ne kažem ubica ili nasilnik nad vlastitom porodicom i sl.
od kad je osa zivotinja
Pa spadaju u carstvo Animalia, životinja.

Kod mene su našle rupu u stiroporu na balkonu koju su napravile sjenice i ugnijezdile se. Stalno smo u blizini i to glavama. Nisam ja njih dirao a nisu ni one mene, čitavo ljeto. Čak sam ih slikao iz blizine. Malo se nakostriješe i ništa :D Sad ih imam na prozoru na kojem je mreža protiv komaraca. Malo su mi mrežu izgrizle i ulazile su ali sam ih hvatao krpom i izbacivao. Poslije sam zalijepio mrežu Neostikom i mirna Bosna. Mreža zakon, ni komaraca, ni muha a ni osa i ostalih baja.

Image

°u°
Posts: 1926
Joined: 11/04/2013 08:49
Has thanked: 60 times
Been thanked: 51 times

#30 Re: Ose na prozoru

Post by °u° » 27/08/2018 21:17

Haman2 wrote:UJED STRŠLJENA

https://www.navidiku.rs/firme/upload/un ... ljena1.jpg

Ako ste alergični na toksin koji proizvode stršljenovi, njihov ujed za vas može biti opasan u manjoj ili većoj meri. U najgorem slučaju, čovek može doživeti anafilaktički šok i nažalost, umreti. Anafilaktički šok je stanje u medicini kada alergeni, u našem slučaju, ujed stršljena, dospe u reakciju sa antitelima u domaćinu. Reakcija ovih dveju subjekata je ubrzano lupanje srca, nesvestica, poremećaj metabolizma, i to u par minuta po ujedu stršljena, a vrlo često čovek može da doživi i srčani ili moždani udar.
Na slici ti je haman azijski stršljen :D Prema slikama njegov napad izgleda više kao napad kalašnjikovim, i to rafalom.
A anafilaktički šok može nastupit jednako i od pčelinjeg uboda, kao i bilo kojeg drugog insekta. Za otrov stršljena vele da je manje toksičan od osinjeg, jedino šta ga ta zvijer ubrizga više i dublje.

Haman2
Posts: 3999
Joined: 09/12/2016 20:04
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

#31 Re: Ose na prozoru

Post by Haman2 » 28/08/2018 16:37

Mladić u BiH preminuo nakon uboda stršljena
avg 28, 2018

Image

Ljekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli u nedjelju prijepodne konstatirali su smrt 37-godišnjeg B. T., kojeg je istog dana u jutarnjim satima ubo stršljen.

Nakon uboda B. T. je krenuo ka Domu zdravlja Tuzla, ali je zbog napada u ulici Zvonka Cerića skrenuo s ceste.

“Službenike MUP-a TK nazvala je nepoznata ženska osoba koja je navela kako se u automobilu Chevrolet njemačkih registarskih oznaka nalazi mladić u vrlo lošem zdravstvenom stanju”, izjavili su u MUP-u TK za Dnevni avaz.

Od prijave do opservacije u Domu zdravlja Tuzla proteklo je sat, a smrt B. T. je konstatirana u nedjelju oko 9.55 sati.

Uviđaj su obavili službenici Policijske stanice Zapad PU Tuzla i Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla.

NAPOMENA: Pravo da kazem ne znam koji je evropski, koji azijski a koji africki strsljen. Preuzmem tekst i fotografiju iz novina. Sad sam provjerio. Da tacno, radi se o azijskom strsljenju.


Veliki azijski stršljen, opasan po život, zaposjeo Slavoniju

N1 Hrvatska

Image
Faktograf logoFaktograf

Nakon uboda stršljena Slavonac je dobio infarkt. Stručnjaci kažu kako su stršljeni za ljude izrazito opasni, jer od njih nema zaštite, odnosno repelenta koji bi ih otjerao.

Veliki azijski stršljen zaposjeo je Slavoniju i Baranju. Do sada su se ti opasni kukci pojavili u Dopsinu, Bocanjevcima, Dardi i Bilju, no vjerojatno ih ima i u drugim mjestima. Napad velikog azijskog stršljena jedva je preživio pedesetdevetogodišnji mještanin Dopsina.

"Suprug je prije dva tjedna uveče oko 22 sata izišao u dvorište gdje ga je stršljen ubo ispod pazuha. Utrčao je u kuću i rekao: “Vodi me na Hitnu, nije mi dobro”. Dok sam uzela ključ od automobila Pero je već pao i počeo se gušiti. Naglo mu je oticao jezik i bio je kao paraliziran. Sjetila sam se da imam neke kapi za alergiju i to mu dala. Dok nije došla Hitna pomoć nekako sam mu izvukla jezik da se ne uguši. Liječnici su mu dali inekcije, ali prije 14 godina operirao je srce i ima premosnice pa je dobio infarkt. Bio je na intenzivnoj njezi u bolnici sedam dana, ali sada je dobro", ispričala je za Glas SlavonijeDragana Jelečević, supruga stradalog Pere. Dodala je kako su stršljeni koje i dalje viđa u dvorištu svoje kuće nevjerojatno veliki, a osoba koja ih je po pozivu došla ukloniti kazala nam je da je riječ o azijskom, odnosno indijskom stršljenu.

Stigli iz Indije
"Najvjerojatnije su stigli u Slavoniju i Baranju s drvenim trupcima iz Indije. Do sada su se već križali s domaćom vrstom, došlo je do mutacija pa su još opasniji. Veliki su od četiri do pet centimetara, a na leđima su im žute boje s crnim prugama. Najčešće se nalaze na tavanima i u šupljem drveću. Napadaju bez ljudima vidljivog razloga, pogotovo kada imaju ličinke i kad se osjećaju ugroženima", kazao je stručnjak koji se bavi uklanjanjem gnijezda stršljenova i osa.

Docentica dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Odjela za kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, kaže da je problem i u tome što azijski stršljen kad ugiba luči hormone te upozorava ostale jedinke da je napadnut te je tako moguće da pozove i cijeli roj.

Opasan i za zdrave osobe
"Azijski stršljen je mnogo veći od onih koji se inače nalaze u našim krajevima. Imaju veći spremnik otrova koji može izazvati zatajenje bubrega i drugih organa. Međutim, od njegovog uboda mogu stradati i zdrave osobe, a ne samo one koje su i inače alergične - pojasnila je dr. sc Višnja Prus.

Docentica dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević, predstojnica Zavoda za zoologiju Odjela za biologiju na osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, kratko je objasnila kakvu opasnost predstavljaju stršljenovi.

'Ne mašite rukama!'
"Stršljenovi su aktivni cijeli dan, posebice u sumrak i u ovo doba godine kada se razmnožavaju i nemaju drugog posla osim traženja novih skloništa gdje će prezimiti. Domaći, tzv. ljuti stršljen, dug je do tri centimetra, a azijski su veličine do pet centimetara. Produciraju više otrova pa je rezultat nakon njihovog uboda kod bolešljivijih i ljudi slabijeg imuniteta te alergičara opasniji", kazala je dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević. Kako dalje ističe, većina i težina simptoma ovisi o mjestu i dubini uboda, a glava i vrat su najosjetljiviji i što hitnije treba reagirati.

Ističe da je jako važno znati se ponašati u blizini gnijezda stršljenova i pridržavati se nekih općih pravila. “Ako smo prinuđeni biti negdje gdje su ose i stršljeni, tada trebamo ograničiti boravak blizu cvijeća i prezrelog voća. Mahanje rukama njima je signal za napad te treba ostati što smireniji i odmaknuti se. Nikako ne treba nositi odjeću žarkih boja, a voćne sokove i namirnice treba držati pokrivene", objašnjava.

Ne ugibaju lako
Kako je istaknula, nakon uboda stršljena reakcija se kod osoba sklonih alergijama može javiti odmah nakon prvih uboda, ali češće se javlja kod osoba koje su prije preživjele nekoliko uboda.

Iako pčele ugibaju nakon prvog uboda, stršljeni i ose se ne predaju tako lako. Oni mogu čovjeka ubosti odjednom i nekoliko puta, preživjeti i napadati i dalje.

Azijski stršljen nezaustavljivo se širi, jer u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja, npr. ptica i slično, koje ih uništavaju u njihovom prvobitnom staništu.

Haman2
Posts: 3999
Joined: 09/12/2016 20:04
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

#32 Re: Ose na prozoru

Post by Haman2 » 29/08/2018 09:56

Stršljenovi u automobilu napravili veliko gnijezdo (VIDEO)
avg 29, 2018
Podijelite s drugima na Facebooku! Tweet na Twitteru!

Image

Tamanitelj kukaca iz Ohija u SAD-u poznat kao The Bee Man dobio je možda jedan od najjezivijih zadataka u svojoj karijeri – ukloniti ogromno gnijezdo stršljenova iz napuštenog automobila.

The Bee Man, pravog imena Travis Watson, snimio je i video koji prikazuje proces uklanjanja, a koji je pogledan više od 440 hiljada puta na Facebooku. Veliki evropski stršljenovi nastanili su se u Chevroletu El Camino na području Youngstowna.

Veliko gnijezdo proteglo se od naslona vozačkog sjedala do krova automobila.

VEZANI Mladić u BiH preminuo nakon uboda stršljena

Watson, koji je u procesu, naravno, koristio zaštitno odijelo, napao je stršljenove kombinacijom pesticida pa onda jednostavno krenuo komadati gnijezdo i trpati ostatke u vrećicu.

– Trebat ću veću vreću – kaže u jednom trenutku.

NAPOMENA: Kliknite na link da pogledate video
https://www.fokus.ba/magazin/taj-ludi-s ... o/1207071/

Haman2
Posts: 3999
Joined: 09/12/2016 20:04
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

#33 Re: Ose na prozoru

Post by Haman2 » 05/09/2018 16:02


Haman2
Posts: 3999
Joined: 09/12/2016 20:04
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

#34 Re: Ose na prozoru

Post by Haman2 » 08/09/2018 19:20

Najbolniji ubodi na svetu

Ako mislite da je ubod ose bolan, onda se pazite uboda – mrava-metka! On je na samom vrhu Indeksa bola Džastina Šmita koji na skali od 1 do 4 kategorizuje bol koji može da izazove neki insekt.

Image
Foto: Pixabay

Džastin Šmit je radio na Institutu Southwest Biological (SBSC) i proučavao je hemijske odbrambene mehanizme mrava, pčela i osa. Bio je to bolan posao – tokom njegovog istraživačkog veka „bocnulo“ ga je oko 150 različitih vrsta insekata.

Kako se u svemu tome ne bi pogubio, Šmit je šezdesetih godina prošlog veka počeo da kategorizuje različite ubode, u zavisnosti od toga koliko su bili bolni. Beležio je nročito koliko je neki ubod intenzivan i koliko traje. Dodatno je opisivao i osećaj bola – na specifičan način i s mnogo humora.

Za taj požrtvovani rad 2015. je dobio Ig-Nobelovu nagradu, koju se dodeljuje za naučne radove komične prirode – ponekad se za tu nagradu kaže i da je „anti-Nobelova nagrada“.

Nivo bola 1

Bol nakon uboda nekog insekta iz te kategorije prođe već u roku od pet minuta i nije preterano intenzivna. U toj kategoriji su recimo ubodi pčela. „On je lagan, ovlašan, gotovo voćni. Kao kad plamičak sprži jednu jedinu dlaku na ruci“, opisuje Šmit.

Nivo bola 2

Sada stvari počinju da budu neugodne. Ubod iz te kategorije nas boli u proseku pet do deset minuta. U toj kategoriji je i naša osa sa početka teksta. Njen ubod je, prema Šmitu „sočan, srčan i vreo“.

Nivo bola 3

Od nivoa 3 ubodi stvarno, ali stvarno bole. I to traje i do pola sata. „Grozno prži, nemilosrdno. Kao kad bi neko posekotinu polio čašom punom solne kiseline“ – to je Šmitov komentar na ubod ose.

Nivo bola 4

To su zaista brutalni bolovi koji parališu. Jedan od članova tog kluba je pepsis formora, vrsta osa koja lovi tarantule. Njen je ubod „jak, blještav, strašno električan“.

Sasvim je druga priča mrav-metak. On je kralj svih bolova. Njegov ubod proganja žrtvu i do 24 sata. To je „čist, intenzivan, blistavi bol. Kao da trčite preko usijanog uglja i pritom u petama teima sedam centimetara dugačak, zarđao ekser.“ Zašto se zove mrav-metak? Pa očigledno je da bol koji on izaziva podseća na ranu od metka…

Tekst preuzet sa DW.

User avatar
Jara
Posts: 30820
Joined: 27/03/2006 00:36
Has thanked: 37 times
Been thanked: 5 times

#35 Re: Ose na prozoru

Post by Jara » 09/09/2018 20:53

Aman zaman! Ona zamka od flaše i slatkog sirupa- ništa! Prije nasula neki gusti sok - ništa! Pa sirup od borovnice - ništa! :lol: ma ni jedna da se prevari pa uđe. Izgleda ništa bez hemijskog oružja...
Pitanje za znalce: OK, ose i pčele su neprijatelji, a ose i stršljeni? Meščini vidjeh jednog, leti ispred osinjaka. :-?

venividivici
Posts: 12982
Joined: 10/02/2009 11:42

#36 Re: Ose na prozoru

Post by venividivici » 09/09/2018 21:52

ne sok, treba sa pivom probati.....tuzlanskim :D

Haman2
Posts: 3999
Joined: 09/12/2016 20:04
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

#37 Re: Ose na prozoru

Post by Haman2 » 19/09/2018 08:29

Pokusajte ovako. Perezete flasu preko sredine. Gornji dio flase okrenete naopkako i stavite u donji dio flase. U flasu naspete piva . Dodate 1 ili 2 kasike secera, dobro promuckate i ostavite na mjesto gdje dolaze ose i srsljenovi. Njih privlaci miris piva ili sirceta, oni udju u flasu ali ne mogu da izadju. Tako se svaki dan nakupi oko 5-6 strsljenova ili osa.

JEZIVA SCENA U DALMACIJI: Poznati pčelar snimio najezdu STRŠLJENA, ušao je u prostoriju, a onda su…
Iako ovih neugodnih insekata ima posvuda uz obalu i na otocima, najgore stanje je u Dalmatinskoj zagori gdje stanovnici s njima vode pravi rat, piše portal Dalmacija Danas.


Image
Ilustracija: Profimedia

Stršljeni posvuda rade gnijezda pa ih se tako može naći u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, pa čak i u samim kućama. Da je situacija opasna, potvrdio je predsjednik triljske Udruge pčelara, Božidar Žuljević.

- Ljudi me već svakodnevno zovnu jer posjedujem kompletno zaštitno odijelo. Primjerice, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gdje se nalazilo gnijezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam. Vjerujte, nije nimalo lako ući u prostoriju s oko 1000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, a sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju, ispričao je.

Kaže da intervenira diljem Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj kao u utorak još nije doživio.
- Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni “okupirali” prozor i uboli čovjeka u glavu, kaže.

Opasni insekti nisu prijetnja samo za čovjeka već i za pčele jer ih napadaju i uništavaju čitave košnice. No ponekad se, priča Žuljević, pčele uspiju obraniti tako da potpuno okruže stršljena i doslovno 'skuhaju' temperaturom svojih tijela.

Susretnete li se sa stršljenima, njihova gnijezda nikako ne uklanjajte sami već pozovite stručnjake, piše Dalmacija Danas.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/925 ... da_su.html

NAPOMENA: Kliknite na link iznad da pogledate video.

User avatar
turbofolk
Posts: 1888
Joined: 13/05/2014 09:37
Has thanked: 1 time
Been thanked: 15 times

#38 Re: Ose na prozoru

Post by turbofolk » 01/07/2019 12:06

Prije nekih sat vremena me ubola osa. I to u vugla jebla sve svoje :D
Evo već drugo ljeto mi se nastanjuju u čeličnoj cijevi ograde uz samu kapiju. nikad ih nisam dirao, a ni one mene. Danas ulazim u dvorište kad jedna od njih izleti i direkt u glavu.
Stavim hladnu oblogu, popijem onu neku antialergijsku tabletu, sačekam 10-15 minuta i odem i napršćem onaj otvor iz kojeg izlaze najjebenijim sprejem kojeg imam. Hvala i doviđenja. Jest mi žao, al bi mi više bilo žao da mi djecu ujedaju.

KENWOOD
Posts: 93
Joined: 16/06/2019 22:15

#39 Re: Ose na prozoru

Post by KENWOOD » 01/07/2019 12:16

turbofolk wrote:Prije nekih sat vremena me ubola osa. I to u vugla jebla sve svoje :D
Evo već drugo ljeto mi se nastanjuju u čeličnoj cijevi ograde uz samu kapiju. nikad ih nisam dirao, a ni one mene. Danas ulazim u dvorište kad jedna od njih izleti i direkt u glavu.
Stavim hladnu oblogu, popijem onu neku antialergijsku tabletu, sačekam 10-15 minuta i odem i napršćem onaj otvor iz kojeg izlaze najjebenijim sprejem kojeg imam. Hvala i doviđenja. Jest mi žao, al bi mi više bilo žao da mi djecu ujedaju.
Dizel njih uništi. Kupi litar nafte, uzmi onu prskalicu i štrcni. Uđe im to u tijelo i sve im zapuši, za 5 sekundi gotovi....

User avatar
soul_eclipse
Posts: 578
Joined: 10/03/2012 14:04
Been thanked: 5 times

#40 Re: Ose na prozoru

Post by soul_eclipse » 13/09/2019 04:51

Deleteee

User avatar
stubrijez
Posts: 185
Joined: 09/11/2012 11:12

#41 Re: Ose na prozoru

Post by stubrijez » 01/08/2020 23:22

Ja sam imao ove godine dva gnijezda osa, jedno u postanskom sanducetu a drugo iznad prozora isto. Ovo u sanducetu sam moro da liferujem da ne ujede postara a ovo kod prozora sam ostavio nesto mi bilo zao dirat. Ne ulaze u kucu a i ako udju slucajno tako ce i izac. Nas narod ponekad pregoni sa osama i strsljenovima realno koliko ste puta bili ujedeni ja mozda 2 puta od ose od pcele 10 i to kao dijete. Strsljen isto nema njih toliko da budu prijetnja ikome, pcelari... kamo srece da je vama strsljen problem koje milione pcela vam komsije potruju sa pesticidom? Osim toga ose, bumbari, leptirovi, strsljenovi, i ostali insekti svi imaju ogromnu ulogu u oprasivanju bas kao i 'čele.

Post Reply