Originalni autodijelovi - pro i kontra

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#26 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ado-šampion »

@ Texel

Ne brini, neće ti Šandor prodati Brembo za Ibizu, prodaće ti Lucas. Ja imam zadnje disk-ploćice Lucas od njega i zadovoljan sam. Niko ti ne može garantovati originalnost dijelova, pa ni ovlašteni servis. Slobodno se ostavite Bremba, ja sam samo spomenuo da ima, ali ni ja ne vjerujem da on uvozi Brembo elemente za "normalna auta", većinom je to Lucas.
Što se tiče lonca, Šandor drži Walkera (najveći svjetski proizvođač ispušnih uređaja). Pogledaj malo po forumima kako su raja zadovoljna tim auspusima, jer ja nemam iskustva s tim. On što sam ja čuo je većinom pozitivno. Lično, ako je u pitanju razlika od 100% uvijek bih išao na Walker, prije nego na originalni (koji je opet u većini slučajeva Walker).
To što si čuo za ovlašteni servis i dijelove ima smisla, Bosna je ovo. I ASA Auto je u pitanju.

@ Leko

Niko ovdje ne priča o dijelovima u pola cijene. Ja pričam o kvalitetnim zamjenskim dijelovima. Tu je razlika od 20-30 %, a dobiješ isto, a u nekim slučajevima i bolje. Za sve ostalo što si rekao pretjeruješ. Nisi upućen u tematiku. Tebi je neko nekad prodao loš dio, a htio si da uštediš, pa sad kao ni jedan dio osim originalnog ne valja. Ja otkad vozim auto vozim na KVALITETNIM zamjenskim dijelovima i ne brinem se ni za svoju a ni za sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Uz ovoliko skupo gorivo fakat je maher onaj koji polovno auto održava u ovlaštenom servisu. Znači vozanje + održavanje = četvrtina dobre plate. Svaka čast. :-)
VR6

#27 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by VR6 »

U principu, dio poznatijeg proizvodjaca, trebao bi donjeti manju mogucnost kupovine robe sa "felerom". No greske se desavaju ponekad, naravno, na kocnicama su najmanje pozeljne... Znam i za slucajeve pucanja orginalne kocione plocice pri snaznom kocenju - mislim na onu uzetu u ovlastenom servisu. Meni se desilo da mi se na disk plocici, kociona povrsina odlijepi sa metalnog "lezista". I propadne papucica kocnice odjednom.
Nije lijep osjecaj, a ako se desi u lose vrijeme, moze biti i jako zajebano.

Ne znam kakav je Brembo koji prodaju kod nas, al orginalne Brembo komponente bas i nisu povoljne. Otidjite na njihovu oficielnu stranicu pa pogledajte cijene. U Sarajevu, "glavni" posrednik za prodaju Bremboa je Dzemtrans, al nisu uopste usluzni. Zvao ih telefonom, ni cijenu ti ne znaju reci za diskove + plocice, a ne nesto vise od toga...
ado-šampion

#28 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ado-šampion »

VR6 wrote:U principu, dio poznatijeg proizvodjaca, trebao bi donjeti manju mogucnost kupovine robe sa "felerom". No greske se desavaju ponekad, naravno, na kocnicama su najmanje pozeljne... Znam i za slucajeve pucanja orginalne kocione plocice pri snaznom kocenju - mislim na onu uzetu u ovlastenom servisu. Meni se desilo da mi se na disk plocici, kociona povrsina odlijepi sa metalnog "lezista". I propadne papucica kocnice odjednom.
Nije lijep osjecaj, a ako se desi u lose vrijeme, moze biti i jako zajebano.

Ne znam kakav je Brembo koji prodaju kod nas, al orginalne Brembo komponente bas i nisu povoljne. Otidjite na njihovu oficielnu stranicu pa pogledajte cijene. U Sarajevu, "glavni" posrednik za prodaju Bremboa je Dzemtrans, al nisu uopste usluzni. Zvao ih telefonom, ni cijenu ti ne znaju reci za diskove + plocice, a ne nesto vise od toga...
Zato ja i kažem da se na ovoj temi pustimo Bremba.
LeKo

#29 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by LeKo »

ado-šampion wrote:@ Texel

Ne brini, neće ti Šandor prodati Brembo za Ibizu, prodaće ti Lucas. Ja imam zadnje disk-ploćice Lucas od njega i zadovoljan sam. Niko ti ne može garantovati originalnost dijelova, pa ni ovlašteni servis. Slobodno se ostavite Bremba, ja sam samo spomenuo da ima, ali ni ja ne vjerujem da on uvozi Brembo elemente za "normalna auta", većinom je to Lucas.
Što se tiče lonca, Šandor drži Walkera (najveći svjetski proizvođač ispušnih uređaja). Pogledaj malo po forumima kako su raja zadovoljna tim auspusima, jer ja nemam iskustva s tim. On što sam ja čuo je većinom pozitivno. Lično, ako je u pitanju razlika od 100% uvijek bih išao na Walker, prije nego na originalni (koji je opet u većini slučajeva Walker).
To što si čuo za ovlašteni servis i dijelove ima smisla, Bosna je ovo. I ASA Auto je u pitanju.

@ Leko

Niko ovdje ne priča o dijelovima u pola cijene. Ja pričam o kvalitetnim zamjenskim dijelovima. Tu je razlika od 20-30 %, a dobiješ isto, a u nekim slučajevima i bolje. Za sve ostalo što si rekao pretjeruješ. Nisi upućen u tematiku. Tebi je neko nekad prodao loš dio, a htio si da uštediš, pa sad kao ni jedan dio osim originalnog ne valja. Ja otkad vozim auto vozim na KVALITETNIM zamjenskim dijelovima i ne brinem se ni za svoju a ni za sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Uz ovoliko skupo gorivo fakat je maher onaj koji polovno auto održava u ovlaštenom servisu. Znači vozanje + održavanje = četvrtina dobre plate. Svaka čast. :-)
Izvinjavam se gosp. sveupućeni. Tebi niko ne brani da kupuješ dijelove i na otpadu, a meni nemoj soliti pamet zamjenskim dijelovima i njihovom boljom kvalitetom, samo ime mu sve govori ZAMJENSKI,ili pričom da je Sava bolja od Goodyear-a. Dalje, ako je cijena zamjenskih niža za samo 20-30% gdje je onda logika? Ti bi kao prije uzeo zamjenski dio za 100 KM, nego originalni za 120-130 KM? Ako je odgovor potvrdan, onda si kokuz i auto nije za tebe. Bezbeli i kad registruješ auto ideš tamo gdje je tehnički još uvijek cener bez da i odvezeš auto na isti, da i tu uštineš koju tranciku? Još par pitanja, koliko garancije dobiješ na zamjenski dio da je stvarna, a ne papir garancija? Jesi li za svoje auto ikada kupio originalni dio da bi mu cijenu mogao uporediti sa zamjenskim? Cijenim tvoje mišljenje i ne želim po tvojim postovima zaključivati o tvom materijalnom statusu ili upućenosti, a ni ti nebi trebao o mome/mojoj. Obzirom da imaš auto, a samim tim i dovoljan broj godina, dodatno cjenim mogućnost tvog odlučivanja u tvom životu i nipošto ne bih da utičem na bilo koju tvoju odluku ili mišljenje. Za isto bih i tebe zamolio. Tvoj novac, tvoje auto, tvoj život - tvoj problem. Moj novac, moje auto, moj život - moj problem.

Pozdrav,

LeKo
gumifufna

#30 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by gumifufna »

Ako na orginalnim BMW kocnicama pise BMW i pored Ate i ja kupim zamjenske kocnice od Ate kakva je razlika jer obadvoje proizvodi ista fabrika.
Ako kupim novo auto iz fabrike i dobijem na njemu gume od contintala,zar treba samo da kupujem orginal continental i ne treba ni da pomisljam da kupim Goodyear ili michelin.
ado-šampion

#31 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ado-šampion »

gumifufna wrote:Ako na orginalnim BMW kocnicama pise BMW i pored Ate i ja kupim zamjenske kocnice od Ate kakva je razlika jer obadvoje proizvodi ista fabrika.
Ako kupim novo auto iz fabrike i dobijem na njemu gume od contintala,zar treba samo da kupujem orginal continental i ne treba ni da pomisljam da kupim Goodyear ili michelin.
O ovome i ja pričam cijelo vrijeme. Napokon!

@Leko

Ovaj moj citat je i odgovor na (gotovo) sva tvoja pitanja. Što se tiče materijalne situacije, ja nisam mislio raspravljati o tvojoj (ni o bilo čijoj) materijalnoj situaciji. Izivini ako sam te (nehotično) uvrijedio na taj način. Samo sam htio reći da na održavanje auta u ovlaštenom servisu (originalnim dijelovima) plus vozanje (troškovi na gorivo) ode četvrtina npr. inžinjerske plate.
LeKo

#32 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by LeKo »

ado-šampion wrote:
gumifufna wrote:Ako na orginalnim BMW kocnicama pise BMW i pored Ate i ja kupim zamjenske kocnice od Ate kakva je razlika jer obadvoje proizvodi ista fabrika.
O ovome i ja pričam cijelo vrijeme. Napokon!

@Leko

Ovaj moj citat je i odgovor na (gotovo) sva tvoja pitanja. Što se tiče materijalne situacije, ja nisam mislio raspravljati o tvojoj (ni o bilo čijoj) materijalnoj situaciji. Izivini ako sam te (nehotično) uvrijedio na taj način. Samo sam htio reći da na održavanje auta u ovlaštenom servisu (originalnim dijelovima) plus vozanje (troškovi na gorivo) ode četvrtina npr. inžinjerske plate.
Ado legendo, izvini i ti i ja sam malo pretjerao u predhodnom postu. Vjeruj mi da sam se nabacao para na zamjenskim dijelovima, a ko se jednom mlijekom opeče kasnije i u jogurt duva.
LeKo

#33 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by LeKo »

Ne znači da moraš kupovati gume istog prouzvođača isto kao što ne znači da moraš kupovati "zamjenske" ATE, slobodno možeš izabrati i drugog proizvođača kočionih obloga.Što se tiče disk pločica originalni ATE, kod "sitnog" preprodavca ne može biti povoljniji zato što manji preprodavci ne mogu imati bolju nabavnu cijenu od jednog BMW-a. Mislim da ti posebno ovu konstataciju ne moram pojašnjavati. Dodatno, radio sam u jednoj fabrici 5 godina i odlično znam šta se prodaje "sitnim", a šta "krupnim" kupcima tj. sve ono što ne zadovolji "krupnog" zbog određenih nedostataka (ne velikih, ali ih ima) postaje druga klasa i prodaje se po nižim cijenama "sitnim" kupcima.
sabanss

#34 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by sabanss »

texel wrote:Jučer se šokirah kad mi mehaničar u jednoj (malo gotivnijoj) auto radionici reče da ASA PSS ne prodaje orginalne dijelove!! Kaže
da i oni nabavljaju od Kareta, Motorexa, itd..!!
Iz prve ruke: laze te "mehanicar"!
ado-šampion

#35 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ado-šampion »

LeKo wrote:
Ne znači da moraš kupovati gume istog prouzvođača isto kao što ne znači da moraš kupovati "zamjenske" ATE, slobodno možeš izabrati i drugog proizvođača kočionih obloga.Što se tiče disk pločica originalni ATE, kod "sitnog" preprodavca ne može biti povoljniji zato što manji preprodavci ne mogu imati bolju nabavnu cijenu od jednog BMW-a. Mislim da ti posebno ovu konstataciju ne moram pojašnjavati. Dodatno, radio sam u jednoj fabrici 5 godina i odlično znam šta se prodaje "sitnim", a šta "krupnim" kupcima tj. sve ono što ne zadovolji "krupnog" zbog određenih nedostataka (ne velikih, ali ih ima) postaje druga klasa i prodaje se po nižim cijenama "sitnim" kupcima.
Leko, mislim da se ne razumiješ u to što pričaš. BMW te kočione komponente testira prije nego ih ugradi, kao i ostale potrošne dijelove, i to testiranje je jako skupo. Zbog toga je cijena originalnog dijela 20-30 % veća. Šta misliš da BMW uzme od ATE-a iste komponente kao i npr. VW (koji uopše nema sportske aspiracije, zato sam baš njega naveo) i ugradi ih u svoja auta "za uživanje u vožnji"?! Zašto ne onda ne uzme Brembo ili AP koji su generalno bolji od ATE-a?!
Elem, da ne duljim, npr. zamjenske ATE pločice koje imaju isti kataloški broj kao i originalne ATE pločice na BMW-u MORAJU biti identične u svemu, osim što nemaju BMW-ov znak.
ja1977

#36 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ja1977 »

Ja vec duze vrijeme trazim zadnje amortizere za Scenika RX4. U ovlastenim servisima ih imaju i kostaju 155 KM komad i daju godinu dana garancije.
Kazu, amortizeri su orginal Renaultovi. Ja sam tada prvi put cuo da Renault proizvodi amortizere. :shock:

Malo procackam po internetu i nadjem da je u zadnje vrijeme prva ugradnja u Reno vozila KYB amortizeri i jos ne neki.
KYB pravi amortizere i za moj auto. Nazovem par prodavaca autodijelova i saznam da je ovlasteni zastupnik KYB za BiH Metalmerc.
Nazovem ljude, kazu trenutno nemaju, jer se rijetko traze, mogu naruciti i kostaju 109 KM komad. Garancija DVIJE godine.
Sada cekam da dodju. Nadam se za sedmicu da ce biti ovdje.

Moje pravilo je, za sve probati naci proizvodjaca prve ugradnje i kupiti dio od tog proizvodjaca, bez Reno znaka (koji u strartu znaci 25% visu cijenu).
Normalno odrzavanje nije problem, ali za kompliciranije stvari bih isao u ovlasteni servis (mada, hvala Bogu, za to jos nisam imao prilike).

BTW u Motorexu su mi nudili amortizere za 75 KM (mogu ih naruciti), ali nisu znali tacno porjekla pa sam ih lahano zaobisao.
johntra

#37 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by johntra »

u Motorexu prodaju brazilske amortizere proizvođača Kofan....
ado-šampion

#38 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ado-šampion »

johntra wrote:u Motorexu prodaju brazilske amortizere proizvođača Kofan....
:shock:

@ ja1977

Drži se ti Kayaba amortizera i Metalmerca. Nije bitno jel u pitanju Kayaba, Monroe ili Sachs, sve je to u 5 deka (npr. u Golf se ugrađuju i Monroe i Sachs), samo treba paziti na ime koje znači kvalitet i pouzdanu prodavnicu naravno. Dobro si i prošao, za moje auto su 198 KM/komad, a originalni su još skuplji, ali navodno izdrže 200 000 km. :)
texel

#39 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by texel »

Da je ova država u k..cu, pokazuje i ovaj slijedeci primjer :

Trebam mijenjat ulje i odem kupim u MOTOREX-u. Šatro povoljna cijena, i ja kupim.
Radi se o motornom ulju : CASTROL TXT SOFTEC 5W-40
I danas se šokiram, kad sam pogledao koliko to isto ulje košta u Njemačkoj!!

MOTOREX - Sarajevo (BiH) - 20,00 KM/litar

MM TECHNIK - Njemacka - 5,95 €/litar
http://www.mm-oelshop.de/product_info.p ... 7ca2f9f1b7

Dabogda im svima u BIH koji gule ovaj jadni narod za lijekova trebalo!! :x :x :x :x
jefferson

#40 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by jefferson »

radmila rada wrote:Pozdrav, mene zanima koji su proizvođači kvalitetniji što se tiče auto dijelova, ovo se posebno odnosni na japanske automobile odnosno na zamjenske autodijelove za njih. Hvala.
Zavisi sta ti treba. Imas u japanskim autima evropskih dijelova i u evropskim autima japanski djelova (proizvodjaca).
Ovo je globalni svijet, svi kupuju od svih. Kocnice npr. Akebono je vecinom prva ugradnja kod japanskih auta, ali mzoes kupiti npr. ATE, Pagid (ili Textar, Textar je sada vlasnik Pagida) koje mozda nude i vecu kcionu silu od Akebono (koje su dobre ako nece prasine na felgama, ali ne bas toliko dobre kada su performanse u pitanju).
ado-šampion

#41 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ado-šampion »

Zavisi koje japansko auto. Ako je Honda/Subaru/Daihatsu/Mitsubishi sansa da ces kod nas naci ista od ATE, Textar, Jurid je vrlo mala. Moze se naci TRW/Lucas, koje su mekane, dobro koce, ali se vrlo brzo trose, obicno ne traju ni 20 k. Osim njih mozes naci te japanske, Akebono, MK Kashiyama i slicno, koje su tvrde, ali traju, Nipparts (holandski) koji proizvodi bukvalno sve i svasta za japanska auta (diskovi, amortizeri, filteri, cak i brisaci), koji je hajmo reci prosjek u najboljem slucaju, ili neko smece tipa Trusting, LPR koje se sastavi nakon 15 hiljada.

Ako su u pitanju Toyota ili Mazda, MISLIM da nije toliki problem...
amar1994

#42 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Zavisi koje japansko auto. Ako je Honda/Subaru/Daihatsu/Mitsubishi sansa da ces kod nas naci ista od ATE, Textar, Jurid je vrlo mala. Moze se naci TRW/Lucas, koje su mekane, dobro koce, ali se vrlo brzo trose, obicno ne traju ni 20 k. Osim njih mozes naci te japanske, Akebono, MK Kashiyama i slicno, koje su tvrde, ali traju, Nipparts (holandski) koji proizvodi bukvalno sve i svasta za japanska auta (diskovi, amortizeri, filteri, cak i brisaci), koji je hajmo reci prosjek u najboljem slucaju, ili neko smece tipa Trusting, LPR koje se sastavi nakon 15 hiljada.

:mrgreen: :mrgreen:
btw. sta mislis je li skupo 35KM za original filter ulja u odnosu na neku drugu marku :? :)
jefferson

#43 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Zavisi koje japansko auto. Ako je Honda/Subaru/Daihatsu/Mitsubishi sansa da ces kod nas naci ista od ATE, Textar, Jurid je vrlo mala. Moze se naci TRW/Lucas, koje su mekane, dobro koce, ali se vrlo brzo trose, obicno ne traju ni 20 k. Osim njih mozes naci te japanske, Akebono, MK Kashiyama i slicno, koje su tvrde, ali traju, Nipparts (holandski) koji proizvodi bukvalno sve i svasta za japanska auta (diskovi, amortizeri, filteri, cak i brisaci), koji je hajmo reci prosjek u najboljem slucaju, ili neko smece tipa Trusting, LPR koje se sastavi nakon 15 hiljada.

:mrgreen: :mrgreen:
btw. sta mislis je li skupo 35KM za original filter ulja u odnosu na neku drugu marku :? :)
Zavisi koja je to "druga" marka!
Ja licno preferiram originalne filter ulja. Npr. u moj auto Mann je originalan proizvodjac filtera za zrak za BMW (Made in Bosnia & Herzegovina na kutiji) kao i za VW (isto Tesanj). Medjutim, dok za VW nema neke velike razlike u cijeni Mann i originalnog filtera (pa malo Tesanjce poguram akda mjenjam filter na zeninom autu) za BMW razlika je poprilicna, tako da kupim Mann. Za BMW Mahle pravi originalni filter za ulje, i samo se originalnog filtera drzim.
Ali generalno, na uljnom filteru netreba stedjeti. Zracni filter? gledaj bilo koju renomiranu marku. Filter klime? kupuj sta je jeftinije.
ado-šampion

#44 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by ado-šampion »

Ne znam vrijedi li zavisi koliko je zamjenski.

Kod mene je originalni Hengst, ali kako Jefferson napisa za BMW je to obicno Mahle. Recimo noviji model od mog isti motor, originalni uljni filter je Mahle.

Ja sam uzeo Mahle Original (gdje je Original top linija Mahlea pozicionirana malo iznad linije Knecht) za 28 KM, dok je originalni 56 KM. Isto sam uzeo Mahle Original zracni, koji je identican originalnom koji smo izvadili, osim sto nema logo BMW, a kostao je oko 50 KM. Originalni s logom BMWa je oko stoje.

Ja nisam za to da se uzimaju manje kvalitetni dijelovi, ali u mom slucaju dobijes jednako kvalitetne ili cak identicne dijelove u pola cijene. Meni je tu racunica jasna.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#45 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by un1ted »

Palite se dzabe. Frajer nije postavio pitanje jer ga interesuje, vec radi klasicni jebenii reklamni posao za ovu stranicu siux kako bi ista blje rangirala na google.
Sandordoo

#46 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by Sandordoo »

Da vam dam nekoliko korisnih informacija pošto vidim da vlada dosta velika nesigurnost kod vozača pa se mnogi nepotrebno izlažu većem trošku nego što je potrebno! Pošto nisu sigurni, idu logikom "Ako ne znaš šta je dobro kupi ono što je skupo". I odluče se za "ORIGINALNI" dio u ovlaštenom servisu. Na našoj stranici "ŠANDOR"doo ima interesantan članak pa koga zanima neka pročita! Kome je to "teretli", evo par objašnjenja. Počet ćemo od toga da je svaki automobil, što svi znaju, sastavljen od hiljada dijelova, međutim, malo ko zna da cca 70% svakog automobila nije napravljeno u matičnoj fabrici, npr 70% VW-a je proizvedeno u fabrikama specijaliziranim za proizvodnju određenih dijelova: LUK kvačila, TRW kočioni i upravljački program itd da ne nabrajam dalje. To praktički znači da ako kupite LUK kvačilo u VW kutiji (LUK, Valeo i SACHS rade prvu ugradnju za VW) možete isto to kvačilo kupiti i na slobodnom tržištu, tzv "AFTERMARKET", potpuno istog kvaliteta, pravljeno na istim mašinama, od istih radnika i od istog materijala ali u LUK-ovoj kutiji! Razlika je jedino u cijeni, i to i do 50% za identičan dio! Takav dio proizveden od istog proizvođača koji radi prvu ugradnju i pod gore navedenim uslovima se zove "IDENTTEIL" i u zemljama EU se može ugrađivati i u ovlaštenim ili drugim certificiranim servisima čak i u GARANTNOM ROKU! Postoje zatim i rezervni dijelovi koje proizvode fabrike koje rade prvu ugradnju i imaju certifikate po strogim pravilima EU ali recimo za neki automobil ne rade oni prvu ugradnju ali rade npr. kvačilo vlastite konstrukcije. Npr LUK radi prvu ugradnju za VW ali ne za neku Mazdu! Zašto to LUK-ovo AFTERMARKET kvačilo u LUK-ovoj kutiji (koji je Nr 1 proizvođač kvačila u svijetu) za tu Mazdu ne bi bilo istog ili čak boljeg kvaliteta od onog koje ugrađuje Mazda? Na našem tržištu vlada veliko šarenilo kad je izbor rezervnih dijelova u pitanju tako da GENERALNO treba izbjegavati kupovinu dijelova sumnjivog i nepoznatog porijekla, nepoznatih proizvođaća, na mjestima koja ne ulijevaju povjerenje itd da ne bi naletjeli na kakvog "Kineza" ili Castrol ili neko drugo ulje "upakovano" negdje u "predgrađu Moskve"! Da ne zaboravimo još jednu opciju a to je ispravan, polovan dio sa otpada. Zašto ne ugraditi polovna vrata, blatobran, far, haubu u auto star 15-20 godina? Nadam se da sam malo pomogao prilikom donošenja odluke kod kupovine rezervnih dijelova, stojimo na raspolaganju i kod dodatnih objašnjenja!

Poz.
Neven
tempuser

#47 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by tempuser »

Sve to sto si napisao Nevene vazi u normalnim i uredjenim zemljama, kod nas prakticno samo teorije. Za mene licno postoje dva najveca nedostatka kupovine zamjenskih ili aftermarket dijelova.
Prvi je ponuda. Znaci hoces da kupis kvalitetan dio poznatog proizvodjaca, SNR, SKF, Jurid, Moog, Lemfoerder, Bosch, MAAN itd, znaci spreman si da platis kvalitet, nema. Vecina dijelova ili no name, ili kinez prepakovan u kutiju sa europskim imenom tipa Topran, Meyle. Za moj auto kvalitetni stabilizatori kostaju 35 EUR/kom, ovdje zamjenske ne mozes naci skuplje od 30 EUR/par. Cijena sve govori kakav je kvalotet.
Drugi je sigurnost. I kad naletis na poznatog proizvodjaca nikad nisi siguran da nije divljak lose kvalitete, Castrol iz Ljubuskog, Look iz nekog sela pored Sanjaga itd..
Kad podvuces crtu, za neke dijelove, ako hoces kvalitet i ako neces da budes prevaren ogranicen si na ovlasteni servis.
golfiista

#48 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by golfiista »

ado-šampion wrote:Ako tako gledaš, da bi bio miran sve treba biti original. Što se mene tiče, zupčasti remen je nešto što bi kupio original (čitaj: u ovlaštenom servisu), jer je interval zamjene dug i sam remen nije skup, makar za normalnije marke, a njegovo pucanje većinom znači havariju motora. Sve ostalo može u DOBROM I SIGURNOM neovlaštenom servisu. Recimo ja sve dijelove za svoje auto uzimam u Šandoru. Međutim, mnogi bježe od njega jer nije jeftin.
Zašto misliš da disk-pločice nužno moraju biti original? Na aftermarket tržištu se za većinu auta mogu kupiti kvalitetniji (efikasniji) kočioni elementi od originalnih. Pretpostavljam da su kod tebe ATE kočioni elementi (jer su u VW koncernu oni prva ugradnja, koliko sam upoznat). Proizvođači tipa Brembo, AP, Lucas, koji nude svoje proizvode u slobodnoj prodaji (Brembo i Lucas imaju u Šandoru) imaju efikasnije pločice i diskove od ATE-a. Ista stvar je i s amortizerima. Kvalitetnije od tvojih isto možeš naći u slobodnoj prodaji. Sve ovo važi pod uslovom da dijelovi nisu kopija. Ja da sam na tvom mjestu držao bih se Šandora i Metalmerca, jer ovi što si naveo ne ulijevaju mi neko preveliko povjerenje.
Za drugi dio pitanja, za jednostavno servisiranje (zamjena ulja, filtra, disk-pločica) mogu "neki majstori", a za sve ozibljnije zahvate (komplikovaniji kvarovi na motoru, npr.) samo servis. Samo pazi kojem majstoru voziš, jer neki majstori i jednostavne stvari mogu zeznut. Meni npr. jedan kloc nije bio sposoban kako treba zamijeniti kočionu tekućinu, odnosno nije kako treba odzračio sistem.
S obzirom da je u ovlaštenom servisu izmjena kočione tečnosti 76 KM, i to svako dvije ( može i 3/4 komotno ) godine, mislim da nije vrijedno živaca...
Složio bi se sa tobom, recimo u ovlaštenom za zamjenu akumulatora traže 800 KM, plus kodiranje 100 KM i ne znam kakva tu dilema može biti... :D
condy

#49 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by condy »

golfiista wrote:
ado-šampion wrote:Ako tako gledaš, da bi bio miran sve treba biti original. Što se mene tiče, zupčasti remen je nešto što bi kupio original (čitaj: u ovlaštenom servisu), jer je interval zamjene dug i sam remen nije skup, makar za normalnije marke, a njegovo pucanje većinom znači havariju motora. Sve ostalo može u DOBROM I SIGURNOM neovlaštenom servisu. Recimo ja sve dijelove za svoje auto uzimam u Šandoru. Međutim, mnogi bježe od njega jer nije jeftin.
Zašto misliš da disk-pločice nužno moraju biti original? Na aftermarket tržištu se za većinu auta mogu kupiti kvalitetniji (efikasniji) kočioni elementi od originalnih. Pretpostavljam da su kod tebe ATE kočioni elementi (jer su u VW koncernu oni prva ugradnja, koliko sam upoznat). Proizvođači tipa Brembo, AP, Lucas, koji nude svoje proizvode u slobodnoj prodaji (Brembo i Lucas imaju u Šandoru) imaju efikasnije pločice i diskove od ATE-a. Ista stvar je i s amortizerima. Kvalitetnije od tvojih isto možeš naći u slobodnoj prodaji. Sve ovo važi pod uslovom da dijelovi nisu kopija. Ja da sam na tvom mjestu držao bih se Šandora i Metalmerca, jer ovi što si naveo ne ulijevaju mi neko preveliko povjerenje.
Za drugi dio pitanja, za jednostavno servisiranje (zamjena ulja, filtra, disk-pločica) mogu "neki majstori", a za sve ozibljnije zahvate (komplikovaniji kvarovi na motoru, npr.) samo servis. Samo pazi kojem majstoru voziš, jer neki majstori i jednostavne stvari mogu zeznut. Meni npr. jedan kloc nije bio sposoban kako treba zamijeniti kočionu tekućinu, odnosno nije kako treba odzračio sistem.
S obzirom da je u ovlaštenom servisu izmjena kočione tečnosti 76 KM, i to svako dvije ( može i 3/4 komotno ) godine, mislim da nije vrijedno živaca...
Složio bi se sa tobom, recimo u ovlaštenom za zamjenu akumulatora traže 800 KM, plus kodiranje 100 KM i ne znam kakva tu dilema može biti... :D
Čega ba 76 KM :?

Zašto ti naplate 76 KM ??? Znači da ti naplate oko ili preko 50 KM, samo rad što je preskupo :roll:
Meni zamjena ulja u ovlaštenom servisu nije nikad bila preko 30 KM. :D :D
golfiista

#50 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra

Post by golfiista »

Pa kad za akumulator traže 900 KM, šta je čudno u tome da za izmjenu kočione tečnosti traže tih 70ak Km. :D
Post Reply