original vs ovjerena kopija kupopordajnog ugovora

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mrmacc

#1 original vs ovjerena kopija kupopordajnog ugovora

Post by mrmacc »

Pozdrav pravnicima, molio bih za strucno misljenje.
treba da uknjizim stan, ali ne mogu da nadjem original kupoprodajni ugovor, a imam ovjerenu kopiju iz Opstine.
Plus uradjena je predbiljezba o postojanju kupopordajnog ugovora.

Interesuje me da je ovjerena kopija iz Opstine iste pravne snage kao i orginalni kupoprodajni ugovor?
Da li postoji mogucnost da je originalni ugovor u Sudu ostao, kada sam radio predbiljezbu o postojanju kupoprodajnog ugovora?

Hvala unaprijed :)
Miki123

#2 Re: original vs ovjerena kopija kupopordajnog ugovora

Post by Miki123 »

mrmacc wrote:Pozdrav pravnicima, molio bih za strucno misljenje.
treba da uknjizim stan, ali ne mogu da nadjem original kupoprodajni ugovor, a imam ovjerenu kopiju iz Opstine.
Plus uradjena je predbiljezba o postojanju kupopordajnog ugovora.

Interesuje me da je ovjerena kopija iz Opstine iste pravne snage kao i orginalni kupoprodajni ugovor?
Da li postoji mogucnost da je originalni ugovor u Sudu ostao, kada sam radio predbiljezbu o postojanju kupoprodajnog ugovora?

Hvala unaprijed :)
to prije notara? ukoliko je notar ugovor radio kod njega se nalazi original i može ti dati koliko god hoćeš otpravaka.

ukoliko je prije notara, ne bi smjeli odbiti ovjerenu kopiju.
Drinski

#3 Re: original vs ovjerena kopija kupopordajnog ugovora

Post by Drinski »

Prvo, provjeri da original nije predan prilikom predbilježbe.

Drugo pitanje, ti imas ovjerenu kopiju čega tj. da li imas ovjerenu kopiju originala (po ranijem sistemu: ima veliki pečat na poleđini sa ovjerom potpisa stranaka) ili ovjerenu kopiju prepisa (po ranijem sistemu: ima manji pečat na poleđini sa naznakom da se radi o ovjeri prepisa.

Sama činjenica ovjere u općini ne utiče na valjanost i pravne učinke ugovora i takve isprave.
Post Reply