Orhan Pamuk optužen za izdaju domovine
-
orbit
#1 Orhan Pamuk optužen za izdaju domovine
Turskom piscu Orhanu Pamuku prijeti zatvorska kazna do tri godine zbog intervjua što ga je početkom godine dao jednom švicarskom listu. Državno odvjetništvo gradskoga okruga Sisli u Istanbulu, gdje živi Pamuk, podignulo je optužnicu protiv svjetski ugledna autora zbog, kako piše u njoj, »javnog ponižavanja svega što je tursko«. Proces bi trebao započeti u prosincu, javio je Pamukov turski nakladnik. Orhan Pamuk idućeg će mjeseca u Njemačkoj biti odlikovan Mirovnom nagradom njemačkih nakladnika, javlja Deutsche Welle.
Orhan Pamuk u veljači ove godine u intervjuu za jedan švicarski list govorio je o prošlosti Turske. Sa strahotama koje su se dogodile mora se, doduše, dalje živjeti, ali o tome se mora govoriti, rekao je Pamuk. S tim u svezi spomenuo je da je u Turskoj ubijeno 30.000 Kurda i milijun Armenaca. Još onda su mu takve izjave donosile masovne prijetnje nacionalističkih krugova i medija.
Orhan Pamuk u veljači ove godine u intervjuu za jedan švicarski list govorio je o prošlosti Turske. Sa strahotama koje su se dogodile mora se, doduše, dalje živjeti, ali o tome se mora govoriti, rekao je Pamuk. S tim u svezi spomenuo je da je u Turskoj ubijeno 30.000 Kurda i milijun Armenaca. Još onda su mu takve izjave donosile masovne prijetnje nacionalističkih krugova i medija.
- manijak1
tebi nisu potrebni ni povodi da budeš protiv njih .........plači ***** plačijadni turci, svijet protiv njih bez razloga, smrc....
A šta su Kurdi bez da im ko čuva leđa) kod njih ........to su bili možda .........Srbi u Krajini
-
Dezze
a ti izgleda volis da posmatras stvari samo sa jednog aspekta....smrcorbit wrote:jadni turci, svijet protiv njih bez razloga, smrc....Dezze wrote:Sta se moze. Svijet ga voli zbog napada na Tursku. Nisam siguran da su mu knjige tako dobre...Citao sam nesto i nisam ba sodusevljen....
-
mostarac
kad bi Spanije ili Britanija svodile svoje rachune cifre bi bile visemilionske. Dakle svijet optuzuje Tursku i ne dozvoljava joj u EU zbog pizdarija prije 100 i vise godina. Ako je taj svijet tako principijelan Njemacka bi isla u izolaciju, Britaniju bi pretvorili u koloniju i podijelili je izmedju bivsih kolonija, Spanija bi bila izbrisana iz svih istorijskih knjiga (ne zaboravimo da su jedina drzava u kojoj je fasizam prezivio kraj 2 sv. rata) itd. Dakle ovde se Turci zajebavaju uglavnom sto su muslimani, mada imaju oni svojih musica, ali svaka od ovih drzava koje se trpaju u EU ih ima.orbit wrote:jadni turci, svijet protiv njih bez razloga, smrc....Dezze wrote:Sta se moze. Svijet ga voli zbog napada na Tursku. Nisam siguran da su mu knjige tako dobre...Citao sam nesto i nisam ba sodusevljen....
-
Dezze
zivahan je mostar, zivahan....bravo!umro je mostar wrote:kad bi Spanije ili Britanija svodile svoje rachune cifre bi bile visemilionske. Dakle svijet optuzuje Tursku i ne dozvoljava joj u EU zbog pizdarija prije 100 i vise godina. Ako je taj svijet tako principijelan Njemacka bi isla u izolaciju, Britaniju bi pretvorili u koloniju i podijelili je izmedju bivsih kolonija, Spanija bi bila izbrisana iz svih istorijskih knjiga (ne zaboravimo da su jedina drzava u kojoj je fasizam prezivio kraj 2 sv. rata) itd. Dakle ovde se Turci zajebavaju uglavnom sto su muslimani, mada imaju oni svojih musica, ali svaka od ovih drzava koje se trpaju u EU ih ima.orbit wrote:jadni turci, svijet protiv njih bez razloga, smrc....Dezze wrote:Sta se moze. Svijet ga voli zbog napada na Tursku. Nisam siguran da su mu knjige tako dobre...Citao sam nesto i nisam ba sodusevljen....
-
No_Comment
Dobro receno...na zalost i istinito...umro je mostar wrote:kad bi Spanije ili Britanija svodile svoje rachune cifre bi bile visemilionske. Dakle svijet optuzuje Tursku i ne dozvoljava joj u EU zbog pizdarija prije 100 i vise godina. Ako je taj svijet tako principijelan Njemacka bi isla u izolaciju, Britaniju bi pretvorili u koloniju i podijelili je izmedju bivsih kolonija, Spanija bi bila izbrisana iz svih istorijskih knjiga (ne zaboravimo da su jedina drzava u kojoj je fasizam prezivio kraj 2 sv. rata) itd. Dakle ovde se Turci zajebavaju uglavnom sto su muslimani, mada imaju oni svojih musica, ali svaka od ovih drzava koje se trpaju u EU ih ima.orbit wrote:jadni turci, svijet protiv njih bez razloga, smrc....Dezze wrote:Sta se moze. Svijet ga voli zbog napada na Tursku. Nisam siguran da su mu knjige tako dobre...Citao sam nesto i nisam ba sodusevljen....
- sorge_sa
Orhan Pamuk je jedan od pozitivnijih likova u Turskoj, odlican pisac, i jos veci covjek, kamo srece da je vise takvih, sigurno da bi za Tursku bolje bilo, a nekako posredno i za nas, kamo srece da na ovoj planeti, ima jos poneka individua koja ima snage i muda progovorit i o necemu sto nije, monolitno, sto nije bazirano na misljenju vecine, kako neki pametnjakovic rece veceras, mi ako smo u vecini znaci da smo normalni, nije ni svjetsan koliko samo nije u pravu, ali u svoju ispravnost je ubijedjen svojom primalnom primitivnoscu...............znaci Aqua, Ceca, Stoja, Seka Aleksic je normala, da ne duzim dalje

-
List
I Orhan bi meni trebao otvoriti oci?
Genocid Turaka nad Armenima izucava se u Historiji. I to zna cijeli svijet. Kao i za patnje Kurda.
Problem je sto u razvijenom svijetu potenciraju zlocine onih koje zele prikazati primitivnima.
A zlocine njihovih prijatelja prikazuju kao "Bogu ugodno" djelo.
To je korijen iz kojeg je proklijao terorizam sa islamskim predznakom.
Pa neka nastava ovako. Sa tezama o Tamnom Vilajetu cak i u zemlji koja je otisla u sekularnu krajnost. Turska.
Bujrum. A terorizam ce se granati. Sve vise i vise. Jer da bi unistili terorizam moramo lijeciti uzroke a ne samo posljedice.
Genocid Turaka nad Armenima izucava se u Historiji. I to zna cijeli svijet. Kao i za patnje Kurda.
Problem je sto u razvijenom svijetu potenciraju zlocine onih koje zele prikazati primitivnima.
A zlocine njihovih prijatelja prikazuju kao "Bogu ugodno" djelo.
To je korijen iz kojeg je proklijao terorizam sa islamskim predznakom.
Pa neka nastava ovako. Sa tezama o Tamnom Vilajetu cak i u zemlji koja je otisla u sekularnu krajnost. Turska.
Bujrum. A terorizam ce se granati. Sve vise i vise. Jer da bi unistili terorizam moramo lijeciti uzroke a ne samo posljedice.
- Fair Life
Ali ne iz knjiga istorije pisane u Turskoj. Taj genocid je u Turskoj tabu tema... tesu ko beri.List wrote:I Orhan bi meni trebao otvoriti oci?
(...)
- Fair Life
Ne zbog toga sta su pocinili genocid prije 100 godina, vec zbog toga sto "ne priznaju" da su ga pocinili.umro je mostar wrote:(...)
Dakle svijet optuzuje Tursku i ne dozvoljava joj u EU zbog pizdarija prije 100 i vise godina.
(...)
Sjetite se Srebrenice... i srpskog nepriznavanja.
-
List
Navedi mi zemlju u kojoj nije tabu zlo pocinjeno u ime naroda te zemlje?Fair Life wrote:Ali ne iz knjiga istorije pisane u Turskoj. Taj genocid je u Turskoj tabu tema... tesu ko beri.
Ali zaobidji Njemacku, Italiju i Japan. I sve druge zemlje koje su nakon pocinjenog genocida dozivjele potpuni slom.
Pogledajmo u nase okruzenje. Austrija, Madjarska, Hrvatska, Srbija, Herceg Bosna, RS, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Grcka, Bugarska i Rumunija.
U svakoj od tih zemsalja zlocini pocinjeni u ime naroda iz te zemlje su tabu.
Bugarska, zemlja iz koje su protjerane storine hiljada muslimana 1986. godine. Danas je to tabu i u Briselu. I ne prijeci ih da Bugarsku prime u EU 2007. godine.
Cini se da je to jedno od "Bogu ugodnih" (ne)djela.
Slicno je i sa Grckom. U Grckoj je danas tabu cinjenica da su pomogli rusenje vlasti na Kipru 1974. godine i pokusaj istrijebljenja Turaka sa tog ostrva.
A sada su ljuti na Turke vise nego na djavola.
-
List
A gotovo u isto vrijeme u kojem su Turci unistili Armensku civilizaciju u Maloj Aziji Grci su unistili Islamsku civilizaciju u Solunu. U Solunu i okolici zivjelo je preko 80% muslimana do prije oko 100 godina.
Code: Select all
Da naglasim. Ne opravdavam zlocin. Zlocin se ne moze opravdati. -
No_Comment
Shta je sa Shpanijom ne samo da su svoje muslimane i jevreje istrijebili...vec su unishtili i citave civilizacije Inka i Maja u Juznoj Americi...List wrote:A gotovo u isto vrijeme u kojem su Turci unistili Armensku civilizaciju u Maloj Aziji Grci su unistili Islamsku civilizaciju u Solunu. U Solunu i okolici zivjelo je preko 80% muslimana do prije oko 100 godina.Code: Select all
Da naglasim. Ne opravdavam zlocin. Zlocin se ne moze opravdati.
-
mostarac
nisi ti mene shvatio za ovu vecinu. ja sam htio reci da je ovo jedino mjesto gdje su normalni vecinasorge_sa wrote:Orhan Pamuk je jedan od pozitivnijih likova u Turskoj, odlican pisac, i jos veci covjek, kamo srece da je vise takvih, sigurno da bi za Tursku bolje bilo, a nekako posredno i za nas, kamo srece da na ovoj planeti, ima jos poneka individua koja ima snage i muda progovorit i o necemu sto nije, monolitno, sto nije bazirano na misljenju vecine, kako neki pametnjakovic rece veceras, mi ako smo u vecini znaci da smo normalni, nije ni svjetsan koliko samo nije u pravu, ali u svoju ispravnost je ubijedjen svojom primalnom primitivnoscu...............znaci Aqua, Ceca, Stoja, Seka Aleksic je normala, da ne duzim dalje![]()
- Fair Life
Citao sam kako je jedan u Srbiji rekao... da posteni i pametni ne pricaju o svojoj sramoti.List wrote:Navedi mi zemlju u kojoj nije tabu zlo pocinjeno u ime naroda te zemlje?(...)Fair Life wrote:Ali ne iz knjiga istorije pisane u Turskoj. Taj genocid je u Turskoj tabu tema... tesu ko beri.
Ne znam zasto onda uopste prica o pritisku za priznavanje bilo cijih zlocina pocinjenih u ovome nasem ratu i insistiranje na izvinjenju i trazenju oprosta...
Zar treba biti zagovornik zlocinacke filozofije i traziti opravdanja za sve gluposti u losim primjerima...
Treba li, samo kad smo mi u pitanju, insistirati na istini?
Sta mislis da kazemo da u BiH nije bilo genocida? Ne bi volio, jel' tako?
Jebo ga ti List...
-
SD-6
nemoj mi te šatro priče...još te nevidjoh da osudjuješ Ustašeke zlocine u oba rataFair Life wrote:Ne zbog toga sta su pocinili genocid prije 100 godina, vec zbog toga sto "ne priznaju" da su ga pocinili.umro je mostar wrote:(...)
Dakle svijet optuzuje Tursku i ne dozvoljava joj u EU zbog pizdarija prije 100 i vise godina.
(...)
Sjetite se Srebrenice... i srpskog nepriznavanja.
- Fair Life

Sarajevooooooooo ispod Trebevicaaaaaa...
Poslusaji i ti...

Sta velis?
PS__Nesto tebi slicno u svom vijeku nisam vidio. Nekad se to "nesto" zvalo budala...danas nisam siguran da li ta kategorija "toga necega" uopste postoji.
I js nesto...moj se babo tukao protiv ustasa, ako nigdje drugdje, znam da se tukao prilikom oslobadjanja Cazina.
Zadovoljan?
-
orbit
nezgodno je to kad ti imas svoje povijesne izvore...List wrote:Bugarska, zemlja iz koje su protjerane storine hiljada muslimana 1986. godine. Danas je to tabu i u Briselu. I ne prijeci ih da Bugarsku prime u EU 2007. godine.
Slicno je i sa Grckom. U Grckoj je danas tabu cinjenica da su pomogli rusenje vlasti na Kipru 1974. godine i pokusaj istrijebljenja Turaka sa tog ostrva.
A sada su ljuti na Turke vise nego na djavola.
bugarski turci odose na izlet i svi se vratise, jer su se razocarali u tursku. mogla im je bugarska to i zabraniti kad su ih vec "istjerali", a da si tada pratio medije znao bi tko je bio agresor na cipru....
-
Dezze
Ovo nije bas netacno. Normalno znaci opceprihvaceno. Ceca&Co. su opceprihvacene, ergo, njihova muzika je normalna. ZATO SAM PONOSAN DA MOGU RECI DA SAM NENORMALAN.sorge_sa wrote:Orhan Pamuk je jedan od pozitivnijih likova u Turskoj, odlican pisac, i jos veci covjek, kamo srece da je vise takvih, sigurno da bi za Tursku bolje bilo, a nekako posredno i za nas, kamo srece da na ovoj planeti, ima jos poneka individua koja ima snage i muda progovorit i o necemu sto nije, monolitno, sto nije bazirano na misljenju vecine, kako neki pametnjakovic rece veceras, mi ako smo u vecini znaci da smo normalni, nije ni svjetsan koliko samo nije u pravu, ali u svoju ispravnost je ubijedjen svojom primalnom primitivnoscu...............znaci Aqua, Ceca, Stoja, Seka Aleksic je normala, da ne duzim dalje![]()
Tuzno, ali istinito.
-
SD-6
neki nisu u suru uvedeni kljukanjem i prisilom...nego pokusavaju razmisljati svojom glavom....i poslušat više izvora...a ne ogranicavat se na jedno,pa jedno(vozdovo)Fair Life wrote:
Sarajevooooooooo ispod Trebevicaaaaaa...
Poslusaji i ti...
Sta velis?
PS__Nesto tebi slicno u svom vijeku nisam vidio. Nekad se to "nesto" zvalo budala...danas nisam siguran da li ta kategorija "toga necega" uopste postoji.
I js nesto...moj se babo tukao protiv ustasa, ako nigdje drugdje, znam da se tukao prilikom oslobadjanja Cazina.
Zadovoljan?
selam babi(ako je ziv)...sto se ne ugleda na njega
vidim slusaju se patriotske