Čudno je da u svakoj priči o organizovnom kriminalu,bilo gdje da je lansirana,koriste se uvijek isti stereotipi,napravljeni za naše sluđeno stanovništvo,a tipa su:..kriminal nema entitetskih granica...,kriminalci svih nacionalnosti se brzo dogovore... i sl. floskule,koje su samo dijelom tačne i skrivaju pravu istinu.
U svijetu po defeniciji i metodama djelovanja ,organizovani kriminal ,se definiše i prepoznaje kao kriminal združen sa politikom,policijom,sudstvom,znači sa zakonodavnom i izvršnom vlašču,a i ostale sfere društva nisu pošteđene.Kada se u Bosni javno čulo i objasnilo šta je organizovani kriminal ,a svima su puna usta istog.
organizovani kriminal
-
homar
#2 Re: organizovani kriminal
Kreni sa primjerima iz naše prakse...
- JThomas
#3 Re: organizovani kriminal
vidiš, one su po meni POTPUNO tačne...samo što ne govore i cijelu istinuzonbirile wrote:Čudno je da u svakoj priči o organizovnom kriminalu,bilo gdje da je lansirana,koriste se uvijek isti stereotipi,napravljeni za naše sluđeno stanovništvo,a tipa su:..kriminal nema entitetskih granica...,kriminalci svih nacionalnosti se brzo dogovore... i sl. floskule,koje su samo dijelom tačne i skrivaju pravu istinu.
U svijetu po defeniciji i metodama djelovanja ,organizovani kriminal ,se definiše i prepoznaje kao kriminal združen sa politikom,policijom,sudstvom,znači sa zakonodavnom i izvršnom vlašču,a i ostale sfere društva nisu pošteđene.Kada se u Bosni javno čulo i objasnilo šta je organizovani kriminal ,a svima su puna usta istog.
- JohnnyS
#4 Re: organizovani kriminal
zonbirile wrote:Čudno je da u svakoj priči o organizovnom kriminalu,bilo gdje da je lansirana,koriste se uvijek isti stereotipi,napravljeni za naše sluđeno stanovništvo,a tipa su:..kriminal nema entitetskih granica...,kriminalci svih nacionalnosti se brzo dogovore... i sl. floskule,koje su samo dijelom tačne i skrivaju pravu istinu.
A ne čini li ti se da politika, zakonodavna i izvršna vlast (znači političari u globalu) također ne poznaju entitetske granice, brzo se dogovore (ovo pogotovo, doduše o javnim stvarima već uglavnom o svojim džepovima) tako da definicija organiziranog kriminala iz prvog tvog navoda i nije tako promašena kao što bi mislio...
- zeko071
#5 Re: organizovani kriminal
Prošle sedmice na nekom sajtu iz Bosne sam pročitao podatak da je 70% privrednika imalo iskustvo sa organizovanim kriminalom. Međutim, zaboravio sam na kojem sajtu. Ako je još nekome isti podatak upao u oči, molim ga da mi proslijedi refernce u vezi njega!