Organizirano prosjačenje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1 Organizirano prosjačenje

Post by poznanik »

Na pješačkoj stazi desne strane Ul. Zmaja od Bosne u pravcu Ilidže, uz park kod „FIMA“ banke nalazi se prva:

Image Image

Druga šćućureno čuči uz „Primus-Balkan“ izlog i pasaž prema Kolodvorskoj:

Image Image

Treća sjedi uz zid između ulaza u PIO, takođe na pažljivo odabranom frekventnom mjestu:

Image Image

Četvrta je ispred Intesa banke, kod Šipada, i peta, valjda u ovoj grupi, u blizini tel. govornice ispred BH Telecoma na Malti.
chuchumbamayumbe

#2 Re: Organizirano prosjačenje

Post by chuchumbamayumbe »

Danas ja na onom mostu u Vilsonovom, kod Tita...sa obje strane po jedna od ovih organizovanih.
Ovo treba sve pohapsiti, u imigracioni, i protjerati tamo odakle su šljegli...
shecher

#3 Re: Organizirano prosjačenje

Post by shecher »

Viđao sam po čaršiji da neka žena, vjerovatno neki državna službenica, ili iz neke NVO obilazi ove prosjake i "etiketira" ih, te ih upozorava da tu ne smiju biti. Zna li neko o čemu se radi?

Ovo prelazi sve granice. Od zgrade općine Centar do čaršije ih sretnem najmanje 10. Najgore je što želim pomoći, ali više ne znam ko simulira, ko je u grupi organizovanog "kriminala".
vratnik

#4 Re: Organizirano prosjačenje

Post by vratnik »

Nema potrebe za protjerivanjem. Puno jednostavnije je ne davati im nista, i to isto svima savjetovati.
Oni kojima stvarno treba nikad ne pruze ruku. Ovo su biznismeni.
Moguci odgovori: Ne dam, nemam. Ne treba mi prati sofersajbu. Necu bozju nagradu, necu zenu. Za zdravlje vozim bicikl i zdravo se hranim. Ne vjerujem u zagrobni svijet.
graue_maus

#5 Re: Organizirano prosjačenje

Post by graue_maus »

:shock: stiglo i to u bosnu, zna li se odakle su , u njemackoj su harali rumuni , prije par godina ...
azurna_obala

#6 Re: Organizirano prosjačenje

Post by azurna_obala »

Sretala sam i ja ove žene, baš tu kod socijalnog...najčudnije mi je to što su to mlade žene, vjerovatno sposobne raditi. Ali opet kontam, da ih možda nije neka velika muka natjerala na prosjačenje, valja skupiti hrabrosti za ovo, pa pružit ruku :sad: ....ne znam!?
graue_maus wrote::shock: stiglo i to u bosnu, zna li se odakle su , u njemackoj su harali rumuni , prije par godina ...

A ove nisu domaće jel??? Nisam to znala :shock:
poznanik

#7 Re: Organizirano prosjačenje

Post by poznanik »

vratnik wrote:Nema potrebe za protjerivanjem. Puno jednostavnije je ne davati im nista, i to isto svima savjetovati.
Oni kojima stvarno treba nikad ne pruze ruku. Ovo su biznismeni.
Moguci odgovori: Ne dam, nemam. Ne treba mi prati sofersajbu. Necu bozju nagradu, necu zenu. Za zdravlje vozim bicikl i zdravo se hranim. Ne vjerujem u zagrobni svijet.
Ove su djevojke sofisticiranije, jako dobro su obučene... One ne traže, one ne pitaju, one i ne gledaju s molbom da im se da, ove "profesionalke" samo skršeno, jadno do bola...spuste glavu pred sebe, i "skromno" izbace ispružen dlan, na kojem obavezno stoji marka ili pola, ne više (valjda da im neko ne bi oteo iz ruke).

Nisu one od skoro u Sarajevu, viđam ih već godinama i ubijeđen sam i da ih i policija viđa i da zna za njih. Zabrinjavajuće je da im policija toleriše prosjačenje, neovisno da li je organizirano ili samoinicijativno, da ih ne ometa i da se one umnožavaju. Prosjačenje je zabranjeno i kažnjivo, kazne su novčane za prosjake od 300 do 900 KM, a za organizatore od 400 do 1.200 KM. Zašto policija dozvoljava prosjačenje... :(
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8 Re: Organizirano prosjačenje

Post by KatarinaKosaca »

Tema me podsjeti na jednu grupu koja je djelovala u Madridu i imali su priču da su iz Sarajeva, svi.. Netko mi rekao da prose neki moji sunardonjaci, kad naletiše na mene :D Obratim im se na našem jeziku, naravno.. pojma sa pojmom nemaju, a još uzimaju lovu daju im ljudi kao ludi na rat i Sarajevo. Kažu mi da su iz Rusije na nekom ruskom nešto...Ja im kažem da ću razglasiti da lažu i fakat odu sa te stanice nikad ih više tu nisam vidjela.
JThomas

#9 Re: Organizirano prosjačenje

Post by JThomas »

pa neorganizovanog prosjačenja haman i da nema, 99% prosjaka na ulicama su strogi profesionalci. ista lica godinama i godinama.

narodu mora doći iz guzice u glavu da ti ljudi zarade 2-3 njihove dnevnice za dan. bosa nana koja ne može da skupi za obuću otkad sam ja išao u osnovnu školu svako dan koji "radi" ukrupni stoju, ne pitajte kako znam, al' znam. dohakaće nam pranje savjesti za marku, pa svaki dan ima neka humanitarna akcija za ljude od kojih najvećem dijelu stvarno treba (bude i tu prevaranata, al' ipak puno manje).
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#10 Re: Organizirano prosjačenje

Post by ladyblue18 »

JThomas wrote:bosa nana koja ne može da skupi za obuću otkad sam ja išao u osnovnu školu svako dan koji "radi" ukrupni stoju, ne pitajte kako znam, al' znam.
Ih kad je ona mene pokusala da odzepari prije neke 2 godine u tramvaju, iskoristila guzvu dok je vani kisa padala i narod onako se gura, guzva, kisobrani, a ona fino u moj dzep...ja ne bih ni skontala da mi ciko prekoputa nije isaretio. :D
Sreca nisam imala nista u dzepu, ali od tad feninga nikome na dam, jedino lokalnoj nani. :D
Sve je to bagra, cast izuzecima kojima stvarno treba ali zbog ovakvih primjera tesko je uopste znati kome treba a kome ne.
kritichar

#11 Re: Organizirano prosjačenje

Post by kritichar »

Teško da ja dam kome u ruke, samo u kakvu kasu, kutiju, sigurniji sam
astrid

#12 Re: Organizirano prosjačenje

Post by astrid »

ladyblue18 wrote:Sve je to bagra, cast izuzecima kojima stvarno treba ali zbog ovakvih primjera tesko je uopste znati kome treba a kome ne.
Mislim,gotovo sam sigurna ,da ljudi koji zaista trebaju pmoć ne prose :!: Prosjacima nikad ne dam ni fening!
dječak sa šibicama

#13 Re: Organizirano prosjačenje

Post by dječak sa šibicama »

A kako vi to znate da onaj kome stvarno treba, nikada nece pruziti ruku?

Gladni ljudi ne prose?

Ovi organizovani, ne znam za ubacene sa Kosova ili odakle vise dolaze, ali znam za ove iz srednje Bosne, tamo od Kiseljaka, Busovace, taj kraj, dolaze kombijima u Bare i tu ih pusta na cestu rano ujutro, na onoj okuki kod Pokopa prema crvenim zgradama, svojim ocima gledao. Svako jutro i svaku vecer u isto vrijeme ih dovezu, i odvezu. Biznis.
poznanik

#14 Re: Organizirano prosjačenje

Post by poznanik »

astrid wrote:
ladyblue18 wrote:Sve je to bagra, cast izuzecima kojima stvarno treba ali zbog ovakvih primjera tesko je uopste znati kome treba a kome ne.
Mislim,gotovo sam sigurna ,da ljudi koji zaista trebaju pmoć ne prose :!: Prosjacima nikad ne dam ni fening!
Ne odvija se prosjačenje samo na ulicama, već dugo godina raznorazni "prosjaci" ulaze u zgrade i od stanara mole za pomoć za različite potrebe, počev od kojekakvih operacija za njih, najčešće za djecu im, za povratak, za prehranu, itd. uz to još pokazujući neke papire i pečate i slične "dokaze".

Nisam siguran da mnogi od ovakvih prosjaka ima "članstvo" u nekoj grupi, da su organizirani poput prosjaka Roma ili ovih "ojađenih" djevojaka i žena iz uvodnog posta, ali mnogi od njih sigurno znaju gdje treba "napasti", gdje su ljudi najranjiviji i najosjetljiviji, znaju "dobitni sistem" :-) :(

A kako da čovjek zna da li zaista nekom treba pomoć ili je manipulator - kako prepoznati "prevarante", kad su svi isti, kad izgledaju i nastupaju na isti način, kad svima treba pomoć za "isto"... :(
astrid

#15 Re: Organizirano prosjačenje

Post by astrid »

Isti ljudi(prosjaci) se na ulici vrte godinama.Čak i ovi što dolaze na vrata....opet ista garnitura.Oni ne prose po ulici,oni "udaraju" kako reče poznanik"gdje su ljudi najranjiviji".Nakon njih idu oni što su imali udes,pa im treba 50 KM..ili je nestalo benzina.Interesantno,bilo kojem prosjaku ponudi da nešto uradi,a za to će biti plaćen.....neće prihvatiti.Ako slučajno neko i prihvati....taj zaista treba pomoć..ili umjesto novca koji prosi za hranu,prihvati hranu.....gladan je.Obično insistiraju da im se da novac .
Last edited by astrid on 23/02/2012 19:07, edited 2 times in total.
kokuz_sa

#16 Re: Organizirano prosjačenje

Post by kokuz_sa »

ima jedna "zena" koja prosi tu oko Hose komerca ovako pocesto..
igrom slucaja pokazase mi njenog sina..koji momak nekih 21-24god..ima uredno Ipod i iphone i malu vespicu koju voza ljeti

a prije par mjeseci bilo u novinama negdje
dosla zena da registruje autic svoj koji kosta ako se ne varam oko 200 000 KM
ali prije toga ona je morala platiti kaznu za prosijacenje
MAN-lion's coach

#17 Re: Organizirano prosjačenje

Post by MAN-lion's coach »

poznanik wrote:Na pješačkoj stazi desne strane Ul. Zmaja od Bosne u pravcu Ilidže, uz park kod „FIMA“ banke nalazi se prva:

Image Image

Druga šćućureno čuči uz „Primus-Balkan“ izlog i pasaž prema Kolodvorskoj:

Image Image

Treća sjedi uz zid između ulaza u PIO, takođe na pažljivo odabranom frekventnom mjestu:

Image Image

Četvrta je ispred Intesa banke, kod Šipada, i peta, valjda u ovoj grupi, u blizini tel. govornice ispred BH Telecoma na Malti.
Ordiniraju one ima haman 2-3 godine ako ne i više na ovo relaciji i uvijek su iste osobe u pitanju.
amrica

#18 Re: Organizirano prosjačenje

Post by amrica »

KatarinaKosaca wrote:Tema me podsjeti na jednu grupu koja je djelovala u Madridu i imali su priču da su iz Sarajeva, svi.. Netko mi rekao da prose neki moji sunardonjaci, kad naletiše na mene :D Obratim im se na našem jeziku, naravno.. pojma sa pojmom nemaju, a još uzimaju lovu daju im ljudi kao ludi na rat i Sarajevo. Kažu mi da su iz Rusije na nekom ruskom nešto...Ja im kažem da ću razglasiti da lažu i fakat odu sa te stanice nikad ih više tu nisam vidjela.

sjecas se "familije hamidovic" sto je ordinirala po Parizu? prije nekoliko godina kad je bilo masovno istjerivanje roma iz francuske, ta familija je imala 300 clanova :-) i svi su iz srebrenice ili tako neka prica bila... a niko beknut ne zna.

inace na dam pare nikome ko prosi :x
dajem kome znam da treba.
davala sam onom dedi sto je prodavao carape pored ulaza u stakleni grad.

a bio je neki lik koji je prije 5-6 godina rano ujutro na titovoj trazio pare za dorucak, cim dobije, ode....
BHF_Manijak

#19 Re: Organizirano prosjačenje

Post by BHF_Manijak »

Ne znam da li su to ove na slici, ali da li je neko primjetio dvije pokrivene djevojke koje stoje cesto kod Ekonomije, eventualno kod Katedrale, sasvim normalno obucene, cak bih reko i dobro, lijepe, ciste, uredne ali prose, prvi put kad sam vidio, hajd kontam nekog ceka cura, kad je se okrenuh jos jednom da utvrdim i vidim ispruzena ruka, a sasvim sasvim normalna djevojka. Cuo sam da joj je dzemat ekonomskog fakulteta nudio neku pomoc, da je zaposle negdje medjutim odbila je glat, iz samo njoj znanog razloga, ne mogu da vjerujem nije joj ofirno prosit, i nece da radi. Mislim da imaju dvije sestre i mama da je sa njima, bar koliko sam skonto po izgledu i relaciji na kojoj prose. Jednom su bile i dole ko kuvajtske dzamije na C Vili. :roll:
Edin H.

#20 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Edin H. »

Sudeci po postovima slabo ce ovi/ove od vas hajra vidjeti :oops:
respo

#21 Re: Organizirano prosjačenje

Post by respo »

amrica wrote:
KatarinaKosaca wrote:Tema me podsjeti na jednu grupu koja je djelovala u Madridu i imali su priču da su iz Sarajeva, svi.. Netko mi rekao da prose neki moji sunardonjaci, kad naletiše na mene :D Obratim im se na našem jeziku, naravno.. pojma sa pojmom nemaju, a još uzimaju lovu daju im ljudi kao ludi na rat i Sarajevo. Kažu mi da su iz Rusije na nekom ruskom nešto...Ja im kažem da ću razglasiti da lažu i fakat odu sa te stanice nikad ih više tu nisam vidjela.

sjecas se "familije hamidovic" sto je ordinirala po Parizu? prije nekoliko godina kad je bilo masovno istjerivanje roma iz francuske, ta familija je imala 300 clanova :-) i svi su iz srebrenice ili tako neka prica bila... a niko beknut ne zna.

inace na dam pare nikome ko prosi :x
dajem kome znam da treba.
davala sam onom dedi sto je prodavao carape pored ulaza u stakleni grad.

a bio je neki lik koji je prije 5-6 godina rano ujutro na titovoj trazio pare za dorucak, cim dobije, ode....
pa ima isto tako situacija u jednom francuskom filmu
kao glavni glumac prolazi i ovaj prosi iz jugoslavije sam ovo ovo
kad pridje neki i stvarno na nasem pita odakle si zemljak ovako nesto kad ovaj uuu aaaa portugese ovo ono i ode
Reglan

#22 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Reglan »

Danas dolazi ciganka na vrata,kaze daj mi sta da mi djeca nisu gladna.Ulazi stara u kucu i nosi joj kesu makarona.Kaze ona necu to,daj mi u novcu.Govori stara,pa evo i od ovoga mozes obrok napraviti,kad ona ljuta,kaze ebo te makaroni i ode. :lol: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#23 Re: Organizirano prosjačenje

Post by O'zone »

wannabe_ultra wrote:logicno, oce dole ispred zgrade pristavit makarone djeci ? :shock:
i ne svidja mi se izraz ciganka mozda je prikladnije romkinja ili pripadnica romske populacije
:lol: :lol: :lol: :lol:
Reglan

#24 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Reglan »

Sram me bilo.Treb'o sam joj ustupiti svoju sobu i dati polovinu djeparca.
chuchumbamayumbe

#25 Re: Organizirano prosjačenje

Post by chuchumbamayumbe »

wannabe_ultra wrote:ok vjerovatno je skupljala za bureka ili cevapa, ali treba se staviti u kozu tih ljudi.Niko ne vodi racuna o njima
Nije tačno.
Post Reply