pemanapemani wrote: ↑29/01/2025 14:17
Truba wrote: ↑29/01/2025 13:17
broj dva wrote: ↑29/01/2025 12:34
Nekad smo palili vjestice na lomaci i drzali robove za okokuce. Napredujemo kao vrsta, ono sto je bilo normalno u srednjem vjeku (ili ranije) je zlocin po zakonu bez obzira sta je kome bilo normalno i ko je sta radio
kolika je propaganda o spaljivanju žena otkako znam za sebe
i jednom ukucam na googlu izađe mi podatak 300 žena spaljeno u engleskoj
vidim sad je podatak oko 1000...i to je prevelik broj
ali premal za one koji nastoje ocrniti katolicanstvo danas... klasicno podmetanje...npr ignoriranje milijuna komunistickih zrtava a potenciranje zrtava inkvizicije koja je najčešće ubijala i katolike pa i kardinale svecenike redovnike patek onda žene
Britain has a long and bloody history of burning people accused of witchcraft at the stake. About 4,000 were sent to their death in Scotland and 1,000 in England, but curiously just five were killed in Wales.
treba napomenuti da su spaljivani i zemni ostatci nakon "normalnog" vješanja i tome slično (strijeljanje ili glava na panj) za zločine za koje je bila kazna smrt
takodjer bitno je napomenuti kako su zene spaljivane i za obicne kriminalne aktivnosti ne samo vjesticarenje
pa giljotina je u francuskoj radila do 1979 čini mi se kad je ukinuta smrtna kazna
dakle spaljivanje vještica je stvarnost koja je postojala većinom u kasnom srednjem vijeku nasuprot ideje da je postojala u ranom ili cijelom srednjem i kroz popularnu umjetnost je uzdignuta do neslućenih razina
Hladno poredis crkvu i Kristov nauk sa komunizmom.
Sta je sa onim - ko tebe kamenom ti njega kruhom, ko ubije jednog covjeka kao da je ubio citav svijet, ljubi bliznjega svoga, kao samoga sebe...?
Ono, katolici su ubijali u ime Krista, ali su ubijali i svoje.
Manje su ubili ljudi od komunista, koju su vjerovatno tamanili samo anamo one, a svoje nisu dirali.
Katolici su pobili manje ljudi od komunista- jupi, bolji smo.
Po ovoj metodologiji mozemo hladno pripisati katolicima zlocine od strane kartela po juznoj Americi.
Ko je indirektno vise pobio ljudi- Krist ili Marx, pitanje je sad.
Isa i Marks nisu nikog ubili kako znam, a mnogi njihovi tzv sljedbenici jesu. Ako neko misli da su oni ti tzv sljedbenici bilo to ustvari grdno se vara. Primjerice Bordzije porodica i papa, nema sta nisu radili, a bili su Krscani tj tzv sljedbenici Isa.
Staljin je bio da li je tako tzv sljedbenik Marksa, a da li je bio Komunista, Socijalista ili Marksista uopste? Ne bio frajko diktator 1/1 i psihopata i sociopata, zlocinac i sta sve ne.
Rimokatolicka crkva tzv sljedbenik Isa, kao i Bizantijska crkva kako se vec ona zove tzv sljedbenik Isa, a ubili ovdje kod nas u Bosni oko 100 000 Bogumila tj pripadnika Bosanske crkve u raznim Krstaskim ratovima i pohodima protiv tzv Heretika.
Naravno ne odjednom, nego u duzem periodu od ne znam koje godine dok nije potpisan sporazum s Crkvama tim tzv da se to ne radi na Biljinom Polju.
Zato su nas i sad nas gledaju podrozivo, s oprescu.
Sta se tice ove organizacije jer u sadasnjosti smo i egzistira u njoj ne znam sta bi rekao. Po meni to nije ni uzimanje pravde u svoje ruke cak gore je o toga na neku ruku jer je organizovana u grupu, sad ne znam imaju li neki sud ili nesto interno, a gore je jer nemaju ovlasti od naroda da to rade, nisu izabrani od naroda itd.
Na svoju ruku uzimanje pravde je rijetko, vecina ljudi to ni ne uradi uopste. Dokaz ne bi ovoliko lopovlije itd bilo na slobodi, a kamo li na zivotu.