mostarac wrote:Ti se ove pravis lud, da li namjerno ili ne ja ne znam, ali eto. "Kurvaluk" u politici ne znaci nuzno i nepostenje, ali evo ti ocit primjer: Tito je lagao i Ruse i Amerkance, da bi izvukao sto vise za svoj narod. Je li tebi to nemoralno? Jeste nemoralno za jednog vjernika, ali ako ces biti dobar politicar moras se sluziti i tim metodama i zato jedan pravi vjernik nema sta da trazi u politici, ne zato sto mu to neko zabranjuje nego sto se to kosi sa njegovim uvejerenjima. Sastavni dio politike koja je uspjesna su laganje i varanje svojih politickih protivnika, a takodje i najrazlicitije spletke, a to zajedno sa vjerom ne ide. Mislim da smo ovo razjasnili i rascistili. Idemo dalje.
Zašto ja imam utisak da si aktivan član te iste partije i da si navikao da malo šefuješ?

Ne idemo dalje, imaš more grešaka ovdje, i to zbog tvoje neinformiranosti i neznanja.
Nije nemoralno i ne kosi se sa uvjerenjima vjernika da taktiziraju i igraju protiv svojih političkih protivnika, dok god to čine sa plemenitim namjerama, što podrazumijeva da ne žele da dođu na vlast samo zbog mogućnosti za pljačku.
Politički kredibilitet i snaga se ne stiču laganjem i varanjem svojih političkih protivnika i spletkarenjem, nego jasnim ekonomskim i demokratskim programom i njegovim ostvarivenjem po dolasku na vlast. Razmišljanja poput tvoga SDP čine svim onim što ne treba biti. Sad možemo dalje..
mostarac wrote:Da, SDP jeste formirao sud BiH i pokrenuo sve mehanizme koji su bili potrebni za njegovo formiranje, a uz pomoc medjunarodne zajednice je to izglasano u parlamentu, ali je nesumnjivo da je to pokrenuo i citav posao odradio SDP BiH.
Dokaži!
mostarac wrote:Ne, ne zelim to reci, nego ti zelim reci ono sto sam gore napisao, a to je da vjernik po uvjerenju mozue biti socijaldemokrata, ali ne moze biti uspjesan politicar i dobar vjernik u isto vrijeme, jer moze on nastupati posteno i to je sasvim OK, ali njegova okolina ne nastupa posteno i pomete ga vjetar zajedno sa strankom koju predstavlja. U politici je dio igre prevariti protivnika. U svakoj na ovom svijetu je tako, pa i u nasoj.
Ako se rukovodiš parolom "ako su svi kurve, i ja moram biti", definitivno ti nije mjesto u SDP-u. Nije samo stvar u cilju, nego i u metodama koje se koriste da bi se došlo do cilja. A te metode koje ti spominješ se zovu "politikantstvo", a ne "politika".
mostarac wrote:Prvo SDP nije ateisticki i to sam ti dokazao primjerom iz proslog posta, ali SDP-ovce neces viditi u prvim redovima dzamija kako se bore za predizborne poene, to je sigurno. Imas SDP-ovaca koji idu u dzamije i crkve i ja ih znam i to im ne smeta u karijeri ni najmanje, ali ne idu zato da skupe politicke poene nego sto istinski vjeruju, a sad kao sto sam vec rekao, koliko mozes biti dobar vjernik i dobar politicar je drugi par rukava i za posebne teme. Drugo, ako ti vec imas taj cilj da SDP osnazis onda se ukljuci u samu partiju i vrlo lako ces doci do rijeci i do mogucnosti da izneses svoj stav, cak ces i vrlo lako doci do mogucnosti da pricas sa bilo kojom osobom iz SDP-a sa kojom pozelis jer ti ljudi su vrlo pristupacni vjerovao ti ili ne i ne misle za sebe da su nesto posebno. Sad ne ocekuj da ce neko cijeli dan posvetiti samo tebi, jer ti ni mama to ne bi toliko posvetila da joj ti pricas, ali sat vremena hoce bilo ko pa i sam Zlatko za kojeg kazes da je diktator. Bit je u tome da se ukljucis i da pokusas ako vec zelis dobro SDP-u i mislis da nesto nije uredu i ne valja. Sve dok to ne uradis ti nemas nikakvog prava da ovako govoris iz vise razloga koji su:
nisi clan SDP-a pa te unutrasnji odnosi u SDP-u nemaju sta interesovati,
drugo SDP moze mjenjati samo njegovo clanstvo, a ne ulica, a oni koji ga istinski vole ce se i ukljuciti i pokusati nametnuti svoje stavove
trece: ti uopste ne znas kako funkcionise SDP kao politicka partija i donosis zakljucke i sudove na osnovu napisa iz novina i izjava SDP-ovih disidenata sto je totalno pogresno i neobjektivno, a dase nisi potrudio da saznas kako stvari uistinu stoje.
Po tebi se očito ne može biti vjernik i političar...
Nemam potrebe da dolazim i pričam s nekim iz SDP-a, jer privatno poznajem neke ljude iz njenog vrha.
Mater mi ne spominji, nebitno u kojem kontekstu! I polako mi ide na živce tvoje pomalo arogantno ophođenje...očito misliš da o politici znaš mnogo više, što se da vidjeti po stvarima koje si napisao do sada...
Nisam član, pa me unutarnji odnosi nemaju šta interesovati? Čuj nebuloze, pa valjda se kvalitet neke stranke, između ostalog, vidi i po tome kako je sama organizovana!
mostarac wrote:Istina u SDP-u ima i ovakvih ljudi, ali su ogromna manjina, a nisam naisao vjeruj mi jos ni na jednog SDP-ovca koji osudjuje necije vjerovanje u boga, ali pripisacu to tvojoj neinformisanosti.
Da, da...moja neinformiranost...
Pa nisam rekao da će me neko otjerati iz SDP-a,ni da se osuđuju vjernici, ali stav da neko ko je vjernik ne može biti dobar političar je sasvim dovoljno...Prateći tu logiku želiš reći da čovjek može biti ili vjernik koji klanja par namaza dnevno i živi skromno od ljeba i vode, ustvari ovčica bez mozga koja slijepo vjeruje u neko imaginarno biće, ili je licemjer, čim živi udoban život, zarađuje dobro i zna koristiti mozak i taktizirati. Toliko o tvojoj informiranosti...