orah od kuce

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bizet

#1 orah od kuce

Post by bizet »

posadjen orah prije nego smo mi napravili kucu, nekih 5m od kuce...tek prosle godine cujem kako orah treba biti barem 20m udaljen, inace moze nanijeti veliku stetu kuci...naravno panika...muz me ubjedjuje da tome nema mjesta, da je orah dovoljno daleko...cak je muz i razgovarao sa dajdjom oko oraha (orah je dajdjin i na njegovoj zemlji, a kuca je tako blizu jer je sam dajdja davno jos dao saglasnost da se kuca smije praviti nekih metar od njegove zemlje), ali dajdja se napravio lud tvrdeci da je orah dovoljno daleko, o sjeci nema govora

moj problem je sto sam u kreditu do guse zbog kuce i za 5-10 godina ja necu imati novac za ozbiljnije sanacije, a sta ako steta bude znacajna...ko ce mi to nadoknaditi?...toliko se posla jos ima uraditi i sta ako svaki nas trud bude uzaludan zbog npr. vlage ili pucanja zidova ili cega vec...priznajem da strahujem jer nemam dovoljno dubok dzep da mogu staviti prst u uho

e sad mene zanima koliko je orah stvarno prijetnja kuci?...trebam li vec sad poceti skupljati novac za stete koje ce napraviti, ili su ovo obicne price i ja mogu da se opustim?
manekenka u penziji

#2 Re: orah od kuce

Post by manekenka u penziji »

I ja sam čula istu stvar, ali opet ne mora da znaci. Od kada je orah tu? Možda je dovoljno star da se prestane siriti
muzicar_iz_parka

#3 Re: orah od kuce

Post by muzicar_iz_parka »

Kupi 2 litre solne kiseline i problem riješen.
bizet

#4 Re: orah od kuce

Post by bizet »

orah je tek stasao...tek je poceo radjati i nije dosegao ni blizu svoju punu velicinu

solna kiselina neka ostane zadnja opcija :lol:...bilo bi sjajno odrzati dobre komsijske i rodbinske veze, zelim razmisljati u tom pravcu
manekenka u penziji

#5 Re: orah od kuce

Post by manekenka u penziji »

Tacno ne znam sta da ti kažem. Hajde, barem ce biti baklave :mrgreen:
bizet

#6 Re: orah od kuce

Post by bizet »

samo da ne bude gorka
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#7 Re: orah od kuce

Post by Matijevic_Vlado »

koliko dajdza ima godinica ?
theTruePath

#8 Re: orah od kuce

Post by theTruePath »

znas li da je grijeh veliki orah cupati,,pa ti sad vidi
Šveđanin

#9 Re: orah od kuce

Post by Šveđanin »

theTruePath wrote:znas li da je grijeh veliki orah cupati,,pa ti sad vidi
Ko to tvrdi, moj ti komšija. :D :oops:
JohnnyS

#10 Re: orah od kuce

Post by JohnnyS »

Image

Kad ove ne brine, nemoj se ni ti puno sekirat :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#11 Re: orah od kuce

wannabe_ultra wrote:
Matijevic_Vlado wrote:koliko dajdza ima godinica ?
Hocel' jos dugo, da preformulisem :D
ma ja pa da me angazuje
Image
Cherry-Cherry

#12 Re: orah od kuce

Post by Cherry-Cherry »

orah skuplja vlagu. šverceri stave pun kamion kafe ispod oraha i ujutro bude puno veća težina kafe :-)

a ima i ona babina gatka... ko posadi orah, umrijet će kada debljina stabla bude debljina njegovog vrata :roll: ja u te gluposti ne vjerujem, al eto :mrgreen:

nego, ne valja ni spavati ispod oraha, e to ne znam što... :zoka:
Matijevic_Vlado

#13 Re: orah od kuce

Cherry-Cherry wrote:orah skuplja vlagu. šverceri stave pun kamion kafe ispod oraha i ujutro bude puno veća težina kafe :-)

a ima i ona babina gatka... ko posadi orah, umrijet će kada debljina stabla bude debljina njegovog vrata :roll: ja u te gluposti ne vjerujem, al eto :mrgreen:

nego, ne valja ni spavati ispod oraha, e to ne znam što... :zoka:
mislim zbog vlage :mrgreen:
Cherry-Cherry

#14 Re: orah od kuce

Post by Cherry-Cherry »

a valjda je i radioaktivan, evo sad mi jedna osoba reče :zoka: :zoka:
Svakodobro!

#15 Re: orah od kuce

Post by Svakodobro! »

Negdje sam čuo da je neki čovjek zaspao ispod oraha i više se nije ni probudio. Opet postoje tvrdnje da kada grmi orah najčešće zvekne grom. Kao da je jako težak, tj. ona rosa sa njega i da je to kancerogen uzročnik. Sve ovo iz naroda :D
Matijevic_Vlado

#16 Re: orah od kuce

Svakodobro! wrote:Negdje sam čuo da je neki čovjek zaspao ispod oraha i više se nije ni probudio. Opet postoje tvrdnje da kada grmi orah najčešće zvekne grom. Kao da je jako težak, tj. ona rosa sa njega i da je to kancerogen uzročnik. Sve ovo iz naroda :D
i jos kazu da je za baklave dobar :mrgreen:
Svakodobro!

#17 Re: orah od kuce

Post by Svakodobro! »

Matijevic_Vlado wrote:
Svakodobro! wrote:Negdje sam čuo da je neki čovjek zaspao ispod oraha i više se nije ni probudio. Opet postoje tvrdnje da kada grmi orah najčešće zvekne grom. Kao da je jako težak, tj. ona rosa sa njega i da je to kancerogen uzročnik. Sve ovo iz naroda :D
i jos kazu da je za baklave dobar :mrgreen:
To mi nema potrebe da iko govori, sam se uvjerim :D long life baklava :bih:
S4mpion

#18 Re: orah od kuce

Post by S4mpion »

Orah treba da bude udaljen od kuće, jer ima jako korijenje koje se zna dobro "protegnut", štetu ti svakako može nanijeti, jer rastu do oblaka, poprilično ih je teško sasjeći kad dostignu punu veličinu.

Što se tiče štetnosti orahovog hlada, specijalista neurohirurgije je jednoj mojoj rodici dao savjet da posiječe orah koji je pravio hlad u njenom dnevnom boravku i jasno joj rekao da je orahov hlad štetan, ali nije objasnio. :zoka:
graue_maus

#19 Re: orah od kuce

Post by graue_maus »

:shock: isprepadaste covjeka nece moci spavat cjelu noc :D jos ce mu zena davat vode preko masica ...........ja to prvi put cujem za orah da je stetan , mozda sto dolazim iz podrucja gdje je lose uspjevao.........
S4mpion

#20 Re: orah od kuce

Post by S4mpion »

graue_maus wrote::shock: isprepadaste covjeka nece moci spavat cjelu noc :D jos ce mu zena davat vode preko masica ...........ja to prvi put cujem za orah da je stetan , mozda sto dolazim iz podrucja gdje je lose uspjevao.........
Biće da je bizet žensko :zoka:
uglavnomja

#21 Re: orah od kuce

Post by uglavnomja »

S4mpion wrote:
graue_maus wrote::shock: isprepadaste covjeka nece moci spavat cjelu noc :D jos ce mu zena davat vode preko masica ...........ja to prvi put cujem za orah da je stetan , mozda sto dolazim iz podrucja gdje je lose uspjevao.........
Biće da je bizet žensko :zoka:
hebat ga, ako ima muza ne znaci da je zensko :lol: :lol:

sorry bizet :-D

pusti ba orah da raste. niti ce narasti preko noci niti stetu nanijeti. za sve to treba puno vremena, pojavice se znakovi, nije to granata da rokne iz vedra neba. ako se nadigne zemlja, ako pocne pukotina ... onda se hvatati krajnjih rjesenja. a do tad rahat :sleep:
korisnik.1

#22 Re: orah od kuce

Post by korisnik.1 »

Ako misliš da ti smeta, da se to riješiti putem suda :D al' ozbiljno mislim, ukoliko stablo ugrožava temelje kuće valja ga sjeći. Isto tako po zakonu se mogu sasjeći sve grane koje prelaze u tvoje imanje do visine ispružene ruke, ili one koje ugrožavaju neke objekte.
Matijevic_Vlado

#23 Re: orah od kuce

korisnik.1 wrote:Ako misliš da ti smeta, da se to riješiti putem suda :D al' ozbiljno mislim, ukoliko stablo ugrožava temelje kuće valja ga sjeći. Isto tako po zakonu se mogu sasjeći sve grane koje prelaze u tvoje imanje do visine ispružene ruke, ili one koje ugrožavaju neke objekte.
cuj putem suda? pa zar nije lakse sacekati da dajdza bude na boljem svijetu
graue_maus

#24 Re: orah od kuce

Post by graue_maus »

uglavnomja wrote:
S4mpion wrote: Biće da je bizet žensko :zoka:
hebat ga, ako ima muza ne znaci da je zensko :lol: :lol:

sorry bizet :-D

pusti ba orah da raste. niti ce narasti preko noci niti stetu nanijeti. za sve to treba puno vremena, pojavice se znakovi, nije to granata da rokne iz vedra neba. ako se nadigne zemlja, ako pocne pukotina ... onda se hvatati krajnjih rjesenja. a do tad rahat :sleep:
:lol: :lol: haj davat ce joj djuvegija vode preko masica , bas se uspanicila..........
korisnik.1

#25 Re: orah od kuce

Post by korisnik.1 »

Matijevic_Vlado wrote:cuj putem suda? pa zar nije lakse sacekati da dajdza bude na boljem svijetu
nekad je ujna/dajdžinica gora od dajdže, a tek djecaa :D a možda dajdža i poživi, izvaliće orah pola kuće :lol:
Post Reply