orah od kuce
-
bizet
#1 orah od kuce
posadjen orah prije nego smo mi napravili kucu, nekih 5m od kuce...tek prosle godine cujem kako orah treba biti barem 20m udaljen, inace moze nanijeti veliku stetu kuci...naravno panika...muz me ubjedjuje da tome nema mjesta, da je orah dovoljno daleko...cak je muz i razgovarao sa dajdjom oko oraha (orah je dajdjin i na njegovoj zemlji, a kuca je tako blizu jer je sam dajdja davno jos dao saglasnost da se kuca smije praviti nekih metar od njegove zemlje), ali dajdja se napravio lud tvrdeci da je orah dovoljno daleko, o sjeci nema govora
moj problem je sto sam u kreditu do guse zbog kuce i za 5-10 godina ja necu imati novac za ozbiljnije sanacije, a sta ako steta bude znacajna...ko ce mi to nadoknaditi?...toliko se posla jos ima uraditi i sta ako svaki nas trud bude uzaludan zbog npr. vlage ili pucanja zidova ili cega vec...priznajem da strahujem jer nemam dovoljno dubok dzep da mogu staviti prst u uho
e sad mene zanima koliko je orah stvarno prijetnja kuci?...trebam li vec sad poceti skupljati novac za stete koje ce napraviti, ili su ovo obicne price i ja mogu da se opustim?
moj problem je sto sam u kreditu do guse zbog kuce i za 5-10 godina ja necu imati novac za ozbiljnije sanacije, a sta ako steta bude znacajna...ko ce mi to nadoknaditi?...toliko se posla jos ima uraditi i sta ako svaki nas trud bude uzaludan zbog npr. vlage ili pucanja zidova ili cega vec...priznajem da strahujem jer nemam dovoljno dubok dzep da mogu staviti prst u uho
e sad mene zanima koliko je orah stvarno prijetnja kuci?...trebam li vec sad poceti skupljati novac za stete koje ce napraviti, ili su ovo obicne price i ja mogu da se opustim?
- manekenka u penziji
#2 Re: orah od kuce
I ja sam čula istu stvar, ali opet ne mora da znaci. Od kada je orah tu? Možda je dovoljno star da se prestane siriti
-
muzicar_iz_parka
#3 Re: orah od kuce
Kupi 2 litre solne kiseline i problem riješen.
-
bizet
#4 Re: orah od kuce
orah je tek stasao...tek je poceo radjati i nije dosegao ni blizu svoju punu velicinu
solna kiselina neka ostane zadnja opcija
...bilo bi sjajno odrzati dobre komsijske i rodbinske veze, zelim razmisljati u tom pravcu
solna kiselina neka ostane zadnja opcija
- manekenka u penziji
#5 Re: orah od kuce
Tacno ne znam sta da ti kažem. Hajde, barem ce biti baklave 
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#7 Re: orah od kuce
koliko dajdza ima godinica ?
-
theTruePath
#8 Re: orah od kuce
znas li da je grijeh veliki orah cupati,,pa ti sad vidi
- Šveđanin
#9 Re: orah od kuce
Ko to tvrdi, moj ti komšija.theTruePath wrote:znas li da je grijeh veliki orah cupati,,pa ti sad vidi
- JohnnyS
#10 Re: orah od kuce

Kad ove ne brine, nemoj se ni ti puno sekirat
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#11 Re: orah od kuce
ma ja pa da me angazujewannabe_ultra wrote:Hocel' jos dugo, da preformulisemMatijevic_Vlado wrote:koliko dajdza ima godinica ?
- Cherry-Cherry
#12 Re: orah od kuce
orah skuplja vlagu. šverceri stave pun kamion kafe ispod oraha i ujutro bude puno veća težina kafe
a ima i ona babina gatka... ko posadi orah, umrijet će kada debljina stabla bude debljina njegovog vrata
ja u te gluposti ne vjerujem, al eto
nego, ne valja ni spavati ispod oraha, e to ne znam što...
a ima i ona babina gatka... ko posadi orah, umrijet će kada debljina stabla bude debljina njegovog vrata
- Matijevic_Vlado
#13 Re: orah od kuce
mislim zbog vlageCherry-Cherry wrote:orah skuplja vlagu. šverceri stave pun kamion kafe ispod oraha i ujutro bude puno veća težina kafe![]()
a ima i ona babina gatka... ko posadi orah, umrijet će kada debljina stabla bude debljina njegovog vrataja u te gluposti ne vjerujem, al eto
![]()
- Cherry-Cherry
#14 Re: orah od kuce
a valjda je i radioaktivan, evo sad mi jedna osoba reče

- Svakodobro!
#15 Re: orah od kuce
Negdje sam čuo da je neki čovjek zaspao ispod oraha i više se nije ni probudio. Opet postoje tvrdnje da kada grmi orah najčešće zvekne grom. Kao da je jako težak, tj. ona rosa sa njega i da je to kancerogen uzročnik. Sve ovo iz naroda 
- Matijevic_Vlado
#16 Re: orah od kuce
i jos kazu da je za baklave dobarSvakodobro! wrote:Negdje sam čuo da je neki čovjek zaspao ispod oraha i više se nije ni probudio. Opet postoje tvrdnje da kada grmi orah najčešće zvekne grom. Kao da je jako težak, tj. ona rosa sa njega i da je to kancerogen uzročnik. Sve ovo iz naroda
- Svakodobro!
#17 Re: orah od kuce
To mi nema potrebe da iko govori, sam se uvjerimMatijevic_Vlado wrote:i jos kazu da je za baklave dobarSvakodobro! wrote:Negdje sam čuo da je neki čovjek zaspao ispod oraha i više se nije ni probudio. Opet postoje tvrdnje da kada grmi orah najčešće zvekne grom. Kao da je jako težak, tj. ona rosa sa njega i da je to kancerogen uzročnik. Sve ovo iz naroda
- S4mpion
#18 Re: orah od kuce
Orah treba da bude udaljen od kuće, jer ima jako korijenje koje se zna dobro "protegnut", štetu ti svakako može nanijeti, jer rastu do oblaka, poprilično ih je teško sasjeći kad dostignu punu veličinu.
Što se tiče štetnosti orahovog hlada, specijalista neurohirurgije je jednoj mojoj rodici dao savjet da posiječe orah koji je pravio hlad u njenom dnevnom boravku i jasno joj rekao da je orahov hlad štetan, ali nije objasnio.
Što se tiče štetnosti orahovog hlada, specijalista neurohirurgije je jednoj mojoj rodici dao savjet da posiječe orah koji je pravio hlad u njenom dnevnom boravku i jasno joj rekao da je orahov hlad štetan, ali nije objasnio.
- graue_maus
#19 Re: orah od kuce
- S4mpion
#20 Re: orah od kuce
Biće da je bizet ženskograue_maus wrote:isprepadaste covjeka nece moci spavat cjelu noc
jos ce mu zena davat vode preko masica ...........ja to prvi put cujem za orah da je stetan , mozda sto dolazim iz podrucja gdje je lose uspjevao.........
- uglavnomja
#21 Re: orah od kuce
hebat ga, ako ima muza ne znaci da je zenskoS4mpion wrote:Biće da je bizet ženskograue_maus wrote:isprepadaste covjeka nece moci spavat cjelu noc
jos ce mu zena davat vode preko masica ...........ja to prvi put cujem za orah da je stetan , mozda sto dolazim iz podrucja gdje je lose uspjevao.........
sorry bizet
pusti ba orah da raste. niti ce narasti preko noci niti stetu nanijeti. za sve to treba puno vremena, pojavice se znakovi, nije to granata da rokne iz vedra neba. ako se nadigne zemlja, ako pocne pukotina ... onda se hvatati krajnjih rjesenja. a do tad rahat
- korisnik.1
#22 Re: orah od kuce
Ako misliš da ti smeta, da se to riješiti putem suda
al' ozbiljno mislim, ukoliko stablo ugrožava temelje kuće valja ga sjeći. Isto tako po zakonu se mogu sasjeći sve grane koje prelaze u tvoje imanje do visine ispružene ruke, ili one koje ugrožavaju neke objekte.
- Matijevic_Vlado
#23 Re: orah od kuce
cuj putem suda? pa zar nije lakse sacekati da dajdza bude na boljem svijetukorisnik.1 wrote:Ako misliš da ti smeta, da se to riješiti putem sudaal' ozbiljno mislim, ukoliko stablo ugrožava temelje kuće valja ga sjeći. Isto tako po zakonu se mogu sasjeći sve grane koje prelaze u tvoje imanje do visine ispružene ruke, ili one koje ugrožavaju neke objekte.
- graue_maus
#24 Re: orah od kuce
uglavnomja wrote:hebat ga, ako ima muza ne znaci da je zenskoS4mpion wrote: Biće da je bizet žensko![]()
![]()
sorry bizet![]()
pusti ba orah da raste. niti ce narasti preko noci niti stetu nanijeti. za sve to treba puno vremena, pojavice se znakovi, nije to granata da rokne iz vedra neba. ako se nadigne zemlja, ako pocne pukotina ... onda se hvatati krajnjih rjesenja. a do tad rahat
- korisnik.1
#25 Re: orah od kuce
nekad je ujna/dajdžinica gora od dajdže, a tek djecaaMatijevic_Vlado wrote:cuj putem suda? pa zar nije lakse sacekati da dajdza bude na boljem svijetu