Optimizam, pesimizam, defetizam
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#26 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
sa vukajlije
Kad optimisti potonu sve lađe, on zamisli da su to podmornice.
Kad optimisti potonu sve lađe, on zamisli da su to podmornice.
- triconja
#27 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Haj salji, bas me zanima. Mozda (jastaradi da jesam, nes nac veceg pesimiste od mene nidje)cendlerbing wrote:Trico jesil ti ovaj drugi što je glasao da je pesimista, da i tebi šaljem pp?
- medvjed23
#28 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
joj ćilima, tito i alijo 
- triconja
#29 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
E medjede evo da te nesto priupitam, svidjaju li se tebi ideali fasizma? Nije nista provokativno, nego me zanima.medvjed23 wrote:joj ćilima, tito i alijo
- medvjed23
#30 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
ne sviđaju, ni najmanje.. fašizam je kul dok si na pravoj strani podjele na nadljude i podljude.. a ta podjela je fluidna.. nekad su jevreji bili u problemu, danas su to muslimani, sutra, ko zna? ako si danas sklon fašizmu, onda sutra, kad ti neko okači traku na rukav, nećeš imati pravo da se buniš..
na temu:
na temu:
- Cherry-Cherry
#31 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Neka se javi ko je još glasao, da je pesimista?
Medo, ja i ko je treći?
Medo, ja i ko je treći?
- cendlerbing
#32 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
pa, trico. 
- triconja
#33 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Nije bas to prava ideja fasizma, uzmider malo pa protabiri, to ti je isto ko kad nasi stari pricaju da je socijalizam i komunizam nesta najbolje na svijetu a nisu svjesni da u vecini svijeta socijalizam i komunizam ne oznacavaju jugoslavenski nacin provodjenja ideologije nego sovjetski, a svi znami koliko je lala i tulipana posadjeno u gulagumedvjed23 wrote:ne sviđaju, ni najmanje.. fašizam je kul dok si na pravoj strani podjele na nadljude i podljude.. a ta podjela je fluidna.. nekad su jevreji bili u problemu, danas su to muslimani, sutra, ko zna? ako si danas sklon fašizmu, onda sutra, kad ti neko okači traku na rukav, nećeš imati pravo da se buniš..
na temu:
- medvjed23
#34 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
ako doktrina ne kaže, onda praksa jasno kaže da jeste, al nije tema
- triconja
#35 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Jakog argumenta, bas. Ne postoji nesto sto je isto kako u praksi tako i u teoriji.medvjed23 wrote:ako doktrina ne kaže, onda praksa jasno kaže da jeste, al nije tema
- medvjed23
#36 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
ma mogli bi o tome šire, tabirio sam ja to, ako nikad, onda tokom studija, al, kao što rekoh, nije tema.. otvori je ako te baš toliko zanima fašizam..
- triconja
#37 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Vise me zanimala tvoja ideja o individualizmu i kolektivizmu, tj. da li mislis da je tvoj zivot ili citavo covjecanstvo bez ikakvog smisla i tako to nego ta neka diskusija o prednostima i manama neke ideologije.medvjed23 wrote:ma mogli bi o tome šire, tabirio sam ja to, ako nikad, onda tokom studija, al, kao što rekoh, nije tema.. otvori je ako te baš toliko zanima fašizam..
- medvjed23
#38 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
za individualizam, za ljudska prava i slobode, protiv podređivanja čovjeka kolektivu.. a smisao života.. opet, široka tema, koja se možda i može uklopiti u ovu.. no, primjerenije mi je o tome pisati ovdje: smisao-zivota-u-bosni-i-hercegovini-t115113.html
- MarlboroGold
#39 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Nešto lijepo se desilo - sreća - to je tačno za oba, ali se ta sreća doživljava na različite načine. Kod pesimiste je ta sreća opet skoro pa ravnodušnost, dok je optimista puno više cijeni.medvjed23 wrote:dojam je pravilan, a za slučaj da se nisam jasno izrazio, prilažem tabelicuMarlboroGold wrote:Stičem dojam da smatraš da je bolje biti pesimista nego optimista...![]()
ja mislim suprotno.. dojma sam da nema mnogo pravih pesimista i da često pesimiste vidimo u optimistima u fazi tuge zbog neostvarenih očekivanja..MarlboroGold wrote: Rijetki su pravi optimisti, dok je pesimista 90%...
Naše cijelo društvo je pesimistično, a to ne valja. To je jedna kolotečina iz koje je teško izaći. Bez optimizma nema ni motiva, nema nagona da sreću hvataš za muda i da nešto konkretno ostvariš, jer je on često i pokretač. Pesimizam je usko povezan sa komfort zonom, a to je za mene, bez uvrede, mentalitet prosječnog čovjeka, pa čak i luzerski mentalitet u najgorem slučaju. Optimistični ljudi su inače uspješni ljudi u skoro svim poljima svog života, a to zrače i prenose na ostale u pozitivnom smislu. I kad nešto lijepo izostane pa nastane tuga, gledaju da istu prvom prilikom pretvore u sreću.
- triconja
#40 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Prvo covjeka treba pitat sta je za njega sreca pa tek onda diskutovat o dubljem smislu optimizna i pesimizmaMarlboroGold wrote:Nešto lijepo se desilo - sreća - to je tačno za oba, ali se ta sreća doživljava na različite načine. Kod pesimiste je ta sreća opet skoro pa ravnodušnost, dok je optimista puno više cijeni.medvjed23 wrote:dojam je pravilan, a za slučaj da se nisam jasno izrazio, prilažem tabelicuMarlboroGold wrote:Stičem dojam da smatraš da je bolje biti pesimista nego optimista...![]()
ja mislim suprotno.. dojma sam da nema mnogo pravih pesimista i da često pesimiste vidimo u optimistima u fazi tuge zbog neostvarenih očekivanja..MarlboroGold wrote: Rijetki su pravi optimisti, dok je pesimista 90%...
Naše cijelo društvo je pesimistično, a to ne valja. To je jedna kolotečina iz koje je teško izaći. Bez optimizma nema ni motiva, nema nagona da sreću hvataš za muda i da nešto konkretno ostvariš, jer je on često i pokretač. Pesimizam je usko povezan sa komfort zonom, a to je za mene, bez uvrede, mentalitet prosječnog čovjeka, pa čak i luzerski mentalitet u najgorem slučaju. Optimistični ljudi su inače uspješni ljudi u skoro svim poljima svog života, a to zrače i prenose na ostale u pozitivnom smislu. I kad nešto lijepo izostane pa nastane tuga, gledaju da istu prvom prilikom pretvore u sreću.
- cendlerbing
#41 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Jao, poludiće sad, onako ravnodušno...istu stvar sam mu i ja pisala.
Ljudi, trico se na tankim nogama drži...još malo će priznat da je optimista nego ga strah da prizna.
Ljudi, trico se na tankim nogama drži...još malo će priznat da je optimista nego ga strah da prizna.
- triconja
#42 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Ma ja sam sve sto ti kazes, potpisujem bezuslovnu kapitulacijucendlerbing wrote:Jao, poludiće sad, onako ravnodušno...istu stvar sam mu i ja pisala.![]()
- cendlerbing
#43 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Dan zaključan optimizmom. 
-
zipoo
#44 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Ni pesimist ni optimista, vise realista ako se moze tako reci.
- ejjus
#45 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Nije poenta života u sreći. Jest, možda za one cure koje bacaju onaj citat Lennona kao status. Mimo toga, to je jedan naivan pogled na život.MarlboroGold wrote: Nešto lijepo se desilo - sreća - to je tačno za oba, ali se ta sreća doživljava na različite načine. Kod pesimiste je ta sreća opet skoro pa ravnodušnost, dok je optimista puno više cijeni.
Ne hvataš sreću za ta muda, nego priliku.
Pesimizam nije usko vezan sa komfornom zonom. Mozes biti pesimista i opet izaci iz komforne zone. Zasto da ne? Ocekivanje negativnog ishoda ne iskljucuje mogucnost realizovanja planova. Naravno, iskljucuje ako imas namjeru da na silu formiras argument. (jbg nije ti proslo)
Svi smo mi prosjecni ljudi. Kakva je to izjava.
Optimisticnost/Pesimisticnost nije mjerilo za uspjeh.
Mislio sam jos neke rupe popunit, ali necu, kasno je. Mrsko mi kucati. Na dobrom si putu. Samo se trebas okrenuti, za jedno 180 stepeni.
- MarlboroGold
#46 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
ejjus wrote: Nije poenta života u sreći. Jest, možda za one cure koje bacaju onaj citat Lennona kao status. Mimo toga, to je jedan naivan pogled na život.
Meni jeste. Naivan može biti u nekim situacijama.
Ne hvataš sreću za ta muda, nego priliku.
Kako ti kažeš šefe.
Pesimizam nije usko vezan sa komfornom zonom. Mozes biti pesimista i opet izaci iz komforne zone. Zasto da ne? Ocekivanje negativnog ishoda ne iskljucuje mogucnost realizovanja planova. Naravno, iskljucuje ako imas namjeru da na silu formiras argument. (jbg nije ti proslo)
Netačno. Većinom jeste - barem za ljude u BiH podstaknuto i mnogim strahovima.
Svi smo mi prosjecni ljudi. Kakva je to izjava.
Izjava prosječnog čovjeka koji sve više vidi smisao u nečemu višem i boljem od trenutnog.
Optimisticnost/Pesimisticnost nije mjerilo za uspjeh.
Optimističnost je usko povezana sa uspjehom, jer te stalno tjera da ideš dalje i više. Optimisti su opterećeniji, ali i sretniji.
Mislio sam jos neke rupe popunit, ali necu, kasno je. Mrsko mi kucati. Na dobrom si putu. Samo se trebas okrenuti, za jedno 180 stepeni.
Nema rupa, samo se razilazimo u mišljenjima. Može se to i kulturnije reći.
- medvjed23
#47 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
pa nije baš blizu ravnodušnosti, al jeste malo.. razblažena.. al svejedno, manjkava sreća + ravnodušnost > potpuna sreća + brojna razočaranja..MarlboroGold wrote: Nešto lijepo se desilo - sreća - to je tačno za oba, ali se ta sreća doživljava na različite načine. Kod pesimiste je ta sreća opet skoro pa ravnodušnost, dok je optimista puno više cijeni.
napisah u uvodnom postu da motivi postoje i u pesimizmu.. jesu li oni, ipak, u većoj mjeri prisutni u optimizmu? vjerovatno jesu.. jesu li, posljedično, optimisti uspješniji od pesimista? ako gledamo opću sliku, jesu.. međutim, nije zanemariv prostor u kojem pesimisti često prave sjajne stvari.. naprimjer, mnogo izvrsne umjetnosti se rodilo iz beznađa..MarlboroGold wrote:
ne treba smetnuti s uma ni moralnu dimenziju priče.. u svijetu kakav jeste, put do uspjeha često podrazumijeva moralno upitne korake, pa ako kažemo da je neko sreću uhvatio za muda i ostvario nešto konkretno, time nismo potvrdili da on mnogo vrijedi kao ljudsko biće..
-
belfy
#48 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
kakve su ovo gluposti da se pesimisti ne nadaju dobrom? ne postoji onda pesimista na planeti.
onaj koji uplati loto ili kladionicu nada se da ce dobiti, a ne suprotno.
onaj koji plati burek ili cevape misli da ce biti dobri. sigurno ih nije platio jer je uvjeren da su sranje.
mi izgleda uopste ne pricamo o istim stvarima. jer isto iznad receno vrijedi i za optimizam, samo kako to tek onda objasniti. pfff...
onaj koji uplati loto ili kladionicu nada se da ce dobiti, a ne suprotno.
onaj koji plati burek ili cevape misli da ce biti dobri. sigurno ih nije platio jer je uvjeren da su sranje.
mi izgleda uopste ne pricamo o istim stvarima. jer isto iznad receno vrijedi i za optimizam, samo kako to tek onda objasniti. pfff...
- Russki
#49 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Samo pesimizam.
Onda se najbolje stvari događaju. Jer im se ne nadaš. I ne očekuješ. I boli te qrac za sve

Onda se najbolje stvari događaju. Jer im se ne nadaš. I ne očekuješ. I boli te qrac za sve
- MarlboroGold
#50 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam
Po onome kako su mnogi pesimisti u mom okruženju doživljavali sreću više vuče ka ravnodušnosti, ali nejse...medvjed23 wrote:pa nije baš blizu ravnodušnosti, al jeste malo.. razblažena.. al svejedno, manjkava sreća + ravnodušnost > potpuna sreća + brojna razočaranja..MarlboroGold wrote: Nešto lijepo se desilo - sreća - to je tačno za oba, ali se ta sreća doživljava na različite načine. Kod pesimiste je ta sreća opet skoro pa ravnodušnost, dok je optimista puno više cijeni.
napisah u uvodnom postu da motivi postoje i u pesimizmu.. jesu li oni, ipak, u većoj mjeri prisutni u optimizmu? vjerovatno jesu.. jesu li, posljedično, optimisti uspješniji od pesimista? ako gledamo opću sliku, jesu.. međutim, nije zanemariv prostor u kojem pesimisti često prave sjajne stvari.. naprimjer, mnogo izvrsne umjetnosti se rodilo iz beznađa..MarlboroGold wrote:
ne treba smetnuti s uma ni moralnu dimenziju priče.. u svijetu kakav jeste, put do uspjeha često podrazumijeva moralno upitne korake, pa ako kažemo da je neko sreću uhvatio za muda i ostvario nešto konkretno, time nismo potvrdili da on mnogo vrijedi kao ljudsko biće..
Ok, motivi postoje i kod pesimista i to ću priznati, ali ćeš iste daleko češće naći kod optimista. Što se tiče moralne dimenzije priče, zavisi kako gledaš na to kako i koliko osoba vrijedi. Šta znači tebi da neka osoba vrijedi kao ljudsko biće? Za mene vrijedi ako je sposobna, a ne nužno dobra ili zla osoba, jer je to promjenljive prirode.