Optimalna ispravnost auta za put do mora?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

condy

#26 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?

Post by condy »

tempuser wrote:Ja sjednem bez ikakvih posebih provjera u auto star 20 god koji ima 275k km na satu (stvarna kilometraza nepoznata) na put od 500 km po opterecenoj cesti i visokoj temp, ali se taj auto redovno i propisno odrzava. Ja mogu da provjerim samo ono sto se standarno provjerava, ulje, antifriz, kocnice, akumulator, gume, ali to se provjerava ionako bez obzira na put. Sve ostalo je visa sila, ja ne mogu gatati hoce li mi propisait cilindar kvacila i slicne stvari.
Kod tebe je nešto drugo, auto održavano i ispravno, nema ovih dilema kao kod zapuštenih vozila da se pitaš hoćeli to klapati do mora. Ko redovno i propisno održava vozilo, čisto sumnjam da će postaviti ovakvo pitanje iz naslova teme. Kad se redovno i propisno auto održava, tad znaš šta voziš, i nemaš takvu dilemu ali kad pitaš koja je " optimalna ispravnost " onda je auto očigledno više manje neispravno pa ga nastojiš srediti za mora. Znam jednog takvog, koji se razletio sedam dana prije mora da sredi auto da dođe do mora :-D
tempuser

#27 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?

Post by tempuser »

condy wrote:
tempuser wrote:Ja sjednem bez ikakvih posebih provjera u auto star 20 god koji ima 275k km na satu (stvarna kilometraza nepoznata) na put od 500 km po opterecenoj cesti i visokoj temp, ali se taj auto redovno i propisno odrzava. Ja mogu da provjerim samo ono sto se standarno provjerava, ulje, antifriz, kocnice, akumulator, gume, ali to se provjerava ionako bez obzira na put. Sve ostalo je visa sila, ja ne mogu gatati hoce li mi propisait cilindar kvacila i slicne stvari.
Kod tebe je nešto drugo, auto održavano i ispravno, nema ovih dilema kao kod zapuštenih vozila da se pitaš hoćeli to klapati do mora. Ko redovno i propisno održava vozilo, čisto sumnjam da će postaviti ovakvo pitanje iz naslova teme. Kad se redovno i propisno auto održava, tad znaš šta voziš, i nemaš takvu dilemu ali kad pitaš koja je " optimalna ispravnost " onda je auto očigledno više manje neispravno pa ga nastojiš srediti za mora. Znam jednog takvog, koji se razletio sedam dana prije mora da sredi auto da dođe do mora :-D
I to je tacno...
Mlad i Nevin

#28 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?

Post by Mlad i Nevin »

Auto treba biti uvijek spreman da ode na put od par stotina km a ne da se dotjeruje pred more. Treba vozit auto ispod svoje mogucnosti da bi se imalo za kvalitetno odrzavanje a da to ne osjetis. Ja vozim 307 od nekih 5000 KM a mogao sam kupit duplo skuplji ( zena i ja imamo mjesecno oko 2500 KM) al necu da mi auto mnogo opterecuje budzet
Dope_Man

#29 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?

Post by Dope_Man »

Hebiga, mi zivimo u takvom drustvu gdje se auta realno ne odrzavaju. Naravno, ima ljudi koji to rade stalno, ali vecina koliko ja primjetih pusta da klepece malo, pa da klepece malo vise, pa da skripi.. pa kad stane onda ''stao iznenada''. Zato i jesu mnogi nepovjerljivi prema sopstvenom autu.
citroen xm

#30 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?

Post by citroen xm »

Ja imam dva auta, jedno staro 30 godina, drugo mlađe 27. :lol: Smijem na put oko svijeta sa njima. E sad da li će nešto zakazati na putu nemam pojma, gledajući tako može i novo auto stati. Uglavnom mijenja se sve na vrijeme i šibaj. Inače ova starija auta ako nisu kupljena uništena trebala bi da budu uvijek u tehnički 100% ispravnom stanju jer je njihovo održavanje maksimalno jednostavno i povoljno.
Post Reply