Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
asim2673
#1 Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Kakva su vaša iskustva sa kvarovima na putovanjima na blize relacije ljetovanja?
Savjeti za tehnicku ispravnost auta, s obzirom da vozim golfa 3 1.9 sdi. Na sta da obratim pažnju po vašem mišljenju i iskustvima jer se radi o starijem autu?
Savjeti za tehnicku ispravnost auta, s obzirom da vozim golfa 3 1.9 sdi. Na sta da obratim pažnju po vašem mišljenju i iskustvima jer se radi o starijem autu?
- amar1994
- klaki
#3 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
sto se motora tice samo da ima ulje i da nije staro ulje
prije ce zemlja stati da se okrece nego sto te SDI motor izda...
- Dope_Man
#4 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Imas li kakvog pouzdanog majstora? Ako imas, odvezes i kazes ''Deder majstore pogledaj''.
Ja tako uradim s vremena na vrijeme sa svojim, pogotovo ako cu na neki bas duzi put a nisam odavno, cisto kao prevenciju. Naravno, neke stvari se jednostavno mogu desiti iznenada (npr. sad mi je na putu za CG prestao raditi far tek tako) ali generalno je dobro da vidi stanje potrosnih dijelova i sta jos moze vidjeti.
Ja tako uradim s vremena na vrijeme sa svojim, pogotovo ako cu na neki bas duzi put a nisam odavno, cisto kao prevenciju. Naravno, neke stvari se jednostavno mogu desiti iznenada (npr. sad mi je na putu za CG prestao raditi far tek tako) ali generalno je dobro da vidi stanje potrosnih dijelova i sta jos moze vidjeti.
- Bakir1
#5 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
ukoliko je auto odrzavan kako spada i ako nije zanemareno bilo sta od kvarova, onda samo polako i dodje se, to je put od 300 km a ne od 3000 km.
ukoliko nije onako kako bi trebalo biti to moze ici u pravcu skuplja pita nego tepsija.
sretno
ukoliko nije onako kako bi trebalo biti to moze ici u pravcu skuplja pita nego tepsija.
sretno
-
asim2673
#6 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Imam majstora... Svakako da sam planirao odvuci da ga pogleda. Ali koliko je pouzdan majstor to jos nisam testirao za dalji put na ovom autu.
Kvacilo na stisak i opustanje skripi u kabini se cuje. I volan je malo u lijevo nije centriran. Malo teze na mjestu mota..jedino to sto treba da po mom laičkom misljenju sredi. Ako znate jel ovo pomenuto velik kvar ili sitniji popravak?
Kvacilo na stisak i opustanje skripi u kabini se cuje. I volan je malo u lijevo nije centriran. Malo teze na mjestu mota..jedino to sto treba da po mom laičkom misljenju sredi. Ako znate jel ovo pomenuto velik kvar ili sitniji popravak?
- kabal1337
#7 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
to sto ti volan nije u sredini, trebao bi da uradis špuru. Takodjer, neka ti majstor pregleda prednji trap jer nije to samo od sebe "pobjeglo"asim2673 wrote:Imam majstora... Svakako da sam planirao odvuci da ga pogleda. Ali koliko je pouzdan majstor to jos nisam testirao za dalji put na ovom autu.
Špura ti košta oko 30 KM
- commendatore
#8 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
hajd da ne budem podozriv ja bih jedan prosjecan golf 1.9 lll sdi smatrao optimalnim ako su muasim2673 wrote:Kakva su vaša iskustva sa kvarovima na putovanjima na blize relacije ljetovanja?
-uredne ljetne gume
-trapovi ne kuckaju ne zanose
-rade kurble stakala
-fin audio uređaj sa mp3 koji radi
-urađen veliki servis i mali nedavno
-pregladno ne klepece ne stekce motor ili bilo koja druga komponenta
-ima pun rezervar goriva i staklene tekucine
eto to je za mene 1.9sdi kojim bi ja iso na more
samo sto bi dodo frizider sa picem za put
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#9 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
ili radi li ne radi, treceg nema 
ne znam koliko ti je skupo i koliko dugo ideš, ali razmisli i o rentacar autima
ne znam koliko ti je skupo i koliko dugo ideš, ali razmisli i o rentacar autima
-
530i
#10 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Prije puta provjeri stanje amortizera, letve volana, trapova, kočnica, ulja u mjenjaču. Ako već nema neke ranije servisne historije. Tako sam ja jednom krenuo za Doboj sa kolegom...škripi nešto, golf dvojka kod njega bio. I hajde mi uz škripanje odemo i vratimo se, i onda sutradan kod majstora, kapi ulja nije bilo u mjenjaču.
-
milojicabrzi
#11 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Svaki Golf 3 je danas star 20+ godina.
Neka ti provjeri majstor vitalne dijelove i uzmi neko osiguranje, tipa Zona kod Euroherca ili sl. za slučaj da ne daj Bože stane, da imaš pravo na šlepu, na intervenciju i sl.
Kao što neko reče, to je put od cca 200 + 200 kilometara, znači od 400-500 km otprilike, tako da ako je sve relativno ok, ne bi trebalo biti problema.
Neka ti provjeri majstor vitalne dijelove i uzmi neko osiguranje, tipa Zona kod Euroherca ili sl. za slučaj da ne daj Bože stane, da imaš pravo na šlepu, na intervenciju i sl.
Kao što neko reče, to je put od cca 200 + 200 kilometara, znači od 400-500 km otprilike, tako da ako je sve relativno ok, ne bi trebalo biti problema.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#12 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
sve tekucine, gume i kocnice;
-
dgL_
#13 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Ja cu ti reci, onako pomalo iz iskustva, cim si postavio to pitanje mozda i ti sam sumnjas i ne vjerujes bas autu kojim trebas ici.. Vjeruj mi samo da pravila nema... Nekad davno Bora 1.9 TDI 99' proizvodnje je stala (to je bilo 2003.) dakle auto je bilo staro svega 4 godine i u malom stonu je izbacila crn dim i jednostavmo se ugasila... (Isao sam iza nje u automobilu drugom, a konkretno to mi je bio prijatelj) ceh je bio 5500 KM u ASI... Slepanje u Neum magistralom autom koje je slabije od te bore u tom trenu bilo... U Neumu majstori pojma nisu imali... Vratili se u Sarajevo, bora ostala tamo da bi poslije toga isli po nju i slepom je dovukli u ASU...
Zasto ti ovo pricam? Svako auto ima potencijalnu mogucnost veceg ili manjeg kvara... Bilo staro par godina ili 20-25... Ono sto ti mozes pretezno su ti vec rekli... Maximalan pregled vozila.. Skripanje kvacila moze biti do sajle, a moze biti i do druk lagera... Sve tecnosti obavezno na maximum, pregled i rashladnog sistema i svega ostalog... Dakle jedan ozbiljniji pregled vozila i ako je sve ok GAS...
Zasto ti ovo pricam? Svako auto ima potencijalnu mogucnost veceg ili manjeg kvara... Bilo staro par godina ili 20-25... Ono sto ti mozes pretezno su ti vec rekli... Maximalan pregled vozila.. Skripanje kvacila moze biti do sajle, a moze biti i do druk lagera... Sve tecnosti obavezno na maximum, pregled i rashladnog sistema i svega ostalog... Dakle jedan ozbiljniji pregled vozila i ako je sve ok GAS...
- insomnia78
#14 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Vi coeku nabrojaste stvari isplatnije mu je avionom otici
- hopi
#15 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
ma provjeri šta se provjeriti može i vozi miško
vidi je li ti šta curi iz auta, ulje kakvo, voda itd
provjeri ulje, sve moguće tekućine, svjetla-sijalice
ja sa volim imati motornog ulja, kočionog, servo, vode i tih stvari ako zatreba, ma koliko staro-novo auto bilo
i ja sam, mada već davno išao na more sa 190tkom, koja sigurno nije bila u boljem stanju od tog golfa, na protekt gumama
svako auto se može pokvariti i stati, taman da je i 10 puta skuplje od golfa
vidi je li ti šta curi iz auta, ulje kakvo, voda itd
provjeri ulje, sve moguće tekućine, svjetla-sijalice
ja sa volim imati motornog ulja, kočionog, servo, vode i tih stvari ako zatreba, ma koliko staro-novo auto bilo
i ja sam, mada već davno išao na more sa 190tkom, koja sigurno nije bila u boljem stanju od tog golfa, na protekt gumama
svako auto se može pokvariti i stati, taman da je i 10 puta skuplje od golfa
- Haris.ba
#16 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Ako ces gdje u region, uzmi bihamk clansku sa slepanjem.
-
Mlad i Nevin
#17 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Ja vozim po evropi kombi 2014 godiste a ima pola miliona km, samo reeovno odrzavanje i nema brige, a rizik od kvara postoji na svakom vozilu. Stavise, novo vozilo ce prije stati zbog neke elektronske gluposti nego staro.
-
hostapler
#18 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Sljedeća asimova tema.
Može li gajba paradajza preko granice?
Kvota 1.05
Može li gajba paradajza preko granice?
Kvota 1.05
-
condy
#19 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Za duzi put trebas imati
1. Dobre gume i uvijek ispravne kocnice
2. Provjeriti ovjes na tehnickom posto je starije vozilo
3. Provjeriti nivo ulja u motoru i rashladne tekucine
4. Ako ima nekih kvarova, losa spura i sl. srediti to.
Ako je auto zapusteno, ne ici sa njim na duzi put.
1. Dobre gume i uvijek ispravne kocnice
2. Provjeriti ovjes na tehnickom posto je starije vozilo
3. Provjeriti nivo ulja u motoru i rashladne tekucine
4. Ako ima nekih kvarova, losa spura i sl. srediti to.
Ako je auto zapusteno, ne ici sa njim na duzi put.
- duminjo
#20 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Oj kolko imas provjeravat i pregledat. Gurni ga niz provaliju i otidji busom na prokosko. Gore je sada taman
-
milejovic1971
#21 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
kupi karticu AMS BiH npr za pomoc u zemlji i okruzenju, mirna ti glava ako ne daj Boze stane auto...das 40 ak maraka a mirno vozis. Ja svake godine uzimam... bilo je ljudi bez toga, stane im auto u Grckoj pa ih slepa do amo kostala tipa 1500 km najmanjeasim2673 wrote:Kakva su vaša iskustva sa kvarovima na putovanjima na blize relacije ljetovanja?
sto se tice kvarova to ne mozes znati, meni je na odrzavanom auta u po voznje riknula bosh pumpa, pa slepa, jadi, uzas...
kako neko iznad rece vidi nivo rashladne tekucine i ulja, trap obavezno., imam dojam da ti je auto zapusten ? mozda se varam
-
ado-šampion
#22 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Hahahah, najbolji sajvet.duminjo wrote:Oj kolko imas provjeravat i pregledat. Gurni ga niz provaliju i otidji busom na prokosko. Gore je sada taman
Ali zanimljiva je tema, lik ide 200njak km, a savjeti ko da se priprema za 24 h Le Mansa.
A isto je jako to relativiziranje, ma jarane stane i novo i relativno mlado auto, isto je to ko i raga stara 20 i kusur godina.
Ako je auto propisno odrzavano i nije grob, provjeris gume prilikom tocenja goriva i vozi. Preko 1000 km s raznim autima polovnim, ne jednom. Za te sitne rute nekad ni gume ne provjerim.
-
condy
#23 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Radi svoje i tudje sigurnosti dobre gume i ispravne kocnice na autu bez obzira na starost vozila, uvijek moraju biti. To je osnovno, bez toga bolje ne ici nigdje. Ove godine negdje u Au, pocelo nevrijeme bilo je i grada i auto ispred mene Passat karavan se okrenuo na autocesti ko od sale, uspio sam ga izbjeci a zavrtio se par puta iz cista mira. Tako da ko zeli na put sa autom mora imati auto u optimalnom stanju. S zapustenin krsem se ne ide nigdje ako gledas na sigurnost.
-
tempuser
#24 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
Ja sjednem bez ikakvih posebih provjera u auto star 20 god koji ima 275k km na satu (stvarna kilometraza nepoznata) na put od 500 km po opterecenoj cesti i visokoj temp, ali se taj auto redovno i propisno odrzava. Ja mogu da provjerim samo ono sto se standarno provjerava, ulje, antifriz, kocnice, akumulator, gume, ali to se provjerava ionako bez obzira na put. Sve ostalo je visa sila, ja ne mogu gatati hoce li mi propisait cilindar kvacila i slicne stvari.
-
NediM17
#25 Re: Optimalna ispravnost auta za put do mora?
kad sam ja putem spasa u ratu s peglicom dotjero na more, doces i ti s tricom.
otidji majstoru nek ti pregleda auto, ako kaze da je sve ok vozi.
od rata su mi 2x stale polovne trulje, i jednom vw goVWno staro 2-3 godine na -20, mater li mu jebem kad se sjetim.
otidji majstoru nek ti pregleda auto, ako kaze da je sve ok vozi.
od rata su mi 2x stale polovne trulje, i jednom vw goVWno staro 2-3 godine na -20, mater li mu jebem kad se sjetim.