Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički program

Locked
sammo

#76 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by sammo »

Opstanak Bosnjaka ja do rata bila percepcija, u ratu realnost, a sad je za neke politicki program...posebice kao dio pozicije na vlasti po nacionalnom kljucu ili za neke iz klero-krugova. Kakva je buducnost? Za precepciju je bilo dovoljno vremena, politicki program traje neko vrijeme, pa ga vise nema, ostaje jedino realnost.
madner

#77 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

Mah, ja cisto sumnjam da je ovdje rijec o nepismenosti. Oni tacno znaju da je tako, ali namjerno ovo prosipaju.

Samo je Bosansko Hercegovacki narod (jednina) imao pravo na referendum i zato sto se smatrao jednim narodom u politickom smislu nije se gledalo kako su narodnosti glasale.
Canton

#78 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton »

madner wrote:Mah, ja cisto sumnjam da je ovdje rijec o nepismenosti. Oni tacno znaju da je tako, ali namjerno ovo prosipaju.

Samo je Bosansko Hercegovacki narod (jednina) imao pravo na referendum i zato sto se smatrao jednim narodom u politickom smislu nije se gledalo kako su narodnosti glasale.
Sve dok u ustavu BiH iznad Bosnjaka, Srba i Hrvata ne postoji niko Bosnjaci, Srbi i Hrvati ce biti nacije u BiH

tj. ako to znad bude kao i Svicarskoj recimo : Svicarski narod, ili u Spaniji : Spanski narod....

A sve do tada... ce biti kako jest :)
madner

#79 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

Canton wrote:
madner wrote:Mah, ja cisto sumnjam da je ovdje rijec o nepismenosti. Oni tacno znaju da je tako, ali namjerno ovo prosipaju.

Sve dok u ustavu BiH iznad Bosnjaka, Srba i Hrvata ne postoji niko Bosnjaci, Srbi i Hrvati ce biti nacije u BiH

tj. ako to znad bude kao i Svicarskoj recimo : Svicarski narod, ili u Spaniji : Spanski narod....

2. Ukoliko u okviru jedne države postoji jedna ili više konstitutivnih grupa, jedna ili više etničkih, verskih, jezičkih zajednica, ove grupe imaju, u skladu sa međunarodnim pravom, pravo na priznavanje njihovog identiteta.

Kako je Komisija istakla u svom mišljenju br. 1. od 29. novembra 1991. godine, koje je objavljeno 7. decembra, u skladu sa normama koje sada predstavljaju imperative opšteg međunarodnog prava, države su dužne da obezbede poštovanje prava manjina. Ovaj zahtev se postavlja svim republikama u odnosu na manjine koje su ustanovljene na njihovim teritorijama. Stoga, srpsko stanovništvo iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske treba da uživa sva prava koja su prema važećim međunarodnim konvencijama priznata manjinama. Kao i nacionalne međunarodne garancije u skladu sa načelima međunarodnog prava i odredbama poglavlja II nacrta konvencije usvojene 4. novembra 1991. koju su prihvatile ove republike.

3. Osim toga, član 1. oba međunarodna sporazuma koja se odnose na prava čoveka iz 1966. godine, utvrđuje da je pravo na samoopredeljenje načelo kojim se štite prava čoveka. Na osnovu tog prava svako ljudsko biće može da zahteva da izrazi svoju pripadnost etničkoj, verskoj ili jezičkoj zajednici po svom izboru.

Po mišljenju Komisije, jedna od posledica tog načela mogla bi da bude da — na osnovu sporazuma između republika — pripadnicima srpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ukoliko to žele, može da bude priznata nacionalnost po njihovom izboru sa svim pravima i svim obavezama koje iz toga proističu kada je reč o svim zainteresovanim državama.

4. Shodno tome, Arbitražna komisija smatra:

— Da srpsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ima pravo da uživa sva prava priznata manjinama i etničkim grupama međunarodnim pravom i odredbama Nacrta konvencije konferencije za mir u Jugoslaviji od 4. novembra 1991. godine na čije su se sprovođenje obavezale republike Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

— Da te republike moraju da obezbede pripadnicima tih manjina i tih etničkih grupa sva prava čoveka i osnovne slobode priznate međunarodnim pravom, uključujući i, u slučaju potrebe, pravo na nacionalno opredeljenje.
Canton

#80 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton »

madner wrote:
Canton wrote:

2. Ukoliko u okviru jedne države postoji jedna ili više konstitutivnih grupa, jedna ili više etničkih, verskih, jezičkih zajednica, ove grupe imaju, u skladu sa međunarodnim pravom, pravo na priznavanje njihovog identiteta.

Kako je Komisija istakla u svom mišljenju br. 1. od 29. novembra 1991. godine, koje je objavljeno 7. decembra, u skladu sa normama koje sada predstavljaju imperative opšteg međunarodnog prava, države su dužne da obezbede poštovanje prava manjina. Ovaj zahtev se postavlja svim republikama u odnosu na manjine koje su ustanovljene na njihovim teritorijama. Stoga, srpsko stanovništvo iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske treba da uživa sva prava koja su prema važećim međunarodnim konvencijama priznata manjinama. Kao i nacionalne međunarodne garancije u skladu sa načelima međunarodnog prava i odredbama poglavlja II nacrta konvencije usvojene 4. novembra 1991. koju su prihvatile ove republike.

3. Osim toga, član 1. oba međunarodna sporazuma koja se odnose na prava čoveka iz 1966. godine, utvrđuje da je pravo na samoopredeljenje načelo kojim se štite prava čoveka. Na osnovu tog prava svako ljudsko biće može da zahteva da izrazi svoju pripadnost etničkoj, verskoj ili jezičkoj zajednici po svom izboru.

Po mišljenju Komisije, jedna od posledica tog načela mogla bi da bude da — na osnovu sporazuma između republika — pripadnicima srpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ukoliko to žele, može da bude priznata nacionalnost po njihovom izboru sa svim pravima i svim obavezama koje iz toga proističu kada je reč o svim zainteresovanim državama.

4. Shodno tome, Arbitražna komisija smatra:

— Da srpsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ima pravo da uživa sva prava priznata manjinama i etničkim grupama međunarodnim pravom i odredbama Nacrta konvencije konferencije za mir u Jugoslaviji od 4. novembra 1991. godine na čije su se sprovođenje obavezale republike Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

— Da te republike moraju da obezbede pripadnicima tih manjina i tih etničkih grupa sva prava čoveka i osnovne slobode priznate međunarodnim pravom, uključujući i, u slučaju potrebe, pravo na nacionalno opredeljenje.
I sta hoces da kazes ovim? Svako ima pravo na misljenje, pa i komisija dok je ustav jasan

Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.
1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i gra-
đani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine
:
madner

#81 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

Pa nije Ustav u tom pogledu promijenjen kralju.

Ako Srbi ili Hrvati hoce da budu nacija, onda to mogu biti i postaju nacionalna manjina u BiH a narod koji je jos uvijek jedan u politickom smislu ostaje. Dakle ti mozes biti Bosanski Hrvat i onda si dio Bosanakohercegovacke nacije ili Hrvat i onda si nacionalna manjina u BiH. Pa bujrum.
Dozer

#82 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Dozer »

Canton wrote:
Dozer wrote:Vezano za?
Pa oznacio sam ti. Kani se izmisljanja i nametanja nekih modernih jugoslavenstava
Interesantno...
Pretpostavljam da imas istu LK kao i ja, pa budi ljubazan i rastumaci mi donju sliku (i ti, a i bilo ko drugi ko brani etnicarske teze da su Bosnajci, Srbi i Hrvati u okviru BiH nacije). Ja nigdje ne vidim da na zvanicnom dokumentu pise ista slicno tome sto ti tvrdis.
Po meni, nacionalnost je i te kako zavisna od drzavljanstva. Ali, eto, sace ici prica - to je do prevoda, jer se tu i tamo to prevodi ovako i onako. I onda cemo opet doci na UN, kao i 1000 puta do sada, i taj primjer koji niko jos nije uspio pobiti...

Image
Last edited by Dozer on 27/02/2012 16:51, edited 2 times in total.
kuki123

#83 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by kuki123 »

Bosanac i Hercegovac je neko iz Bosne i Hercegovine. Isto kao sto je Balkanac neko sa Balakana. BiH cine tri konstutivna naroda i Bosna i Hercegovina nije uredjena kao nacionalna drzava vec su nju stvorila ova tri konstutivna naroda. Bosanci i Hercegovci dakle ne postoje kao nacija. Postoji Bosansko Hercegovacko drzavljanstvo.

Posto je 99% drzava u svijetu uredjeno kao "Nacionalne drzave" (I Spanija i Svicarska su tako uredjene po njihovim ustavima je rijec o nacijama Svicarcima i Spanjolcima pa i Belgija je uredjena kao NACIJA sa svojim krlajem)... iz tog razloga na BH pasosu pise "Nationalisty" da bi grnaicar shvatio u cemu je rijec. Jer ako granicar dobio pod svoje ruke 99 pasosa iz nacionalnih drzava onda mu je lako da mu pise "Nationality BiH" mada ako gledamo detaljinije u USTAV BIH; BiH nije uredjena kao nacionalna drzava vec TRO-NACIONALNA DRZAVA.

Postoje narod a to su Bosnjaci; Srbi i Hrvati. Uz to Srbi pripadju i Srpskoj naciji koja je siri pojam od samih Srba u BiH. Hrvati su pripali Hrvatskoj naciji u 19. vijeku (prije toga su se nazivali Bosnjacima i pripadli su Bosnjackom narodu) a Bosnjaci su sebe definisali u modernu naciju (u stvari to definisanje jos traje) ali su poceli sa definisanjem 1993.

Neznam sta je tu nejasno?

Znaci u BiH postoje tri naroda i tri nacije. Bosnjacki narod i nacija postoji i u Sandzaku i na Kosovu mada Bosnjaci u Sandzaku ne pripadju konsttivnom narodu BiH.
Last edited by kuki123 on 27/02/2012 16:54, edited 1 time in total.
Canton

#84 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton »

madner wrote:Pa nije Ustav u tom pogledu promijenjen kralju.

Ako Srbi ili Hrvati hoce da budu nacija, onda to mogu biti i postaju nacionalna manjina u BiH a narod koji je jos uvijek jedan u politickom smislu ostaje. Dakle ti mozes biti Bosanski Hrvat i onda si dio Bosanakohercegovacke nacije ili Hrvat i onda si nacionalna manjina u BiH. Pa bujrum.
Srbi i Hrvati su nacije u BiH jer su je stvorili zajedno sa Bosnjacima( mislim na ovu modernu BiH).
Srbi i Hrvati i kad nebi bili a i kad bi bili nacije u BiH oni ne mogu biti nacionalne manjine jer im ustav daje konstitutivnost istu kao i meni kao Bosnjaku. Nikakva bh nacionalnost se nigdje ne spominje u ustavu

Ja se mogu sloziti sa onim sto si postao ali to ne pije vode jer Srbi i Hrvati i ako izaberu ili nacionalnost ili manjinu nece se nista promijeniti jer su oni Srbi i Hrvati i kao takvi su konstitutivni.
madner

#85 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

Nije nejasno nego je pogresno.

BiH je drzava jednog naroda bosanskohercegovackog a taj narod se sastoji od x komponentni. To je tumacenje Ustava i sve ostalo je ili neinformisanost ili supljak.
Dozer

#86 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Dozer »

Pod hitno knjigu u ruke, Ustav bivse drzave, a i ovaj sadasnji. Mozda se stosta i iskristalise... Ne ti madneru.

Samo mala dorada - narod u drzavnopm smislu jeste nacija, a nacija je politicki termin i kategorija.
Last edited by Dozer on 27/02/2012 16:54, edited 1 time in total.
Canton

#87 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton »

Dozer wrote:
Canton wrote:
Dozer wrote:Vezano za?
Pa oznacio sam ti. Kani se izmisljanja i nametanja nekih modernih jugoslavenstava
Interesantno...
Pretpostavljam da imas istu LK kao i ja, pa budi ljubazan i rastumaci mi donju sliku (i ti, a i bilo ko drugi ko brani etnicarske teze da su Bosnajci, Srbi i Hrvati u okviru BiH nacije). Ja nigdje ne vidim da na zvanicnom dokumentu pise ista slicno tome sto ti tvrdis.
Po meni, nacionalnost je i te kako zavisna od drzavljanstva. Ali, eto, sace ici prica - to je do prevoda, jer se tu i tamo to prevodi ovako i onako. I onda cemo opet doci na UN, kao i 1000 puta do sada, i taj primjer koji niko jos nije uspio pobiti...

Image
I sta cemo sutra, kad na istoj licnoj karti bude pisalo "drzavljanstvo RS" ?

Ja jesam bosanac i hercegovac po drzavljanstvu i ljubavi prema drzavi. Nacionalno i etnicki sam Bosnjak.
Canton

#88 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton »

madner wrote:Nije nejasno nego je pogresno.

BiH je drzava jednog naroda bosanskohercegovackog a taj narod se sastoji od x komponentni. To je tumacenje Ustava i sve ostalo je ili neinformisanost ili supljak.
Gdje pise?
Dozer

#89 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Dozer »

Jesi mi to razjasnio nesto Canton? :-)
madner

#90 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

Canton wrote:
madner wrote:Pa nije Ustav u tom pogledu promijenjen kralju.

Srbi i Hrvati su nacije u BiH jer su je stvorili zajedno sa Bosnjacima( mislim na ovu modernu BiH).
Srbi i Hrvati i kad nebi bili a i kad bi bili nacije u BiH oni ne mogu biti nacionalne manjine jer im ustav daje konstitutivnost istu kao i meni kao Bosnjaku. Nikakva bh nacionalnost se nigdje ne spominje u ustavu

Ja se mogu sloziti sa onim sto si postao ali to ne pije vode jer Srbi i Hrvati i ako izaberu ili nacionalnost ili manjinu nece se nista promijeniti jer su oni Srbi i Hrvati i kao takvi su konstitutivni.
Nema se sta spominjati, fino je pisalo narod Bosne i Hercegovine.
Upravo u tome jeste finta, nisu nacije mada se tako predstavljaju a gornje tumacenje ti je mjerodavno. Ako se neko osjeca kao Hrvat a ne kao Bosanski Hrvat onda on vise nije dio ovog naroda nego postaje nacionalna manjina i ima prava koja istu sljeduju.
Canton

#91 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton »

madner wrote: Nema se sta spominjati, fino je pisalo narod Bosne i Hercegovine.
Upravo u tome jeste finta, nisu nacije mada se tako predstavljaju a gornje tumacenje ti je mjerodavno. Ako se neko osjeca kao Hrvat a ne kao Bosanski Hrvat onda on vise nije dio ovog naroda nego postaje nacionalna manjina i ima prava koja istu sljeduju.
Naravno da se ima spominjati. Ono sto je mjerodavno jeste ustav BiH a citirao sam sta on kaze. Ti to mozes tumaciti kako zelis. Vjerujem da bi rado neki Srbe i Hrvate pretvorili u nacionalne manine u BiH.

Znaci neko se na iducem popsu nacionalno izjasni kao Hrvat ili Srbin ili Bosnjak i postaje nacionalna manina? A ustav kaze da oni to nisu

svasta
madner

#92 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

Ne, mozes se ti izjasniti o svojoj etniji kako hoces i neces biti nacionalna manjina. Eskim, Pingvin, Marsovac itd...

Srbi i Hrvati koji ne prihvataju ove tumacenje sebe pretvaraju u nacionalnu manjinu. Dok su dio BH naroda imaju jedan skup prava, kada izadju iz tog okvira postaju manjina koja ima drugi.

Zato ti je tumacenje iznad tako bitno i mjerodavno, zasto mislis da je narod (jednina) u BIH imao pravo na referendum o nezavisnosti?
kuki123

#93 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by kuki123 »

madner wrote:Ne, mozes se ti izjasniti o svojoj etniji kako hoces i neces biti nacionalna manjina. Eskim, Pingvin, Marsovac itd...

Srbi i Hrvati koji ne prihvataju ove tumacenje sebe pretvaraju u nacionalnu manjinu. Dok su dio BH naroda imaju jedan skup prava, kada izadju iz tog okvira postaju manjina koja ima drugi.

Zato ti je tumacenje iznad tako bitno i mjerodavno, zasto mislis da je narod (jednina) u BIH imao pravo na referendum o nezavisnosti?
Nije narod imao pravo na samo-opredjeljenje nego Savezna RBIH je imala pravo d aodrzi taj referendum. Konstutivni narodi su glasali. Narod Bosansko Hercegovacki ne postoji jer su TRI NARODA stvorila BiH pod vodstvom komunista.

To ti pise i u ustavu. Konstutivni narodi su stvorili SRBIH a SRBIH je bila sastavio dio Yugoslavije. SRBIH je odrzala referendum i izasla je iz Yugoslavije i postala RBIH. Jos uvijek je bila definisana a i dan danas je definisana kao zajednicica tri konstutivna naroda.
Nacionalniid_BOSANCI

#94 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Canton wrote:I sta cemo sutra, kad na istoj licnoj karti bude pisalo "drzavljanstvo RS" ?

Ja jesam bosanac i hercegovac po drzavljanstvu i ljubavi prema drzavi. Nacionalno i etnicki sam Bosnjak.
Na LK ne moze pisati samo "drzavljanstvo RS" nego mora pisati:
1. Drzavljanstvo Bosne i Hercegovine, Entitet RS ili Drzavljanstvo Bosne i Hercegovine i Entiteta RS
2.Drzavljanstvo Bosne i Hercegovine, Entitet FBiH ili Drzavljanstvo Bosne i Hercegovine i Entiteta FBiH
To ti je isto kao i adresa na zajednickoj kuci sa 2 samostalna stana.
Zajednicka kuca je drzava BiH
a stanovi su:
1. Entitet RS
2. Entitet FBiH
Posta se salje na adresu: Kuca BiH stan entitet RS ili Kuca BiH stan entitet FBiH

Ako si Bosnjak iz drzave Bosne i Hercegovine onda si po Narodu Bosnjak a på Nacionalnosti/Drzavnosti Bosanac i Hercegovac. Bosnjaci iz drugih drzava bivse YU su i po Narodu i po Nacionalnosti Bosnjaci a ne Bosanci i Hercegovci. Kao primjer jedan Bosnjak iz Sandzak Srbija moze se izjasniti recimo na nekoliko nacina kao primjer:
1. Po Narodu Bosnjak i po Naciji Bosnjak ali je on onda narodna i nacionalna manjina u Srbiji,
a moze se izjasniti kao i
2. Po Narodu Bosnjak a po Naciji Srbijanac i onda on u Srbiji nije nacionalna manjina nego pripada kao Bosnjak po nacionalsti vecinskoj srpskoj naciji.
kuki123

#95 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by kuki123 »

@Nacionalniid

To sto ti siris je najobicnija dezinformacija. U BH pasosu ti pise:

Drzavljanstvo/ Nationality : Bosna i Hercegovina

Na Srbijanskom pasosu ti pise za Srbina:

1) Drzavljanstvo: Srbija
2) Nacionalnost: Srbin

Ako taj isti Srbin ima i BH pasos on znaci ima Dva drzavljanstva ali pripada Srpskoj naciji. Nacija je stvar osjecaja i opredjeljenja a Drzavljanstvo BIH, HR, SLO, Austrijsko, Njemacko je stvar sticanja i zakona, formalnosti!

Ti nikada nemozes pripadati Bosansko-Hercegovackoj naciji jer ta nacija ne postoji! Ne postoji nigdje u ustavu, nigdje nije definisana. Postoji samo Drzavljanstvo Bosansko-Hercegovacko.

Uz to se mora reci da je Hercegovina historijski gledano jedna Bosanska regija. Prije 1906. je Hercegovina bila samo jedna pokrajina Bosne. Recimo kao sto je to danas Soli, Podrinje, Krajina, Usora. Otto je na Berlingskom kongresu natjerao Njemacku elitu da podjeli Bosnu na Bosnu i Hercegovinu i da je kao takvu prizna u AU carstvu. Granice te regije Hercegovine ipak nikad nisu definisane. Tako da se mozemo i zapitati dali Hercegovina postoji kada nema svojih granica nekih pokrajinskih?

Hercegovina je dobila ime po Vojvodi Hercegu Stijepanu Kosaci. Njegova kcerka je se udala za zadnjeg Bosanskog kralja Stefana Stijepana Tomasevica Kotromanica. Herceg Stijepan Kosaca je rodom iz Gorazda iz sela Kosace (znaci Bosnjanin porijeklom). Bosanci su znaci ne samo Hercegovinu na macu dobili 1322. (osvojili je u borbi protiv Srba) i zadrzali je tokom cijelog kasnog srednjeg vijeka i uveli je u Bosansku samo-upravu za vrijeme Turske u kojoj je ona bila do 1918.; oni su joj i dali ime! Po Bosancu je Hercegovina dobila ime. Da je Herceg Stijepan Kosaca bio Knez u Bosanskoj kraljevini umjesto sto je bio Herceg u Bosanskoj kraljevini ta regija bi se danas zvala Knezevina a ti bi bio ponosni Bosanac i Knezevic!

Hercegvoina nije dobila ime po bilo kakvom Bosnjninu nego Bosancu od roda Kosaca; najplemenitijeg Bosanskog roda posle samih Kotromanica!

Dakle "Bosanci i hercegovci" su ljudi koji na prvom mjestu ne znaju histriju. Sutra da dodje neki idiot iz picke materine i da kaze da se Bosna zove Bosna i Krajine i Podrinje... sta bi "Bosanci i Hercegovci" bili bili nakon 100 godina?

Bosanci i Krajicnici i Podrinjaci?

Hajde procitaj sada ove tekstove do kraja molim te. Napisao ih je Fra Antun knezevic 1870. i 1877. Pa da vdimimo sta on smatra pod "Hercegovcima". I to je ga napisao u prvom Bosansko-Hercegovackom casopisu svih vremena "Bosanski Prijatelj":

Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)

Image

Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."

"
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1877. godine

Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
seldzuk

#96 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by seldzuk »

U proteklom ratu su Bošnjaci, bez obzira na sve drugo, uspjeli u jednoj stvari, a to je da su se zajedno sa svim Srbima i Hrvatima koji su to željeli borili pod jednom zastavom, a ne pod tri različite kao u 2. svjetskom ratu(mada je i tada većina Bošnjaka antifašizam uzela za najispravniju varijantu - čak su i Mladi Muslimani sebe smatrali antifašistima, ali i antikomunistima). O odredima tipa Meša Selimović i ne treba govoriti jer su to samo izuzeci koji potvrđuju pravilo.
Zastava pod kojom su se Bošnjaci borili
Image
je transformisana u ovu
Image
odlukama koje nisu naše, ali je na njoj dovoljno simbola da bismo je osjećali svojom (žuta i plava boja Kotromanića, trokut u obliku države koji može predstavljati njena tri naroda, bijele zvjezdice koje predstavljaju evropski put.

Za mene je jedini put da se držimo devize jednog umnog Bošnjaka:

IDENTITET - da znamo ko smo i šta smo+
UNIVERZITET - da se obrazujemo+
NATALITET - da se ženimo, udajemo i rađamo djecu=
INTEGRITET - da postanemo faktor koji se ne može zaobići.

Samo jačanjem možemo postići da nam se ne ponovi ono što se nekoliko puta desilo, ali jačati ne možemo na mržnji prema drugom ili, ne dao Bog, želji da na ono što je učinjeno uzvraćamo istom mjerom. Jačajući sebe treba da jačamo Bosnu i Hercegovinu zajedno sa svim onima koji odu državu žele.
madner

#97 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

kuki123 wrote:
madner wrote:Ne, mozes se ti izjasniti o svojoj etniji kako hoces i neces biti nacionalna manjina. Eskim, Pingvin, Marsovac itd...

Nije narod imao pravo na samo-opredjeljenje nego Savezna RBIH je imala pravo d aodrzi taj referendum. Konstutivni narodi su glasali. Narod Bosansko Hercegovacki ne postoji jer su TRI NARODA stvorila BiH pod vodstvom komunista.

To ti pise i u ustavu. Konstutivni narodi su stvorili SRBIH a SRBIH je bila sastavio dio Yugoslavije. SRBIH je odrzala referendum i izasla je iz Yugoslavije i postala RBIH. Jos uvijek je bila definisana a i dan danas je definisana kao zajednicica tri konstutivna naroda.
Narod SRBIH je imao pravo na referendum, nisu postojale posebne kategorije za konstituitivne i nekonstuitivne.
Uostalom, vec sam postavio tekst odluke. Nikad nije bila zajednica tri naroda, bili oni konstuitivni ili ne. Vise citati, manje pisati.
Canton

#98 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton »

madner wrote:
Narod SRBIH je imao pravo na referendum, nisu postojale posebne kategorije za konstituitivne i nekonstuitivne.
Uostalom, vec sam postavio tekst odluke. Nikad nije bila zajednica tri naroda, bili oni konstuitivni ili ne. Vise citati, manje pisati.
Narod SRBiH nije imao pravo na referendum jer kao takav nije postojao. Zna se koji su narodi bili u Jugoslaviji.
A Boga mi se zna i koji su narodi stvorili Bosnu i Hercegovinu 1943... ma koliko se neki koprcali, deklaracija ZAVNOBIHa je nedvosmislena kao i vazeci ustav Bosne i Hercegovine.

A vi naravno mozete nastaviti zivjeti u skladu sa svojim tumacenjima. Ja cu se ipak drzati ustava.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#99 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by JoseMujica »

samo da pojasnim

nacije= država

nacionalizam= politička ideologija/program zasnovana na jednom kulturnom kodu s ciljem stvaranja države

u BiH

BiH= nacija

Bošnjaci/Srbi/Hrvati u BiH su narodi/etnije - sama etnička odrednica ukazuje postojanje nacionalnih programa tako da je etnija prelaz iz naroda kao kulturne grupacije ka naciji/državi kao političkoj grupaciji

Problemi koje Bih ima dolaze upravo zbog etničkih/nacionalnih programa koji poništavaju državu.
madner

#100 Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by madner »

Canton wrote:
madner wrote:
Narod SRBiH nije imao pravo na referendum jer kao takav nije postojao. Zna se koji su narodi bili u Jugoslaviji.
A Boga mi se zna i koji su narodi stvorili Bosnu i Hercegovinu 1943... ma koliko se neki koprcali, deklaracija ZAVNOBIHa je nedvosmislena kao i vazeci ustav Bosne i Hercegovine.

A vi naravno mozete nastaviti zivjeti u skladu sa svojim tumacenjima. Ja cu se ipak drzati ustava.
Potpuno pogresno, vi upravo negirate tumacenje ustava koje je bilo mjerodavno za nezavisnost SRBiH. Dakle ne moje, nego Badinterovo.

Svaki narod u Jugoslaviji je imao svoju Republiku. Zato Vojvodina i Kosovo nisu bili Republike.

Mislis '43 gdje poslje pominjanja narodnosti stoji ovo

Narod Bosne i Hercegovine danas predstavlja jedino Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja za Bosnu i Hercegovinu i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije

Jednina

Ili Ustav iz '46 gdje pise ovo

Položaj naroda i narodnosti u Ustavu iz 1946. godine Ustav Narodne Republike Bosne i Hercegovine donesen 31. januara 1946. godine 13) definira Bosnu i Hercegovinu da je ona "narodna država republikanskog oblika" 14) . Ustav pojam "narod" upotrebljava u njegovom političkom značenju, a pojam "narodnost" u njegovom etničkom značenju. U članu 2. Ustava govori se o Bosni i Hercegovini, da se ona izražavajući slobodnu volju svoga naroda bez razlike na narodnosti i vjeroispovijesti, a na osnovu prava na samoopredjeljenje, uključujući pravo na otcjepljenje i na ujedinjenje s drugim narodima, ujedinila na osnovu načela ravnopravnosti sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, Slovenijom, u zajednicu, saveznu državu - Federativnu narodnu republiku Jugoslaviju. Dakle, pravo na samoopredjeljenje je imala Narodna republika Bosna i Hercegovina, izraženom slobodnom voljom njenog naroda, dakle, političkog, odnosno državnog naroda Bosne i Hercegovine, a državni narod Bosne i Hercegovine mogu biti samo Bosanci (i Hercegovci), bez obzira kojoj narodnosti (srpskoj, muslimanskoj, hrvatskoj ili drugoj) i vjeroispovijesti pripadali. Dakle, pravo na samoopredjeljenje ni 1943. godine nisu imale narodnosti pojedinačno, kao etničke zajednice, u Bosni i Hercegovini, već Bosna i Hercegovina kao država voljom njenog bosanskog naroda, dakle Bosanaca, bez obzira na narodnost i vjeroispovijest. Za narodnosti Ustav garantira ravnopravnost "u svemu" 15) , ne nabrajajući posebno ime svake narodnosti za sebe kao što je to učinjeno u Rezoluciji i Deklaraciji ZAVNOBiH-a

Nego imas li neko pravno misljenje koje nije tvoje da navedes kao argument? Ime nekoga, neku publikaciju bilo sta?
Locked