Ček, ček, pa fol je što jazz fest ne dobije te pare. Od grada dobije oko 50 000 maraka, za ostalo se snalazi. Ako se ne varam, SFF dobije oko 400 000KM, a realno, volili ne volili SFF, promijeni cijeli grad tih 10 dana godišnje...photo wrote:@chenbaba, slazem se sa tobom da se ogromne cifre daju za SFF, Jazz fest i slicne stvari.
Opsada turista
- chengaba
#901 Re: Opsada turista
-
photo
#902 Re: Opsada turista
ne znam koliko dobije jazz fest ali 400.000 KM za SFF je previse. kao sto sam ranije napisao, ako za sve ove godine i onoliki broj sponzora nisu uspjeli postati samoodrzivi bez budzeta, imaju problem.
ali da ovo ne postane jos jedan post o SFF, slazemo se da bolja preraspodjela para moze drasticno unaprijediti turisticku ponudu sarajeva.
ali da ovo ne postane jos jedan post o SFF, slazemo se da bolja preraspodjela para moze drasticno unaprijediti turisticku ponudu sarajeva.
-
emirolini
#903 Re: Opsada turista
ono sto je najapsurdnije je mjesto gdje je ubijen Franc Ferdinand, koje je obiljezeno jednim obicnim natpisom, ono najvazniji dogadjaj proslog vijeka i pocetak takve svjetske prekretnice obiljezena samo jednom plocom... HALOOOOO!!
-
emirolini
#904 Re: Opsada turista
photo wrote:ne znam koliko dobije jazz fest ali 400.000 KM za SFF je previse. kao sto sam ranije napisao, ako za sve ove godine i onoliki broj sponzora nisu uspjeli postati samoodrzivi bez budzeta, imaju problem.
ja bi rekao da je to i premalo
-
shin
#905 Re: Opsada turista
Ja mislim da bi franc ferdinand dzamija bila prikladna.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#906 Re: Opsada turista
Ima njegova džamija u Šerijatskoj školi.shin wrote:Ja mislim da bi franc ferdinand dzamija bila prikladna.
Jedina džamija sa dva mimbera jer ju je projektovao Karlo Paržik, pa se malo zeznuo i nekakav raspored stvari nije uredio tako da bi vjernici pri klanjanju bili okrenuti prema Mekki, na istok.
Tadašnja IZ je to shvatila kao uvredu, pa se džamija ne koristi u prvobitne namjene.
Inače, Karlo Paržik je, praktično izgradio cijelo A-U Sarajevo, a na grobu mu piše da je rođen kao Čeh, a Sarajlija po sopstvenom izboru.
-
Mr.Penguin
#907 Re: Opsada turista
Znam samo da je projektovao Zemaljski muzej.PipiDugaDevetka wrote:Ima njegova džamija u Šerijatskoj školi.shin wrote:Ja mislim da bi franc ferdinand dzamija bila prikladna.
Jedina džamija sa dva mimbera jer ju je projektovao Karlo Paržik, pa se malo zeznuo i nekakav raspored stvari nije uredio tako da bi vjernici pri klanjanju bili okrenuti prema Mekki, na istok.
Tadašnja IZ je to shvatila kao uvredu, pa se džamija ne koristi u prvobitne namjene.
Inače, Karlo Paržik je, praktično izgradio cijelo A-U Sarajevo, a na grobu mu piše da je rođen kao Čeh, a Sarajlija po sopstvenom izboru.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#908 Re: Opsada turista
Nisi slušao predavanja na kursu za turističke vodiče kao što sam ja to pod starost. Široko ti polje Google-ovo, pa vidi šta je sve projektovao Karel Paržik - Sarajlija, par exellance. Još bolje knjigu neku pogledaj, pa nam prepričaj ovdje na temi.Mr.Penguin wrote:Znam samo da je projektovao Zemaljski muzej.PipiDugaDevetka wrote:Ima njegova džamija u Šerijatskoj školi.shin wrote:Ja mislim da bi franc ferdinand dzamija bila prikladna.
Inače, Karlo Paržik je, praktično izgradio cijelo A-U Sarajevo, a na grobu mu piše da je rođen kao Čeh, a Sarajlija po sopstvenom izboru.![]()
- Vitezanin
#909 Re: Opsada turista
Parzik je bukvalno projektirao milijun stvari u Sarajevu. Je li ima ikakav spomenik za njega? Mislim da ima trg u njegovo ime, kod crkve sv Josipa, ako se ne varam.
- PipiDugaDevetka
#910 Re: Opsada turista
Nevjerovatno i skandalozno!
Firma ZOI84 na svojoj web. stranici NEMA opciju za engleski jezik. Toliko ima mladih školovanih i sposobnih bez posla. Sezona skijanja je ove godine produžena. Pitam se da li oni žele raditi ili samo imati radna mjesta?
http://www.zoi84.ba/
Hbga, ova sezona obilna snijegom bila, već se spremaju da izvjeste o ''uspjesima'', pa digli sve četiri u zrak.
Firma ZOI84 na svojoj web. stranici NEMA opciju za engleski jezik. Toliko ima mladih školovanih i sposobnih bez posla. Sezona skijanja je ove godine produžena. Pitam se da li oni žele raditi ili samo imati radna mjesta?
Hbga, ova sezona obilna snijegom bila, već se spremaju da izvjeste o ''uspjesima'', pa digli sve četiri u zrak.
- holowey
#911 Re: Opsada turista
nemoj tako...PipiDugaDevetka wrote:Nevjerovatno i skandalozno!
"ZOI84 je ovo Kantonalno Javno Preduzeće koje zapošljava oko 140 iskusnih i kreativnih lica, koja imaju za cilj oživljavanje olimpijskog duha kao i obezbjeđivanje neophodnih aktivnosti za organizaciju novih olimpijskih igara u Sarajevu."
- PipiDugaDevetka
#912 Re: Opsada turista
Sad više ne vjerujem u ovu informaciju da ski lifotvi rade. Treba li turista ponijeti neku UV kremu da zaštiti lice od sunca i koju? Koju u smislu koji UV index?
Umjesto da se na sve strane reklamiraju kako još imaju snijega, oni tako rade,...Državni posao, rade samo ono šta im se kaže, ne razmišljaju da će kao firma propasti,...ostati bez posla.
Ma, ja .....LAKO ĆEMO!
Umjesto da se na sve strane reklamiraju kako još imaju snijega, oni tako rade,...Državni posao, rade samo ono šta im se kaže, ne razmišljaju da će kao firma propasti,...ostati bez posla.
Ma, ja .....LAKO ĆEMO!
- Skyfox
#913 Re: Opsada turista
Gradu nedostaje velika fontana ili vodoskok... bilo bi idealno u nekom parku
- BHF_Manijak
#914 Re: Opsada turista
Ma ovom gradu je svasta nesto potrebno, a fontana je medju zadnjim, pocnimo prvo sa uljudnim radnicima na raznoraznim mjestima, sigurnosti gradjana, valjanim prevoznim sredstvom, uljudnim cuvarima javnog reda i mira a ne papcima sa raskopcanim kosuljama od kojih 99% ne zna beknuti nijedan strani jezik itd itd itd da sad dalje ne nabrajam. Da je Bogdo samo problem u fontani ili nekim drugim sminekrajima koji uljepsavaju grad.

PS Eno maloprije slusam, iako nema direktno veze s temom ali nekako i ima, Hrvati patentirali zeljanicu kao svoj proizvod!
Da nije smijesno bilo bi zalosno majkemi! Jos samo cekam na cevape i jos poneka jela.
PS Eno maloprije slusam, iako nema direktno veze s temom ali nekako i ima, Hrvati patentirali zeljanicu kao svoj proizvod!
- Jara
#915 Re: Opsada turista
Kako Him se zove, je l' burek sa zeljem?BHF_Manijak wrote:Ma ovom gradu je svasta nesto potrebno, a fontana je medju zadnjim, pocnimo prvo sa uljudnim radnicima na raznoraznim mjestima, sigurnosti gradjana, valjanim prevoznim sredstvom, uljudnim cuvarima javnog reda i mira a ne papcima sa raskopcanim kosuljama od kojih 99% ne zna beknuti nijedan strani jezik itd itd itd da sad dalje ne nabrajam. Da je Bogdo samo problem u fontani ili nekim drugim sminekrajima koji uljepsavaju grad.![]()
PS Eno maloprije slusam, iako nema direktno veze s temom ali nekako i ima, Hrvati patentirali zeljanicu kao svoj proizvod!![]()
![]()
Da nije smijesno bilo bi zalosno majkemi! Jos samo cekam na cevape i jos poneka jela.
- PipiDugaDevetka
#916 Re: Opsada turista
''Burek sa zeljem'' bi bio burek od kupusa. (Vidio pakovanje na kojem piše ''kiselo zelje'', a unutra ribani kiseli kupus).Jara wrote:Kako Him se zove, je l' burek sa zeljem?BHF_Manijak wrote:Ma ovom gradu je svasta nesto potrebno, a fontana je medju zadnjim, pocnimo prvo sa uljudnim radnicima na raznoraznim mjestima, sigurnosti gradjana, valjanim prevoznim sredstvom, uljudnim cuvarima javnog reda i mira a ne papcima sa raskopcanim kosuljama od kojih 99% ne zna beknuti nijedan strani jezik itd itd itd da sad dalje ne nabrajam. Da je Bogdo samo problem u fontani ili nekim drugim sminekrajima koji uljepsavaju grad.![]()
PS Eno maloprije slusam, iako nema direktno veze s temom ali nekako i ima, Hrvati patentirali zeljanicu kao svoj proizvod!![]()
![]()
![]()
- PipiDugaDevetka
#917 Re: Opsada turista
Vrbas, Neretva i Tara prvi među najboljima
Ž. Božić-Gauk - 20.04.2012 20:00 Nezavisne Novine
BANJALUKA - Preporuka "BiH: Rafting na tri rijeke", jednog od najvećih američkih operatera "Outdoor Adventre River Specijalist" (O.A.R.S.), našla se na prvom mjestu najnovijeg broja svjetskog magazina "National Geographic Traveler".

Rijeke Vrbas, Neretva i Tara su prve na spisku od 50 najboljih turističkih tura širom svijeta i uvrštene su u program "Tura života 2012". Osim toga, svjetski tur-operateri avanturistima preporučuju posjete Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Jajcu.
“Svjetski tur-operateri avanturistima preporučuju posjete Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Jajcu”
Urednici "National Geographic Travelera" ocjenjivali su hiljade turističkih destinacija poznatih svjetskih tur-operatera, koji nude kratki, ali duboki doživljaj različitih kultura.
"Turisti koji posjete Banjaluku mogu da uživaju u uzbudljivom raftingu, ali i u paraglajdingu, padobranstvu, planinarenju i biciklizmu. Posjetioci su posebno zainteresovani za rafting, a prošle godine u brzacima Vrbasa uživalo je više od 2.500 turista. Vodeći svjetski turistički mediji proglasili su BiH top destinacijom, a sada stiže potvrda i od 'National Geographic Travelera'. Rafting je uvijek bio popularan, ali Banjaluka je kao grad ovog sporta u svijet poznatih lansirana nakon Svjetskog prvenstva 2009. godine", kazao je Ostoja Barašin, direktor banjalučke Turističke organizacije.
U Rafting klubu "Kanjon" su potvrdili da turisti istinski uživaju u raftingu, a dokaz je i činjenica da se mnogi od njih vraćaju iz godine u godinu.
"Prošle godine sastali smo se s predstavnicima američkog operatera O.A.R.S i predstavnicima 'National Geographic', ali mnogo posla moramo da uradimo da bi rafting među turistima bio još popularniji.
Trebalo bi unaprijediti i povećati smještajne kapacitete, izgraditi naselja i bungalove u kanjonu Vrbasa. Imamo izvrsnu stazu i bilo bi dobro kada bismo to blago mogli još bolje da iskoristimo", istakao je Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba "Kanjon", i dodao da će rafting sezona na Vrbasu zvanično biti otvorena 1. maja.
http://www.oars.com/articles/natgeotraveler-5-2012.html
http://www.oars.com/bosnia/bosniarafting
Ž. Božić-Gauk - 20.04.2012 20:00 Nezavisne Novine
BANJALUKA - Preporuka "BiH: Rafting na tri rijeke", jednog od najvećih američkih operatera "Outdoor Adventre River Specijalist" (O.A.R.S.), našla se na prvom mjestu najnovijeg broja svjetskog magazina "National Geographic Traveler".

Rijeke Vrbas, Neretva i Tara su prve na spisku od 50 najboljih turističkih tura širom svijeta i uvrštene su u program "Tura života 2012". Osim toga, svjetski tur-operateri avanturistima preporučuju posjete Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Jajcu.
“Svjetski tur-operateri avanturistima preporučuju posjete Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Jajcu”
Urednici "National Geographic Travelera" ocjenjivali su hiljade turističkih destinacija poznatih svjetskih tur-operatera, koji nude kratki, ali duboki doživljaj različitih kultura.
"Turisti koji posjete Banjaluku mogu da uživaju u uzbudljivom raftingu, ali i u paraglajdingu, padobranstvu, planinarenju i biciklizmu. Posjetioci su posebno zainteresovani za rafting, a prošle godine u brzacima Vrbasa uživalo je više od 2.500 turista. Vodeći svjetski turistički mediji proglasili su BiH top destinacijom, a sada stiže potvrda i od 'National Geographic Travelera'. Rafting je uvijek bio popularan, ali Banjaluka je kao grad ovog sporta u svijet poznatih lansirana nakon Svjetskog prvenstva 2009. godine", kazao je Ostoja Barašin, direktor banjalučke Turističke organizacije.
U Rafting klubu "Kanjon" su potvrdili da turisti istinski uživaju u raftingu, a dokaz je i činjenica da se mnogi od njih vraćaju iz godine u godinu.
"Prošle godine sastali smo se s predstavnicima američkog operatera O.A.R.S i predstavnicima 'National Geographic', ali mnogo posla moramo da uradimo da bi rafting među turistima bio još popularniji.
Trebalo bi unaprijediti i povećati smještajne kapacitete, izgraditi naselja i bungalove u kanjonu Vrbasa. Imamo izvrsnu stazu i bilo bi dobro kada bismo to blago mogli još bolje da iskoristimo", istakao je Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba "Kanjon", i dodao da će rafting sezona na Vrbasu zvanično biti otvorena 1. maja.
http://www.oars.com/articles/natgeotraveler-5-2012.html
http://www.oars.com/bosnia/bosniarafting
- PipiDugaDevetka
#918 Re: Opsada turista
Od turističke sezone 2013. i Glavnog grada kulture 2014, te omladinskih ZOI 2014.....Izgleda nema ništa:

Još ćemo se žestoko obrukati prilikom obilježavanja 100 godina od početka WWI.
Gradonačelniče, oduzimaj im ime SARAJEVO-taxi!

Još ćemo se žestoko obrukati prilikom obilježavanja 100 godina od početka WWI.
Gradonačelniče, oduzimaj im ime SARAJEVO-taxi!
Last edited by PipiDugaDevetka on 05/05/2012 04:16, edited 1 time in total.
-
quarterback
#919 Re: Opsada turista
bio sam u kanjonu (desetak kilometara od Banja Luke) koji se spominje, nekada zaista ugodno mjesto a sada samo blijeda slika onoga sto je bilo prije, losa usluga, prljavstina ...
zaobilazim u sirokom luku
zaobilazim u sirokom luku
- PipiDugaDevetka
#920 Re: Opsada turista
11. Maj 2012. u 13:03
24.770 turista posjetilo Sarajevo u aprilu

..........................................U Morića-hanu, ljeto 2011.
Kanton Sarajevo je u aprilu ove godine posjetilo 24.770 turista, što je za 9,7 posto više u odnosu na april 2011.
U ukupno ostvarenom broju, stranih turista je bilo 83,1 posto, a domaćih 16,9 posto, saopćeno je iz Turističke zajednice KS, prenijela Fena.
U strukturi dolazaka stranih turista u aprilu najviše dolazaka ostvarili su turisti iz Hrvatske, potom iz Turske, Slovenije, Srbije te Njemačke.
Najduže su boravili turisti iz: Kuvajta (6,3 noćenja), Rusije (3,9 noćenja), Rumunije (3,8 noćenja), Irske (3,8 noćenja) i Novog Zelanda (3,5 noćenja).
U prva četiri mjeseca ove godine Kanton Sarajevo je posjetilo 60.907 turista, što je za 6,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Kanton Sarajevo su u prva četiri mjeseca ove godine posjetili turistiiz 102 države svijeta.
Radiosarajevo.ba

Kanton Sarajevo je u aprilu ove godine posjetilo 24.770 turista, što je za 9,7 posto više u odnosu na april 2011.
U ukupno ostvarenom broju, stranih turista je bilo 83,1 posto, a domaćih 16,9 posto, saopćeno je iz Turističke zajednice KS, prenijela Fena.
U strukturi dolazaka stranih turista u aprilu najviše dolazaka ostvarili su turisti iz Hrvatske, potom iz Turske, Slovenije, Srbije te Njemačke.
Najduže su boravili turisti iz: Kuvajta (6,3 noćenja), Rusije (3,9 noćenja), Rumunije (3,8 noćenja), Irske (3,8 noćenja) i Novog Zelanda (3,5 noćenja).
U prva četiri mjeseca ove godine Kanton Sarajevo je posjetilo 60.907 turista, što je za 6,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Kanton Sarajevo su u prva četiri mjeseca ove godine posjetili turistiiz 102 države svijeta.
Radiosarajevo.ba
-
guidoski
#921 Re: Opsada turista
[quote="PipiDugaDevetka"]11. Maj 2012. u 13:03

Pipi, ti se baš snavezao ovog čovjeka i redovno mu slike kačiš. Imao sam priliku razgovarati s ovim čovjekom i upozoriti ga da nije u redu to što on radi turistička vođenja kroz Sarajevo. Čovjek je rekao da zna da to nije u redu, i da zna da krši zakone države BiH, i da će on vrlo rado angažovati vodiča na kineskom jeziku, čim ga Sarajevo bude imalo.

Pipi, ti se baš snavezao ovog čovjeka i redovno mu slike kačiš. Imao sam priliku razgovarati s ovim čovjekom i upozoriti ga da nije u redu to što on radi turistička vođenja kroz Sarajevo. Čovjek je rekao da zna da to nije u redu, i da zna da krši zakone države BiH, i da će on vrlo rado angažovati vodiča na kineskom jeziku, čim ga Sarajevo bude imalo.
- PipiDugaDevetka
#922 Re: Opsada turista
Može licencirani vodič govoriti njemu na bosanskom, a on da bude legalni prevodilac na kineski. Ili, ako ne zna bosanski jezik, neka mu licencirani turistički vodič govori na engleskom, a on neka prevodi na kineski.
I svi vuci na broju, ovce site, samo nema jaganjaca, bosanskih licenciranih vodiča.
I svi vuci na broju, ovce site, samo nema jaganjaca, bosanskih licenciranih vodiča.
-
guidoski
#923 Re: Opsada turista
Za početak ću ti reći da obmanjuješ svekolike forumske mase da nema licenciranih vodiča. Odi malo do MPKS pa vidi koliko su licenci izdali od početka ove godine. Dakle ima ljudi, koji su položili stručni ispit, a i registrovali djelatnost.PipiDugaDevetka wrote:Može licencirani vodič govoriti njemu na bosanskom, a on da bude legalni prevodilac na kineski. Ili, ako ne zna bosanski jezik, neka mu licencirani turistički vodič govori na engleskom, a on neka prevodi na kineski.
Drugo, znaš li ti koliko traje vođenje sa prevođenjem? I kakav je kvalitet toga?
Tako da je ovaj čovjek, iako mi je konkurencija, apsolutno u pravu.
- PipiDugaDevetka
#924 Re: Opsada turista
Moja kritika je prvenstveno upućena prema gradonačelniku koji je obećao reaktiviranje Gradske Turističke zajednice i tako zaobići kriminogenu Kantonalnu turističku zajednicu. Naravno, slagao je, a glasao sam za nj.guidoski wrote:Za početak ću ti reći da obmanjuješ svekolike forumske mase da nema licenciranih vodiča. Odi malo do MPKS pa vidi koliko su licenci izdali od početka ove godine. Dakle ima ljudi, koji su položili stručni ispit, a i registrovali djelatnost.PipiDugaDevetka wrote:Može licencirani vodič govoriti njemu na bosanskom, a on da bude legalni prevodilac na kineski. Ili, ako ne zna bosanski jezik, neka mu licencirani turistički vodič govori na engleskom, a on neka prevodi na kineski.
Drugo, znaš li ti koliko traje vođenje sa prevođenjem? I kakav je kvalitet toga?
-
guidoski
#925 Re: Opsada turista
Tvoje kritike su uglavnom, ili maliciozne, ili plod nepoznavanja situacije na terenu.PipiDugaDevetka wrote:Moja kritika je prvenstveno upućena prema gradonačelniku koji je obećao reaktiviranje Gradske Turističke zajednice i tako zaobići kriminogenu Kantonalnu turističku zajednicu. Naravno, slagao je, a glasao sam za nj.guidoski wrote:Za početak ću ti reći da obmanjuješ svekolike forumske mase da nema licenciranih vodiča. Odi malo do MPKS pa vidi koliko su licenci izdali od početka ove godine. Dakle ima ljudi, koji su položili stručni ispit, a i registrovali djelatnost.PipiDugaDevetka wrote:Može licencirani vodič govoriti njemu na bosanskom, a on da bude legalni prevodilac na kineski. Ili, ako ne zna bosanski jezik, neka mu licencirani turistički vodič govori na engleskom, a on neka prevodi na kineski.