Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Warhead

#1 Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

Post by Warhead »

Pokusavam ustanoviti vrste i kolicinu opreme, kao i broj ljudstva sa kojom su raspolagale jedinice ARBiH i VRS. Do sada sam nasao dosta toga ali najveci problem je preciznije odrediti koliko transportnih kamiona su na raspolaganju imale prosjecne pjesadijske brigade ARBiH, kao i (lake) pjesadijske brigade VRS-a.

Ukoliko ima neko ko zna ove podatke iz prve ruke bio bih veoma zahvalan. Ne trebaju mi posebno precizni podaci vec vise procjena. Npr. 10 kamiona po bataljonu... Neke brigade ARBiH su bile deklarisane kao motorizovane, sto prema standardnoj formacijskoj strukturi podrazumjeva nekih min. 15-20 kamiona po bataljonu (50-60 po brigadi). Ipak cisto sumnjam da je takva zasicenost mogla biti ostvarena u tadasnjim uslovima. Zatim nisam siguran da li u brdske i lake pjesadijske brigade raspolagale sa vlastitim voznim parkom ili je prebacivanje vrseno vozilima koja su bila pridruzena logistici korpusa?
SigurnaDjeca

#2 Re: Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

Post by SigurnaDjeca »

50-60 kamiona po motorizovanoj brigadi? U Armiji R BiH? Teško.

Npr. 5 motorizovana (Prvi korpus, Sarajevo, Dobrinja) ni blizu. 2 BOV-a i jedan transporter.
karanana

#3 Re: Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

Post by karanana »

na zalost ne znam puno o onome sto pitas, ali se javljam jer bih zaista volio da ono sto si prikupio i sto kazes da dosta toga imas, objavis ovdje, ako nemas planove za nesto drugo sa ovim informacijama.
Warhead

#4 Re: Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

Post by Warhead »

SigurnaDjeca wrote:50-60 kamiona po motorizovanoj brigadi? U Armiji R BiH? Teško.

Npr. 5 motorizovana (Prvi korpus, Sarajevo, Dobrinja) ni blizu. 2 BOV-a i jedan transporter.
To sam i pretpostavio. Ovih 50-60 kamiona bi bilo uobicajeno u armiji koja nije nastajala u uslovima u kakvim je nastajala ARBiH. Ali je interesantno sto je oznacena kao "motorizovana".
Warhead

#5 Re: Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

Post by Warhead »

karanana wrote:na zalost ne znam puno o onome sto pitas, ali se javljam jer bih zaista volio da ono sto si prikupio i sto kazes da dosta toga imas, objavis ovdje, ako nemas planove za nesto drugo sa ovim informacijama.
Nazalost nemam jos nista sistematizovano. Podaci iz razlicith knjiga, dokumenata i sl. Npr. pjesadijske brigade ARBiH su znatno varirale u pogledu broja ljudi, mada neka standardna formacijska struktura bi bila:

Ljudstvo (ukupno 1000-2000):

Stab brigade
Logistika
Ceta VP (pretpostavljam 20-30 ljudi)
Izvidajcko diverzantska ceta (20-30 ljudi)
Ceta veze
Inzinjerska ceta
Tri pjesadijska bataljona (svaki u prosjeku 400-500 ljudi)

Od opreme:

20-30 minobacaca od 60mm
10-20 minobacaca od 82mm
do 6 minobaca od 120mm
do 6 bst od 82mm
2-3 maljutke

Pretpostavka: 9-12 PAM-ova

Ako te konkretno interesuje neka druga formacija napisi pa cu vidjeti sta mogu naci. Za JNA/VRS imam nesto konkretnije podatke (osim vozila za lake p. brig).
SigurnaDjeca

#6 Re: Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

Post by SigurnaDjeca »

Warhead wrote:
SigurnaDjeca wrote:50-60 kamiona po motorizovanoj brigadi? U Armiji R BiH? Teško.

To sam i pretpostavio. Ovih 50-60 kamiona bi bilo uobicajeno u armiji koja nije nastajala u uslovima u kakvim je nastajala ARBiH. Ali je interesantno sto je oznacena kao "motorizovana".
Mijenjali su joj ime, bila je i brdska i motorizovana. Brdska valjda radi brda Mojmila, a motorizovana zbog nekoliko auta. :)
smurf

#7 Re: Oprema u sastavu jedinica ARBiH i VRS

Post by smurf »

Al' smo zato imali goLJfova za tri brigade :lol: :lol:
Post Reply