Fuj odvratni su!Prema izjavama iz HSP-a BiH, sklopljen je pakt Dodik-Silajdžić-Čović u vezi sa Ustavom BiH, a to je podjela Federacije na Bosnu i Hercegovinu(Herceg-Bosnu)+ RS. Odnosno de je entitetizacija BiH već svršen čin.
HSP se protivi tom prijedlogu i podržava prijedlog Biskupske konferencije o podjeli BiH na 4 autonomne regije. HSP smatra da pristajanje Čovića i Ljubića na treći entitet bez Posavine predstavlja izdaju interesa hrvatskog naroda.
Između ostalog se navodi da se traži opravdanje za to, jer je i bošnjački narod protiv entitetizacije.
Kako se navodi za žrtveno jagnje izabran je SDP, zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer "SDP nemeće Hrvatima predstavnike, i sada kao i za vrijeme Alijanse".
Taj scenario želi odgovornost SBiH i eventualno SDA, koje će pristati na to, prebaciti na SDP jer je tobože učinio da se hrvatski narod osječa poniženo izborom "Jugoslavena", od strane prokomunističkog SDP-ovog biračkog tijela, da ih predstavlja. To bi značilo da su oni bili prinuđeni pristati na to jer su "neodgovorniu potezi SDP-a" doveli do osječaja ugroženosti Hrvata u BiH.
Tomislavgrad 28. 12. 2007. godine
Opravdanje za treći entitet!
- MuaDib
#1 Opravdanje za treći entitet!
-
elSaik
Fascinira me činjenica da se uvijek pronađeni nekakav način da se krivica prebaci na SDP i "komuniste"...
Prijedlog ne samo da je licemjeran nego je i izdaja. Da mi je samo znati na koji će način ovaj put Haris biti branjen od strane SBiHovaca sa foruma...
Prijedlog ne samo da je licemjeran nego je i izdaja. Da mi je samo znati na koji će način ovaj put Haris biti branjen od strane SBiHovaca sa foruma...
-
elSaik
A on jadan nije htio. Sve se odupirao.Prpa.ba wrote:Svijet ga prisilio.elSaik wrote:Prijedlog ne samo da je licemjeran nego je i izdaja. Da mi je samo znati na koji će način ovaj put Haris biti branjen od strane SBiHovaca sa foruma...
-
elSaik
Valjda se vodi po onoj "ko (ne)radi taj (ne)griješi"...Prpa.ba wrote:elSaik wrote:A on jadan nije htio. Sve se odupirao.
Sve u interesu zastite Bosnjackog puka. Jebiga, mozda iz treceg puta ne uspije izdati Jednu i Jedinu (*tm)
- jeza u ledja
Ovo je politicki pamflet HSPa. Ja nisam cuo nigdje da je Silajdzic pristao na ovo ili ista slicno ovome (mada od njega me nista ne bi cudilo), a kako danas procitasmo Ljubic takodje ne pristaje na treci entitet bez mjenjanja granica RS (ako stvarno to misli svaka mu cast). Prema tome za ovakvu pricu su samo RS i izdajnicki HDZ.
Smijesno je uopste o ovome raspravljati na ovakav nacin jer Bosnjaci od ovakvog plana apsolutno nista ne dobijaju, cak sta vise gube. I jasno je da ovo ne moze proci.
Jedini nacin da se nesto promjeni je da SVI nesto daju, ali i nesto dobiju.
Smijesno je uopste o ovome raspravljati na ovakav nacin jer Bosnjaci od ovakvog plana apsolutno nista ne dobijaju, cak sta vise gube. I jasno je da ovo ne moze proci.
Jedini nacin da se nesto promjeni je da SVI nesto daju, ali i nesto dobiju.
- jeza u ledja
HDZ 1990 slijedi mainstream vjetrove iz HDZa Hrvatske.
Da hoce Srbija tako joj sta bi dao....al to kad na vrbi vrapci rode...
Da hoce Srbija tako joj sta bi dao....al to kad na vrbi vrapci rode...
-
mladoliki
Ako je to volja većine naših građana onda neka budu, jedan, dva, tri ili sto entiteta. Ako se ove stranke mogu dogovoriti neka se dogovore, ali ja ne vidim dogovor jer RS stranke ne daju entitet, HDZ ne zanima ništa osim onoga što je HVO držao u ratu, a SBiH želi cijelu unitarnu državu, snažno centraliziranu, pa mi nije jasno kako će se to oni dogovoriti. Što se tiče HSP-a oni nisu relevantna stranka i nemaju nikakvu značajnu podršku unutar hrvatskog biračkog korpusa (pogledati rezultate za Sabor RH), kao ni HSS-NHI koji su još slabiji, te se njihova neće ni pikati. Prigovor za Komšića apsolutno stoji, a SDP svoj izborni debakl pravda činjenicom da su dobili člana Predsjedništva. Pa i bh.Kinezi i Cigani bi Hrvatima mogli izabrati predsjednika kada bi glasali za hrvatskog člana, i onda to nacionalisti iskoriste da bi potencirali priču o ugroženosti i tražili 3. entitet kao "spasonosno" rješenje. U Posavini jedva ima par hiljada staraca spremnih da umru na svojoj grudi i priča o Posavini je gotova stvar! To više nije hrvatski prostor i u njemu neće živjeti mnogo Hrvata- ostaje Hercegovina i malo srednje Bosne za treći entitet! Meni je normalnije 5 regija (BL sa Bihaćem, Hercegovina od Trebinja do Livna, Posavina s Dobojom i Brčko distriktom, Tuzla sa Semberijom i ist. Bosnom, Srednja Bosna) + Sarajevo iz 1991. god., ali to nikome ne odgovara-taman su svi zauzeli "svoje" teritorije i ko će sad opet nešto dijeliti!
- Prozor
Iskrenosti radi, ne podvaljuj, SBIH se zajedno sa SDA izjasnila za pet ekonomskih decentraliziranih regija...mladoliki wrote:Ako je to volja većine naših građana onda neka budu, jedan, dva, tri ili sto entiteta. Ako se ove stranke mogu dogovoriti neka se dogovore, ali ja ne vidim dogovor jer RS stranke ne daju entitet, HDZ ne zanima ništa osim onoga što je HVO držao u ratu, a SBiH želi cijelu unitarnu državu, snažno centraliziranu
-
Tomislav MO
Eh, a znate što je najtužnije i najsmiješnije istodobno. Moglo bi se reći ironično.
To je da Hrvatima uopće nije u interesu treći entitet i da ga svaki malo inteligentniji Hrvat ne želi.
Razlog zašto ga većina Hrvata zahtjeva je nemogućnost dogovora s Bošnjacima.
Ja vam jamčim, Hrvati žele kantoniziranu BiH po uzoru na Švicarsku, a ne žele federaciju po uzoru na Belgiju. Možda su nekima koji gledaju površno ova dva modela ista, ali Švicarska je daleko jedinstvenija i stabilnija država od Belgije.
Da ne elaboriram sad zašto je to opći hrvatski interes (pisao sam o tomu više puta i ne da mi se ponavljati), da samo kažem svoje mišljenje što bošnjački političari trebali uraditi.
Kao prvo, povući se iz ustavnih promjena i zajedno s Hrvatima dogovoriti ustroj BiH na principu Švicarske.
Kao drugo, jednostrano preustrojiti Federaciju BiH na tom principu, tako da su hrvatsko-bošnjački odnosi skladni i da funkcioniraju, i da nema međusobnih trvenja.
Kao treće, zajedničkim snagama nastupiti prema Srbima.
E dakle, to je moje mišljenje. Bez koraka jedan i dva, ne može biti koraka tri, odnosno zbog toga Hrvati traže treći entitet jer im Bošnjaci ne nude ništa. Da ne pričam sad o izboru Komšića, tv kanalu, pljački kroz porez itd., sve to nije lijepo i sve se to vrati. Hvala.
To je da Hrvatima uopće nije u interesu treći entitet i da ga svaki malo inteligentniji Hrvat ne želi.
Ja vam jamčim, Hrvati žele kantoniziranu BiH po uzoru na Švicarsku, a ne žele federaciju po uzoru na Belgiju. Možda su nekima koji gledaju površno ova dva modela ista, ali Švicarska je daleko jedinstvenija i stabilnija država od Belgije.
Da ne elaboriram sad zašto je to opći hrvatski interes (pisao sam o tomu više puta i ne da mi se ponavljati), da samo kažem svoje mišljenje što bošnjački političari trebali uraditi.
Kao prvo, povući se iz ustavnih promjena i zajedno s Hrvatima dogovoriti ustroj BiH na principu Švicarske.
Kao drugo, jednostrano preustrojiti Federaciju BiH na tom principu, tako da su hrvatsko-bošnjački odnosi skladni i da funkcioniraju, i da nema međusobnih trvenja.
E dakle, to je moje mišljenje. Bez koraka jedan i dva, ne može biti koraka tri, odnosno zbog toga Hrvati traže treći entitet jer im Bošnjaci ne nude ništa. Da ne pričam sad o izboru Komšića, tv kanalu, pljački kroz porez itd., sve to nije lijepo i sve se to vrati. Hvala.
- Prozor
Joj jesi zaglavio sa ovim tv kanalu, rekao sam vec, HTV BIH moze biti sutra, samo ga registrirajte i donirajte dovoljno para da pocne emitovati... Kvaka je sto ti bi ti volio da 85% ne-Hrvata porezom placa taj kanal...Tomislav MO wrote:Eh, a znate što je najtužnije i najsmiješnije istodobno. Moglo bi se reći ironično.![]()
-
Tomislav MO
Ne nipošto, ja ne želim da ti plaćaš taj kanal.Prozor wrote: Joj jesi zaglavio sa ovim tv kanalu, rekao sam vec, HTV BIH moze biti sutra, samo ga registrirajte i donirajte dovoljno para da pocne emitovati... Kvaka je sto ti bi ti volio da 85% ne-Hrvata porezom placa taj kanal...
Plaćat će ga Hrvati, a pošto mi ionako ne plaćamo pretplatu za FTV neće biti nikakve štete. Jel pošteno?
- Prozor
A kako si mislio izvesti da se porez ogranici samo na Hrvate? I sta ako svi Hrvati ne budu htjeli placati?Tomislav MO wrote:Ne nipošto, ja ne želim da ti plaćaš taj kanal.Prozor wrote: Joj jesi zaglavio sa ovim tv kanalu, rekao sam vec, HTV BIH moze biti sutra, samo ga registrirajte i donirajte dovoljno para da pocne emitovati... Kvaka je sto ti bi ti volio da 85% ne-Hrvata porezom placa taj kanal...
Plaćat će ga Hrvati, a pošto mi ionako ne plaćamo pretplatu za FTV neće biti nikakve štete. Jel pošteno?
-
Tomislav MO
Pa evo recimo, da bude zakon da svaki građanin BiH mora platiti pretplatu jedan državni TV kanal, pa za koji odabere. Je li to ok? Potaklo bi i natjecateljski duh.Prozor wrote:A kako si mislio izvesti da se porez ogranici samo na Hrvate? I sta ako svi Hrvati ne budu htjeli placati?Tomislav MO wrote:Ne nipošto, ja ne želim da ti plaćaš taj kanal.Prozor wrote: Joj jesi zaglavio sa ovim tv kanalu, rekao sam vec, HTV BIH moze biti sutra, samo ga registrirajte i donirajte dovoljno para da pocne emitovati... Kvaka je sto ti bi ti volio da 85% ne-Hrvata porezom placa taj kanal...
- Prozor
Pa, ja bih volio da imam i jedan gdje nece biti samo Muje, Ive ili Jove... A vjerujem da bi Hrvati(isto vazi i za druge) koji nebi placali hrvatsku TV nebi htjeli placati bosnjacku ili srpsku... Ima ljudi koji nece da se etnicki svrstavajuTomislav MO wrote:Pa evo recimo, da bude zakon da svaki građanin BiH mora platiti pretplatu jedan državni TV kanal, pa za koji odabere. Je li to ok? Potaklo bi i natjecateljski duh.Prozor wrote:A kako si mislio izvesti da se porez ogranici samo na Hrvate? I sta ako svi Hrvati ne budu htjeli placati?Tomislav MO wrote: Ne nipošto, ja ne želim da ti plaćaš taj kanal.
Zasto ne ovako, da imamo samo jedan drzavni kanal, recimo BHT, tamo su svi manje-vise zastupljeni, a onda nek´ svako stvara privatne etnicke televizije, pa nek´ placa ko bude htio, vec je bila Bosnjacka TV, recimo, a cini mi se da je bila i neka srpska...
-
Tomislav MO
Pa evo onda, neka postoje 4 kanala, pa neka svak bira koga će platiti. Ti recimo plati pretplatu za taj nesvrstani.Prozor wrote:Pa, ja bih volio da imam i jedan gdje nece biti samo Muje, Ive ili Jove... A vjerujem da bi Hrvati(isto vazi i za druge) koji nebi placali hrvatsku TV nebi htjeli placati bosnjacku ili srpsku... Ima ljudi koji nece da se etnicki svrstavajuTomislav MO wrote:Pa evo recimo, da bude zakon da svaki građanin BiH mora platiti pretplatu jedan državni TV kanal, pa za koji odabere. Je li to ok? Potaklo bi i natjecateljski duh.Prozor wrote: A kako si mislio izvesti da se porez ogranici samo na Hrvate? I sta ako svi Hrvati ne budu htjeli placati?![]()
Zasto ne ovako, da imamo samo jedan drzavni kanal, recimo BHT, tamo su svi manje-vise zastupljeni, a onda nek´ svako stvara privatne etnicke televizije, pa nek´ placa ko bude htio, vec je bila Bosnjacka TV, recimo, a cini mi se da je bila i neka srpska...
Ako je to skupo, pa još bolje neka je. Prisilit će na suradnju, razmjenu emisija i sl., pa će program na kraju biti multietnički
Samo nemoj zabranjivat, to ružno zvuči, onda čovjek pamti pa vrati, zabrane kulture i jezika nigdje kao rezultat nisu donijele suživot i toleranciju, nisu pa šta ćeš.
- Prozor
Dobro, prijedlog ti je konstruktivan, ali onako hipoteticki, zasto si protiv jednog drzavnog i tri privatna? Recimo BET u Americi ne mora porezom placati svaki crnac, ali je ipak tu...Tomislav MO wrote:Pa evo onda, neka postoje 4 kanala, pa neka svak bira koga će platiti. Ti recimo plati pretplatu za taj nesvrstani.Prozor wrote:Pa, ja bih volio da imam i jedan gdje nece biti samo Muje, Ive ili Jove... A vjerujem da bi Hrvati(isto vazi i za druge) koji nebi placali hrvatsku TV nebi htjeli placati bosnjacku ili srpsku... Ima ljudi koji nece da se etnicki svrstavajuTomislav MO wrote: Pa evo recimo, da bude zakon da svaki građanin BiH mora platiti pretplatu jedan državni TV kanal, pa za koji odabere. Je li to ok? Potaklo bi i natjecateljski duh.![]()
Ako je to skupo, pa još bolje neka je. Prisilit će na suradnju, razmjenu emisija i sl., pa će program na kraju biti multietnički
Samo nemoj zabranjivat, to ružno zvuči, onda čovjek pamti pa vrati, zabrane kulture i jezika nigdje kao rezultat nisu donijele suživot i toleranciju, nisu pa šta ćeš.
-
Tomislav MO
Zato što nam je mentalitet bijedan, narod je neobrazovan, ne zna razmišljati, a takav narod je lako zavesti, da ne kažem da smo stoka.Prozor wrote: Dobro, prijedlog ti je konstruktivan, ali onako hipoteticki, zasto si protiv jednog drzavnog i tri privatna? Recimo BET u Americi ne mora porezom placati svaki crnac, ali je ipak tu...
Najviše se bojim da neki privatnik ili političar koristi taj kanal za osobnu promociju, zato želim da bude javni, da se različite stranke svađaju oko njega, kritiziraju ga, nadgledaju, stalno traže mane i tako prisiljavaju da bude kakav treba biti.
- Prozor
Nema problema sto se mene tice, nek´ budu 4 kanala, ako ce to nesto rijesiti, ali na kraju ce se na tim kanalima samo razlikovati vjerski program i vijesti... Ali jedan uslov, da se na svakom zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, bilo kog pocinjenog zlocina, kao i bilo koje nipodstavanje Drzave BiH i nekog od njenih naroda... Dakle, nikakvo herceg-bosansko promoviranjeTomislav MO wrote:Zato što nam je mentalitet bijedan, narod je neobrazovan, ne zna razmišljati, a takav narod je lako zavesti, da ne kažem da smo stoka.Prozor wrote: Dobro, prijedlog ti je konstruktivan, ali onako hipoteticki, zasto si protiv jednog drzavnog i tri privatna? Recimo BET u Americi ne mora porezom placati svaki crnac, ali je ipak tu...
Najviše se bojim da neki privatnik ili političar koristi taj kanal za osobnu promociju, zato želim da bude javni, da se različite stranke svađaju oko njega, kritiziraju ga, nadgledaju, stalno traže mane i tako prisiljavaju da bude kakav treba biti.
- osa
zašto uvijek postoji nekakav ALI i JEDAN USLOV, ne primjećuješ li da to uvijek sve pokvari.Prozor wrote:Nema problema sto se mene tice, nek´ budu 4 kanala, ako ce to nesto rijesiti, ali na kraju ce se na tim kanalima samo razlikovati vjerski program i vijesti... Ali jedan uslov, da se na svakom zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, bilo kog pocinjenog zlocina, kao i bilo koje nipodstavanje Drzave BiH i nekog od njenih naroda... Dakle, nikakvo herceg-bosansko promoviranjeTomislav MO wrote:Zato što nam je mentalitet bijedan, narod je neobrazovan, ne zna razmišljati, a takav narod je lako zavesti, da ne kažem da smo stoka.Prozor wrote: Dobro, prijedlog ti je konstruktivan, ali onako hipoteticki, zasto si protiv jednog drzavnog i tri privatna? Recimo BET u Americi ne mora porezom placati svaki crnac, ali je ipak tu...
Najviše se bojim da neki privatnik ili političar koristi taj kanal za osobnu promociju, zato želim da bude javni, da se različite stranke svađaju oko njega, kritiziraju ga, nadgledaju, stalno traže mane i tako prisiljavaju da bude kakav treba biti....
- Prozor
Ako je neciji ego toliki da ne moze podnijeti jedan uslov ili jedno ali, to je njegov problem...osa wrote:zašto uvijek postoji nekakav ALI i JEDAN USLOV, ne primjećuješ li da to uvijek sve pokvari.Prozor wrote:Nema problema sto se mene tice, nek´ budu 4 kanala, ako ce to nesto rijesiti, ali na kraju ce se na tim kanalima samo razlikovati vjerski program i vijesti... Ali jedan uslov, da se na svakom zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, bilo kog pocinjenog zlocina, kao i bilo koje nipodstavanje Drzave BiH i nekog od njenih naroda... Dakle, nikakvo herceg-bosansko promoviranjeTomislav MO wrote: Zato što nam je mentalitet bijedan, narod je neobrazovan, ne zna razmišljati, a takav narod je lako zavesti, da ne kažem da smo stoka.
Najviše se bojim da neki privatnik ili političar koristi taj kanal za osobnu promociju, zato želim da bude javni, da se različite stranke svađaju oko njega, kritiziraju ga, nadgledaju, stalno traže mane i tako prisiljavaju da bude kakav treba biti....
-
mladoliki
Ti si očito dovoljno neupućen ili se praviš naivan, jer misliš da je prijedlog o pet ekonomskih regija usmjeren ka stvarnoj decentralizaciji. Decentralizacija onemogućava centralne organe da donose sve odluke u svim društvenim sferama, te je značajan dio ovlaštenja na nižem nivou, tzv. srednji i lokalni. SBiH koju sam u svom postu spomenuo se zalaže za građansku državu u kojoj će dominirati jedan narod- ako ti ne znaš šta to znači ja ću ti reći- to je multietnička zastupljenost kao i u Sarajevu, a ona je ako ti to ne znaš, ja ću ti opet reći, više nego očajna. Dalje u današnjoj vladi FBiH je 8+5+3 ministara i odluke se mogu donositi bez Vatahr-dakle oni opravdano traže ili paritet ili stvarnu decentralizaciju pa da sami odluče gdje će sa parama koje prikupe u obliku poreza. Ti se svez`o toga što je Silajdžić rek`o- šta je on sve rekao, a šta je mislio i šta je radio-niđe veze (100% BiH, pa nismo mi to stvarno mislili, nego eto što bliže da bude tom postotku-reče Belkić i ostade živ jer su im foru popušili njihovi birači, vjerni čitaoci avaza), poštedi me svega ti Haretove multietničnosti i decentralizacije.Prozor wrote:Iskrenosti radi, ne podvaljuj, SBIH se zajedno sa SDA izjasnila za pet ekonomskih decentraliziranih regija...mladoliki wrote:Ako je to volja većine naših građana onda neka budu, jedan, dva, tri ili sto entiteta. Ako se ove stranke mogu dogovoriti neka se dogovore, ali ja ne vidim dogovor jer RS stranke ne daju entitet, HDZ ne zanima ništa osim onoga što je HVO držao u ratu, a SBiH želi cijelu unitarnu državu, snažno centraliziranu