Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dgruden

#1 Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by dgruden »

Zdravo!

Odlučio sam se, da pokušam ovdje nači odgovor na svoje pitanje. Možda hoče tema biti interesantna još kome, jer dandanas svi tražimo još koju mogučnost za zaradom ali treba u vidu imati i poreze, da je legalno i kasnije tako nema poteškoča.

*Pitanje:
Dakle radi se o porezivanju dobita od trgovanja sa financijskim derivatima (izvedenice), zato pitam kakav je porez u tom slučaju za rezidenta Federacije Bosne i Hercegovine? Mislim na trgovanje na stranim burzama zapadnih zemalja odnosno preko platforma financijskih kompanija, koje imaju rezidentstvo u stranim zapadnim zemljama.

*Resursi:
Prvo opredjelimo o čemu pričamo:
http://limun.hr/main.aspx?id=12443
https://hr.wikipedia.org/wiki/Izvedenica_(financije)
https://en.wikipedia.org/wiki/Derivative_(finance)
Drugo opredjelimo zakon kojemu podlježe subjekt ove teme (moje mišljenje) - znači Zakon o porezu na dobit i pravilnik o njegovi primjeni :
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... obit_1.pdf
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... -36_08.pdf

*Dodatno pojašnjenje (moje viđenje):

Po mojem mišljenju poreza u ovom slučaju nema ( dakle porez je 0%) ili druga jedina moguča opcija - kao svi ostali dobiti generalno oporezivano je po 10% (po mom mišljenju dakle nema pravnih osnova za nju).

Po 3. tački člana 8 važi, da »(3) Svaki prihod i kapitalna dobit koju ostvari porezni obveznik uključuje se u poreznu osnovicu osim stavki koje se, u skladu sa ovim zakonom, ne uključuju.«. Ali problem nastaje jer u nastavku zakona kod definiranja izvora odnosno predmeta (u smislu financijskih instrumenata ili nešta trečeg) sa kojim je bila ostvarena dobit nema spomenutih odnosno nije definirana dobit (u poreznom smislu zakona) od financijskih derivata, kao je to primjerica u drugim zemljama. Razlog posebnog pravnog tretmana je u tome, da pravno gledano financijski derivati znače nevlastništvo bilo kakvog vrijednosnog papira (recimo dionica/akcija) ili nečeg trečeg na kojeg se odnose (znači nisi vlastnik recimo dionice). Konsekutivno dakle absolutno odpadnu sva prava vezana na dohodak toga istog vrijednosnog papira na kojeg se odnose (dividende od dionica, kamate od obveznica…), isto tako odpadnu također koja druga prava (korporativna prava, kreditorska prava…) po kojima se mogu klasificirati/grupirati slični vrijednostni papiri ili koji drugi izvori dohodka odnosno dobiti (tako primjerice i gore spomenut zakon u 38.članu govori, da se porez obračunava na osnovi izmirene »kamate ili njenog funkcionalnog ekvivalenta po finansijskim instrumentima i aranžmanima«) i na kraju odpadne kapitalna dobit u smislu prodaje vrijednosnog papira ili nečeg trečeg na kojeg se financijski derivat odnosi. Ekonomsko gledano v tom slučaju trguje se sa pravom na kupnju ili prodaju nekog vrijednosnog papira ili nečeg trečeg na kojeg se financijski derivat odnosi (iz toga je potiče i vrijednost samog financijskog derivata). Uobičajno do toga (kupnje ili prodaje) ne dođe, jer su financijski derivati u osnovi bili kreirani kao instrument osiguranje (hedging), ali jeste istina, da se može sa njim i špekulirati, ipak to ne promjenjuje ništa pravno gledano

Tako mislim, da i u Federaciji BIH financijski derivati ne podlježu Zakonu o porezu na dohodak (dohodak su kamate, dividende, plata...), a u Zakonu o porezu na dobit nisu pravno definirani i tako ne može biti pravne kvalifikacije u smislu visine/stope poreza.

Ako nisam u pravu u drugom slučaju porezna stopa definirana je u 31. članu, koji kaže » Porez na dobit plaća se po stopi od 10% na poreznu osnovicu utvrđenu u poreznom bilansu.«.

Za kraj neka pomenem, da nigdje nisam uspio pronači bilo kakav stav, odluku, mišljenje ili bilo koji drug dokument Porezne uprave Federacije BIH ili federalnog Ministarstva za financije, koji bi imao ikakve veze sa oporezivanjem dobita kod trgovanja sa financijskim derivatima. Dakle očekivao sam, da ču tu doči na "pravnu (poreznu) prazninu", koju moram riješiti i može se mi dogodit, da ni na ministarstvu ili poreznoj upravi neče znat, šta mi upoče odgovorit. Ipak to je jako delikatna tema... treba imat puno znanja.

Primjerice u Švajcarskoj imaš odjel u poreznoj federalnoj upravi, koji se bavi samo sa financijskim derivatima, jer je to jako bitan dio financija pa i međunarodnog posla (recimo sve međunarodne kompanije kupuju barem over-the-counter kod banaka razne devizne financijske derivate, da izbjegnu rizik promjene deviznog tečaja...). A primjerice i švajcarski rezidenti vlastniki su financijskih derivata... Dakle hoču reč sve je zakonsko jasno regulisano, isto je u Njemačkoj, Engleskoj...Jasno je meni, da smo mi u financijskom smislu stotina godina za zapadom gje je to sve legalno več puno godina sređeno ali ipak želim, daje porezno sve OK. I sasvim mi je jasno, da je to jako rjedki oblik zarade za rezidenta federacije BIH. I da ovdje još puno godina neče biti ni kikakvog sličnog tržišta, nema nikakve tradicije, dakle nema fundamenta... Možda jedino šta "over-the-counter" kod stranih banaka koje posluju kod nas.

Ako ja to pravilno tumačim ove naše zakone, ovakve vrste dobit trebala bi biti oporezivana po 0%. I vjerovatno tako če biti još mnogo godina, jer ovdje naprosto nema nekih fundamenta, da bi to područje bilo pravno i porezno sređeno.

Hvala za odgovore unapred – dobrodošla sva mišljenja i svi konstruktivni odgovori.

PS1:
Dali mislite, da bi bilo dobro poslati zahtjev za oficijalni stav(mišljenje) Porezne uprave FBIH (jeli to več tko uradio)? Hoče li oni uopšte razumjeti, šta jih ja pitam? Zar je smisleno i dopisati svoje objašnjenje, zašto smatram, da je porez 0%?

PS2:
Primjetio sam čitajuči ovdje temu o Forexu, da forumaši ne plačaju ništa poreza. Znači ako trguješ na tim tržištima možeš to raditi samo preko financijskih derivata i osoba koja to radi je u biti pravno trgovac sa financijskim derivatima na stranim organiziranim deviznim tržištima, gdje se trguje sa deviznima terminskima ugovorima (futures) ili čak sa ugovorom na te ugovore (recimo ako trguješ CFD - contract for difference na neki valutni/devizni par - recimo USD/EUR). Dakle jel svi forex traderi ovdje u Federaciji nemaju poreza? Možda koji zna koje mišljenje poreznog savjetnika /advokata?
modem33

#2 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by modem33 »

Dzabe saljes Poreznoj upravi upite .... mnogi nece znati o cemu ti pricas...

- Nema poreza ako je "inostrano trziste" i "mjesto trgovanja" je van BiH
- Nije definisano porezom na dobit ... imas samo dividende 5% poreza.... "izasao je sad neki novi zakon porez na dobit" ... nisam citao taj novi pa da vidim sta ima novo. 8-)
- Tako da mozes slobodno trgovati.
dgruden

#3 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by dgruden »

modem33 wrote:Dzabe saljes Poreznoj upravi upite .... mnogi nece znati o cemu ti pricas...

- Nije definisano porezom na dobit ... imas samo dividende 5% poreza.... "izasao je sad neki novi zakon porez na dobit" ... nisam citao taj novi pa da vidim sta ima novo. 8-)
1) Baš zbog slabog generalnog znanja kod nas pitam dali je upošte smiselno bilo šta pitati Poreznu... ali ipak dobro imat dokument u ruci crno na bijelo, kad počnu dolazit pare na moj račun kod banke. Neznaš nikad, kad može to kome zasmetati ili da dobiješ za vrat inspektora. U svakoj državi imaš takozvane sisteme upozoravanja u bančnom sustavu gdje sve transakcije višlje od XXX se poručuju nadležnim organima. I tako možeš doči na radar iako je sve čisto, a vjerovatno ovaj slučaj neče ni razumjeti - btw: koliki je uopšte taj iznos XXX??? (znam da recimo u nekim zemljama več 20.000€ i to se unda kontrolira u svrhe pranja novca i slično, a bolje to izbječi pa direkt imati od Porezne oficijalni dokument, da je sve čisto - ali problem hoče li razumiti... iskreno rečeno ne znam ih kako bi uopšte pitao, da jih motiviram za odgovor - možda da akademsko iztražujem. Šta misliš o tome?)

2.) Znači nema poreza niti ako trguješ dionicama/obveznica na stranim tržištima??? Znači i kamate od tih stranih obveznica ili dividende od tih stranih dionica su neoporezivane ili važi to samo za dobit (razlika između nabavne i prodajne cijene)? Molim te, da mi objasniš koji zakon i gdje to regulira.

3) Pa ovaj link gore je do novog zakona. Isto je 5 % za dividende. Samo mi je sad pitanje kao po gornoj tački, dali to važi za sve dionice ( i one s kojim trgujem na stranim tržištima ili nema poreza na dividende ako je to strana dionica na tuđem tržištu).
Ci-Nick

#4 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by Ci-Nick »

Ne znam na kojem tržištu i kako misliš trgovati,.. da bi iz BiH kao fizičko lice vršio transakciju na neki račun i inostranstvu moraš dobiti saglasnost ministarstva finansija.
U bankama su isprepadani i ne prihvataju uplate preko 5.000 KM čak ni kod kupovina na domaćoj berzi osim sa transakcijskog računa uplatioca a na slanje vani koliko se sjećam maksimalno do 1.000 eura.
Što se poreza tiče mislim da ga nema kao ni na pronose od dionica u BiH ili na prihode ostvarene od kamate na depozite.
E sad naravno postoji porez u zemlji u kojoj trguješ i oni uglavnom deru porez i na nerezistente.
Dalje treba prostudirati zakon o deviznom poslovanju pa ti možda bude šta jasnije.
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... .47-10.pdf
dgruden

#5 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by dgruden »

Ci-Nick wrote:Ne znam na kojem tržištu i kako misliš trgovati,.. da bi iz BiH kao fizičko lice vršio transakciju na neki račun i inostranstvu moraš dobiti saglasnost ministarstva finansija.
U bankama su isprepadani i ne prihvataju uplate preko 5.000 KM čak ni kod kupovina na domaćoj berzi osim sa transakcijskog računa uplatioca a na slanje vani koliko se sjećam maksimalno do 1.000 eura.
Što se poreza tiče mislim da ga nema kao ni na pronose od dionica u BiH ili na prihode ostvarene od kamate na depozite.
E sad naravno postoji porez u zemlji u kojoj trguješ i oni uglavnom deru porez i na nerezistente.
Dalje treba prostudirati zakon o deviznom poslovanju pa ti možda bude šta jasnije.
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... .47-10.pdf
Prvo hvala na odgovoru i na linku. Baš super, vidim da ima ovdje ljudi koji znaju tematiku. Konačno pronašao. :thumbup:

1) Prva rečenica mi je nejasna - ima mnogo transakcija među rezidenti in nerezidenti BIH koje su fizičke osobe: znači ako hočeš kupiti vikendicu na moru u Istri ili u Italiji trebaš saglasnost ministarstva finansija?!?!?!? :shock: Razumjem ja opcijski problem/pitanja reprociteta kod nekretnina ali ne u pitanju deviza, da za to trebaš suglasnost ministarstva finansija...
2) Ja upošte ne bi trgovao devizama (ne bi bio Forex trader, i ako sam nikad ne bi bio vlasnik deviza - gledaj dolje), jedno ako misliš na to, da ču trgovati sa tim financijskim derivatima u Eurima, pa je to onda stvar pitanja deviza ako Eure transferiram u BIH ili marke u tuđinu na account?

Konkretno (mislim, da se nismo sasvim razumjeli):
- ja otvorim account u tuđini (uobičajno financijske institucije na zapadu (banke, broker house...) imajo svoja posebna poduzeča (t.zv. SPE special purpose entities) registrirane u poreznim oazama (Kipar, Lichenstein...), koje su pravno "nositelji" accounta, dakle oprezivanje nerezidenta odpadne - pitanje je samo oporezivanje kod "kuče" (tamo dolazi naravno u obzir oporezivanje dobiti SPE, ta zarađuje na provizijama koje platim)
- dakle account je otvoren kod SPE i preko njih se ispunu sve trgovski nalogi za kupnju ili prodaju (dakle sve putem interneta)
- ne treba mi puno transferranog novca, jer se radi o instrumentima sa t.zv polugom /"finacial leverage" (dakle možeš ostvarit veliki prihod sa malim ulaganjem - sa 500 € možeš napravit puno više hiljada bez problema, ipak rječ je o daytradingu i vrlo volatilnim osnovama - dnevno može iči recimo i do 3-5 % gore/dole i poluga 1:20 dođe to dosta, a onda ostavljaš na accountu nešto, da opet investiraš a nešto ostaviš za pokriče) ali nije problem nakazati ni više puta po 100€/500€ odnosno toliko maraka (a mogu nakazati i iz EU direktno, čak posotji mogučnost da nakažem iz internetnog walleta)
- trgujem dakle sa CFD, koje izdava taj SPE (jeste oni se odnose recimo na dionicu Twittera ili recimo terminski ugovor za Aluminij - ali ja nisam vlasnik dionice Twitterja, dakle ne trgujem u SAD)
- nije mi problem i napravit više naloge za isplatu sa accounta na račun u BIH po 500 € ili 1000 € - i to onda transferiram na domači zakon, recimo svaki drugi bankarski dan

Znam ja za bariere u bankovnom sustavu, znam recimo za neke zapadne zemlje gdje sam živio - ali tamo otprilike ništa pod 5.000€ ne dolazi pod radar. A recimo nad 20.000€ je proverba svih podataka i vodi se evidencija i provjerava se rezidenta po prvoj transakciji a onda ako je ok pusti se mu "slobodna vrata za njegov IBAN" i ne provjerava se ga više.

PS: ne mislim, da je zarada sa financijskim derivatima lagana (daleko od toga), jer treba imat puno puno znanja (možeš i sve izgubit u trenu) - ali ja sam u toj mogučnosti da znam odlično zaradit u tom kontekstu, pa hoču sve čisto, kad unovčim zaradu. I koliko vidim, ovdje nema poreza ;-)

PS2: šta je to pronos od dionica? Jeli to porez na dobit u smislu kupovina-prodaja?
modem33

#6 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by modem33 »

dgruden wrote:
modem33 wrote:Dzabe saljes Poreznoj upravi upite .... mnogi nece znati o cemu ti pricas...

1) Baš zbog slabog generalnog znanja kod nas pitam dali je upošte smiselno bilo šta pitati Poreznu... ali ipak dobro imat dokument u ruci crno na bijelo, kad počnu dolazit pare na moj račun kod banke. Neznaš nikad, kad može to kome zasmetati ili da dobiješ za vrat inspektora. U svakoj državi imaš takozvane sisteme upozoravanja u bančnom sustavu gdje sve transakcije višlje od XXX se poručuju nadležnim organima. I tako možeš doči na radar iako je sve čisto, a vjerovatno ovaj slučaj neče ni razumjeti - btw: koliki je uopšte taj iznos XXX??? (znam da recimo u nekim zemljama več 20.000€ i to se unda kontrolira u svrhe pranja novca i slično, a bolje to izbječi pa direkt imati od Porezne oficijalni dokument, da je sve čisto - ali problem hoče li razumiti... iskreno rečeno ne znam ih kako bi uopšte pitao, da jih motiviram za odgovor - možda da akademsko iztražujem. Šta misliš o tome?)

2.) Znači nema poreza niti ako trguješ dionicama/obveznica na stranim tržištima??? Znači i kamate od tih stranih obveznica ili dividende od tih stranih dionica su neoporezivane ili važi to samo za dobit (razlika između nabavne i prodajne cijene)? Molim te, da mi objasniš koji zakon i gdje to regulira.

3) Pa ovaj link gore je do novog zakona. Isto je 5 % za dividende. Samo mi je sad pitanje kao po gornoj tački, dali to važi za sve dionice ( i one s kojim trgujem na stranim tržištima ili nema poreza na dividende ako je to strana dionica na tuđem tržištu).

Imas link porezne FBiH i zakone imas na njihovoj web stranici najnovije zakone... http://www.pufbih.ba/

- trazi Porez na dobit
- Porez na dohodak

FATF-u za pranje novca banke javljaju iznad 10.000 KM iili 5000 eura transakcije ....
Zakon tumaci "mjesto zaradjivanja" i koliko si "fizicki prisutan" .... i to podlijeze porezu na dobit 10% ... imas porez na kamate na obveznice ili na posudjen novac 10% ...
- finansijski derivati ne postoje u zakonu (za njih je to spanjolsko selo) , ne znaju cak ni kako SASE berza funkcionise a kamoli sta sofisticiranije

Ono sto sam ja tebe razumio ti na Offshore imas neki zaradjeni kesh .... hocec da prebacis a da te ne prijave FATF-u .... banke cete svaka prijaviti ako bude transakcija iznad 10.000 KM , a ako zelis dobrovoljno platit 10% poreza na ostvarenu zaradu .... onda ti je dovoljno da podneses prijavu za porez na dohodak 10% i odabrat adekvatan obrazac. I to je to. Mozes ti imat dokument od porezne uprave o uplacenom porezu 10% ... ali bez obzira ides na istrage FATF-a. 8-)
dgruden

#7 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by dgruden »

modem33 wrote:
Imas link porezne FBiH i zakone imas na njihovoj web stranici najnovije zakone... http://www.pufbih.ba/

- trazi Porez na dobit
- Porez na dohodak

FATF-u za pranje novca banke javljaju iznad 10.000 KM iili 5000 eura transakcije ....
Zakon tumaci "mjesto zaradjivanja" i koliko si "fizicki prisutan" .... i to podlijeze porezu na dobit 10% ... imas porez na kamate na obveznice ili na posudjen novac 10% ...
- finansijski derivati ne postoje u zakonu (za njih je to spanjolsko selo) , ne znaju cak ni kako SASE berza funkcionise a kamoli sta sofisticiranije

Ono sto sam ja tebe razumio ti na Offshore imas neki zaradjeni kesh .... hocec da prebacis a da te ne prijave FATF-u .... banke cete svaka prijaviti ako bude transakcija iznad 10.000 KM , a ako zelis dobrovoljno platit 10% poreza na ostvarenu zaradu .... onda ti je dovoljno da podneses prijavu za porez na dohodak 10% i odabrat adekvatan obrazac. I to je to. Mozes ti imat dokument od porezne uprave o uplacenom porezu 10% ... ali bez obzira ides na istrage FATF-a. 8-)
Prestudirao sam ja oba ta dva zakona - nigdje nema financijskih derivata ali nigdje ni pravnih temelja za njihovo operzivanje ako si rezident federacije BIH.

Znane su mi "financijske" bariere za trasfere novca, samo je pitanje kakva je visina:
a) Recimo za fizički transfer preko granice je sve znano: unutra nema ograničenja ali van samo 5.000 € (i ako nad 2.500 € preporučuje se kao potvrda izvora - recimo potvrda od banke da si dignuo tu svotu), a za Eu je granica 10.000 €. Sve ostalo treba prijavit.
b) e kod bankarskih transfera imaš onda dva nivoja - jedan je zakonski a drugi je t.zv. "interna praksa". Dobro je znati oboje. Znači i tu je ista granica 5.000 €.

Da, broker house gdje zarađujem novac trgovanjem financijskih derivata ima SPE na Kipru. Tamo ostvarena dobit i kao nerezident tamo ništa ne plačam osim provizije broker house. Ne želim platiti porez ako ga nema. Na zapadu je i to naopako, ako platiš pa ne treba (sumljiv si isto) - platiti moraš tačno toliko kao što je predpisano: a ovdje nema nikakve pravne osnove za oporezivanje financijskih derivata. Dakle nema poreza:
- mjesto zarađivanja je tuđina (offshore)
- dobit je stečena financijskim derivatima

Molim objasni jer nije baš jasno kakav je tvoj stav:
- ima poreza ili nema? (10%) (dakle jesam rezident ali ostvareno nije ovdje i ostvareno financijskim derivatima)
- ako su transakcije u BIH manje od 5.000 € onda je ok i neče bit prijava na FATF?

Znači trebam samo otvorit devizni račun kod banke u BIH, da gore nakažem Eur, ovdje onda konvertiram u marke i to je to??? Jeli dizanje eura iz računa u kešu ovdje u bankama sasvim brez poteškoča (još to nisam ovdje ni probao, u EU naravno s tim pitanjem se nisam bavio jer je Kipar u EU več više od deset godina a valuta naravno je evro)?
Ci-Nick

#8 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by Ci-Nick »

@dgruden,
to "pronos od dionica" je štamparska greška,... trebalo je da piše, prinos od dionica ili zarada, dividenda koju dobiješ kao vlasnik udjela u firmi.
Zakon o porezu na dohodak je isključio prihode od kamata i dividende, u RS-u su bili uveli porez pa su ga ukunuli.
Postoji porez na pozajmljivanje novca ( ukoliko je zakonito) i na rentanje nekretnina.
Što se tiče transakcija iz BH banaka na neki tvoj račun u inostranstvu one su problematične, Možeš uz potvrdu banke iznijeti 5.000 eura i uplatiti negdje vani a što se tiče uplata prema BiH i podizanja novca to neće biti problem.
Zakon zabranjuje da držiš ušteđevinu negdje van BiH a investiranje ne smije biti problem istina mora se tražiti saglasnost ministarsva finansija.
modem33

#9 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by modem33 »

dgruden wrote:
modem33 wrote:

- trazi Porez na dobit
- Porez na dohodak

Prestudirao sam ja oba ta dva zakona - nigdje nema financijskih derivata ali nigdje ni pravnih temelja za njihovo operzivanje ako si rezident federacije BIH.

Znane su mi "financijske" bariere za trasfere novca, samo je pitanje kakva je visina:
a) Recimo za fizički transfer preko granice je sve znano: unutra nema ograničenja ali van samo 5.000 € (i ako nad 2.500 € preporučuje se kao potvrda izvora - recimo potvrda od banke da si dignuo tu svotu), a za Eu je granica 10.000 €. Sve ostalo treba prijavit.
b) e kod bankarskih transfera imaš onda dva nivoja - jedan je zakonski a drugi je t.zv. "interna praksa". Dobro je znati oboje. Znači i tu je ista granica 5.000 €.

Da, broker house gdje zarađujem novac trgovanjem financijskih derivata ima SPE na Kipru. Tamo ostvarena dobit i kao nerezident tamo ništa ne plačam osim provizije broker house. Ne želim platiti porez ako ga nema. Na zapadu je i to naopako, ako platiš pa ne treba (sumljiv si isto) - platiti moraš tačno toliko kao što je predpisano: a ovdje nema nikakve pravne osnove za oporezivanje financijskih derivata. Dakle nema poreza:
- mjesto zarađivanja je tuđina (offshore)
- dobit je stečena financijskim derivatima

Molim objasni jer nije baš jasno kakav je tvoj stav:
- ima poreza ili nema? (10%) (dakle jesam rezident ali ostvareno nije ovdje i ostvareno financijskim derivatima)
- ako su transakcije u BIH manje od 5.000 € onda je ok i neče bit prijava na FATF?

Znači trebam samo otvorit devizni račun kod banke u BIH, da gore nakažem Eur, ovdje onda konvertiram u marke i to je to??? Jeli dizanje eura iz računa u kešu ovdje u bankama sasvim brez poteškoča (još to nisam ovdje ni probao, u EU naravno s tim pitanjem se nisam bavio jer je Kipar u EU več više od deset godina a valuta naravno je evro)?

Ako ne pise u zakonu , ne placas, jer kako ces placati ako toga nema ?. Samo se pozovi na "koji clan zakona se pozivaju" ako se sjete nesto u buducnosti ...a zapravo ga nema. Evo kod mene nije devizni racun a svejedno primam uplate iz inostranstva (banka automatski konvertuje u domacu valutu uz proviziju).

Ovo za FATF prijava ne znam jel oni misle "zbir transakcija preko 10.000" ... ili samo "veike pojedinacne uplate". Al svejedno mislim da idu na zbirne.
Ma nemas se cega bojati ako je preko finansijskih trzista, uglavno imas dokumente za taj offshore kompaniju .... prikazes obrasce te kompanije ili racuna i rijesen problem ako uopce dodje do toga. Ne treba bezveze komplikovati.

Ovo sto netko spomene "ministarstvo finansija odobrenje" to se odnosi samo na "izlazak kesha iz drzave" .... Boje se politicari da "ljudi masovno ne iznesu novac iz drzave" jer bankrotirat ce drzava zbog vanjsko-trgovinskog deficita.

A kad je "ulazak kesha" u BiH..... pa svi te vole u ministarstvu i nema ogranicenja. 8-)
dgruden

#10 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by dgruden »

E hvala vam svima. Sad mislim, da je situacija dosta jasna.

THX još jednom :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ricken

#11 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by Ricken »

Ja ovde iz upita nikako da skontam da li je riječ o oporezivanju prihoda od trgovanja derivatima (finansijskim instrumentima) fizičkih osoba rezidenata ili pravnih lica rezidenata. Naime pitac se referira na zakon o porezu na dobit, a imam neki osjećaj da bi trgovao kao fizičko lice.

Ono što se zanemaruje ovde je da su rezidenti FBiH, bez obzira u kojem se obliku poajvljuju (fizičom ili pravnom), neograničeni porezni obveznici, što znači da njihovi prihodi bez obzira gdje zarađeni mogu biti oporezovani i u FBiH, pod uslovom da prethodno nisu oporezovani u stranoj zemlji kada im se priznaje porezni kredit, ali samo do iznosa poreza na dobit ili dohodak koji bi bio plaćen u FBiH. Obeveza uplate poreza po osnovu prihoda iz inostranstva, ukoliko su oporezivi dospjeva u roku od 5 dana od dana primitka.

Prihodi fizičkih osoba od trgovanja finansijskim instrumentima što uključuje i derivate nisu oporezivi, kao niti kamate koje mogu biti povezane s njima.

Prihodi pravnih lica po ovom osnovu se uključuju u poreznu osnovicu (vidjeti dio koji obrađuje kapitalne dobitke i gubitke), uključujući i kamate, i oporezuju kao razlika ukupnih prihoda koji čine osnovicu ( a ne čine svi) i porezno priznatih rashoda (u skladu sa novim zakonom o porezu na dobit)

Što se tiče zakona o deviznom poslovanju citirao bih članove 18., 19. i 20. Zakona koji reguliraju ovo pitanje:

Članak 18.
Rezidenti - pravne osobe mogu vršiti plaćanja radi kupnje stranih vrijednosnih papira na stranom tržištu i domaćem tržištu kapitala ako je ta kupnja izvršena preko ovlaštenih sudionika na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji ili preko stranog sudionika na stranom tržištu kapitala u skladu s propisima koji uređuju tržište vrijednosnih papira, međunarodnim ugovorima i drugim posebnim propisima.
Rezidenti – fizičke osobe mogu vršiti plaćanja radi kupnje stranih vrijednosnih papira na stranom i domaćem tržištu kapitala ako je ta kupnja izvršena preko ovlaštenih sudionika na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji u skladu s propisima koji uređuju tržište vrijednosnih papira, međunarodnim ugovorima i drugim posebnim propisima.
Nerezidenti mogu vršiti plaćanja radi kupnje domaćih vrijednosnih papira ako je ta kupnja izvršena preko ovlaštenih sudionika na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji u skladu s propisima koji uređuju tržište vrijednosnih papira, stranim ulaganjima i drugim posebnim propisima.

Članak 19.
Rezidenti mogu vršiti plaćanje radi kupnje stranih kratkoročnih vrijednosnih papira na stranom i domaćem tržištu novca samo ako je ta kupnja izvršena preko ovlaštenih sudionika na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji, u skladu s važećim propisima.
Nerezidenti mogu, sukladno propisima koji uređuju poslovanje s kratkoročnim vrijednosnim papirima i drugim važećim propisima vršiti plaćanje radi kupnje domaćih kratkoročnih vrijednosnih papira.

Članak 20.
Ulaganje u strane investicijske fondove vrši se u skladu s propisima kojima je regulirano poslovanje s vrijednosnim papirima na tržištu kapitala.

Ovde treba napraviti distinkciju da član 18 regulira kupnju na trištima kapitala što su u pravilu dionice. Derivatima se koliko je meni znano (a nisam zanalac) ne trguje na tržištima kapitala, te bi spadali u član 19.

I da, Odlukom o plaćanju i naplati u devizama je još specificirano:

VII.
Dopušteni su plaćanje i naplata u devizama između rezidenta i nerezidenta za kapitalne poslove, osim u slučajevima:
- kupoprodaje nekretnine u Federaciji i udjela u gospodarskim društvima sa sjedištem u Federaciji;
- kupoprodaje udjela u investicijskim fondovima osnovanima prema propisima Federacije;
- kupoprodaje vrijednosnih papira koji kotiraju ili su izdani u Federaciji koji glase na stranu valutu ili KM, osim vrijednosnih papira koji su
izdani u Federaciji, a kotiraju u inozemstvu.
Nisu dopušteni plaćanje i naplata između rezidenata i nerezidenata u gotovini u konvertibilnim markama na osnovi izravnih ulaganja,
ulaganja u nekretnine, poslova s vrijednosnim papirima na tržištu kapitala i tržištu novca, poslova s udjelima u investicijskim fondovima, te
kreditnih poslova.

Iako je pitac bio opširan, nije bio dovoljno precizan. Također, PUFBiH ti jedina može dati obavezujuće mišljenje vezano za poreski aspekt. Obavezujuće, znači, da i ako fulaju, moraju ga poštivati ako ih nisi obmanuo u upitu, i to mišljenje prilažeš uz svoju poreznu prijavu.
dgruden

#12 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by dgruden »

Radi se o trgovanju sa financijskim derivatima kao fizična osoba.

Što se tiče dobit vs. dohodak tu ima malo konfuzne situacije. U zemljama sa kapitalističkom tradicijom dobit vs dohodak nema nikakve veze sa fizična osoba vs poduzeče. Dobit je pojednostavljeno razlika između kupnje i prodaje ili prihoda i odhoda. A dohodak ti su kamate, dividende, plate... I svaka dobit po izvoru je posebno tretirana u poreznom smislu (dakle definirana jasno) - recimo posebno za dionice, posebno za financijske derivate, a i uobičajno posebno za dobit vezano recimo na nekretnine, pa posebno na dobit iz poslovanja firme.. E zašto je to važno - baš zbog toga što sam pisao u vezi sa specifikama recimo financijskih derivata. A ovdje se nekako jednači profit sa firmom, a dohodak sa fizičnom osobom. To naravno nije tačno ali jest i zakon nekako djelomično napisan u takvom kontekstu.

E sad primjetio sam, da na financijske instrumente uopšte nema poreza. Iako su financijski derivati priča za sebe, jer imaju sasvim svoje karakteristike. Jer jednostavno nigdje nisu definirani, a vjerovatno nikad neče biti ;-)
Ricken

#13 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by Ricken »

dgruden wrote:Radi se o trgovanju sa financijskim derivatima kao fizična osoba.

Što se tiče dobit vs. dohodak tu ima malo konfuzne situacije. U zemljama sa kapitalističkom tradicijom dobit vs dohodak nema nikakve veze sa fizična osoba vs poduzeče. Dobit je pojednostavljeno razlika između kupnje i prodaje ili prihoda i odhoda. A dohodak ti su kamate, dividende, plate... I svaka dobit po izvoru je posebno tretirana u poreznom smislu (dakle definirana jasno) - recimo posebno za dionice, posebno za financijske derivate, a i uobičajno posebno za dobit vezano recimo na nekretnine, pa posebno na dobit iz poslovanja firme.. E zašto je to važno - baš zbog toga što sam pisao u vezi sa specifikama recimo financijskih derivata. A ovdje se nekako jednači profit sa firmom, a dohodak sa fizičnom osobom. To naravno nije tačno ali jest i zakon nekako djelomično napisan u takvom kontekstu.

E sad primjetio sam, da na financijske instrumente uopšte nema poreza. Iako su financijski derivati priča za sebe, jer imaju sasvim svoje karakteristike. Jer jednostavno nigdje nisu definirani, a vjerovatno nikad neče biti ;-)
Dohodak je prihod fizičkog lica, a naši zakoni su usaglašeni sa EU, osim što su ciljano oslobođeni od poreza dohodci od instrumanata kapitala. Do 2009. smo imali neki porez na plate, čega nije bilo u EU i posebno se oporezivao ostali dohodak na kantonalnom nivou.

U USA je drugačije pa pretpostavljam da si sa USA povukao paralelu, jer su tamo slični principi oporezivanja fizičkih lica i korporacija. Ali u Europi je drugačije, nema to veze sa kapitalističkom tradicijom.

Finansijski derivati su širok pojam, konkretno na našem finansijskom tržištu toga nema, pa ljudima nije toliko bliska tematika.

Naš zakon poznaje oporezivanje kamata zarađenih po osnovu pozajmica, tzv dohodci od kapitala, kao i dohodci od osiguranja.

Ako dobiješ kamatu na obveznicu ili druge instrumente duga, oporezuje se po stopi od 10%, ukoliko nemožeš koristiti porezni kredit. S druge strane dohodak ostvaren na razllici u cijeni finansijskih instrumenata se ne oporezuje, što bi vjeravatno bilo primjenjivo na izvedene finansijske instrumente. Vjerovatno, jer pretpostavljam da se može raditi o nekim opcijama ili fjučersima. S druge strane ako se radi o kamatnim swopovima onda bi takav dohodak imao karakter prihoda od kamata, ako bi se dohodak stvarno ostvario. Ključ je suština ugovora i krajni efekat ugovora. Ali za pola godine kada FBiH dobiva novi zakon o porezu na dohodak, svi ovi dohodci će se oporezivati, pa nećeš imati nikakvih dilema. Sigurno neće biti posebno obrađeni, ali ni izuzeti, a to znači da ćeš plaćati porez na ostvarenu dobit/dohodak.
Ricken

#14 Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima

Post by Ricken »

Eto izašla je radna verzija u javnost. Bit će oporezivo sa 12%. :D
Post Reply