Oporezivanje dividende
Moderator: anex
-
convict
#1 Oporezivanje dividende
Da li je neko upoznat sa načinom oporezivanja dividende u d.o.o.?
Npr. ako je firma ostvarila dobit nakon poreza od 10,000 KM i to treba isplatiti vlasniku, da li firma ima još nekih obaveza prema državi (porez na dobit je već plaćen) i da li vlasnik ima nekih obaveza nakon što primi dividendu?
Hvala!
Npr. ako je firma ostvarila dobit nakon poreza od 10,000 KM i to treba isplatiti vlasniku, da li firma ima još nekih obaveza prema državi (porez na dobit je već plaćen) i da li vlasnik ima nekih obaveza nakon što primi dividendu?
Hvala!
- djulba
#2 Re: Oporezivanje dividende
Nema nikakvih poreza ni firma ni vlasnik. Samo donesite odluku o rasporedu dobiti ( u ovom slučaju se isplaćuje vlasniku) i isplatite. Pošto je neoporezivo može i gotovini iako preporučujem isplatu na tekući račun.convict wrote:Da li je neko upoznat sa načinom oporezivanja dividende u d.o.o.?
Hvala!
Pozdrav.
-
suljke
#3 Re: Oporezivanje dividende
Porez na dividendu mora vlasnik platiti u poreznoj upravi gdje je sjediste firme.
Na ostvarenu dividendu od nekih 4500 KM morao sam platiti porez
-
rebus
#4 Re: Oporezivanje dividende
Jako me zanima kad se to desilo.suljke wrote:Porez na dividendu mora vlasnik platiti u poreznoj upravi gdje je sjediste firme.
-
rebus
#5 Re: Oporezivanje dividende
[/quote]Nema nikakvih poreza ni firma ni vlasnik. Samo donesite odluku o rasporedu dobiti ( u ovom slučaju se isplaćuje vlasniku) i isplatite. Pošto je neoporezivo može i gotovini iako preporučujem isplatu na tekući račun.
Pozdrav.[/quote]
A, izjava isplatioca dividende?
Pozdrav.[/quote]
A, izjava isplatioca dividende?
-
xyz101
#6 Re: Oporezivanje dividende
what???djulba wrote:
Nema nikakvih poreza ni firma ni vlasnik. Samo donesite odluku o rasporedu dobiti ( u ovom slučaju se isplaćuje vlasniku) i isplatite. Pošto je neoporezivo može i gotovini iako preporučujem isplatu na tekući račun.
Pozdrav.
ne znam kako u imaginarnom svijetu, ali u realnosti primavac dividendi mora platiti porez.
dividenda je zarada.
i svaka individua mora platiti porez na zaradu.
-
xyz101
#7 Re: Oporezivanje dividende
naravno, sto se tice firmi, one obracunavaju dividende koje isplate klijentima kao trosak.
zaboravio sam pak napomenuti da razlicite firme rade razlicite stvari.
neke firme isplate dividende na kojima vec plate porez, koje onda akcionerima idu kao (kako se kaze na bosanskom: tax favorable income?) posovoljno-oporezovana dividenda.
mada je to glupost, i svaki rachunovodja koji ima vise od tri razreda osnovne ne bi savjetovao jednoj firmi da to radi.
zaboravio sam pak napomenuti da razlicite firme rade razlicite stvari.
neke firme isplate dividende na kojima vec plate porez, koje onda akcionerima idu kao (kako se kaze na bosanskom: tax favorable income?) posovoljno-oporezovana dividenda.
mada je to glupost, i svaki rachunovodja koji ima vise od tri razreda osnovne ne bi savjetovao jednoj firmi da to radi.
-
gaius
#8 Re: Oporezivanje dividende
dividende su neoporezive u BiH.. nakon što društvo plati porez na dobit.. dividende su oslobođene bilo kakvih poreza..
- ultima_palabra
#9 Re: Oporezivanje dividende
Da...gaius wrote:dividende su neoporezive u BiH.. nakon što društvo plati porez na dobit.. dividende su oslobođene bilo kakvih poreza..
-
xyz101
#10 Re: Oporezivanje dividende
to je mozda slucaj u bih.
iako u ostatku svijeta to bi bilo grotesktno;
rekao sam vec, firme oporezuju unaprijed svoje dividende kada hoce da prikazu vecu zaradu.
u vecini slucaja pak firme odluce da rangiraju dividende kao trosak.
u tom skucaju zarada im ispadne puno manja ali istovremeno placaju puno manji porez na tu zaradu.
normalne firme u kapitalistickom drustvu nece nikad platiti veci porez nego potrebno!
iako u ostatku svijeta to bi bilo grotesktno;
rekao sam vec, firme oporezuju unaprijed svoje dividende kada hoce da prikazu vecu zaradu.
u vecini slucaja pak firme odluce da rangiraju dividende kao trosak.
u tom skucaju zarada im ispadne puno manja ali istovremeno placaju puno manji porez na tu zaradu.
normalne firme u kapitalistickom drustvu nece nikad platiti veci porez nego potrebno!
-
Amy82
-
gaius
#12 Re: Oporezivanje dividende
i to je tačno..Amy82 wrote:Ako je u pitanju nerezident, na dividendu se plaća 5% poreza po odbitku i isplatilac je dužan to uraditi...
Vidi u Zakonu o porezu na dobit iz 2007.
-
suljke
#13 Re: Oporezivanje dividende
Porez je 5% i placa se na dobijenu dividendu.
- Prolaznik
#14 Re: Oporezivanje dividende
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:37, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#15 Re: Oporezivanje dividende
Da ti nisi dvidendu pomiješao sa dobiti?suljke wrote:Porez je 5% i placa se na dobijenu dividendu.
Dividenda nikad nije bila oporeziva kod nasProlaznik wrote:Neto dividendu, nakon plaćenog poreza na dobit, društvo može isplatiti vlasnicima ili dioničarima a isti ne plaćaju porez na dohodak tj. lične prihode. To je tako od početka 2009 (ako se ne varam).
- Prolaznik
#16 Re: Oporezivanje dividende
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:37, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#17 Re: Oporezivanje dividende
Porez se plaćao na bruto dobit. Nakon plaćenog poreza od 30% ostaje neto dobit koja se može u vidu dividendi isplatiti vlasnicima ili drugačije rasporediti, da ne ulazimo u detalje. Primalac dividende tj. suvlasnik ili dioničar je bio oporeziv po osnovu ličnih primanja. Sada toga više nema. Sada je porez na dobit 10% i to je sve.Prolaznik wrote:Dividenda nikad nije bila oporeziva kod nasProlaznik wrote:Neto dividendu, nakon plaćenog poreza na dobit, društvo može isplatiti vlasnicima ili dioničarima a isti ne plaćaju porez na dohodak tj. lične prihode. To je tako od početka 2009 (ako se ne varam).
Možda zbunjuje ovo "neto dividenda"? Pravilnije bi bilo reći neto dobit ali mislio dam da će time biti jasnije postavljaču pitanja.[/quote]
Ma ok, ali kod nas neke firme još isplaćuju dividendu "na ruke", ono staneš sa radnicima na blagajnu, pokažeš ličnu, nađu te na listi dioničara i to je to