Molim sve dobronamjerne forumaše da mi pomognu, što ih svakako ovdje ima.
Naime, prije mjesec dana, na adresu firme stigla je opomena pred tužbu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH. Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji (Sl.novine FBiH 09/10), do 31.12.2013. godine, privredni subjekti dužni su zaposliti najmanje jedno lice sa invaliditetom na svakih 16 zaposlenih.
U mojoj firmi je trenutno zaposleno oko 155 radnika, od toga 6 osoba sa invaliditetom. Jedno je civilna žrtva rata, a kod ostalih invalidnost je nastupila kao posljedica povrede na radu.
Računajući ukupan broj zaposlenih, računovodstvo je izračunalo da bi morali fondu isplatiti skoro 50.000 KM, što je zaista previše. Pored svakakvih parafiskalnih nameta, koje država nameće firmama, sad se i ovo pojavilo. Ovakvim opomenama, država umjesto da stimuliše porast zaposlenih, ona te tjera da ih smanjiš.
Da me pogrešno ne shvatite, apsolutno nisam za diskriminaciju osoba sa invaliditetom, i oni moraju naći svoje mjesto pod suncem.
Zaposlili smo inžinjera sa tjelesnim oštećenjem, kad ga niko u kantonu nije htio, i jedan je od boljih radnika. Sad se Fond pojavi sa opomenom i prijeti da će te tužiti. Kako se sudovi postavljaju u ovakvim slučajevima? Tražio sam po netu, ali ništa
Molim poštovane forumaše, da li je neko u svom radu ili nekoj firmi imao sličnih iskustava s ovim fondom. Trenutno smo ovu opomenu stavili na čekanje, jer poslodavcu je ovo prevelik iznos. Niko ne zna u upravi kako da se postavimo, šta da radimo. Umjesto da se ovaj iznos usmjeri na unaprijeđenje proizvodnje i povećanje radnih mjesta, oni prijete da će nas tužiti.
Da li ovdje ima mjesta zastari potraživanja, kako se tretiraju posebni doprinosi. Šta je sa 2014,2015 i 2016-om godinom, jer u Zakonu stoji do 31.12.2013. godine, sve mi je ovo malo konfuzno. Molim da mi pomognete. U prilogu ovog posta postavio sam njihovu opomenu. Molim pomozite. Hvala.