Opomena pred tužbu - please help

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
EasyWay

#1 Opomena pred tužbu - please help

Post by EasyWay »

Pozdrav svim kolegama pravnicima i ostalim članovima foruma. Imam jedan problem u firmi i molio bih za dobronamjeran savjet. Radim kao pravnik u firmi godinu dana i zaista prvi put se susrećem s ovakvim slučajem.
Molim sve dobronamjerne forumaše da mi pomognu, što ih svakako ovdje ima. :)

Naime, prije mjesec dana, na adresu firme stigla je opomena pred tužbu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH. Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji (Sl.novine FBiH 09/10), do 31.12.2013. godine, privredni subjekti dužni su zaposliti najmanje jedno lice sa invaliditetom na svakih 16 zaposlenih.

U mojoj firmi je trenutno zaposleno oko 155 radnika, od toga 6 osoba sa invaliditetom. Jedno je civilna žrtva rata, a kod ostalih invalidnost je nastupila kao posljedica povrede na radu.

Računajući ukupan broj zaposlenih, računovodstvo je izračunalo da bi morali fondu isplatiti skoro 50.000 KM, što je zaista previše. Pored svakakvih parafiskalnih nameta, koje država nameće firmama, sad se i ovo pojavilo. Ovakvim opomenama, država umjesto da stimuliše porast zaposlenih, ona te tjera da ih smanjiš.

Da me pogrešno ne shvatite, apsolutno nisam za diskriminaciju osoba sa invaliditetom, i oni moraju naći svoje mjesto pod suncem.
Zaposlili smo inžinjera sa tjelesnim oštećenjem, kad ga niko u kantonu nije htio, i jedan je od boljih radnika. Sad se Fond pojavi sa opomenom i prijeti da će te tužiti. Kako se sudovi postavljaju u ovakvim slučajevima? Tražio sam po netu, ali ništa

Molim poštovane forumaše, da li je neko u svom radu ili nekoj firmi imao sličnih iskustava s ovim fondom. Trenutno smo ovu opomenu stavili na čekanje, jer poslodavcu je ovo prevelik iznos. Niko ne zna u upravi kako da se postavimo, šta da radimo. Umjesto da se ovaj iznos usmjeri na unaprijeđenje proizvodnje i povećanje radnih mjesta, oni prijete da će nas tužiti.

Da li ovdje ima mjesta zastari potraživanja, kako se tretiraju posebni doprinosi. Šta je sa 2014,2015 i 2016-om godinom, jer u Zakonu stoji do 31.12.2013. godine, sve mi je ovo malo konfuzno. Molim da mi pomognete. U prilogu ovog posta postavio sam njihovu opomenu. Molim pomozite. Hvala.
Image
Image
Dudu7

#2 Re: Opomena pred tužbu - please help

Post by Dudu7 »

Ja se ne bih previše uzbuđivala oko toga,jer su to dobile sve javne ustanove i javna preduzeća.I ja sam to dobila u svojoj ustanovi,samo što mi nemamo invalida (što nam ne ide u korist). Koliko sam razumjela,gore je ako nemaš takvih zaposlenih.Jer ako imaš,onda fotokopiraj njihova rješenja o invalidnosti i pošalji u svoje računovodstvo i Fondu uz dopis,jer koliko sam razumjela od kolega, da ti onda odbijaju taj novac, po svakom tom radniku koji radi kod tebe u firmi. Jedino ne znam za rok povodom te opomene,koliko imaš vremena da na to odgovoriš pred utuženje.Sretno,pozdrav
Armin2013

#3 Re: Opomena pred tužbu - please help

Post by Armin2013 »

Pozdrav,

Zakonom je utvrđena obaveza plaćanja tako da je i obaveza, i trebalo je redovno plaćat, i s obzirom da je pokrenuta tužba nema zastare.

Na svakih 16 radnika morate zaposliti jednog invalida ili platiti naknadu, s obzirom da vi imate 155 zaposlenih trebate zaposliti 9 invalida, s obzirom da imate već 6 uposlenih znači trebate plćati za 3 invalida nekanadu ili zaposliti još tri. Kada je usvojen Zakon trebalo je prijaviti u zavod koliko imate zaposlenih invalida i dokaze a za ostale redovno uplaćivati. Za 2014 i 2015 se treba predati i obrazac o obračunatim i upaćenim naknadama, preko web aplikacije.

E sad, šta je tu je, možda bi bilo pametno da se obratitite od koga ste dobili tužbu i da im sve to napišete i obajsnite pa možda prihvate i nekako se dogovorite. Na sudu nemate šta tražit, bar mislim tako, jer je obaveza Zakonom propisana.

lp,
Post Reply